Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Αλογοσκούφης: "Θετική η πορεία της οικονομίας"

  • [01] Γ.Αλογοσκούφης: "Θετική η πορεία της οικονομίας"

    Πολύ ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης το α' τρίμηνο του 2007 έφθασε το 4,6% και ξεπέρασε τις προβλέψεις. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου, ο ρυθμός ανάπτυξης 4,6% είναι μία ένδειξη για την ισχυρή πορεία της οικονομίας. Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι δεν προέρχεται η ανάπτυξη απο την κατανάλωση, αλλά από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού κινείται μέσα στους στόχους και ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 100% το 2007 από το 108,5% που ήταν το 2004 και 104,6% το 2006. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, θα μειωθεί φέτος στο 2,4% έναντι 2,6% που ήταν το 2006.

    Ο υπουργός, αφού υπενθύμισε ότι τα ανωτέρω στοιχεία, μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ, θα διαφοροποιηθούν, είπε ότι θετικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν το ποσοστό ανεργίας. Η τάση είναι να μειώνεται συνεχώς η ανεργία και να περιοριστεί το 2007 στο 8%. Το 2004 η ανεργία ήταν 10,5% και το 2006 8,9%.

    Καλές επίσης είναι και οι εξελίξεις στον πληθωρισμό, όπου το πρώτο τετράμηνο του 2007 συγκρατείται στο 2,6%, ενώ στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2006 ήταν 3,3%.

    Παρά τα θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι χρειάζεται παρακολούθηση και εγρήγορση για να τηρηθεί ο προϋπολογισμός και να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις και στην πραγματική οικονομία.

    Οι ανωτέρω δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του τελωνειακού κώδικα και την αναμόρφωση της νομοθεσίας για την πώληση και μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου.

    Επίσης, είναι σχεδόν έτοιμα και θα κατατεθούν στη Βουλή και άλλα σχέδια νόμου, όπως εκείνο που αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το Ειδικο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (καταπολέμηση της φτώχειας), τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την ανάληψη δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Ειδικότερα, σχετικά με σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα περιλαμβάνει διατάξεις για την καταπολέμηση του παραεμπορίου και των παραποιημένων προϊόντων και θα επιβάλλονται πρόστιμα 2.000-20.000 ευρώ ακόμα και στους μεταφορείς των προϊόντων αυτών, όταν διαπιστώνεται ότι ήξεραν για τις παραποιήσεις.

    Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί ο κ. Αλογοσκούφης στο θέμα των ομολόγων, είπε ότι έχουν γίνει δηλώσεις στη Βουλή και ότι όλες οι αρμόδιες αρχές έχουν ενεργοποιηθεί, όπως και η δικαιοσύνη.

    Νομοσχέδια για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αναμόρφωση του τελωνειακού κώδικα

    Δύο νομοσχέδια, το ένα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τις μισθώσεις ακινήτων, και το άλλο που αφορά την αναμόρφωση του τελωνειακού κώδικα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και εξέταση και μετά να κατατεθούν στη Βουλή.

    Με το νομοσχέδιο "Πώληση και ταυτόχρονη Μίσθωση Ακινήτων του Δημοσίου, Μακροχρόνιες και Χρηματοδοτικές Μισθώσεις του Δημοσίου", όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στο Δημόσιο, όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς είχε μειονεκτήματα. Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων, να μεταβιβάσει ακίνητα που του ανήκουν και παράλληλα να μην αποξενωθεί από αυτά, καθώς θα μπορεί να τα μισθώνει και να έχει την επιλογή να επανακτά την κυριότητά τους μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να κατασκευάσει ή να ανακατασκευάσει ακίνητα που του ανήκουν σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα επεκτείνεται έως κατά 99 χρόνια η διάρκεια των μισθώσεων ακινήτων από το Δημόσιο.

    Με το δεύτερο νομοσχέδιο κωδικοποιείται η τελωνειακή νομοθεσία και επιλύονται μια σειρά από προβλήματα που εκκρεμούσαν για αγρότες, επαγγελματίες αυτοκινητιστές, πολύτεκνους, ανάπηρους και οφειλέτες. Μεταξύ άλλων, διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις για αγρότες που είχαν εντοπιστεί πριν τον Οκτώβριο του 2003 να χρησιμοποιούν παράνομα πετρέλαιο θέρμανσης στις καλλιέργειές τους και στα αγροτικά ονόματα, εφόσον καταβάλουν τη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

    Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε πολύτεκνους να αποκτούν ατελώς και δεύτερο όχημα μετά την πάροδο πενταετίας από την απόκτηση του πρώτου και δίνεται ακόμα η δυνατότητα στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές (ταξί κλπ.) να αποχαρακτηρίζουν, μετά την πάροδο πενταετίας, τα δημόσιας χρήσης οχήματά τους, αντί για επταετία που ισχύει σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 May 2007 - 14:30:27 UTC