Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης
  • [02] Πολιτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας-ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας, κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η αλλαγή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

    Ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερη η σημερινή συγκυρία, καθώς η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης καλείται να προχωρήσει την υπόθεση της κάθαρσης και καθώς ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης βρίσκονται κρίσιμα θέματα. Μπορώ να είμαι βέβαιος ότι η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης θα ανταποκριθεί στον απόλυτα ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο ρόλο της στην αντιμετώπιση όλων των θεμάτων».

    Ο κ. Παπαληγούρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει τα πρόσωπα που θα ηγηθούν» και σε άλλη ερώτηση ότι το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τα κριτήρια επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, είπε «τί θέλετε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ -κάποια τουλάχιστον κέντρα του - φοβούμαι ότι τον τελευταίο καιρό πράγματι αναλίσκεται στο να επιχειρεί να φθείρει τη Δικαιοσύνη».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εάν έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και αν έχουν δοθεί τα στοιχεία για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ταμείου Εθνικής Οδοποιΐας και γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπαληγούρας είπε "ο πρωθυπουργός κατέθεσε στη Βουλή προχθές συγκεκριμένα στοιχεία που είχε υπόψη του. Αυτά είναι πλέον δημόσια έγγραφα".

    Σε σχετική ερώτηση επίσης αν πρέπει να επιληφθεί αυτεπαγγέλτως η Δικαιοσύνη ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε «εγώ είπα ότι αυτά είναι απλώς δημόσια έγγραφα, τίποτα πέραν αυτού».

    Τέλος, σε ερώτηση αν ο κ. Παπακωνσταντίνου συγκαταλέγεται στα ονόματα που ερευνούν οι εισαγγελείς για την υπόθεση των ομολόγων, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε «δεν το γνωρίζω και οφείλω να μην το γνωρίζω, αλλά θέλω να σημειώσω ότι υπάρχει μια σύγχυση. Επειδή το Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας λέγεται ταμείο, κάποιοι δημοσιογράφοι, έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται περί ασφαλιστικού ταμείου. Και δεν πρόκειται».

    Σύσκεψη για την Πάρνηθα

    Δύο ομάδες εργασίας που θα εισηγηθούν πως θα γίνουν οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στην Πάρνηθα, αλλά και την αναδάσωση του βουνού μετά την καταστροφική πυρκαγιά, συνέστησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, κατά τη σημερινή, πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συμμετοχή τη περιφερειάρχη Αττικής, Κ. Μανιάτη, των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων, του δασάρχη της Πάρνηθας και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα και θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα για την Πάρνηθα και θα καθορισθούν τα χρονοδιαγράμματα. Τα μέτρα αυτά αφορούν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που επιβάλλεται να γίνουν στην Πάρνηθα, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, τη φύλαξη της περιοχής αλλά και την προστασία της πανίδας του βουνού. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη χαρτογράφηση της καμένης περιοχής από τη γεωγραφική υπηρεσία στρατού και το δασαρχείο Πάρνηθας.

    Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς κάναμε μία πρώτη σύσκεψη για τα θέματα αυτά και μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Η αποστολή μας είναι δύσκολη πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε και θα δώσουμε ένα καλό δείγμα γραφής. Θα κάνουμε, πρόσθεσε ο υπουργός, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαθέσει όλα τα κονδύλια που χρειάζονται για την Πάρνηθα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "εμείς που έχουμε εμπλακεί στο θέμα της Πάρνηθας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει και επιτόπια επίσκεψη στην Πάρνηθα καθώς και σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομάρχες, δημάρχους κλπ., δασάρχες, φορείς προστασίας για το καλύτερο συντονισμό. Επίσης, θα συζητηθεί πως θα αξιοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο η διάθεση όλων εκείνων που έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνεισφέρουν οικονομικά για τη σωτηρία της Πάρνηθας.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι δεν θέλει να ασκήσεις σήμερα κριτική για τα πεπραγμένα στην Πάρνηθα ούτε να μιλήσει ακόμα για χρονοδιαγράμματα "για να μην βγαίνει να λέει ο καθένας ό,τι θέλει". Θέλω, πρόσθεσε, να είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πράξη αυτά που θα ανακοινωθούν "για να μη λένε μετά ορισμένοι ότι δεν τα κάναμε". Έχουμε δύσκολη αποστολή, κατέληξε, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, πρόσθεσε ότι "είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Σουφλιά, εμείς ως υπουργείο και ως φορείς θα συμβάλλουμε να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αλλά και τα έργα αναδάσωσης της Πάρνηθας.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Κ.Καραμανλή-Φ.Σινιόρα

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά από αίτημα του Λιβανέζου πρωθυπουργού.

    Ο κ. Σινιόρα ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για την πρόσφατη επίσκεψή της στο Λίβανο, καθώς και για τις συνομιλίες που είχε η κ. Μπακογιάννη με τον κ. Σινιόρα και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλει μαζί με την ΕΕ στην ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας του Λιβάνου και διαβίβασε τα αισθήματα αλληλεγγύης της χώρας μας για την απώλεια στρατιωτών από την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την επιδοκιμασία της Ελλάδας στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Λιβάνου για την εμπέδωση της ασφάλειας και τη σταθερότητα στη χώρα και τόνισε ότι ο εθνικός διάλογος είναι κομβικής σημασίας, προκειμένου να εκτονωθούν οι εντάσεις και να επιτευχθεί πολιτική κατανόηση.

    Αύριο στις 9 π.μ. ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Δημήτρη Σιούφα.

    [02] Πολιτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας-ΣΥΡΙΖΑ

    Με τη φιλοδοξία να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές η διατήρηση του ενωτικού σχήματος, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η διακήρυξη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ Α. Αλαβάνου και εκπροσώπων όλων των κινήσεων που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το στίγμα της νέας προσπάθειας για την ενότητα της Αριστεράς, έδωσε με την εισήγησή του ο Μ. Γλέζος ο οποίος τόνισε ότι σήμερα είναι για μια ιστορική ημέρα, γιατί στην Διακήρυξη καταγράφονται τα πλαίσια του προγράμματος όλης της Αριστεράς μετά από πολλές προσπάθειες. Το πλαίσιο του προγράμματος, πρόσθεσε ο κ. Γλέζος αποτελεί στοιχείο συνεργασίας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς που χαρακτηρίζεται από την ισότιμη συνεργασία των συμμετεχόντων δυνάμεων.

    Ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι η συνεργασία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει χώρος και για άλλες δυνάμεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν από τις πυρκαγιές κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα για τη στάση τους. Ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι "είμαστε μπροστά στο κύκνειο άσμα του δικομματισμού" και πρόσθεσε ότι πλέον τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα μεγάλα συμφέροντα. Γι αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, είναι σημαντική η ικανότητα των δυνάμεων της Αριστεράς να συσπειρωθούν και να αναπτύξουν κοινή δράση.

    Τόσο ο κ. Αλαβάνος, όσο και ο κ. Γλέζος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μη θέσουν υποψηφιότητα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αλαβάνος θα είναι υποψήφιος στην Κρήτη και την Β. Ελλάδα ενώ ο κ. Γλέζος είπε ότι δέχεται και μελετά προτάσεις από τις Σέρρες, τα Τρίκαλα, την Αιτωλοακαρνανία, την Μεσσηνία, αν και άφησε να διαφανεί ότι προτιμά τις Κυκλάδες απ΄όπου κατάγεται.

    Η Διακήρυξη

    Την Διακήρυξη παρουσίασε ο κ. Γ. Θεωνάς εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ (στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ακόμη οι Κινήσεις ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΟΕ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ), ο οποίος τόνισε ότι ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από μια ισχυρή Αριστερά, ενώ σημείωσε ότι στόχος της συνεργασίας είναι να οικοδομηθεί μία μόνιμη πολιτική συσπείρωση και μετά τις εκλογές και να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πόλος έλξης, όλων, χωρίς εξαίρεση, των δυνάμεων της Αριστεράς.

    Στον ίδιο τόνο, η Διακήρυξη τονίζει ότι "ξεκινάμε από την πεποίθηση ότι σήμερα γίνεται για άλλη μια φορά επιτακτική η ανάγκη να συναντηθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς στην κοινή δράση και ταυτόχρονα να οικοδομήσουν μια μονιμότερου χαρακτήρα πολιτική συσπείρωση μεταξύ τους".

    Η Διακήρυξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις, προφανώς και με το ΚΚΕ, αφού υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια αυτή "οφείλει να συνεχιστεί δυναμικά και να είναι ανοιχτή όχι μόνο σε όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και σε δυνάμεις της Οικολογίας και των κινημάτων".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσαφηνίζει ότι "οι υπάρχοντες σήμερα και για το ορατό μέλλον πολιτικοί συσχετισμοί και οι γενικότερες προϋποθέσεις , δεν επιτρέπουν να τεθεί στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από την Αριστερά?"

    Για την κυβέρνηση της ΝΔ η Διακήρυξη αναφέρει ότι "ανέδειξε πολύ γρήγορα το δημαγωγικό χαρακτήρα των προεκλογικών της υποσχέσεων και της ρητορείας περί κεντρώου χώρου και "λαϊκής δεξιάς" και προσθέτει ότι "αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί τελικά ως πολεμική μηχανή για την εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών του νεοφιλελευθερισμού και της πολιτικής του τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς".

    Για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι "είναι ενταγμένο πλέον στο νεοφιλελεύθερο συναινετικό τόξο της πολιτικής σκηνής τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και δεν θέλει και δεν τολμά να διαφοροποιηθεί ούτε στα στοιχειώδη έναντι της κυβερνητικής παράταξης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 July 2007 - 14:30:32 UTC