Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Εκλογές τώρα»
  • [02] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα σε Κοζάνη και Θεσσαλία
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Εκλογές τώρα»

    Εκλογές «προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα από έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται σε ομηρία και να κλείσει η δεξιά παρένθεση το συντομότερο», ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε εφβ όλης της ύλης ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τον περιορισμό των συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα και την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης στις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο κ.Παπανδρέου επανήλθε στην υπόθεση των ομολόγων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόκρυψη στοιχείων και για την μη άσκηση διώξεων.

    «Οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες δεν παραγράφονται. Η επιστροφή των κλοπιμαίων δεν καταργεί την κλοπή, ούτε απαλλάσσει τους δράστες. Ποιοι έκλεψαν; ποιοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες; Γιατί δεν ασκείται δίωξη; Πού και ποιες είναι οι συμβάσεις όλων των ομολόγων; Αρνείται να μας δώσει στοιχεία ο κ. Καραμανλής επί 93 μέρες χωρίς ντροπή. 93 μέρες συγκάλυψης, παρασκηνίου και συναλλαγών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Τα ερωτήματα παραμένουν και θα απαντηθούν, θέλετε δεν θέλετε. Ποιος, πότε και με ποια διαδικασία έδωσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την εντολή να κυκλοφορήσουν τα ομόλογα της απάτης; Σε ποιες τσέπες και σε ποιους λογαριασμούς κατέληξαν οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα; Ποιος ο ρόλος του ΣΔΟΕ στην υπόθεση; Δουλεύει για να προωθεί, ή για να φρενάρει τις έρευνες; Γιατί δεν έχουν ασκηθεί ακόμα ποινικές διώξεις 93 μέρες; Ρωτείστε τον κ. Κεδίκογλου. Ή μήπως σας διέφυγε; Γιατί σπεύδουν να καλύψουν τον κ. Κουρή; Ξέρουν ότι είναι ένοχος; Μήπως ξέρουν ότι δεν θα δεχθεί να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, όπως ο κ. Τσιτουρίδης που στηρίζατε μέχρι τέλους; Με ποια άλλη αφορμή θα απαλλάξετε τον κ. Κουρή από τα καθήκοντά του, για να συγκαλύψετε το κόλπο γκρόσο;»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ερωτήματα με αφορμή σημερινό δημοσίευμα περί διαρροής των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, κάτι για το οποίο, σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος διευκρίνισε ότι ερευνάται:

    «Είναι αλήθεια ότι έχει συλληφθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ελλάδος; Η υπόθεση αφορά ένα φροντιστήριο που λέει η κυβέρνηση, ή δίκτυο που αφορά το σύνολο της Ελλάδος; Είναι σε ένα μάθημα ή σε περισσότερα; Να μιλήσει υπεύθυνα και καθαρά η κυβέρνηση και να μην προσπαθεί να συγκαλύψει και αυτή την υπόθεση», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «365.000 προσλήψεις σε μία τριετία, εκ των οποίων οι αδιαφανείς προσλήψεις κολλητών είναι πάνω από 200.000. Την τελευταία τριετία, υπεγράφησαν 33000 συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα, 62000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλες ακόμη μέσω εμμέσου εργοδότη. Στα επιδοτούμενα μαθήματα έχουμε συμβάσεις λίγων μηνών (κυρίως στο Δημόσιο) συμβάσεις χωρίς ασφάλεια, μαθητείες χωρίς προοπτική, συμβάσεις πείνας για τους πληβείους. Υπάρχουν, όμως, και οι πατρίκιοι που βολεύονται σε διοικήσεις, γραμματείες, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ. Ιδρύσατε 330 νέες αμοιβόμενες επιτροπές και ομάδες εργασίας, 165 θέσεις συμβούλων υπουργών - ενώ εγώ, όταν έπαιρνα έναν σύμβουλο στο Υπουργείο Εξωτερικών, χαλούσατε τον κόσμο».

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αυστραλία, ανέφερε ότι «η εξωτερική στρατηγική έχει εγκαταλειφθεί από τον κ. Καραμανλή» και πρόσθεσε πως οι συναντήσεις του με την Ομογένεια συνιστούσαν μία «προεκλογική βόλτα στην Αυστραλία, προκειμένου να αποφύγει την διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια».

    Απάντηση του Πρ.Παυλόπουλου

    «Το επίπεδο της συζήτησης και του πολιτικού λόγου καταθλίβει - και είναι κρίμα», απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Ακούσατε τον κ. Παπανδρέου, που έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να ανανεώσει το κόμμα του, δέσμιο και αιχμάλωτο του κόμματός του, στις χειρότερες στιγμές παλαιοκομματισμού που γνώρισε ποτέ», τόνισε.

    «Ο κ. Παπανδρέου δεν προσκόμισε σήμερα απολύτως τίποτα, εκτός από φήμες και δημοσιεύματα», συνέχισε ο κος Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

    «Ακόμα κι αν είναι σωστά τα στοιχεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, περί 365000 προσλήψεων, την τελευταία τριετία της κυβερνήσεως Σημίτη, οι εγκρίσεις που δόθηκαν είναι πολύ περισσότερες και ανέρχονται σε 436992».

    «Οι εγκρίσεις έκτακτου προσωπικού από το 1996 μέχρι το 2004, αντιπροσώπευαν κατά μέσον όρο ένα ποσοστό 85,1% σε σχέση με τις τακτικές προσλήψεις. Είναι, δηλαδή, φανερή η τάση παραγκωνισμού του ΑΣΕΠ προκειμένου να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι, η οποία οδήγησε και στη δημιουργία της στρατιάς των συμβασιούχων» ανέφερε.

    Την παρούσα τριετία - τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών - ο αριθμός των συμβάσεων έργου παραμένει περίπου ο ίδιος (91.000 έναντι 85.000) και η μικρή αύξηση που παρατηρείται την τελευταία τριετία, οφείλεται αποκλειστικώς στις αυξημένες ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων σε συνδυασμό με τις ανανεώσεις των προηγούμενων μισθώσεων.

    «Οι αυτοδιοικητικοί νομάρχες και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ εκλιπαρούν για θέσεις για να καλύψουν κενά. Αυτές τις αθροίζει ο κ. Παπανδρέου και λέει ότι είναι ρουσφετολογικές. Όταν ο κ. Μίχας, ο κ. Σγουρός, η κα Γεννηματά μου ζητούν να τους δώσουμε τις θέσεις που τους χρωστάμε - και καλά κάνουν - τις αθροίζουμε; Να τις κόψουμε; Αυτές είναι γαλάζιες προσλήψεις; Αυτή η παραπληροφόρηση δεν πάει άλλο», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Γαλάζιο κράτος δεν υπάρχει. Πράσινο κράτος υπήρξε, όμως - και φαίνεται από τα λόγια του κ. Παπανδρέου ότι αυτό του λείπει», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Από την άλλη σε σχέση με την αντικατάσταση των στελεχών του Δημοσίου Τομέα που επρόσκειντο στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ, Παυλόπουλος απάντησε:

    «Τι ήθελε ο κ. Παπανδρέου; Να αφήσουμε τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ ατόφιο; Ο ίδιος δεν μίλησε για κατεστημένες νοοτροπίες και για διαφθορά; Ο ίδιος δεν λέει ότι έχει στελέχη του που συναλλάγησαν για τη λάμψη; Ποιους εννοεί;»

    Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη δυσφορία του για τα σχόλια που αφιέρωσε ο κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργική επίσκεψη στην Αυστραλία, λέγοντας πως «ο Πρωθυπουργός δεν έκανε βόλτες στην Αυστραλία, αλλά πήγε να δει την Ομογένεια που κανείς Πρωθυπουργός δεν πήγε να την δει - και να λύσει προβλήματα που χρόνιζαν». Όσο για τις συμβάσεις για τα δομημένα ομόλογα,αυτές «είναι όλες αναρτημένες στο site του Blοοmberg.Δεν έχει ανθρώπους το ΠΑΣΟΚ να μπουν να τις δουν; Αητοί ήταν την εποχή του Χρηματιστηρίου?», είπε.

  • **O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί, στις 5.00 μ.μ., με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Φέρενς Γκιουρσανί. Στη συνέχεια, θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανία, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [02] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα σε Κοζάνη και Θεσσαλία

    Την αντίθεση του ΚΚΕ στην απελευθέρωση της ενέργειας εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της, κατά τις επισκέψεις της στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ και στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) Αμυνταίου και Φιλώτα, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους της ΔΕΗ και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

    Η γγ του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στο νομό Κοζάνης και στους τέσσερεις νομούς της Θεσσαλίας, από σήμερα έως και την Κυριακή, απόψε στις 8.30 το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία της Κοζάνης.

    Σε δηλώσεις της κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, η κα Παπαρήγα καταφέρθηκε εναντίον της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

    «Στην προεκλογική περίοδο ο αποπροσανατολισμός, η εξαγορά και ενσωμάτωση συνειδήσεων ένα στόχο έχουν. Οι εργαζόμενοι να φτάσουν στην κάλπη έχοντας ξεχάσει τί έχει γίνει την τελευταία τριετία, την τελευταία επταετία, την τελευταία δεκαπενταετία ή την εικοσαετία», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

    «Η Ν.Δ. ενδύεται το προφίλ του κόμματος που τιμάει την εθνική αντίσταση, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα, όμως, ετοιμάζει τις λαστιχένιες σφαίρες και τις χρωμόσφαιρες γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πολιτική της γεννά διαδηλώσεις, απεργίες. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ; Ζώστηκε κυριολεκτικά τα φυσεκλίκια. Κάνει καταλήψεις στις ακτές ξεχνώντας ότι για πολλά χρόνια δεν προχώρησε το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο. Δεν τα προχώρησε γιατί ήθελε πριν από όλα να εκποιηθούν δάση, παραλίες, ακτές, ελεύθεροι χώροι και μετά να έρθει το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο να τα νομιμοποιήσει».

    Η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε στους εργαζόμενους και τόνισε πως «δεν μπορεί να αποπροσανατολιστούν για άλλη μια φορά με υποσχέσεις και παροχές οι οποίες είναι κυριολεκτικά προσβλητικές και της ντροπής, ούτε καν ψίχουλα δηλαδή».

    Τους κάλεσε να σταθούν μπροστά στην κάλπη κάνοντας μια ανακεφαλαίωση τουλάχιστον από το 1990 και μετά. Να μην ξεχάσουν ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν- και όχι μόνο στη Γαλλία - πολλοί Κον Μπετίτ, Κουσνέρ, άνθρωποι δηλαδή που ενδύονται τον επαναστατικό μανδύα μόνο και μόνο για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ξεχάσουν το παρελθόν τους, όχι γιατί πρέπει κανείς να τους κρίνει με βάση το παρελθόν τους αλλά γιατί πάνω από όλα θέλουν να δημιουργήσουν ένα τάχα σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Ότι, όμως, λέγεται εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση σήμερα από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτε άλλο παρά βάρβαρα μέτρα εναντίον των εργαζομένων», επισήμανε.

    Σχόλιο του ΚΚΕ για έκθεση ΟΟΣΑ

    Οι δηλώσεις της κυβέρνησης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, αποκαλύπτουν ότι οι αντεργατικές θέσεις του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό (αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, κατάργησης πρόωρων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ) δεν είναι μόνο δικές του. Αποτελούν και στόχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ και οι δυο προσπαθούν να το κρύψουν αυτό προεκλογικά, έχουν αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην πλουτοκρατία και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που είναι αδύνατο να το πετύχουν.

    Ο υπουργός οικονομίας, όχι μόνο δεν απέκλεισε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, αλλά άφησε ανοιχτό μόνο το «εύρος αυτών των αλλαγών», συσχετίζοντας το με τον περιβόητο «κοινωνικό διάλογο». Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι «το ασφαλιστικό θα κληθεί να το λύσει η επόμενη κυβέρνηση».

    Αποκαλυπτικός με τη σιωπή του ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη κατά των προκλητικών προτάσεων του ΟΟΣΑ.

    Ο εμπαιγμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων στο ασφαλιστικό είναι τόσο μεγάλος, όσο αρνητικά και επώδυνα είναι τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ, και αυτοί σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μετά τις εκλογές.

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους αποδυναμώνοντας και τους δυο με την ψήφο και την πάλη τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

    [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

    Δύσκολες μέρες αρχίζουν για τους καπνιστές στην Ελλάδα. Το δεκάλογο της εθνικής πολιτικής κατά του καπνίσματος εξήγγειλε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απο το βήμα της ειδικής ημερίδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που διεξάγεται σήμερα στο Ζάππειο, υπό την διοργάνωση του υπουργείου του.

    Τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει το δικαίωμα στη ζωή και ότι το κάπνισμα είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οποία επιπροσθέτως προσβάλει και την καθημερινή ποιότητα της ζωής μας, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι "τελειώνει εδώ και σήμερα η εποχή της αυθαιρεσίας και οι συνέπειες θα είναι πολύ αυστηρές".

    Σε λίγες μέρες, όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, πρόκειται να κατατεθεί ειδικό σχέδιο νόμου ως πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια για την εφαρμογή εθνικής αντικαπνιστικής πολιτικής. Βασική διάταξη του νέου νόμου είναι η απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού στους νέους, καθώς σε αυτούς βρίσκεται το μέλλον.

    Τέρμα, λοιπόν, στα μηχανήματα πώλησης καπνού, σε διάθεση προϊόντων καπνού σε χώρους όπου συχνάζουν οι νέοι, όπως τα Ιντερνετ Καφέ, τέρμα στην προβολή μηνυμάτων για λιγότερο επιζήμια είδη καπνού, όπως επίσης τέλος θα σημάνει και στην πώληση απλών τεμαχίων τσιγάρου, ή τεμαχίων σε συσκευασία μικρότερη των 20, που προτιμούνται απο τις νεαρές ηλικίες.

    Με το νέο σχέδιο νόμου γίνεται σαφής η ρητή απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους, ενώ προβλέπεται επίσης η καταβολή απο κάθε επιχείρηση πώλησης προϊόντων καπνού ειδικού παραβόλου στον ΕΦΕΚ ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας πώλησης. Σ' αυτό το σημείο ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι τα έσοδα απο αυτά τα παράβολα θα τα αξιοποιεί ο ΕΦΕΚ για τη διοργάνωση εκστρατειών πρόληψης.

    Παράλληλα, πρόκειται να συσταθεί ειδικός φορέας ελέγχου καπνού, ο οποίος θα καθιερώσει ένα συστήμα επιδημιολογικής παρακολούθησης της κατανάλωσης καπνού και των συνεπειών της και θα χαράσει προληπτική πολιτική για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

    Επίσης, για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου θα συσταθεί μία ειδική ομάδα κρούσης επιθεωρητών υγείας, η οποία θα βρίσκεται στους δρόμους, στα γραφεία αλλά και στους χώρους διασκέδασης.

    Βασική σημασία δίνεται στις ενημερωτικές εκστρατείες πρόληψης, ενώ θα κηρυχθεί ο πόλεμος κατά της εμπορίας των παράνομων τσιγάρων, τα οποία επειδή είναι πολύ φθηνότερα συνιστούν και το μεγαλύτερο κίνδυνο.

    Τέλος, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς την κοινωνία των πολιτών αλλά τις εταιρίες για μία συμμαχία, όπως είπε, στον αντικαπνιστικό αγώνα, τον οποίο αρχίζει η πολιτεία.

    Το μήνυμα του καπνίσματος πρέπει να είναι σαφές και να φθάσει παντού, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ώστε να σωθούν οι νέοι.

    Κάθε χρόνο, στη χώρα μας χάνουν τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πολλές άλλες νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

    ΠΟΥ: "Περιβάλλον χωρίς καπνό"

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε τις καπνοβιομηχανίες ότι διαδίδουν ψεύδη που αφορούν το παθητικό κάπνισμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των τοποθεσιών όπου απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλο τον κόσμο.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν επανειλημμένα παραπλανήσει και δώσει λάθος πληροφορίες στον κόσμο για τους κινδύνους στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα και για την οικονομική ζημία από την απαγόρευση του καπνίσματος.

    "Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα σκοτώνει", είπε ο Σιγκέρου 'Ομι, διευθυντής του ΠΟΥ στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού που εδρεύει στη Μανίλα ενόψει της 31ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς καπνό.

    "Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ουδέποτε κάπνισαν στη ζωή τους πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από την εισπνοή καπνού από τα τσιγάρα καπνιστών. Η λύση είναι απλή: 100% περιβάλλον χωρίς καπνό. Αυτό που δεν είναι τόσο απλό είναι να ξεπεράσουμε τα ψεύδη των καπνοβιομηχανιών που αφορούν την πολιτική που προωθεί τους χώρους χωρίς κάπνισμα", πρόσθεσε.

    Με "Περιβάλλον χωρίς καπνό" όπως είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, ο 'Ομι κάλεσε τους ηγέτες των χωρών να προστατεύσουν τον κόσμο από το παθητικό κάπνισμα με τη θέσπιση και ενίσχυση νομοθεσιών για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς και στους δημόσιους χώρους. Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, οξεία και χρόνια καρδιοπάθεια και ότι έχει σχέση με τη βρογχίτιδα, την πνευμονία και το άσθμα. Στα παιδιά το παθητικό κάπνισμα έχει σχέση με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του μέσου ωτός και το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.

    Ο ΠΟΥ επικαλέστηκε μελέτη του 2004 στην οποία διαπιστώθηκε ότι πολλές γυναίκες στην Κίνα πέθαναν από το παθητικό κάπνισμα, σαν να ήταν οι ίδιες καπνίστριες. 'Ερευνα έχει επίσης δείξει ότι η πολιτική για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό, είναι προσοδοφόρα για τις επιχειρήσεις, στοιχίζει ελάχιστα για να υλοποιηθεί, ενώ αποτρέπει τον κόσμο από το κάπνισμα.

    "Παρά τα στοιχεία αυτά, οι καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να διαιωνίζουν μύθους ότι συστήματα εξαερισμού μπορεί να προστατεύουν τους μη καπνίζοντες από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, ότι η πολιτική που προωθεί ένα περιβάλλον χωρίς καπνό βλάπτει τον επιχειρηματικό τομέα και ότι οι απαγορεύσεις αυτές καταπατούν τα δικαιώματα των καπνιστών και την ελευθερία της επιλογής", επισημαίνει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

    Ο Σιγκέρου 'Ομι τόνισε πως ούτε μία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος επιφέρει ζημία στην οικονομία. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, ο ΠΟΥ θα τιμήσει φέτος πρόσωπα και οργανώσεις τα οποία με την έρευνα και την πολιτική τους συνέβαλαν στη δημιουργία και την καθιέρωση χώρων χωρίς καπνό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 May 2007 - 12:30:24 UTC