Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση στην κυβέρνηση
  • [02] Ενεργειακή συνεργασία με Αζερμπαϊτζάν

  • [01] Επίθεση στην κυβέρνηση

    Συνδυασμένα πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις αρμοδίων στελεχών του.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου αναφέρθηκε στις καταστροφές από τις πυρκαγιές και την εκλογολογία, η Μαρία Δαμανάκη στο θέμα της εθνικής σύνταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Πάρκο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το ενδεχόμενο επιβολής διοδίων για είσοδο στο κέντρο της Αθήνας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας με αφορμή τον προχθεσινό θάνατο,από χρήση ναρκωτικών,στις φυλακές.

    Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στα μέτρα που πρότεινε το κόμμα του για να εφαρμοστούν,τόνισε ότι η πρόταση έγινε με στόχο την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων και την παροχή δυνατότητας να επανασυστήσουν τη διαλυμένη τους ζωή. Και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντί να κάνει αποδεκτή την πρόταση, προκαλεί νέο κύκλο επιθέσεων και συκοφαντικών διαβολών κατά του Κινήματος,ενώ της συνέστησε να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα θέματα που αφορούν "τραυματισμένους συμπατριώτες μας" και δεν αφορά "μπλε,πράσινους ή κόκκινους ψηφοφόρους".

    Σχολιάζοντας, εξ άλλου, δήλωση του κ. Π. Παυλόπουλου, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα της κυβέρνησης υπερακοντίζουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τον κάλεσε, αφού είναι έτσι να εφαρμόσει τα μέτρα που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση,με την επισήμανση ότι αυτά δεν αφορούν μια μόνο περιοχή αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

    Ο Π. Ευθυμίου αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ,το 2000, δεν εφάρμοσε τα ίδια μέτρα,τονίζοντας ότι τέτοια σχόλια προκαλούν αισθήματα θλίψης και οργής σε όποιον τα ακούει. Και ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να απαντήσει αν το ΠΑΣΟΚ έδωσε ή όχι την προκαταβολή του 50% και αν διαμόρφωσε ή όχι,τον ρυθμιστικό κανονισμό τον οποίο εφαρμόζει και η ΝΔ. Τόνισε επίσης ότι είναι θέμα απλής λογικής ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταβάλει το 50%.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο των εκλογών και τις σχετικές δηλώσεις υπουργών,δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει το μοναδικό, παγκοσμίως, θέαμα, να συζητούν οι υπουργοί σε ένα είδος ανοιχτού υπουργικού συμβουλίου,τον χρόνο των εκλογών, με μόνο απόντα τον πρωθυπουργό. Ανέφερε δε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν έχει δυνατότητα επιλογής του χρόνου των εκλογών και ότι θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε αυτές,καθώς, όπως είπε, είναι ανάγκη για την ελληνική κοινωνία. Αργά ή γρήγορα, πρόσθεσε, ο κ. Καραμανλής "θα αναγκαστεί να επιλέξει την ημερομηνία της ήττας του".

    Σχετικά με το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε παλαιότερη δική του δήλωση, στην οποία είχε αναφέρει ότι το βιβλίο δημιουργεί ζητήματα μεθοδολογίας και επισήμανε ως τέτοιο την αναφορά στη Μικρασιατική καταστροφή.

    Εθνική Σύνταξη και ΕΚΑΣ

    Η υπεύθυνη για την Κοινωνική πολιτική και ασφάλιση Μαρία Δαμανάκη, αναφερόμενη σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εθνική σύνταξη,κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις προεκλογικές της ανάγκες και σκοπιμότητες,καθώς και ότι "χειρίζεται με απίστευτη ελαφρότητα και εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα,πολύ σοβαρά θέματα".

    Κανένας δεν ξέρει, τόνισε η κα Δαμανάκη,για ποιο ποσό γίνεται λόγος, ούτε πόσους και ποιους αφορά η εθνική σύνταξη στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση και,πάντως, όπως πρόσθεσε, δεν αφορά τους αγρότες και τους ανασφάλιστους.

    Χαρακτήρισε "εντελώς αναξιόπιστες" τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, τονίζοντας ότι αυτές αφορούν, εξ ολοκλήρου, την επόμενη κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση συνδέει την εθνική σύνταξη με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

    Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα προς αυτά που προωθεί η κυβέρνηση,διευρύνει και αναβαθμίζει το ΕΚΑΣ,ώστε να συμπεριλάβει άλλες 300.000 συνταξιούχων, ενώ η βασική σύνταξη που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά του θα ισχύσει για όλους χωρίς καμία εξαίρεση, είπε.

    Μητροπολιτικό Πάρκο-Διόδια

    Στο θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα δημιουργηθεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού,αναφέρθηκε ο αρμόδιος για το ΥΠΕΧΩΔΕ Ανδρέας Λοβέρδος,με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σουφλιά.

    Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι εγκαταλείφθηκε,ουσιαστικά, η ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου,το οποίο είναι, σήμερα,περισσότερο από ποτέ, απαραίτητο στην Αθήνα,μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους της Πάρνηθας.

    Επέκρινε τον κ. Γ. Σουφλιά ότι κάνει λόγο για 300 στρέμματα που θα δοθούν για οικοδόμηση,ενώ στην πραγματικότητα, είπε ότι πρόκειται για 1000 στρέμματα, καθώς και για την απόκρυψη της παραχώρησης,ήδη, 2.300 στρεμμάτων στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα.

    Αναφερόμενος εξ άλλου στο ενδεχόμενο διοδίων για την είσοδο ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας,ο κ. Λοβέρδος μίλησε για "κυκλοφοριακό χαράτσι" που θα επιβληθεί στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, για "υποκατάστατο λύσης" και τόνισε ότι "είναι απαράδεκτο να εισάγεται το τελευταίο μέτρο.

    Οι φυλακές

    Στην πλήρη κυβερνητική ανεπάρκεια και αδιαφορία, απέδωσε ο αρμόδιος για την Υγεία Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στο κρούσμα θανάτου από χρήση ναρκωτικών στις φυλακές. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ακόμα και τώρα, "παραμένει στα λόγια" και εμφανίζεται "άβουλη και αδύναμη" μπροστά στα σοβαρά αυτά θέματα,ενώ δεν εφαρμόζει και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστω κι αν απειλούνται ανθρώπινες ζωές από τη μη εφαρμογή τους.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στη σημερινή του ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε αρχικά στις πυρκαγιές και αμέσως μετά στην ημερομηνία των εκλογών. Το πασιφανές άγχος του στη διαχείριση του δεύτερου θέματος, εξηγεί απόλυτα το λαϊκισμό, με τον οποίο σταθερά το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει όχι μόνο το ζήτημα των πυρκαγιών, αλλά και τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες».

    [02] Ενεργειακή συνεργασία με Αζερμπαϊτζάν

    Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν στους τομείς του φυσικού αερίου και πετρελαίου, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν Χεϊντάρ Μπαμπάγιεφ.

    Ο κ.Σιούφας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου, συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγεφ.

    «Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των κυβερνήσεων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας αποτελεί σταθμό στην προώθηση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών", δήλωσε ο κ.Σιούφας μετά την υπογραφή του Μνημονίου, κάνοντας λόγο για "μια νέα σελίδα στις οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών".

    Το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί παραγωγό υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, με σημαντικά βεβαιωμένα αποθέματα, ικανά να τροφοδοτήσουν και να καλύψουν μέρος των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών σε φυσικό αέριο των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, είπε ο υπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Ιταλία και γενικότερα προς τις ευρωπαϊκές αγορες.

    Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, επεσήμανε ο κ.Σιούφας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αφενός για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο και γενικότερα με υδρογονάνθρακες από το Αζερμπαϊτζάν και αφετέρου για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν δια της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ιταλία και τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, είπε ο Ελληνας υπουργός, "επιβεβαιώνεται η βούληση της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας, ώστε αζέρικο φυσικό αέριο να μεταφερθεί εντός του 2012 μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας και διά του υποθαλάσιου τμήματος του ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Με τη συνεργασία μας και το έργο αυτό, συνδέουμε την Κασπία και την Ασία με την Ευρώπη. Η Ελλάδα γίνεται γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Γέφυρα ενέργειας, γέφυρα συνεργασίας, γέφυρα ανάπτυξης, γέφυρα ειρήνης".

    Στις 26 Ιουλίου στη Ρώμη, ο κ.Σιούφας είχε προτείνει και έγινε αποδεκτό από τον ιταλό ομόλογό του κ. Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και τον τούρκο ομόλογό του κ. Γκιουλέρ την υπογραφή τετραμερούς Διακρατικής Συμφωνίας Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας με την οποία θα ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και από τον Αζέρο υπουργό κ. Μπαμπάγιεφ και στις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά θα αποστείλει στις κυβερνήσεις της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Ιταλίας, το πρώτο σχέδιο για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν Χεϊντάρ Μπαμπάγιεφ εξέφρασε την ευχή "να μην είναι το μοναδικό μνημόνιο στον τομέα της ενέργειας και να ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες", ενώ υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα, η οποία είναι το παλαιότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εκδήλωσε την επιθυμία της να συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας, επιθυμία που κατέληξε στην υπογραφή του σημερινού Μνημονίου. Το Μνημόνιο αυτό δείχνει ξεκαθάρα ότι οι ενεργειακοί πόροι από το Αζερμπαϊτζάν θα φτάνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές"

    Επίσης ο κ.Μπαμπάγιεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Σιούφα "για την επιθυμία του να υπογραφεί τετραμερής Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και πολύ σύντομα σχεδιο της συμφωνίας αυτής θα βρίσκεται στα χέρια μας και έπειτα θα τοποθετηθούμε επί του σχεδίου αυτού. Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη χαρά μου για την υπογραφή του σημερινού Μνημονίου, το οποίο θα συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης. »

    Στη συνέχεια ο κ.Σιούφας, συνοδευόμενος από τον κ.Νίκο Στεφάνου, τον πρέσβη της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν Θεμιστοκλή Δημίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Οι κ.κ.Αλίγεφ και Σιούφας συζήτησαν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη (το λεγόμενο Νότιο Ευρωπαϊκό Διάδρομο) και για την υπογραφή το επόμενο διάστημα της τετραμερούς Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών για τη μεταφορά φυσικού αερίου. "Είναι μια ιστορική συμφωνία που βάζει τις βάσεις για μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών", είπε ο κ.Σιούφας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν παρεκάλεσε τον κ.Σιούφα να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον κ.Παπούλια και στον κ.Καραμανλή, καθώς και την επιθυμία του για στενότερες σχέσεις με την Ελλάδα και με ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. "Ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του, σε μια χώρα που έχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και πολύ μεγάλες επιδόσεις στη δημιουργία υποδομών", τόνισε ο κ.Σιούφας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 August 2007 - 16:30:17 UTC