Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς»
  • [02] «Συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων»

  • [01] «Η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς»

    Με τον Πρόεδρο της Ινδίας Αμπντούλ Καλάμ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στις 12.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες στο Συνέδριο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα "Ποιο μοντέλο θέλουμε για την Ευρώπη".

    "Παρά τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό απ' όλους ότι βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου. Στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει διαρθρωτικές αδυναμίες. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, καθώς και η συνέχιση της προσπάθειας για βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, είναι προτεραιότητες που απαιτούν τη συμβολή όλων μας", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε αναλυτική καταγραφή των θετικών επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας δίνοντας έμφαση στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, στους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που έφθασαν το 2006 το 4,3%, στο συνολικό ποσοστό απασχόλησης που έφθασε το 61%, στην μείωση της ανεργίας στο 8,6%, τον Ιανουάριο του 2007 και στον περιορισμό του πληθωρισμού στο 2,6%,το Μάρτιο του 2007. Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών πάνω από 18% (η μεγαλύτερη αύξηση στα τελευταία 20 χρόνια), στον αριθμό των καθαρών, νέων ενάρξεων επιχειρήσεων, τη διετία 2005-06, που ξεπέρασε τις 30.000 (50% περισσότερες από ότι την αμέσως προηγούμενη διετία) και στην αύξηση κατά 10% των επενδύσεων το 2006. Για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, επισήμανε ότι είναι ο τομέας στον οποίο αντικατοπτρίζεται καλύτερα η επιτυχία του νέου επενδυτικού περιβάλλοντος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ξαναβρήκαν το δρόμο για την Ελλάδα" καθώς ανήλθαν σε 4,3 δις ευρώ την χρονιά που πέρασε.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις επισήμανε ότι εφαρμόζονται αλλαγές για τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών επιδόσεών της χώρας μας, σε απόλυτη συμφωνία με το ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο. "Διαμορφώσαμε και ακολουθούμε νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με σαφή κοινωνική διάσταση. Ο στόχος είναι διττός: Διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή. Διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σκοπός είναι η αύξηση του παραγόμενου πλούτου και η δικαιότερη κατανομή του κοινωνικού μερίσματος", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στην εξωστρέφεια, υπογραμμίζοντας ότι αναδεικνύεται και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας αναφορά στο αγωγός φυσικού αερίου, από την Τουρκία στη χώρα μας και στην προέκτασή του από την Ελλάδα στην Ιταλία, που ξεκινά στο επόμενο διάστημα καθώς και στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής ανέδειξε και τις προκλήσεις σε επίπεδο ΕΕ, με αφορμή και τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της. "Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι, τώρα, πιο σύνθετες. Η ανεργία πλήττει - σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό - σχεδόν όλες τις Χώρες. Η γήρανση του πληθυσμού πιέζει τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου προειδοποιεί για τους αυξανόμενους κινδύνους και την υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος. Τα ενεργειακά ζητήματα υπαγορεύουν κοινή προσέγγιση, για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης", ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι "η παγκοσμιότητα των αγορών καθιστά πιο έντονη την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας, την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση".

    Εύσημα από Αλμούνια

    Ο Επίτροπος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τον τελευταίο χρόνο έδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των προσπαθειών στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ σημαντική η βελτίωση στο έλλειμμα το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Euorstat, όπως είπε, έκλεισε πέρυσι στο 2,6% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Αλμούνια επαίνεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση της να συναινέσει στην υιοθέτηση ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών σε επίπεδο ΕΕ, μέχρι το 2010, αντί το 2012 που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

    Παράλληλα, ο κ.Αλμούνια επισήμανε ότι οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της μείωσης του δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχισθούν και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στα δημοσιονομικά και επανέλαβε την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό. Επίσης έδωσε έμφαση στους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας που θα συνεχισθούν πάνω κάτω, όπως είπε, στα ίδια επίπεδα.

    [02] «Συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων»

    Στο συνέδριο του Economist θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι. Στις 5.30 μ.μ.,θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας, Αμπντούλ Καλάμ. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Δουκάκη.

    Το βράδυ, ο κ.Γ.Παπανδρέου θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προς τιμήν του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Ινδίας.

    «Δημιουργούμε μια ευρύτερη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων που μπορούν και θέλουν να υποστηρίξουν μια σειρά μεγάλων αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Μια πλατιά συμμαχία που ξεφεύγει από την απλή αντίληψη της συναίνεσης και προχωρά ένα βήμα παραπέρα, να σας κάνει συμμέτοχους στην προσπάθειά μας αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του χθες στην ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)».

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ΜΜΕ ως «ιδιαίτερους συνομιλητές» του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι «δεν ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού ως το «λιγότερο κακό», αλλά εμπεδώνουμε με το πρόγραμμά μας μια συνειδητή υποστήριξη του ελληνικού λαού για την νέα ελπίδα σε αυτήν την χώρα».

    Είπε ότι οι πέντε βασικοί στόχοι αυτής της πλατιάς συμμαχίας επικεντρώνονται στην δημιουργία κράτους διαφάνειας, στην δίκαιη αναδιανομή, στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στο σύγχρονο κράτος πρόνοιας και στην επένδυση στον άνθρωπο.

    Χαρακτήρισε «τραγικά αρνητικό τον απολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ» και υπογράμμισε ότι από την «επιτήρηση της οικονομίας, την αναθεώρηση του ΑΕΠ, τον «βασικό μέτοχο» ως την διαχείριση του ναυαγίου της Σαντορίνης, η ΝΔ συσσωρεύει πολιτικές και πρακτικές που πλήττουν την εικόνα της χώρας διεθνώς».

    Αναφερόμενος στο θέμα των «ομολόγων» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «απαράγραπτο και διαρκές έγκλημα κατά των ταμείων», προσθέτοντας ότι «θα αναζητήσουμε ευθύνες και για όποιον υπάρχουν».

    «Δεν θα ξαναφήσουμε να γίνει τέτοιο τερατούργημα στην χώρα μας ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ είναι η εγγύηση της διαφάνειας και της σωστής διαχείρισης του πλούτου του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «αν ο κ. Καραμανλής δεν γνώριζε τίποτα για την λεηλασία των ταμείων, τότε δεν κάνει για πρωθυπουργός, αν γνώριζε, τότε δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργός».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η «κυβέρνηση Καραμανλή είναι η πρώτη που θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων» και έκανε λόγο για «στήσιμο εκ μέρους της ΝΔ μιας επιχείρησης πρωτοφανούς καταλήστευσης του μόχθου των εργαζομένων».

    «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα χρήματα των ταμείων κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάποιων off-shore εταιρειών. Εκεί βρίσκονται τώρα τα λεφτά των συντάξεων και απαιτούμε να επιστρέψουν στην θέση τους πριν τις εκλογές» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    «Το σκάνδαλο των ταμείων δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί τμήμα ευρύτερης αντίληψης και σχεδίου», είπε ο κ. Παπανδρέου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για «υποκρισία», σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς «δεν διεξάγει διάλογο, δεν καταθέτει σχέδιο, δεν ασχολείται σοβαρά με την βιωσιμότητα του συστήματος και κρατά όλους στο σκοτάδι με την αδράνεια των αναλογιστικών αρχών για την σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος» .

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «στο παρασκήνιο (η κυβέρνηση) παίζει παιχνίδια τζόγου με τα ασφαλιστικά ταμεία, (...) αποκαλύπτεται καθημερινά ο κεντρικός σχεδιασμός και η ευθύνη της κυβέρνησης. Κάποιοι υψηλά ιστάμενοι της εξουσίας θέλησαν και επιχείρησαν να διαμορφώσουν μια νέα οικονομική ελίτ (...) μια γαλάζια νομενκλατούρα του χρήματος σε συνεργασία με την γαλάζια νομενκλατούρα της εξουσίας, μια κομματική οικονομική ολιγαρχία απόλυτα γαντζωμένη στην εξουσία και το κράτος, με στόχο να συγκροτήσουν ένα σύστημα ισχύος που θα τους παρείχε απεριόριστους πόρους και θα τους εξασφάλιζε το μονοπώλιο και την μακρόχρονη παραμονή τους στην εξουσία».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ο έλληνας πολίτης δεν εμπιστεύεται πια αυτήν την κυβέρνηση».

    Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κόμμα του πρώτον εγγυάται πολιτικές για να απαλλαγούν οι ΜΜΕ «από τον βραχνά της γραφειοκρατίας και της εφορίας».

    Η εγγύηση, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για την δημιουργία συνθηκών γενικότερης ανάπτυξης, η αντιμετώπιση του ζητήματος του παραεμπορίου, η ομαλή και χωρίς απώλειες ασφαλιστική εξέλιξη των ΜΜΕ και η απλοποίηση των νόμων συμπληρώνουν το πλαίσιο που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, όπως το ανέπτυξε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στους τέσσερις βασικούς στόχους που συνίστανται:

    Φορολογία

    -στην καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου και στην καθιέρωση λογιστικού προσδιορισμού των εσόδων για όλες τις επιχειρήσεις.

    -σταδιακή κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

    -γρήγορη και δίκαιη επίλυση των διαφορών εφορίας - φορολογουμένων.

    -καθιέρωση συστήματος δειγματοληπτικών ελέγχων.

    -αντικατάσταση των περισσοτέρων χρηματικών προστίμων από point-system.

    Ανάπτυξη υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

    -Σημαντική μείωση της φορολογίας αδιανέμητων κερδών.

    -Φορολόγηση διανεμομένων κερδών των εταιρειών, των μερισμάτων, ως εισόδημα φυσικών προσώπων.

    -Αξιολόγηση επιπτώσεων όλων των κυβερνητικών μέτρων στις ΜΜΕ.

    -Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ.

    Στήριξη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων

    -Μείωση σε μια εβδομάδα του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου για την έναρξη μιας εταιρείας.

    -Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση έναρξης και πρώτης ανάπτυξης.

    -Αναμόρφωση πτωχευτικού δικαίου με στόχο την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας».

    -Πενταετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

    -Εκμάθηση και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στο σχολείο και σύνδεση εκπαιδευτικού και ερευνητικού συστήματος με την παραγωγή.

    -Νέος ρόλος για το τραπεζικό σύστημα.

    Απελευθέρωση αγοράς από καρτέλ και στρεβλώσεις

    -Ενίσχυση μηχανισμών δίωξης των καρτέλ στην διαμόρφωση των τιμών.

    -Εξάλειψη φραγμών για την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά.

    -Ισχυρές και αποτελεσματικές, ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές.

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για νέους επί 4 συνεχή έτη με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Σε ότι αφορά ειδικά, το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εμείς δεσμευόμαστε: το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, οι κοινωνικοί εταίροι είναι βασικοί πυλώνες στη διοίκηση και διαχείριση των ταμείων τους, το κράτος εγγυάται την αυτονομία των ταμείων και την καλύτερη λειτουργία τους με σοβαρή και αξιόπιστη εποπτεία και όπου το κράτος έχει σοβαρό λόγο για τις διοικήσεις και τις επιλογές προσώπων (ταμεία, ΔΕΚΟ ή άλλους δημόσιους οργανισμούς) οι διαδικασίες θα είναι ανοιχτές, αξιοκρατικές και διαφανείς».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ συνδυάζει την δυναμική με τον ρεαλισμό και την εμπειρία για να κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται, τόνισε ότι πως «ότι θετικό έγινε στη χώρα φέρει σχεδόν αποκλειστικά την πολιτική σφραγίδα της προοδευτικής παράταξης» και κάλεσε σε συστράτευση για να «απαλλάξουμε τη χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση που είχε μετά την μεταπολίτευση», αλλά και για «μια ειρηνική επανάσταση που θα φέρει την Ελλάδα δυνατή στον 21ο αιώνα, μια δίκαιη κοινωνία με ισχυρό πολίτη».

    Συνάντηση με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια

    Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας έβαλε υπό επιτήρηση για μικροκομματικούς σκοπούς και αυτό το έκανε για να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της έναντι του ελληνικού λαού τον οποίο ξεγέλασε συνειδητά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Αλμούνια.

    Ειδικότερα η συνάντηση με τον επίτροπο Αλμούνια πραγματοποιήθηκε στη Βουλή στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και διήρκησε περί τα τρία τέταρτα. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην επίτροπος Βάσω Παπανδρέου.

    Στη σύντομη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ιστορία της επιτήρησης προκάλεσε διεθνή διασυρμό της χώρας μας ο οποίος διασυρμός συνεχίζεται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τρία χρόνια ζούμε την οπισθοδρόμηση, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση έξοδο της χώρας από την επιτήρηση και αυτό όπως είπε τόνισε και στον επίτροπο Αλμούνια. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αυτό που θα μείνει από όλη την ιστορία της επιτήρησης θα είναι υψηλότερος ΦΠΑ, μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές και υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας το ίδιο και για τις δημόσιες επενδύσεις κλπ.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει τη διαφάνεια στη δημόσια οικονομία, τη δίκαιη διανομή του πλούτου και την προοπτική της ελπίδας για τους Έλληνες πολίτες.

    Ο Επίτροπος Αλμούνια δεν προέβη σε δηλώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 April 2007 - 4:30:18 UTC