Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δόθηκαν μάχες με επιτυχία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Μεγάλη οικολογική καταστροφή»

  • [01] Δόθηκαν μάχες με επιτυχία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα των πυρκαγιών και στη συνέχεια αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Στις 6:30 το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκακτη σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης από τις πυρκαγιές και ιδίως εκείνης της Πάρνηθας, η οποία διήρκησε δύο και πλέον ώρες.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας σε δηλώσεις του τόνισε ότι η σύσκεψη έγινε πρωί ώστε να εξεταστεί και η διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων καθώς και η κατάσταση που επικρατεί.

    Είχαμε δύσκολο καιρό, τόνισε ο κ. Πολύδωρας και δώσαμε δύσκολες μάχες με επιτυχία. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τα μέτωπα βρίσκονται σε κάποια ύφεση, ενώ υπάρχει αναζωπύρωση στη δυτική πλευρά της Πάρνηθας στα Δερβενοχώρια, εκεί που ξεκίνησε η φωτιά.

    Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι υπήρξε ισχυρή αντιμετώπιση της φωτιάς και με εναέρια μέσα και με επίγειες δυνάμεις , ενώ σημείωσε ότι απασχολεί ιδιαίτερα η φωτιά στο Πήλιο όπου έχουν διατεθεί επίσης εναέρια μέσα. Σε ό,τι αφορά τη Μελίβοια της Λάρισας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι εκεί φαίνεται να κάμπτεται το μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει εγρήγορση ώστε να μην ξεφύγει η φωτιά προς τον Κίσαβο.

    Ο κ. Πολύδωρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν από το μεγάλο αριθμό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ,των πυρκαγιών καθώς και τις αναζωπυρώσεις και ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ύποπτα επικίνδυνο μεγάλο αριθμό πυρκαγιών στο κρίσιμο διάστημα μεταξύ 3 και 6 το απόγευμα, σημείωσε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων αλλά και καλή προπαρασκευή και τόνισε "η μάχη συνεχίζεται και ο δύσκολος καιρός δεν πέρασε ακόμα".

    Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι η ένταση των ανέμων είναι ανάμεσα στα στοιχεία που προβληματίζουν για τις δυσκολίες που επίκεινται μέχρι και τη Δευτέρα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως υπήρχαν επιφυλάξεις για τις ρίψεις νερού πάνω από τους πυλώνες της ΔΕΗ στα Δερβενοχώρια, αλλά υπογράμμισε ότι η φωτιά επεκτάθηκε λόγω της φοράς του ανέμου και της χλωρίδας. Επίσης ο κ. Πολύδωρας έκανε λόγο για πρωτοφανείς θερμοκρασίες στη χώρα στις οποίες οφείλονται οι καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ σημείωσε πως η διάταξη των δυνάμεων πέτυχε να μην κατέβει η φωτιά στις υπώρειες της Πάρνηθας δηλαδή στους Θρακομακεδόνες, στο δρόμο της Μονής Κλειστών και στο δρόμο Λιόσια - Ζεφύρι.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος ο υπουργός Δημοσίας Τάξης απάντησε αρνητικά , είπε ότι ο κ. Καραμανλής έκανε ανάλυση των δεδομένων και έδωσε οδηγίες να διατεθούν οι δυνάμεις που είναι απαραίτητες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και υπογράμμισε πως "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και με ψυχραιμία πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα".

    Τέλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε ό,τι αφορά τη φωτιά στο Σχηματάρι ανέφερε ότι είναι υπό σχετικό έλεγχο και πως σ ΄αυτή την περιοχή δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς είναι εύκολα προσπελάσιμη από επίγεια και εναέρια μέσα.

    Mάχη με τις φλόγες

    Μάχη με δεκάδες πύρινα μέτωπα δίνουν από την Τετάρτη οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    Μεγάλη πυρκαγιά καίει πυκνό δάσος της Πάρνηθας, του μοναδικού βουνού που είχε μείνει μέχρι τώρα αλώβητο στην Αττική. Το ξενοδοχείο Μον Παρνές καθώς και οι κατασκηνώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος εκκενώθηκαν, ενώ από την αστυνομία απαγορεύθηκε η κίνηση οχημάτων και πεζών από το τελεφερίκ και πάνω. Παράλληλα απομακρύνθηκαν 35 στρατεύσιμοι και μόνιμοι από τη μονάδα ραντάρ της Αεροπορίας. Πάντως, προς το παρόν η μονάδα δεν απειλείται από τη φωτιά και τυχόν εκκένωσή της θα αποφασιστεί ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

    Η φωτιά στην Πάρνηθα ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στο πυκνό δάσος λόγω των ισχυρών ανέμων που γύρισαν ξαφνικά από δυτική κατεύθυνση. Μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης έκαναν ρίψεις νερού 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ έφθασαν 16 οχήματα με 40 πυροσβέστες από άλλους νομούς της χώρας για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις που μάχονται για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

    Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές, σε εξέλιξη είναι ακόμα οι δύο φωτιές στο Νεοχώρι και το Καλαμάκι Μαγνησίας, στο Καραούλι Ελευσίνας, στη Νέα Τύρινθα Αργολίδας, στη Μελιβοία Λάρισας, στα Αβδηρα Ξάνθης ενώ σε ύφεση χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί υπό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Μαμουσιά Αιγιαλείας, στο Βιάνο Ηρακλείου Κρήτης που μαίνεται σε δύσβατη περιοχή, στο Ροεινό Αργολίδας, στις Μηλιές και στον Αγιο Βλάση Μαγνησίας.

    Οι υπόλοιπες πυρκαγιές βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Το απόγευμα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος κήρυξε σε γενική επιφυλακή όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας.

    Η πυρκαγιά στην Αγιά, η οποία είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις από το απόγευμα της Τετάρτης λόγω των ισχυρών ανέμων, εξελίχθηκε σε τραγωδία αφού βρήκαν το θάνατο στις φλόγες δύο κάτοικοι της περιοχής 36 και 42 ετών. Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, τα θύματα ήταν μαζί με άλλα δύο άτομα και προσπαθούσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς όταν τους πλησίασαν οι φλόγες. Οι δύο έτρεξαν μέσα στην καμμένη περιοχή γι αυτό και γλίτωσαν, οι άλλοι δύο όμως προσπάθησαν να διαφύγουν από διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να τους εγκλωβίσουν οι φλόγες και να βρουν τραγικό θάνατο. Τα πτώματα βρέθηκαν απανθρακωμένα από τους πυροσβέστες στις 5 το πρωί.

    Το απόγευμα της Πέμπτης, νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην περιοχή της Μελιβοίας Αγιάς.

    Το δημοτικό διαμέρισμα που είχε και χθες απειληθεί από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γερακαρίου, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της πύρινης κόλασης με τη νέα φωτιά που άναψε στην περιοχή.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές που βρίσκονται από χθες στις παρυφές του Κισσάβου, έχουν στρέψει τώρα όλες τους τις δυνάμεις στη νέα εστία φωτιάς προσπαθώντας να την θέσουν υπό έλεγχο με δυνάμεις που ενεργούν από αέρος και επί του εδάφους.

    Εξάλλου, μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει από χθες ο νομάρχης Λάρισας προς το υπουργείο Εσωτερικών, η επαρχία Αγιάς κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ σήμερα ο νομάρχης ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρυχθεί και σε θεομηνιόπληκτη, προκειμένου να εξασφαλισθούν αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα δε, συστάθηκε και επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών.

    Μέχρι στιγμής πάντως καθώς η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν έχει σβηστεί δεν μπορεί να γίνει ακριβής υπολογισμός των εκτάσεων που κάηκαν.

    Έκκληση στους πολίτες απηύθυνε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις ημέρες για την αποφυγή πυρκαγιών.

    Με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου, ενώ συνιστάται να αποφεύγονται υπαίθριες εργασίες με συσκευές οξυγονοκόλλησης, τροχό ή άλλο εργαλείο που δημιουργεί σπινθήρα. Επίσης επισημαίνεται στους πολίτες να μην αφήνουν σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα στο δάσος γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη και να μην πετάνε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.

    Ακόμα όσοι μένουν κοντά σε δασώσεις περιοχές να φροντίζουν να κλαδεύουν τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους και να καθαρίζουν τη γύρω περιοχή, τις αυλές, τις ταράτσες από χορτάρια, σκουπίδια, ξερά φύλλα, κλαδιά και πευκοβελόνες καθώς επίσης να αποθηκεύουν σε κλειστούς χώρους και μακριά από το σπίτι χρώματα, βενζίνες και άλλα εύφλεκτά υλικά, να έχουν βρύσες στις αυλές και πυροσβεστήρες.

    Σε περίπτωση πυρκαγιάς οι πολίτες να επικοινωνούν αμέσως με το 199 και να δίνουν ακριβείς πληροφορίες, ενώ παράλληλα να απομακρύνονται και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Μεγάλη οικολογική καταστροφή»

    "Ακούμε τον πόνο του δημάρχου, των βουλευτών, των φορέων, τη δικαιολογημένη αγανάκτηση για αυτή τη βιβλική καταστροφή που βλέπουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην Πάρνηθα,την οποία επισκέφθηκε. Προηγήθηκε μια σύντομη ενημέρωση στο δημαρχείο Μενιδίου.

    "Να συμπαρασταθούμε σε όλους όσους πάλεψαν και παλεύουν με τη φωτιά, στους δασοπυροσβέστες και τους τοπικούς φορείς των οποίων ακούμε την αγανάκτηση για την ολιγωρία της πολιτείας. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα δεν είναι μέρα να μιλήσουμε για ευθύνες αλλά για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευθύνες και αυτές πρέπει να αποδοθούν", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί εντός ολίγου προκειμένου να επισκεφθεί την Αργαλαστή Πηλίου και τη Μελιβοία Αγιάς Λάρισας, δύο περιοχές οι οποίες δοκιμάζονται από την πυρκαγιά.

    Ο κ.Παπανδρέου επέστρεψε το πρωί εσπευσμένα στην Αθήνα από τη Γενεύη, διακόπτοντας τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που δημιούργησαν οι πυρκαγιές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο της Διεθνούς, το οποίο συνεδριάζει με σημαντικά θέματα στην ατζέντα του, όπως θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και κυρίως στο Κόσσοβο, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με έμφαση σε εκείνες στην Παλαιστίνη, το Λίβανο και το Ιράκ. Στη συνεδρίαση παίρνουν μέρος 300 εκπρόσωποι κομμάτων-μελών και περισσότεροι από 40 αρχηγοί κομμάτων, πρόεδροι χωρών, πρωθυπουργοί και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών.

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ πρόλαβε να παρακαθήσει στο εναρκτήριο δείπνο χθες το βράδυ στη Γενεύη.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχή επαφή με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και κυρίως με τον Γραμματέα του κόμματος Νίκο Αθανασάκη, ο οποίος τον ενημέρωνε για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα.

    Το θέμα της διακοπής της παρουσίας του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έθεσε ίδιος ο κ. Παπανδρέου από νωρίς χθες, ζητώντας από τα στελέχη του κόμματος να το έχουν συνεχώς κατά νου και να του εισηγηθούν σχετικά. Η απόφαση ελήφθη μετά και την επίσκεψη στην Πάρνηθα των Νίκου Αθανασάκη και Πέτρου Ευθυμίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 June 2007 - 12:30:20 UTC