Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν κινδυνεύει η περιουσία των ταμείων»

  • [01] «Δεν κινδυνεύει η περιουσία των ταμείων»

    Διαβεβαιώσεις ότι η περιουσία των ταμείων δεν κινδυνεύει από την αγορά των σύνθετων κρατικών ομολόγων έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κερδοσκοπία εις βάρος των ταμείων, το Δημόσιο "θα διεκδικήσει και το τελευταίο ευρώ» - ενώ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ,κατέθεσε και τη σύμβαση με την βρετανική τράπεζα JP Morgan Chase Bank, μαζί με την σχετική υπουργική απόφαση για την διάθεση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στην έκδοση κινητών αξιών, η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις σκληρές επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Γιώργου Φλωρίδη, με αναφορές στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και με αιτιάσεις περί απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο από swap του 2001.

    Η ανταλλαγή των εκατέρωθεν επιχειρημάτων καταγράφεται ως εξής:

    Αλογοσκούφης: «Η κυβέρνηση έχει επιδείξει απόλυτη πολιτική υπευθυνότητα στο ζήτημα αυτό και τα θέματα που ανέκυψαν, αμέσως διερευνήθησαν και εστάλησαν από τον υπουργό Απασχόλησης στη Δικαιοσύνη».

    Φλωρίδης: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αλέξη Πιλάβιο, κινήθηκε μετά από καταγγελία και όχι με δική της πρωτοβουλία - ενώ έβλεπε για πολύ καιρό το τι συμβαίνει εκεί. Το ζήτημα του κρυφού ομολόγου των 280 εκ. ευρώ, ήλθε στο φως από δημοσιογραφική έρευνα. Αν ήταν στο χέρι σας, δεν θα έρχονταν τίποτα στο φως, αλλά τις υποθέσεις αυτές θα τις έτρωγε το μαύρο σκοτάδι».

    Αλογοσκούφης: «Η απόδοση των συνθέτων ομολόγων μπορεί να αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου και, σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο το οποίο επενδύεται σε αυτά, είναι διασφαλισμένο. Είναι ομόλογα του Δημοσίου - δεν είναι σαν τις μετοχές που μπορεί η αξία τους να μειωθεί και κανείς να μην μπορεί να εγγυηθεί την αξία τους. Στη λήξη του ομολόγου, ο επενδυτής παίρνει το κεφάλαιο που είναι εγγυημένο, έχοντας κερδίσει όσους τόκους θα έχει εισπράξει στο μεταξύ».

    Φλωρίδης: «Μετά από τα δύο ή τα τρία χρόνια, η απόδοση αυτών των ομολόγων είναι περίπου μηδενική. Αν κανείς σκεφθεί ότι αυτό το ομόλογο μπορεί να ισχύει για είκοσι χρόνια, αυτό σημαίνει ότι μβ ένα μέσο πληθωρισμό 3%, το ομόλογο αυτό θα έχει χάσει στα είκοσι χρόνια το 75% του κεφαλαίου του αποπληθωρισμένο. Δηλαδή πληρώνω σήμερα εκατό και μετά από 20 χρόνια θα πάρω εκατό χωρίς να έχω πάρει ούτε ένα ευρώ τόκο - και θα έχω το κεφάλαιό μου ατόφιο;»

    Αλογοσκούφης: «Τα ασφαλιστικά ταμεία σε όλον τον κόσμο επενδύουν και σε σύνθετα ομόλογα. Τα ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν το κεφάλαιό τους, όπως συνέβη με τις αγορές μετοχών το 1999 και το 2000».

    Φλωρίδης: «Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά δομημένα ομόλογα, αλλά σε τι τιμή τα αγοράζει κανείς και αν έχουν μεσολαβήσει στο αλισβερίσι της αγοράς, προμήθειες, μίζες και βαλίτσες. Τα 14 ταμεία που αγόρασαν σε μια μέρα ένα από τα δομημένα ομόλογα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος και το πλήρωσαν στο 100% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η διεθνής του τιμολόγηση είναι στο 73%. Είναι δυνατόν, το ομόλογο που εσείς εκδώσατε στις 22 Φεβρουαρίου, να το προπαγανδίζει ο κος Πρινιωτάκης τέσσερις μήνες πριν στο ΤΕΑΔΥ και το ταμείο πριν από την έκδοσή του να έχει πάρει ομόφωνη απόφαση αγοράς του, να την έχει ανακοινώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και εσείς να μην το ξέρετε;»

    Π. Δούκας: «Κανείς εκδότης δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει πώς κινούνται αυτά σε αυτή την τεράστια δευτερογενή αγορά των τρισεκατομμυρίων».

    Φλωρίδης: «Το ελληνικό κράτος οφείλει, όταν εκδίδει ένα τέτοιο προϊόν, να διασφαλίσει τουλάχιστον, ότι αυτό το προϊόν δεν θα χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα μαύρου και βρώμικου χρήματος. Γιβ αυτό λοιπόν, απαιτείται να γνωρίζει τον τελικό επενδυτή - γιβ αυτό μείς ψάχναμε τους επενδυτές στη δική μας εποχή και ήταν επενδυτές κύρους».

    Π. Δούκας: «Ο κος Γκαργκάνας σας άδειασε, λέγοντας στον κο Χριστοδουλάκη ότι ποτέ δεν είχε ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδας να παρακολουθήσει τις διαδρομές των ομολόγων. Κι αφού λέτε πως ξέρατε, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη εκείνου του swap, όπου το ελληνικό δημόσιο έχασε 750 έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ; Όσες είναι όλες οι επενδύσεις, ήταν οι καθαρές χασούρες από ένα swap το οποίο κάνατε και το οποίο έγραφε ότι πληρώσατε προμήθεια, κύριε Φλωρίδη».

    Φλωρίδης: «Αυτά ο κ. Δούκας μας τα έχει πει κατά καιρούς. Προφανώς δεν έχει αποδείξει τίποτα απβ όλα αυτά».

    Αλογοσκούφης: «Οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι έχουν πολύ αυξημένη εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των ταμείων και που σήμερα ομιλούν για απώλειες (χωρίς κανείς μας να ξέρει ακριβώς ποιες είναι), έχουν εκπροσώπους σε αυτά τα ταμεία και οι εκπρόσωποί τους ψήφισαν. Και δε νοείται κάποιος να ψηφίζει χωρίς να ξέρει. Αν δεν ξέρει και έχει αμφιβολίες, επιφυλάσσεται».

    Φλωρίδης: «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της χώρας, πλήττεται όταν βλέπει μια ψοφοδεή κυβέρνηση να κρύβεται πρώτα πίσω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και μετά πίσω από τις διοικήσεις των Ταμείων που η ίδια διόρισε. Όλα αυτά τα ομόλογα εκδόθηκαν από την ώρα που τα ταμεία δήλωσαν στους χρηματιστές και στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, ότι τα λεφτά που έχουν να διαθέσουν είναι τόσα. Και η αγορά των σάπιων αυτών ομολόγων, έγινε πουλώντας κοψοχρονιά τα χρυσά ομόλογα της ΟΝΕ που είχαν σταθερή τοκοφορία 8-9% για να πάρουν ομόλογα μηδενικής απόδοσης».

    Π. Δούκας: «Αν υπάρχει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό Χρηματιστηριακή Εταιρεία, ελληνική Τράπεζα ή διεθνής Τράπεζα που πούλησε σε οποιοδήποτε Ταμείο ομόλογα του Δημοσίου δομημένα ή συμβατικά σε φουσκωμένη τιμή, έστω και κατά ένα ευρώ, λέω ότι τα Ταμεία και το ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο - και με το καλό και με το άγριο - και το τελευταίο ευρώ πίσω».

    Αλογοσκούφης: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Απασχόλησης. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξασφαλίζει το δανεισμό και ο κ. Δούκας προσωπικά τον εξασφαλίζει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το ελληνικό δημόσιο. Δεν μπορεί αυτοί που φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού αυτό το τεράστιο δημόσιο χρέος, για το οποίο σήμερα χρειαζόμαστε τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να το εξυπηρετήσουμε, να έρχονται και να παριστάνουν τους τιμητές».

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης σημείωσε ότι η Ολομέλεια παρακολούθησε «μια αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και των βουλευτών της πλειοψηφίας να συμψηφίσουν το σήμερα με το παρελθόν, νομίζοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει σοβαρές πολιτικές ευθύνες που έχει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όσες όμως προσπάθειες κι αν κάνει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποσείσει από πάνω της τις σοβαρές πολιτικές της ευθύνες για το τζόγο σε βάρος των αποθεματικών των ταμείων».

    Αντιστοίχως, όμως, σημείωσε ο κος Τζέκης, «παρατηρούμε και μια αγωνιώδη προσπάθεια από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να πείσει ότι τώρα μπορεί πραγματικά να παρουσιάσει άλλο πολιτικό πρόσωπο για τη διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών, ενώ στο νομικό πλαίσιο είχε συμφωνήσει με τη ΝΔ».

    «Τα αποθεματικά πρέπει να επενδύονται σε ομόλογα με σταθερό επιτόκιο, γιατί όσο θα διατηρείται ο τζόγος του χρηματιστηρίου, αλλά και των δομημένων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, τότε τα αποθεματικά θα είναι στη διάθεση του κάθε τυχοδιώκτη μεγαλοεπιχειρηματία, τραπεζίτη, επενδυτικού ομίλου», τόνισε ο κος Τζέκης.

    Τέλος, για λογαριασμό του Συνασπισμού, ο Αθανάσιος Λεβέντης αναφέρθηκε στα «σκάνδαλα με τα ομόλογα» και αναρωτήθηκε "αν ήταν ατυχής περίπτωση όπως η ΝΔ υποστηρίζει, ή εσκεμμένη".

    «Ήταν μόνο μια περίπτωση ή ήταν πολλές; Κάθε μέρα, αν ανοίξουμε τις εφημερίδες, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Ήταν μόνο των τελευταίων ημερών ή είναι διαχρονική, όπως δυστυχώς συμβαίνει στην πραγματικότητα; Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι το θέμα της διαφάνειας και της αδιαφάνειας, που ορισμένοι το είδαν στην αρχή ως ένα τεχνικό ή τεχνοκρατικό θέμα, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που συνδέεται με τη δημοκρατία. Έχουμε μεγάλο έλλειμμα διαφάνειας σε πολλά επίπεδα, στην κυβέρνηση, στον προϋπολογισμό, στο κράτος, στη δημοσιονομική διαχείριση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που καταντάει αναξιόπιστο και γραφικό -αν θέλετε- το να λέει κανείς στους άλλους να είναι περισσότερο διαφανείς. Γιατί δεν γίνεστε εσείς διαφανείς, κύριοι της Κυβέρνησης;».

    Επίσης, σε κλίμα έντασης διεξήχθη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου είχε κληθεί, μετά από αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος της «Εθνικής Αρχής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» κ. Γιώργος Ζορμπάς, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή του για την υπόθεση των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε «δομημένα ομόλογα».

    Ο Πρόεδρος της Αρχής εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα του, προσδιορίζοντας ως χρονικό ορίζοντα τα τέλη Μαϊου.

    Η επίκληση του κ. Ζορμπά, στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, για το απόρρητο των ερευνών στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης,που έκαναν λόγο για προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης.

    «Η προδικαστική έρευνα μου επιβάλει το καθήκον της εχεμύθειας. Δεν μπορώ να ανακοινώσω συγκεκριμένα περιστατικά. Ζητούνται και ερευνώνται τα πάντα από πλευράς αποσαφήνισης. Η Εθνική Αρχή θα επιληφθεί επί παντός θέματος που είναι προς διερεύνηση. Υποθέτω ότι μέχρι τέλη Μαίου θα έχω τελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς.

    Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να κάνει έρευνα για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αν δεν έχει «καταγγελίες ή άλλα νομικά ερίσματα».

    Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε:

    «Εμείς θα κρίνουμε μέχρι που φτάνει το καθήκον εχεμύθειας σας, κ. Ζορμπά. Εχεμύθεια στην συνάντηση σας με τον κ. Αλογοσκούφη, τον οποίο εμείς θεωρούμε βασικό υπαίτιο, τηρήσατε ή τον ενημερώσατε;».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος είπε: «Ο κ. Αλογοσκούφης ελέγχεται πολιτικά για την υπόθεση. Γιατί πήγατε;»

    «Έχετε καμία ένδειξη ότι έκανα κάτι κατά παράβαση καθήκοντος;»,αντέδρασε ο κ Ζορμπάς για να συμπληρώσει ότι «επρόκειτο περί μιας υπηρεσιακής συσκέψεως».

    Πάντως, για αρκετή ώρα υπήρξε ένταση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναστάσιο Καραμάριο αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές να αντιτίθενται με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, για το αν είναι υποχρεωμένος ή όχι ο κ. Ζορμπάς, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών,έστω και κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολος Σταύρου σχολιάζοντας τις ενστάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης τόνισε:

    «Ο κ. Ζορμπάς δεν οχυρώνεται πίσω από την εχεμύθεια λόγω σκοπιμότητας. Αλλά όταν διεξάγει έρευνες που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο δεν είναι δυνατό να αποκαλύψει στοιχεία γιατί θα δώσει την δυνατότητα σε κάποιους να πληροφορηθούν τι ερευνά και να αποκρύψουν στοιχεία πιθανόν εγκληματικών πράξεων. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι την κρισιμότητα των ερευνών».

    Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με το αν μπορεί ο κ. Ζορμπάς να λειτουργήσει με ανεξαρτησία ώστε να ριχτεί άπλετο φως, με δεδομένο ότι είναι διορισμένος στην Επιτροπή, από την κυβέρνηση.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ρώτησε χαρακτηριστικά:

    «Πιστεύετε ότι, όντως, όπως λέει ο νόμος, θα ασκήσετε το έργο που αναλάβατε με ανεξαρτησία και αμεροληψία, κάτω από αυτό το κλίμα και τα δεδομένα που υπάρχουν;».

    «Απολύτως το πιστεύω.Δεν έχω λόγο να μην είμαι ανεξάρτητος. Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες, σας διαβεβαιώ. Η ανεξαρτησία της Αρχής εξαρτάται από την δική μου ανεξαρτησία. Η δικονομική μου πορεία είναι ευθεία και δεν έχει καμία σχέση με κομματικές σκοπιμότητες», απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι «πράγματι δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα τα πρόσωπα όταν διορίζονται από την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «αυτό ίσχυε και παλαιότερα ισχύει και τώρα»

    «Τα μέλη που μετέχουν στην Επιτροπής σας είναι όλα από εμπλεκόμενους με το σκάνδαλο, φορείς. Κοροϊδευόμαστε εδώ;», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ρώτησε επίσης αν ο κ. Ζορμπάς ζήτησε την σύμβαση με την «J B MORGAN».

    «Αν δεν την ζητούσα θα ήμουν ο αφελέστερος ερευνητής της υπόθεσης», απάντησε ο κ. Ζορμπάς, ενώ σε άλλη ερώτηση του κ. Βενιζέλου για το τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που προκύψει από την έρευνα του, ευθύνη υπουργού ή υφυπουργού, ο Πρόεδρος της Αρχής ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Ό,τι προβλέπει ο νόμος.Θα το στείλω στη Βουλή».

    Στην επισήμανση του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μαγγίνα ότι «η Χρηματιστηριακή εταιρία «Ακρόπολις» φέρεται να συνεργάζεται με ασφαλιστικούς φορείς εδώ και πολλά έτη»,ο κ. Ζορμπάς συμφώνησε λέγοντας ότι «αυτό είναι γεγονός και άλλωστε μνημονεύεται και στον τύπο».

    «Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε, το μη πλήρες, το χαλαρό και μη συστηματικό, έπαιξε ρόλο στην υπόθεση των ομολόγων; Αν ίσχυε ένα πληρέστερο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας;», ρώτησε ο κ. Μαγγίνας.

    «Πιστεύω ναι.Και θα απέτρεπε πάσα ενδεχομένη ευτελή κερδοφορία»,απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

    Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη, αν η έρευνα της Εθνικής Αρχής θα επεκταθεί και για άλλα ασφαλιστικά ταμεία,ο κ. Ζορμπάς απάντησε:

    «Η έρευνα της Επιτροπής δεν γίνεται επί παντός του επιστητού, αλλά οσάκις προκύπτουν ενδείξεις, ενδεχομένου παραπτώματος. Τα εγκλήματα αυτά είναι συγκεκριμένα. Εγώ θα ελέγξω αν υπάρχουν στοιχεία για νομιμοποίηση εσόδων από μαύρο χρήμα. Δεν μπορώ να κάνω οικονομικούς ελέγχους».

    Κουβέλης: «Δεν εμποδίζεστε από το νόμο να υπεισέλθετε στον έλεγχο;»

    Ζορμπάς: «Αναζητώ την νόμιμη μορφή ελέγχου. Να αναζητήσω στοιχεία πέρα από καταγγελίες, είναι στη κρίση μου. Δεν μπορώ να απαντήσω εκ προϊμίου γιατί θα έκανα έτσι έναν αφορισμό για όλα τα ταμεία».

    Σε άλλη ερώτηση του κ. Κουβέλη αν θα καλέσει ή κάλεσε προς εξέταση και πρόσωπα, ο κ. Ζορμπάς απάντησε:

    «Ασφαλώς ναι».

    «Πρόσωπα μόνο από την ημεδαπή ή και από το εξωτερικό;»,ρώτησε εκ νέου ο κ. Κουβέλης για να εισπράξει την απάντηση από τον κ Ζορμπά ότι «και αυτό θα κριθεί».

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος διέψευσε δημοσιεύματα εφημερίδων που τον φέρουν να είναι θυμωμένος με υπουργούς της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Πολλά δημοσιεύματα με εμφανίζουν θυμωμένο με κυβερνητικούς παράγοντες. Δεν θυμώνω εκ χαρακτήρος.Δεν υπήρχει θέμα θυμού ή διαπληκτισμού. Δεν πταίω εγώ για τα εκάστοτε γραφόμενα του τύπου. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξέδωσα την ανακοίνωση. Είναι πολύ εύκολη η υπερβολή ή το εγκώμιο να δοθεί μετά από μια κατάκριση του τύπου. Το εγκώμιο δεν απέχει πολύ από τη λοιδωρία. Πέρασα πολλά από δημοσιεύματα, που σήμερα λένε τα αντίθετα. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα καλά, ούτε τα κακά».

    Εν τω μεταξύ, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ» και τον ορισμό επόπτη εκκαθάρισης, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την σημερινή συνεδρίασή του, επειδή η εταιρία έχει υποπέσει σε σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που καθιστούν τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Ειδικότερα, διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο που αφορούσε το 2006, ότι η εταιρία κατάρτιζε συναλλαγές επί ομολόγων του Δημοσίου σταθερού επιτοκίου προς όφελός της ή προς όφελος συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών σε βάρος των συμφερόντων ασφαλιστικού ταμείου πελάτη της προκαλώντας του σημαντική ζημία. Επιπρόσθετα, η εταιρία υπέπεσε σε σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε ασφαλιστικά ταμεία κατά τα έτη 2006-2007.

    Η Επιτροπή αποφάσισε ακόμα την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων στην ήδη υποβληθείσα μηνυτήρια αναφορά, τα οποία προέκυψαν από μεταγενέστερη επισκόπηση των συναλλαγών της εταιρίας με ασφαλιστικά ταμεία στο διάστημα 2002-2005. Από τα στοιχεία αυτά παρατηρήθηκαν συναλλαγές επί ομολόγων σταθερού επιτοκίου που πραγματοποίησε η εταιρία για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων τα έτη 2002 και 2003 σε τιμές που παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από το εύρος των τιμών που διαμορφώθηκε στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 April 2007 - 16:30:17 UTC