Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: «Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας»
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Θέλουμε καλές σχέσεις με την ΠΓΔΜ»

  • [01] Κ.Καραμανλής: «Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας»

    Αβέβαιη παραμένει μια συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Ενωσης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει και σήμερα στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετέχει ο πρωθυπουργός.

    "Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση αποτυχίας θα πρέπει να εξετάσουμε άλλους τρόπους για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά αξιοποιώντας το μηχανισμό ενισχυμένων συνεργασιών", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην παρέμβασή του στο δείπνο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για τη συνθήκη της ΕΕ.

    Νωρίτερα ο κ.Καραμανλής μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία συνεκλήθη λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, υπογράμμισε σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ότι "όλοι οφείλουμε να τηρήσουμε την υπογραφή μας". Ο Κ. Καραμανλής πρόσθεσε: "ποιός είπε ότι και οι 18 που έχουμε ήδη κυρώσει τη Συνθήκη είμαστε πλήρως ευχαριστημένοι με το κείμενο στο οποίο καταλήξαμε; Εμείς, ως Ελλάδα για παράδειγμα, θα θέλαμε θεσμικά περισσότερη Ευρώπη". Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τότε έγινε μια σειρά από συμβιβασμούς ώστε "να καταλήξουμε σε ένα κείμενο στο οποίο τελικώς συμφώνησαν όλοι".

    Ακόμη ανέφερε ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι δύο χώρες που οι λαοί τους απέρριψαν το κείμενο στο δημοψήφισμα (σ.σ. Γαλλία, Ολλανδία) και σημείωσε ότι "θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικροαλλαγές αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτές οι αλλαγές να ακουμπούν στην ουσία". Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ακόμη ότι "με επιμέρους διεκδικήσεις δεν βγαίνει κανείς κερδισμένος" και ανέφερε πως αυτό "δεν πρέπει να συμβεί, στο μέτρο που μπορεί να διαταραχθεί η γενική αρχή λειτουργίας της ΕΕ, αφού αυτό επιδιώκουμε με τη συνταγματική συνθήκη".

    Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας ότι "προσωπικά δηλώνω ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τις χώρες εκείνες που επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη".

    Εγκαίνια του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας

    Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Πέμπτης εγκαινίασε το νέο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ και υπογράμμισε πως στόχος είναι "να αντανακλούν οι διπλωματικές μας αρχές την εικόνα μιάς Ελλάδας σύγχρονης, με αυτοπεποίθηση και φιλόδοξους στόχους". Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ αποτελεί αιχμή του δόρατος της παρουσίας της χώρας στο σημαντικότερο κέντρο αποφάσεων διεθνώς και σημείωσε ότι "οι Βρυξέλλες είναι πλέον το πεδίο όπου δίνουμε καθημερινές μάχες για την προάσπιση των συμφερόντων μας σε όλους τους τομείς".

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κράτη - μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και τόνισε ότι "ανήκουμε στο σκληρό πυρήνα της ομάδας των κρατών που στηρίζουν ενεργά την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελούμε ενεργό και δραστήριο εταίρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας". Πρόσθεσε δε ότι "η χώρα μας, πάντοτε στην πρωτοπορία, συμμετέχει εξ αρχής στο σύνολο των κορυφαίων πολιτικών στενότερης συνεργασίας, αλλά και συνδιαμορφώνουμε πολιτικές, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες".

    Ακόμη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια υιοθέτησης της Συνταγματικής Συνθήκης και σημείωσε ότι "υποστηρίζουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος,που θα συμβαδίζει με τη διεύρυνσή του, θέλουμε μια Ευρώπη με ισχυρή διεθνή παρουσία και ρόλο που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ευημερία των πολιτών της".

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη θετική επίδραση και τη μεταρρυθμιστική δύναμη, που μπορεί, όπως είπε, να ασκεί η Ενωση όχι μόνο για τα κράτη - μέλη της αλλά και για τους γείτονές της και αναφέρθηκε ειδικότερα στις χώρες των Βαλκανίων, την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας με τις χώρες και τον ΟΣΕΠ, αλλά και στην αναβάθμιση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Στα εγκαίνια ήταν παρών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τον οποίο ο πρωθυπουργός συνεχάρη για την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ - κάτι που ανακοινώνεται επισήμως σήμερα - από την 1η Ιανουαρίου του 2008.

    Ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του έκανε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι ακολουθεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με βάση και τις επιταγές της στρατηγικής της Λισαβόνας, αξιοποιώντας, όπως είπε, στο έπακρο όλα τα κοινοτικά εργαλεία με σκοπό την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή.

    Πετύχαμε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών και τη μείωση του ελλείμματος κατά περισσότερο από 5% του ΑΕΠ σε μόλις δυο χρόνια, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό συνιστά μείζονα επιτυχία, ενώ, όπως σημείωσε, η Eurostat ήρε τις επιφυλάξεις της για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

    "Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, με προτεραιότητα τη βελτίωση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, την τόνωση της απασχόλησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Υιοθετήσαμε ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής βασισμένο στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη διαφάνεια και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα θετικά αποτελέσματα αναγνωρίζονται από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς και επιβραβεύονται από την ΕΕ", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Δ' ΚΠΣ και τη χρηματοδότηση των 24 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η κυβέρνηση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αντιστοιχούν.

    Ειδική αναφορά έκανε στο εργοστάσιο ξήρανσης της Ψυττάλειας.

    Ακόμη αναφέρθηκε στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αλλα και στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας και Ιταλίας προς την κεντρική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη".

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη θάλασσα, ενώ στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, η κυβέρνηση προώθησε συστηματικά την πρότασή της για από κοινού προστασία των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ενωσης.

    Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχουν οι προσπάθειες συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πολιτική προστασία και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έναν τομέα στον οποίο η Ενωση έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Εξ άλλου, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε σύντομο χαιρετισμό της κατά την τελετή των εγκαινίων τόνισε ότι το νέο κτίριο αποτελεί τη βιτρίνα της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στις δυνάμεις που ωθούν την ΕΕ προς τα εμπρός.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας ανέφερε ότι τα νέα γραφεία είναι λειτουργικά, τεχνολογικά άρτια και ασφαλή και καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αποστολής, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για κτίριο αντάξιο του ειδικού βάρους της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Στο κτίριο αυτό στεγαζόταν η μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας και οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2004 και ολοκληρώθηκαν το 2005 με τη μονογραφή της σύμβασης αλλά η τελική υπογραφή και οι εργασίες ανακαίνισης καθυστέρησαν λόγω της εξέτασης της σύμβασης από τις αρμόδιες επιτροπές του γερμανικού κοινοβουλίου.

    Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από τις έδρες των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών.

    Σχεδόν το ήμισυ του συνολικού κόστους αγοράς και ανακαίνισης του νέου κτιρίου που ανήλθε σε 16 εκατ. ευρώ αναμένεται να καλυφθεί από την πώληση του παλαιού κτιρίου της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα αγοραστής θα είναι η Κροατία και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΚΕΔ και της κυβέρνησης της Κροατίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

    Πριν από τα εγκαίνια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τα νέα γραφεία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Θέλουμε καλές σχέσεις με την ΠΓΔΜ»

    Περιοδεία σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από σήμερα έως και τη Δευτέρα.Συγκεκριμένα, θα επισκεφθεί τους νομούς Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

    Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χθες κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης του Κιλκίς, επισήμανε:

    "Θέλουμε καλές σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Όμως, η ευρωατλαντική προοπτική της δεν είναι εξασφαλισμένη χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας με αμοιβαία αποδεκτά τρόπο".

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Τουρκία και είπε πως η ένταξή τους στην ΕΕ δεν είναι απλώς θέμα μεγέθυνσης μιας οικογένειας, αλλά έχει να κάνει με την τήρηση, από την πλευρά τους, των αρχών και αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ακόμη έκανε λόγο για "μεγαλοϊδεατισμό" της ΠΓΔΜ, αλλά και σε απειλές της Τουρκίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας, αναφερόμενος στην τραγωδία της Κύπρου και παρατήρησε πως όταν η Ελλάδα δέχεται απειλές βασίζεται σε δύο τομείς για να τις αντιμετωπίσει: Ο ένας είναι η άμυνα, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και ο δεύτερος η διπλωματία. Η χώρα μας έχει στα χέρια της ένα μεγάλο όπλο που είναι η πορεία των χωρών της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν πρέπει να απεμπολείται εν μία νυχτί. Η πολιτική μας πρέπει να είναι ισχυρή διαπραγματευτική θέση και καλή γειτονία με τους λαούς της περιοχής και αυτή πρέπει να την εμπεδώσουμε ως μια εθνική πολιτική, τόνισε.

    Έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, με την οποία στο παρελθόν ήμασταν αντίπαλοι στους Βαλκανικούς πολέμους, όπως είπε, και τώρα είμαστε αδέλφια και συνεργαζόμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης αναφέρθηκε στη σημασία της μάχης του Κιλκίς, η οποία ήταν η πιο φονική των Βαλκανικών πολέμων (σκοτώθηκαν 5.636 αξιωματικοί και οπλίτες) και άλλαξε τη ροή των εξελίξεων.

    Το Κιλκίς διαθέτει το πλεονέκτημα της γειτνίασης με άλλους πολιτισμούς, είπε, αλλά και το μειονέκτημα αυξημένου κινδύνου να βρεθεί στο περιθώριο εθνικών εξελίξεων. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν τελειώνει στα σύνορα, αλλά αρχίζει από τα σύνορα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το Κιλκίς μαζί με τον αδελφό του Νίκο και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και για έναν επιπλέον λόγο.

    Στη μάχη που έγινε από τις 19 έως 21 Ιουνίου του 1913 στο Κιλκίς, μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν και ο λοχίας πεζικού Νικόλαος Παπανδρέου, αδελφός του παππού τους Γεωργίου Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 June 2007 - 4:30:17 UTC