Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις της στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε"

  • [01] Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις της στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής

    Με θέμα την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας, καθώς επίσης και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Υπενθυμίζεται, ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Κ.Καραμανλής, αναφερόμενος στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τόνισε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική με στόχο την ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο.

    Η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου, υπογράμμισε ο ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι με τις αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    "Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις και καθορίσαμε φιλόδοξους στόχους σε μια σειρά από θέματα, όπως η διεύρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των εκπομπών αερίων του διοξειδίου του άνθρακα" επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του Σχεδίου Δράσης για την περίοδο 2007-2009, το οποίο προβλέπει δράσεις όπως η ασφάλεια του εφοδιασμού, η επίσπευση της κοινής προσέγγισης για την εξωτερική ενεργειακή πολιτική και η θέσπιση στρατηγικού σχεδίου για τις ενεργειακές τεχνολογίες.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι εφαρμόζεται μία ολοκληρωμένη πολιτική, με στόχο την ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ενδεικτικά την αναθεώρηση του ισχύοντος εθνικού προγράμματος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων, καθώς και την κατάρτιση του πρώτου εθνικού σχεδίου κατανομής ρύπων για την περίοδο 2005-2007, που προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου κατά 2,1% και το οποίο εγκρίθηκε, όπως ακριβώς το υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για την περίοδο 2008-2012, η κατανομή θα είναι ακόμα αυστηρότερη, όπως άλλωστε προβλέπεται στο δεύτερο εθνικό σχέδιο κατανομής, το οποίο η Ελλάδα υπέβαλε εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2006, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το σχέδιο αυτό, σημείωσε ο Κ. Καραμανλής, ζητείται από τις 150 πλέον ρυπογόνες επιχειρήσεις της χώρας να μειώσουν κατά 8,9% τις εκπομπές τους.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε"

    Το Αρχηγείο της 1ης Στρατιάς, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου, θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την περιοδεία του στη Λάρισα.

    "Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τη χώρα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, με αξίες, με μια νέα σχέση πολίτη - εξουσίας, με ένα άλλο δημοκρατικό τρόπο που απαντά στα πραγματικά προβλήματα και όχι στην επιφάνεια, δημιουργώντας νέες συναινέσεις και όχι πολώσεις", ανέφερε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη σύντομη ομιλία του στη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ψεύδεται όταν λέει πως δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα απαραίτητα κονδύλια για επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή, την παιδεία, την υγεία και το ασφαλιστικό υπάρχουν, όμως λόγω της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας έχουν χαθεί δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Τα λεφτά υπάρχουν αρκεί να πάνε στο σωστό δρόμο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το πρόγραμμα του Κινήματος είναι αξιόπιστο και όχι όπως τα λόγια του αέρα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε σύγχυση, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι "από τη μια λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα και από την άλλη υπόσχεται συντάξεις 1050 ευρώ".

    "Βρίσκονται σε σύγχυση, δεν τους κοστίζει να τάξουν ότι τους καπνίσει, γιατί έτσι νομίζουν πως θα υποκλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας από την άλλη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει αξιόπιστο πρόγραμμα και ο ελληνικός λαός εκείνο που θα ψηφίσει στις εκλογές θα είναι η αξιοπιστία.

    Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν καμιά αξιοπιστία ότι και να πουν στον ελληνικό λαό, ο δικός μας λόγος είναι αξιόπιστος και σήμερα ως αντιπολίτευση και θα είναι και μετά τις εκλογές ως κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση με νέους αγρότες

    Η ένταξη των αγροτικών επενδύσεων στις δράσεις του Δ' ΚΠΣ και στον αναπτυξιακό νόμο, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών για δημιουργία ή βελτίωση των εκμεταλλεύσεων τους, η συγκρότηση ενιαίου Συστήματος Παροχής Συμβουλών για υποστήριξη των αγροτών και η ενθάρρυνση της μεταβίβασης της γης σε αυτούς που την καλλιεργούν με τη λήψη ειδικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών, συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα, έτσι, όπως αναπτύχθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου σε συνάντησή του με νέους αγρότες στο φρούριο της Λάρισας.

    Η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει, επίσης, κίνητρα για παραγωγή και αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών, εγγύηση της χρηματοδότησης καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα από το ελληνικό δημόσιο, προώθηση προγραμμάτων εγκατάστασης νέων επιστημόνων στην ύπαιθρο, ενίσχυση νέων ζευγαριών με ειδικά κίνητρα για παραμονή σε ορεινές, νησιωτικές, φθίνουσες και μειονεκτικές περιοχές, στήριξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων με επέκταση των πιστοποιημένων προϊόντων και ενίσχυση νέων μορφών συλλογικής οργάνωσης των αγροτών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι με αυτή τη συνάντηση ολοκληρώνεται ένα διήμερο επαφών με ανθρώπους του αγροτικού τομέα και υπογράμμισε πως εκείνο που μέχρι τώρα διαπίστωσε είναι πως δεν υπάρχει κατεύθυνση και πολιτική από την κυβέρνηση με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Για το ΠΑΣΟΚ ο αγροτικός τομέας δεν είναι ένας χώρος από τον οποίο αντλεί ψήφους, ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, αλλά για το ΠΑΣΟΚ οι αγρότες θα παίξουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα εφαρμόσει, για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και υψηλής ποιότητας.

    Ο κ.Παπανδρέου αφού διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις την αναζωογόνηση της υπαίθρου, κάλεσε τους νέους αγρότες να συμμετάσχουν στον προσυνεδριακό διάλογο για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και να το εμπλουτίσουν με τις ιδέες τους.

    Το πρωί της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Αρχηγείο της 1ης Στρατιάς, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου.

    "Nα δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη"

    "Είμαστε εδώ στη Θεσσαλία για να δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη και την αγρότισσα και να τονίσουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος που βασίζεται στην επένδυση, στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στα ποιοτικά προϊόντα, στην παράδοση, στη συλλογική και συνεταιριστική δράση και στην επένδυση στον άνθρωπο και στη γνώση", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, πρότυπο συνεταιρισμό γυναικών στα Τρίκαλα και στη συνέχεια συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για προοπτική στους νέους αγρότες, αλλά και στήριξη των απομάχων της παραγωγής και επανέλαβε την πρότασή του για 550 ευρώ σύνταξη στα μεμονωμένα άτομα και 950 ευρώ ανά ζευγάρι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της επίσκεψής του στον πρότυπο συνεταιρισμό γυναικών στην Τρυγόνα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις γυναίκες του συνεταιρισμού, ενώ κάποια στιγμή ένας αγρότης του δώρισε μία γκλίτσα για τα πρόβατα που βγαίνουν από το μαντρί. Ο κ. Παπανδρέου πήρε το δώρο λέγοντας "νομίζω ότι χρειάζεται η γκλίτσα, αλλά είναι και ο λαός που μαζεύει τα πρόβατα στο μαντρί".

    Στη συνέχεια, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με κτηνοτρόφους στο Διάσελο Φαρκαδόνας, ενώ σταμάτησε για λίγο και απέθεσε λίγα λουλούδια ως φόρο τιμής στο μνημείο που έχει αναγερθεί εις μνήμη των δολοφονηθέντων αστυνομικών από τον δραπέτη Μαξίμ Ζιλίν.

    Στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους κτηνοτρόφους, τόνισε πως "η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα θα πρέπει μέχρι το 2013 να έχει προσανατολιστεί σε νέους στόχους". Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η ΕΕ δέχεται μεγάλες πιέσεις από διάφορες χώρες ώστε οι επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα να καταλήξουν σε άλλους τομείς και σημείωσε ότι οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι τα δικά μας προϊόντα πρέπει "να είναι συνδυασμένα με το περιβάλλον και την ποιότητα" έτσι ώστε όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, να μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι "θέλουμε χρηματοδότηση όχι για τον αγροτικό τομέα, αλλά για το πλαίσιο που περιλαμβάνει περιβάλλον, υγιεινή διατροφή και διατήρηση παραδόσεων" τα οποία, όπως είπε, είναι "καυτά θέματα για τους Ευρωπαίους". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται στην ΕΕ για τα αγροτικά ζητήματα.

    Στη διάρκεια της συζήτησης οι κτηνοτρόφοι της κοινότητας είχαν την ευκαιρία να του αναφέρουν τα προβλήματά τους, τα οποία, όπως είπαν είναι η γραφειοκρατία, το πιστωτικό σύστημα, οι συναλλαγές τους με τις τράπεζες και το δημόσιο και οι επιδοτήσεις.

    Όπως είπαν οι αγρότες, θα ήθελαν η επιδότηση να εξοφλείται σε μία δόση, ενώ ανέφεραν ότι οι τιμές του βόϊου κρέατος είναι καθηλωμένες, η τιμή του γάλακτος είναι 20% κάτω, ενώ οι πρώτες ύλες για το γάλα και τη φέτα έχουν αυξηθεί περίπου 15%.

    Επίσης οι αγρότες ζήτησαν τη βελτίωση των υποδομών και μάλιστα ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να δεσμευθεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των στάβλων. Τέλος έκαναν λόγο "για κομπιναδόρους" που έχουν εισέλθει στον αγροτικό τομέα.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει διότι διαφορετικά "θα ομογενοποιηθούμε στην παγκόσμια αγορά χωρίς να έχουμε διατηρήσει καμία ιδιαίτερη ταυτότητα".

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αγροτικοί παραγωγοί και εν προκειμένω η κτηνοτροφία, έχουν μέλλον στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει με όλα τα μέσα τους νέους αγρότες, αλλά και θα εξασφαλίσει τους συνταξιούχους.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να υπάρξει πιστοποίηση των προϊόντων, βελτίωση των υποδομών αλλά και σύνδεση των κατά τόπους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγροτική παραγωγή.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    "Ο κ. Παπανδρέου, επιλέγοντας το κεφάλαιο ''αξιοπιστία'' προκειμένου να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση, προκαλεί τη μνήμη και την κρίση των Ελλήνων", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. "Το ΠΑΣΟΚ, είκοσι χρόνια ως Κυβέρνηση και τρία χρόνια τώρα ως αντιπολίτευση, έκανε και κάνει τα πάντα, ώστε να φτάσει πλέον να θεωρείται από τους πολίτες ως συνώνυμο της αφερεγγυότητας και της αναξιοπιστίας", ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

    "Ο κ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στη μνήμη και στην κρίση των Ελλήνων περιγράφει τους λόγους της αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σχετικά με την απάντηση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. "Στα 33 χρόνια της μεταπολίτευσης, 18 χρόνια κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και 14 χρόνια κυβερνά η ΝΔ. Ο λαός μας κρίνει και συγκρίνει τις κυβερνήσεις για το έργο τους, για την αποτελεσματικότητά τους και για τις προοπτικές που δημιουργούν. Οι έννοιες αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία ανήκουν αποκλειστικά στη ΝΔ", ανέφερε ο κ. Ευθυμίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 March 2007 - 5:30:14 UTC