Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου:"Σε ακυβερνησία η χώρα"
  • [02] "Στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση"
  • [03] Απάντηση Ερντογάν στις Ενοπλες Δυνάμεις

  • [01] Γ.Παπανδρέου:"Σε ακυβερνησία η χώρα"

    "Η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη ακυβερνησία. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μπορεί πια να έχει μια μόνο προσφορά στον τόπο: την άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία".

    Τη δήλωση έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην παραίτηση του Υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη και πρόσθεσε ότι "ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε πρωθυπουργό μειωμένης ευθύνης".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, "ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πλήρη αδυναμία του να ανταποκριθεί στο βάρος της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας. Αναγκάστηκε να άρει την προστασία στον κ. Τσιτουρίδη προκειμένου να διαφυλάξει τον εαυτό του και τον πυρήνα των εμπλεκόμενων υπουργών του στο μεγάλο σκάνδαλο της λεηλασίας των Ταμείων. Απέπεμψε μάλιστα τον κ. Τσιτουρίδη όχι για το σκάνδαλο των ομολόγων αλλά για άλλη υπόθεση".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "ο κ. Καραμανλής οφείλει να αναλάβει όλη την ευθύνη για όλες τις πλευρές του μεγάλου σκανδάλου και για όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και Διοικητές του κομματικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης. Ο κ. Καραμανλής δεν σεβάστηκε την αλήθεια. Δεν σεβάστηκε τους πολίτες. Αθέτησε κάθε πολιτική και ηθική δέσμευσή του. Δεν τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδωσαν οι πολίτες το 2004".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας αναφέρει:

    Η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη ακυβερνησία. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μπορεί πια να έχει μια μόνο προσφορά στον τόπο: την άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Η συγκάλυψη στην οποία επιμένει ακόμα και σήμερα ο πρωθυπουργός είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Παρά τις προσπάθειές του, όλα θα έρθουν στο φως. Οι πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες θα αποδοθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί τη διαφάνεια, την αποκάλυψη όλης της αλήθειας, την κάλυψη της ζημίας των Ταμείων που προκάλεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, και την πλήρη εξασφάλιση των συντάξεων. Θα εγγυηθεί μια νέα πορεία αλήθειας, διαφάνειας και δικαίου για τη χώρα και τους πολίτες".

    ΚΚΕ και ΣΥΝ για την παραίτηση Τσιτουρίδη

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη αναφέρει τα εξής:

    «Οι προσωπικές ευθύνες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να «ξεπλύνουν» τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη κλοπή των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων. Η παραίτηση Τσιτουρίδη από μόνη της, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ουσιαστική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, εφόσον η πολιτική και οι νόμοι που παραδίδουν τα αποθεματικά των Ταμείων τους στη λεηλασία των χρηματιστών και των τραπεζιτών παραμένουν άθικτοι.

    «Είναι φανερό ότι για την κυβέρνηση το κύριο είναι να προστατέψει την αντεργατική- αντιασφαλιστική πολιτική και τους σχεδιασμούς της από την αγανάκτηση και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Σε αυτή της την προσπάθεια έχει βοήθεια και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που επικεντρώνει την κριτική της σε παραιτήσεις προσώπων για τους δικούς της αντιπολιτευτικούς λόγους ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική, τους νόμους και το τζογάρισμα των αποθεματικών. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές δηλώσεις περί «διαφάνειας» και «καταπολέμησης των σκανδάλων». Αντίθετα πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας να σταματήσει το τζογάρισμα των αποθεματικών, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από το 1950 ως σήμερα. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να αποδυναμώσουν τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία, να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

    Εξ άλλου, σχετικά με την παραίτηση του Υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

    «Μετά από δύο μήνες, που το σκάνδαλο των ομολόγων έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση περιορίζεται στην απόλυση του κ. Τσιτουρίδη, ως τρόπο συγκάλυψης των ευρύτερων πολιτικών ευθυνών, ιδιαίτερα στο οικονομικό της επιτελείο.

    Ο Πρωθυπουργός οφείλει να εμφανιστεί στη Βουλή και να δώσει δημόσια εξηγήσεις και να σταματήσει να κρύβεται, όπως κάνει εδώ και μήνες στις ερωτήσεις που καταθέτει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε να χυθεί όσο το δυνατόν πιο άπλετο φως στην διαχρονική καταλήστευση των εισφορών των εργαζομένων από τα ταμεία τους».

    [02] "Στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση"

    "Οι στόχοι της κυβέρνησης που είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή δεν θα υλοποιηθούν αν δεν στηρίξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σκληρά και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε".

    Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα από τη Λάρισα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο "Κωνσταντίνος Καραμανλής" για την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος δεν θέλησε να να κάνει πολιτικές δηλώσεις για τα θέματα της επικαιρότητας,τονίζοντας ότι ήρθε στη Λάρισα προκειμένου να μιλήσει για την περιφερειακή ανάπτυξη, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι επί κυβερνήσεως της ΝΔ αυξήθηκαν οι πόροι που διοχετεύονται προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι σκοπίμως διοχετευόταν στην επικαιρότητα ειδήσεις περί κακοδιαχείρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου με τον τρόπο αυτό οι τότε κυβερνώντες να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες στο συγκεκριμένο τομέα, για να συμπληρώσει ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν ούτως ή άλλως μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

    Εμείς, πρόσθεσε, ενισχύσαμε τους θεσμούς ελέγχου στους ΟΤΑ,όπως το Ελεγκτικό συνέδριο και καθιερώσαμε τη διαφάνεια μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και ο καθένας σήμερα έχει τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να διαπιστώσει τους τρόπους κατανομής των κονδυλίων.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανήγγειλλε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και ο νέος κώδικας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,ο οποίος, μάλιστα, θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Θόδωρου Κατριβάνου και έκανε γνωστό ότι θα κατατεθεί και σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ανώνυμων εταιριών: ΔΗΜΟΣ ΑΕ και ΝΟΜΟΣ ΑΕ, οι οποίες θα προσφέρουν προς τους ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού, έτοιμες δομές για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και υποστήριξη των τεχνικών τους υπηρεσιών. Η συμμετοχή στις παραπάνω ανώνυμες εταιρίες θα είναι προαιρετική.

    [03] Απάντηση Ερντογάν στις Ενοπλες Δυνάμεις

    Ο τουρκικός λαός θα αντιταχθεί σε τυχόν απόπειρες υπονόμευσης της σταθερότητας και της αίσθησης ασφάλειας στη χώρα αυτή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας στην προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο στρατός στην κυβέρνησή του, κατηγορώντας την ότι θέτει υπό αίρεσιν τις αρχές της κοσμικότητας του τουρκικού κράτους.

    "Η πολιτική ενότητα και η κοινωνική δομή (...) αυτής της χώρας μπορεί ενίοτε να πέφτουν θύματα συμφορών", δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στην Αγκυρα.

    "Αυτό το έθνος πλήρωσε ένα υψηλό και οδυνηρό τίμημα κάθε φορά που χάθηκαν τα θεμέλια της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Ομως δεν εγκρίνει πια και δεν θα εγκρίνει ξανά τους καιροσκόπους που καραδοκούν και ανοίγουν το δρόμο στην καταστροφή", πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

    "Ούτε το Εθνος, ούτε η Ιστορία θα συγχωρήσουν εκείνους που θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν ή να αμαυρώσουν την κοινωνική μας δομή ή το πνεύμα μας της αλληλεγγύης και της γενναιοδωρίας", κατέληξε.

    Αργά χθες τη νύχτα το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων εξέδωσε πολύ σκληρή ανακοίνωση που αναφέρεται στις επιθέσεις κύκλων, εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του Κράτους, πράγμα που ερμηνεύεται ακόμη και ως σκληρή πολιτική παρέμβαση του στρατού.

    Ο συγχρονισμός της ανακοίνωσης με την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και το περιεχόμενο της, προκαλεί μεγάλη εντύπωση.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μια σειρά από γεγονότα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορα σχολεία της Τουρκίας που συνιστούν, όπως αναφέρεται, επίθεση εναντίον του κοσμικού κράτους.

    Τονίζεται επίσης ότι «σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών, έγινε με την άδεια ή τη γνώση των διοικητικών αρχών, γεγονός που μεγεθύνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης».

    Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, «είναι γεγονός, ότι οι δραστηριότητες αυτές, έρχονται σε αντίθεση με την αρχή περί ουσιαστικής και όχι μόνο στα λόγια, υιοθέτησης των αρχών του καθεστώτος, που ανέφερε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στις 12 Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα, παραβιάζουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αρχές του Συντάγματος».

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «το πρόβλημα που προτάσσεται τις τελευταίες μέρες κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εστιάζεται στη συζήτηση περί του κοσμικού καθεστώτος. Οι ένοπλες δυνάμεις, παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση αυτή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, είναι μέρος στη συζήτηση αυτή και απόλυτος υπερασπιστής του κοσμικού καθεστώτος. Επιπρόσθετα, οι ένοπλες δυνάμεις είναι ξεκάθαρα, εναντίον των συζητήσεων αυτών και αν χρειαστεί, θα δείξουν με τρόπο ξεκάθαρο, τη στάση και τη συμπεριφορά τους».

    Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διατύπωση ότι « όλοι όσοι αντιτίθενται στην αντίληψη «ευτυχής, όποιος λεει είμαι Τούρκος», του Ατατούρκ, είναι και θα παραμείνουν εχθροί της Τουρκίας. Οι ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ακλόνητη αποφασιστικότητά τους να φέρουν σε πέρας στο έπακρο, τα καθήκοντα που τους έχουν δοθεί από το νόμο, για την υπεράσπιση των αρχών αυτών».

    Η πολύ σκληρή αυτή ανακοίνωση που συμπίπτει χρονικά με τον πρώτο γύρο για την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ ως Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει προκαλέσει στην Τουρκία σχόλια της μορφής «παρέμβαση του στρατού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 April 2007 - 14:30:18 UTC