Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Συνέχεια στον αγώνα φοιτητών και σπουδαστών»
  • [02] Θλιβερό ρεκόρ για τους δημοσιογράφους

  • [01] «Συνέχεια στον αγώνα φοιτητών και σπουδαστών»

    Με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το μεσημέρι, μετά από αίτημα της τελευταίας. Αντικείμενο της συνάντησης, θα είναι τo πρόβλημα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε χθες στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε δηλώσεις της για την Παιδεία τόνισε πως "πρέπει να δοθεί συνέχεια στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών".

    Σημείωσε δε πως "τούτη τη φορά πρέπει να υπάρξει γενική παλλαϊκή συμμετοχή. Στα μέσα του Μάη στο Λονδίνο, οι Υπουργοί Παιδείας πρόκειται να αποφασίσουν νέα και χειρότερα μέτρα που θα τα εισάγει η ΝΔ στην Ελλάδα. Μέτρα τα οποία δυστυχώς έχει υποστηρίξει και μέσα από το πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται".

    Για το θέμα των αναταραχών στις φυλακές η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι "όσοι έχουν κάνει ποινικά αδικήματα τιμωρούνται με τον εγκλεισμό στη φυλακή", αλλά σημείωσε πως "δεν μπορεί να υπάρχει μια φυλακή μέσα στη φυλακή". "Μέσα εκεί οι συνθήκες διαβίωσης πρέπει να είναι ανθρώπινες. Μία φυλακή πρέπει να ζουν και αυτή πρέπει να είναι ανθρώπινη", είπε.

    Τέλος για το θέμα των ομολόγων σημείωσε:

    "Δεν υπάρχουν έντιμα και άτιμα ομόλογα. Δεν υπάρχει έντιμη και άτιμη χρηματαγορά. Είναι τζόγος έτσι και αλλιώς. Επομένως κανένα παιχνίδι στο τζόγο και δεύτερο αυτό που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι είναι τα κλεμμένα απβ τη δεκαετία ακόμα του β50 διότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν σε πιο άμεσο ναυάγιο αν δεν επιστραφούν".

    [02] Θλιβερό ρεκόρ για τους δημοσιογράφους

    Εκατό δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σ' όλο τον κόσμο κατά το 2006, που ήταν η χειρότερη για το επάγγελμα χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βιένη.

    "Το 2006 αντιπροσώπευσε το πιο άγριο και το πιο βίαιο έτος στη σύγχρονη ιστορία των μέσων ενημέρωσης", δήλωσε ο διευθυντής του IPI Γιόχαν Φριτς κάνοντας λόγο για ένα πραγματικό "πόλεμο εναντίον της δημοσιογραφίας".

    Το Ιράκ παρέμεινε για τέταρτη διαδοχική χρονιά η πιο φονική χώρα για τους δημοσιογράφους με 46 νεκρούς. "Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που είχαν στόχους τους ίδιους", αναφέρεται στην έκθεση αυτή, στην οποία εξετάζονται 180 χώρες.

    Δημοσιογράφοι βρήκαν επίσης το θάνατο σε 23 άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις Φιλιππίνες (10), το Μεξικό (7), τη Σρι Λάνκα (5), το Πακιστάν (4), το Αφγανιστάν (3), την Κολομβία (3), τη Βενεζουέλα (2), τη Ρωσία (2), την Ινδία (2) και την Κίνα (2).

    Οι φόνοι, θύματα των οποίων είναι κυρίως ντόπιοι δημοσιογράφοι, "διαπράχθηκαν σχεδόν όλοι ατιμωρητί", υπογραμμίζει το IPI, το οποίο συνασπίζει δημοσιογράφους και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης 120 χωρών.

    Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, η προηγούμενη πιο πολύνεκρη χρονιά για τους δημοσιογράφους ήταν το 1999 με 86 νεκρούς. Το 2005 σκοτώθηκαν 65 δημοσιογράφοι, δηλαδή 13 λιγότεροι από το 2004.

    Το IPI αναφέρει πως παράλληλα με τις δολοφονίες, ένας σημαντικός αριθμός χωρών συνεχίζουν να καταστέλλουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε σημείο που καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την άσκησή της. Αυτό συμβαίνει κυρίως στη Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία ή τη Σαουδική Αραβία.

    Το IPI εκφράζει εξάλλου ανησυχία για τη συνέχιση καταχρήσεων σε βάρος του Τύπου σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Γκάμπια, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή η Ρωσία.

    Μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου σκοτώθηκαν πέρυσι δημοσιογράφοι, η Ρωσία ξεχώρισε με την ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια.

    Ο φόνος αυτός "υπογραμμίζει τους κινδύνους της δημοσιογραφικής δουλειάς στη Ρωσία και μας κάνει να αναρωτηθούμε για τη βούληση των αρχών να ερευνούν τέτοια εγκλήματα", αναφέρει το IPI, το οποίο υπενθυμίζει πως από το 1997 έχει καταγράψει 43 φόνους δημοσιογράφων στη Ρωσία.

    Ο οργανισμός εκφράζει εξάλλου ανησυχία για τις διώξεις που ξεκίνησαν μετά τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Μωάμεθ, μεταξύ άλλων και στη Γαλλία, και για απόπειρες να υιοθετηθούν διατάξεις που να τιμωρούν τη "δυσφήμηση της θρησκείας", μεταξύ άλλων και στους κόλπους του ΟΗΕ.

    Πριν από το IPI, το ετήσιο συνέδριο του οποίου θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) είχαν υπολογίσει αντιστοίχως σε 155 και σε 81 τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2006. Οι αριθμοί ποικίλουν επειδή διαφέρουν τα κριτήρια για το επάγγελμα του δημοσιογράφου καθώς και για τις συνθήκες των θανάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 April 2007 - 6:30:12 UTC