Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 16 Σεπτεμβρίου οι εκλογές
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Βλέπω νίκη στις εκλογές"
  • [03] Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη
  • [04] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τις εκλογές
  • [05] Φονικός σεισμός στο Περού

  • [01] Στις 16 Σεπτεμβρίου οι εκλογές

    Εκλογές για την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Όπως δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος την Παρασκευή, στις 12 μμ, ο πρωθυπουργός συγκαλεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη 1 θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, διαβίβαζοντάς του την πρόταση της κυβέρνησης για διάλυση της Βουλής και διενέργεια εκλογών την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, με σοβαρότητα και σιγουριά, απευθύνεται στους Ελληνες πολίτες, που είναι ο υπέρτατος κριτής της Δημοκρατίας και τους καλεί να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους, δίνοντας ισχυρή εντολή για μια νέα τετραετία.

    Στο χρονικό διάστημα που παρήλθε από τις 7 Μαρτίου του 2004, η χώρα έκανε σταθερά βήματα σε όλους τους τομείς. Οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν και πολλές από αυτές αποδίδουν ήδη καρπούς, επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, σημειώνοντας πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

    "Ενώπιον των Ελλήνων πολιτών, στην κρίσιμη μάχη που ακολουθεί θα αντιπαρατεθούμε με το έργο μας, με ηπιότητα και επιχειρήματα, μακριά από οξύτητες του παρελθόντος, με αυτοκριτική και πάνω από όλα με ειλικρίνεια", συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος,ο οποίος τόνισε πως ο λαός συγκρίνει και κρίνει και καλείται να επιλέξει ανάμεσα "σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πισωγυρίσματα και περιπέτειες από την ανακόλουθη πολιτική του ΠΑΣΟΚ".

    Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός θα προβεί σε εκτενή δημόσια δήλωση.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Βλέπω νίκη στις εκλογές"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Μορατίνος. "Βλέπω νίκη" ήταν η απάντηση του κ. Παπανδρέου, όταν προσερχόμενος στην Χαριλάου Τρικούπη ρωτήθηκε αν "βλέπει εκλογές".

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε υπό τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη, η γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

    «Σήμερα οι σκέψεις και η δράση μας πρέπει να είναι να σώσουμε τον κόσμο, τις περιουσίες και το πράσινο στην Πεντέλη. Δυστυχώς, βλέπουμε για μια ακόμη φορά ότι για άλλα σκέπτονται και συσκέπτονται και όχι γιβ αυτό το πρωτεύον θέμα. Οσο για τις εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Να τις κάνουν για να φύγουν επιτέλους γρήγορα». Τη δήλωση έκανε το μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Θανάσης Τσούρας μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

    Π. Ευθυμίου: «Ο λαός θα δώσει την απάντησή του στις 16 Σεπτεμβρίου»

    «Ο κ. Καραμανλής αναγκάζεται σήμερα, κάτω από το βάρος των κλιμακωμένων αδιεξόδων, να προσέλθει σε εκλογές που αποκαλύπτουν ότι ο ``βασιλιάς είναι γυμνός``, καθώς επαναλαμβάνει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του 2004 ως τον λόγο προσφυγής στις κάλπες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός θα δώσει την ώριμη και έτοιμη από καιρό απάντησή του στη ΝΔ, στις 16 Σεπτεμβρίου (και) η χώρα θα γυρίσει σελίδα με την νίκη των προτάσεων και των θέσεων του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ένας από τους πιο βασικούς λόγους για την καταδίκη της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι όσα ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ρουσόπουλος, περί της ανάγκης συνέχισης των δήθεν ``μεταρρυθμίσεων``» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για βίαιη απορύθμιση «με επίθεση στο εισόδημα των πολλών και ασθενέστερων, με επίθεση στη δημόσια Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση και σε όλους τους θεσμούς του κράτους πρόνοιας" καθώς και για "συστηματική οικοδόμηση ενός κομματικού κράτους που ταυτίστηκε με αδιαφάνεια και πρωτοφανή συγκάλυψη υποθέσεων όπως οι υποκλοπές, οι απαγωγές Πακιστανών και τα ομόλογα».

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα «εγγραφεί στην μεταπολιτευτική ιστορία ως η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα» και πρόσθεσε οτι «ίσως αυτό το βάρος των ανομημάτων εξηγεί και το πρωτοφανές, να ανακοινώνει τις εκλογές όχι ο πρωθυπουργός αλλά ο εκπρόσωπός του».

    [03] Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη

    Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, πυρκαγιά η οποία προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες.

    Στη Ν. Πεντέλη, πίσω από το στρατιωτικό νοσοκομείο και στο ύψος των λατομείων Μουζάκη, νότια του Διονύσου στην κορυφογραμμή Πυργάρι, καθώς επίσης και βορείως της Ανω Πεντέλης και του Κοκκιναρά προσδιορίζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα σημαντικότερα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Σοβαρή παραμένει, επίσης, η κατάσταση στα Βριλήσσια και την Ανω Κηφισιά.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Κηφισιάς, Μελισσίων και Νέας Πεντέλης ο γ. γ. Πολιτικής Προστασίας Π. Φούρλας, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η μεγάλη πυρκαγιά.

    Στην προσπάθεια κατασβέσεως επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα. Το έργο των επίγειων δυνάμεων ενίσχυαν 19 εναέρια μέσα (ελικόπτερα ΕRICSSON, MI-8, ΜI-26, βαρέος τύπου και αεροσκάφη CANADAIR).

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι έντονοι άνεμοι, 9 μποφόρ με χαρακτηριστικά ανέμων τους έντονους στροβιλισμούς, δεν επέτρεψαν στα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν από τις 11:00 έως 12:30.

    Η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των οδηγών, με τη διατήρηση ελεύθερων προσπελάσεων για την ανεμπόδιστη κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και με προληπτική εκκένωση νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή σπιτιών.

    Η μέγιστη προτεραιότητα όλων των δυνάμεων που επιχειρούν είναι η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών και η προστασία των κατοικιών, αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της προληπτικής διαδικασίας για την προστασία του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την διακομιδή των ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» και το Γενικό Νοσοκομείο «ΚΑΤ».

    Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

    Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν εκκενώσει την ψυχιατρική κλινική "Λυράκου", ενώ σε ετοιμότητα για εκκένωση βρίσκονται και το νοσοκομείο Πεντέλης και το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

    Υστερα από αίτημα της πυροσβεστικής και για προληπτικούς λόγους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στα Βριλήσσια και την Πεντέλη.

    Επίσης, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μια γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή Παλλήνης- Αγίου Στεφάνου, αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, το γεγονός δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση της Αθήνας.

    Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, μετέβη ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός στις περιοχές όπου ξέσπασαν πυρκαγιές σήμερα το πρωί, προκειμένου να καταμετρήσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί εκεί.

    Επιπλέον, από 150 χιλιάδες ευρώ δίνονται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στους Δήμους της Νέας Πεντέλης και Μελισσίων και 100 χιλιάδες στο δήμο Κηφισιάς.

    [04] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τις εκλογές

    "Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι συνέπεια ή όχι στη συνέχιση των λεγομένων μεταρρυθμίσεων, όπως υποστήριξε ο Θ. Ρουσσόπουλος. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να τιμωρηθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που οι μεταρρυθμίσεις τους υπηρετούν το κεφάλαιο σε βάρος του λαού", αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    Στο ίδιο σχόλιο προστίθεται πως "η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και όπλο στα χέρια του λαού για τα χειρότερα που έρχονται, είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ".

    ΣΥΝ

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή τις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, το μέλος της Π. Γ. του ΣΥΝ, και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές και θα πάμε και καλά, όπως όλες οι ενδείξεις δείχνουν.

    Πάνω στα αποκαΐδια της Πεντέλης, είναι βαρύ πολιτικό ατόπημα η προκήρυξη των εκλογών για τις 16 Σεπτέμβρη.

    Μια τέτοια απόφαση με προφανή και την κομματική σκοπιμότητα, για συγκάλυψη του σκανδάλου των ομολόγων, δεν μπορεί παρά να εκφράζει μια μεθοδολογία που μόνο σύγχρονοι Νέρωνες της πολιτικής επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού.

    Πραγματικό εθνικό θέμα θα ήταν η στρατηγική για να σωθεί η Πάρνηθα και η Πεντέλη. Αφού τις έκαψαν, επικαλούνται κάποιες θολές μεταρρυθμίσεις που εύλογα κανείς μπορεί να εκτιμήσει ότι θα οδηγήσουν σε αντίστοιχους κοινωνικούς εμπρησμούς».

    [05] Φονικός σεισμός στο Περού

    Τουλάχιστον 437 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Περού από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

    Από το σεισμό κατέρρευσαν πολλά σπίτια και κτίρια νότια της πρωτεύουσας Λίμα.

    Αμέσως μετά το σεισμό ακολούθησαν εννιά μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους 4 ως 6 βαθμών, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    "Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς, οι οποίοι κείτονται στους δρόμους, και τραυματίες στα νοσοκομεία. Είναι απερίγραπτο. Η πόλη καταστράφηκε κατά το 70%", δήλωσε ο Χουάν Μεντόσα, δήμαρχος της πόλης Πίσκο, νότια της Λίμα, στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον καταστροφικό σεισμό.

    "Δεν έχουμε νερό, οι τηλεφωνικές συνδέσεις έχουν κοπεί, τα σπίτια καταρρεύσει, οι εκκλησίες καταστραφεί", πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης αυτής των 130.000 κατοίκων, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση ιατρική βοήθεια. "Ζητώ από το Θεό από τα βάθη της καρδιάς μου να μην επαναληφθεί ποτέ αυτό το δράμα", είπε.

    Πάντα στο νότιο τμήμα της χώρας, μόνον στην πόλη Ίκα, ο δήμαρχος Μαριάνο Νασιμιέντο εκτιμά τον αριθμό των νεκρών σε 70 και των τραυματιών σε 800.

    "Χρειαζόμαστε φάρμακα, σκηνές, τρόφιμα και κάθε είδους βοήθεια που μπορούν να μας προσφέρουν. Εργαζόμαστε ακατάπαυστα, επισκεπτόμαστε τις συνοικίες στις οποίες υπάρχουν θύματα, η βοήθεια της κυβέρνησης είναι πολύ σημαντική", σημείωσε.

    Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και στις επαρχίες Κανέτε και Τσίντσα, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, όπως ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Περού.

    Στη Λίμα, πανικόβλητοι κάτοικοι παραμένουν στους δρόμους, τα νοσοκομεία δέχονται εκατοντάδες τραυματίες και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

    Ο σεισμός, ο ισχυρότερος στη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια, έγινε αισθητός και στον Ισημερινό και τη Βραζιλία.

    Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης ήταν 7,9 βαθμοί σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και 7,5 σύμφωνα με το αντίστοιχο του Περού. Ο πρώτος σεισμός είχε διάρκεια περίπου δύο λεπτά και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην πόλη Πίσκο σε βάθος μόλις 41 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους 5,8 ως 7,5 βαθμών.

    Ο πρόεδρος της χώρας Αλαν Γκαρσία έκανε έκκληση για ηρεμία, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και αύξησε τις περιπολίες των αστυνομικών.

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σεισμό και το ενδεχόμενο ύπαρξης ελλήνων πολιτών και ομογενών μεταξύ των θυμάτων, δήλωσε ότι μόλις έγινε γνωστό το συμβάν υπήρξε επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λίμα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ώς το απόγευμα, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών του καταστροφικού σεισμού.

    Σημειώνεται ότι στις περιοχές που αποτελούν τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς για τους αλλοδαπούς επισκέπτες του Περού δεν έχουν αναφερθεί θύματα, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η επαρχία Ica, όπου ευρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού.

    Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η επικοινωνία με την περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά δυσχερής, με ανάλογο αντίκτυπο στην προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών και πρόσθεσε ότι η ελληνική Πρεσβεία έχει διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες περουβιανές αρχές, καθώς και τους εκπροσώπους της εκεί Ελληνικής Κοινότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 August 2007 - 6:30:19 UTC