Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ. Παπανδρέου στον Οικουμενικό Πατριάρχη
  • [02] Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με τον Πάπα

  • [01] Ο Γ. Παπανδρέου στον Οικουμενικό Πατριάρχη

    «Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο περνάει κρίσιμες στιγμές, γι' αυτό βρίσκομαι εδώ, για να εκφράσω, όπως πάντα, την υποστήριξη και την συμπαράσταση στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στο πρόσωπό Σας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σήμερα στο Φανάρι.

    «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει αναφαίρετα δικαιώματα και ουδείς, βεβαίως, μπορεί να αμφισβητήσει την οικουμενικότητα του».

    Πρόσφατα το 4ο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Άγκυρα περιέλαβε σε μία απόφαση το σκεπτικό που αμφισβητεί την οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    «Εις τα υπάρχοντα και εκκρεμούντα ήρθε να προστεθεί επ' εσχάτων και μία δικαστική αμφισβήτησις της οικουμενικότητας του Θρόνου, της οικουμενικότητας, η οποία για εμάς και για όλο τον Χριστιανικό -και όχι μόνο τον Χριστιανικό κόσμο- είναι δεδομένη και ισχύει από του 6ου αιώνος μέχρι σήμερα», είπε ο Πατριάρχης στην συζήτηση που είχε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    «Δεν επηρεάζει την προς τα έξω παρουσία, αποστολή, και μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ουδέ επ' ελάχιστον αυτή η πρόσφατη απόφασις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγκύρας. Είναι όμως λυπηρό, από την άλλη πλευρά, να βλέπουμε αυτήν την όχι ευχάριστη διάθεση έναντι του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τους κρατούντες εις την χώρα μας», είπε ο Πατριάρχης.

    «Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί κάποια λύση το ταχύτερο δυνατόν, ιδιαιτέρως μετά τις εκλογές που επίκεινται εδώ στην Τουρκία», είπε ο Πατριάρχης και σημείωσε ότι «επαναλαμβάνω αυτήν την προσδοκία μας ότι μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό νέας Τουρκικής Κυβερνήσεως θα έχουμε εξελίξεις επί το θετικότερο, που θα είναι για το καλόν όχι μόνον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και αυτής ταύτης της Τουρκίας, η οποία πορεύεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στα πλαίσια της πορείας της αυτής πρέπει να αναθεωρήσει πολλές παραδοσιακές στάσεις και τοποθετήσεις της».

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι θα συζητήσει τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, η οποία προεδρεύει από προχθές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, είναι βεβαίως μέσα στις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία στην πορεία της προς την Ε.Ε».

    Ο κ. Παπανδρέου εξήρε την οικολογική προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχου Βαρθολομαίου προσωπικά.

    «Θέλω να εκλάβετε την δική μου παρουσία εδώ ως μία εκδήλωση της διάθεσής μας, αλλά και της δικής μου προσωπικά υποστήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και των προσπαθειών σας σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα για το περιβάλλον», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσφερε συμβολικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη έναν κλάδο ελιάς, λέγοντάς του «Είστε ο άνθρωπος της ειρήνης, όπως έλεγε προχθές και ο Άλ Γκόρ, ο πράσινος Πατριάρχης».

    «Τα δικά Σας λόγια ήταν πάντα προφητικά σ' αυτήν την υπόθεση και είμαι σίγουρος ότι και η δική Σας συμπαράσταση στο θέμα αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, να εμπνεύσει τον Ελληνισμό στην αποκατάσταση και στην προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος και στην πρόσφατη οικολογική καταστροφή στην Αθήνα.

    «Συμπαριστάμεθα και συμπάσχουμε με τον Ελληνικό λαό για τις πρόσφατες πυρκαγιές για την οικολογική καταστροφή. Είναι όντως μεγάλης εκτάσεως και σοβαρότητας το θέμα και ευχόμαστε οι ζημίες να αποκατασταθούν κατά το δυνατόν ταχύτερο με την αναδάσωση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που λέγεται και από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη και από όλους τους υπευθύνους ανθρώπους στην Ελλάδα ότι, δηλαδή, δε θα γίνουν οικόπεδα και βίλες αυτές οι περιοχές που απανθρακώθηκαν, θα ισχύσει, δεν θα λησμονηθεί και θα γίνει πραγματικότητα η αναδάσωση, για την οποία ενδιαφερόμαστε όλοι», απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Εξάλλου, την λύπη όλων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βαρθολομαίος είπε: «ενώνουμε τις προσευχές μας από εδώ, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τις προσευχές ολοκλήρου του ελληνικού λαού, αλλά και του Αποδήμου Ελληνισμού και άλλων Εκκλησιών για την ταχεία αποκατάσταση της πολυτίμου υγείας του και για την επιστροφή το ταχύτερο δυνατόν εις τα υπεύθυνα καθήκοντά του».

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα τον Αρχιεπίσκοπο στην Αθήνα. «Το θεώρησα απαραίτητο να εκφράσω αυτήν την αδελφική αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς το πρόσωπόν του και από εκείνη την ημέρα και εντεύθεν παρακολουθώ τις εξελίξεις και οι προσευχές όλων μας εδώ στο Πατριαρχείο είναι συνεχείς και ειλικρινείς» κατέληξε.

    [02] Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με τον Πάπα

    Θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή συζήτησε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην ιδιωτική συνάντηση, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, που είχε με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο στο Βατικανό.

    Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη είχε ημίωρη συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, κ. Ντομινίκ Μαμπερτί.

    Μετά τη συνάντησή της με τον Ποντίφικα, η υπουργός εξωτερικών δήλωσε:

    "Η σημερινή συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο ήταν για μας ιδιαίτερα σημαντική γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ανάγκη διεθνούς στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε μια στιγμή, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.

    Μια στιγμή που όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας και να εξηγήσουμε σε όλο τον κόσμο ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν έχουν απολύτως καμιά θέση στον σύγχρονο κόσμο. Η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου δεν αμφισβητείται ούτε από την ιστορία του, ούτε από τους πιστούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ως Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Το μήνυμα του Πάπα Βενέδικτου ήταν εξαιρετικά σαφές και πιστεύω πως το Βατικανό θα συνεχίσει με την ίδια ένταση να το μεταφέρει παντού.

    Ταυτόχρονα μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Συζητήσαμε ακόμη θέματα, τα οποία απασχολούν ευρύτερα την περιοχή.

    Ο Ποντίφηξ μου ευχήθηκε με ιδιαίτερη θέρμη για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Είχε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του και όπως ενθυμείσθε, είχε στείλει και ευχετήριο τηλεγράφημα και αντιπρόσωπό του στην Αθήνα.

    Αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, ο οποίος ήταν πριν τρεις ημέρες κιόλας στα Σκόπια, είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω τα θέματα των Σκοπίων, αλλά και τα θέματα, γενικότερα, της ευρύτερης περιοχής που μας απασχολούν".

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προσέφερε στον Ποντίφικα ασημένιο αρτοφόριο πιστό αντίγραφο πρωτοτύπου του Μουσείου Μπενάκη και στον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού εικόνα της Παναγίας Σουμελά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 July 2007 - 16:30:23 UTC