Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε»
  • [02] «Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί»
  • [03] Η νανοτεχνολογία στην καθημερινή ζωή

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε»

    "Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τη χώρα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, με αξίες, με μια νέα σχέση πολίτη - εξουσίας, με ένα άλλο δημοκρατικό τρόπο που απαντά στα πραγματικά προβλήματα και όχι στην επιφάνεια, δημιουργώντας νέες συναινέσεις και όχι πολώσεις", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη σύντομη ομιλία του στη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ψεύδεται όταν λέει πως δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα απαραίτητα κονδύλια για επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή, την παιδεία, την υγεία και το ασφαλιστικό υπάρχουν, όμως λόγω της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας έχουν χαθεί δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Τα λεφτά υπάρχουν αρκεί να πάνε στο σωστό δρόμο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το πρόγραμμα του Κινήματος είναι αξιόπιστο και όχι όπως τα λόγια του αέρα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε σύγχυση, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι "από τη μια λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα και από την άλλη υπόσχεται συντάξεις 1050 ευρώ".

    "Βρίσκονται σε σύγχυση, δεν τους κοστίζει να τάξουν ότι τους καπνίσει, γιατί έτσι νομίζουν πως θα υποκλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας από την άλλη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει αξιόπιστο πρόγραμμα και ο ελληνικός λαός εκείνο που θα ψηφίσει στις εκλογές θα είναι η αξιοπιστία.

    Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν καμιά αξιοπιστία ότι και να πουν στον ελληνικό λαό, ο δικός μας λόγος είναι αξιόπιστος και σήμερα ως αντιπολίτευση και θα είναι και μετά τις εκλογές ως κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση με νέους αγρότες

    Η ένταξη των αγροτικών επενδύσεων στις δράσεις του Δ' ΚΠΣ και στον αναπτυξιακό νόμο, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών για δημιουργία ή βελτίωση των εκμεταλλεύσεων τους, η συγκρότηση ενιαίου Συστήματος Παροχής Συμβουλών για υποστήριξη των αγροτών και η ενθάρρυνση της μεταβίβασης της γης σε αυτούς που την καλλιεργούν με τη λήψη ειδικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών, συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα, έτσι, όπως αναπτύχθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου σε αποψινή του συνάντηση με νέους αγρότες στο φρούριο της Λάρισας.

    Η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει, επίσης, κίνητρα για παραγωγή και αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών, εγγύηση της χρηματοδότησης καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα από το ελληνικό δημόσιο, προώθηση προγραμμάτων εγκατάστασης νέων επιστημόνων στην ύπαιθρο, ενίσχυση νέων ζευγαριών με ειδικά κίνητρα για παραμονή σε ορεινές, νησιωτικές, φθίνουσες και μειονεκτικές περιοχές, στήριξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων με επέκταση των πιστοποιημένων προϊόντων και ενίσχυση νέων μορφών συλλογικής οργάνωσης των αγροτών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι με τη σημερινή του συνάντηση ολοκληρώνεται ένα διήμερο επαφών με ανθρώπους του αγροτικού τομέα και υπογράμμισε πως εκείνο που μέχρι τώρα διαπίστωσε είναι πως δεν υπάρχει κατεύθυνση και πολιτική από την κυβέρνηση με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Για το ΠΑΣΟΚ ο αγροτικός τομέας δεν είναι ένας χώρος από τον οποίο αντλεί ψήφους, ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, αλλά για το ΠΑΣΟΚ οι αγρότες θα παίξουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα εφαρμόσει, για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και υψηλής ποιότητας.

    Ο κ.Παπανδρέου αφού διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις την αναζωογόνηση της υπαίθρου, κάλεσε τους νέους αγρότες να συμμετάσχουν στον προσυνεδριακό διάλογο για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και να το εμπλουτίσουν με τις ιδέες τους.

    Αύριο το πρωί ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Αρχηγείο της 1ης Στρατιάς, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου.

    "Nα δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη"

    "Είμαστε εδώ στη Θεσσαλία για να δώσουμε ξανά ελπίδα στον αγρότη και την αγρότισσα και να τονίσουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος που βασίζεται στην επένδυση, στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στα ποιοτικά προϊόντα, στην παράδοση, στη συλλογική και συνεταιριστική δράση και στην επένδυση στον άνθρωπο και στη γνώση", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στα πλαίσια της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, πρότυπο συνεταιρισμό γυναικών στα Τρίκαλα και στη συνέχεια συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για προοπτική στους νέους αγρότες, αλλά και στήριξη των απομάχων της παραγωγής και επανέλαβε την πρότασή του για 550 ευρώ σύνταξη στα μεμονωμένα άτομα και 950 ευρώ ανά ζευγάρι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της επίσκεψής του στον πρότυπο συνεταιρισμό γυναικών στην Τρυγόνα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις γυναίκες του συνεταιρισμού, ενώ κάποια στιγμή ένας αγρότης του δώρισε μία γκλίτσα για τα πρόβατα που βγαίνουν από το μαντρί. Ο κ. Παπανδρέου πήρε το δώρο λέγοντας "νομίζω ότι χρειάζεται η γκλίτσα, αλλά είναι και ο λαός που μαζεύει τα πρόβατα στο μαντρί".

    Στη συνέχεια, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με κτηνοτρόφους στο Διάσελο Φαρκαδόνας, ενώ σταμάτησε για λίγο και απέθεσε λίγα λουλούδια ως φόρο τιμής στο μνημείο που έχει αναγερθεί εις μνήμη των δολοφονηθέντων αστυνομικών από τον δραπέτη Μαξίμ Ζιλίν.

    Στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους κτηνοτρόφους, τόνισε πως "η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα θα πρέπει μέχρι το 2013 να έχει προσανατολιστεί σε νέους στόχους". Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η ΕΕ δέχεται μεγάλες πιέσεις από διάφορες χώρες ώστε οι επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα να καταλήξουν σε άλλους τομείς και σημείωσε ότι οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι τα δικά μας προϊόντα πρέπει "να είναι συνδυασμένα με το περιβάλλον και την ποιότητα" έτσι ώστε όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, να μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι "θέλουμε χρηματοδότηση όχι για τον αγροτικό τομέα, αλλά για το πλαίσιο που περιλαμβάνει περιβάλλον, υγιεινή διατροφή και διατήρηση παραδόσεων" τα οποία, όπως είπε, είναι "καυτά θέματα για τους Ευρωπαίους". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται στην ΕΕ για τα αγροτικά ζητήματα.

    Στη διάρκεια της συζήτησης οι κτηνοτρόφοι της κοινότητας είχαν την ευκαιρία να του αναφέρουν τα προβλήματά τους, τα οποία, όπως είπαν είναι η γραφειοκρατία, το πιστωτικό σύστημα, οι συναλλαγές τους με τις τράπεζες και το δημόσιο και οι επιδοτήσεις.

    Όπως είπαν οι αγρότες, θα ήθελαν η επιδότηση να εξοφλείται σε μία δόση, ενώ ανέφεραν ότι οι τιμές του βόϊου κρέατος είναι καθηλωμένες, η τιμή του γάλακτος είναι 20% κάτω, ενώ οι πρώτες ύλες για το γάλα και τη φέτα έχουν αυξηθεί περίπου 15%.

    Επίσης οι αγρότες ζήτησαν τη βελτίωση των υποδομών και μάλιστα ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να δεσμευθεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των στάβλων. Τέλος έκαναν λόγο "για κομπιναδόρους" που έχουν εισέλθει στον αγροτικό τομέα.

    Από τη μεριά του ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει διότι διαφορετικά "θα ομογενοποιηθούμε στην παγκόσμια αγορά χωρίς να έχουμε διατηρήσει καμία ιδιαίτερη ταυτότητα".

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αγροτικοί παραγωγοί και εν προκειμένω η κτηνοτροφία, έχουν μέλλον στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει με όλα τα μέσα τους νέους αγρότες, αλλά και θα εξασφαλίσει τους συνταξιούχους.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να υπάρξει πιστοποίηση των προϊόντων, βελτίωση των υποδομών αλλά και σύνδεση των κατά τόπους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με την αγροτική παραγωγή.

    [02] «Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί»

    "Στις δημοκρατίες οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς για δηλώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών περί μη εφαρμογής του Νόμου - Πλαισίου.

    Ο εκπρόσωπος απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση τόνισε ότι «το φοιτητικό Κίνημα έχει προσφέρει στη δημοκρατία και κανείς δεν δικαιούται,για να παίξει τα δικά του παιχνίδια, να το εκμεταλλεύεται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

    Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ότι απαιτείται η συναίνεση της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπισθεί το θέμα των «κουκουλοφόρων-φοιτητών» και παρατήρησε ότι για το θέμα των κινητοποιήσεων που γίνονται με αφορμή τον Νόμο - Πλαίσιο, από ανθρώπους, που έχουν επιλέξει τη βία και προσπαθούν να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους,αν έχουν απόψεις, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί.

    Σε ό,τι αφορά στα πρόσφατα επεισόδια,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «γίνεται προσπάθεια από την Αστυνομία να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Εξ άλλου, αναφορικά με το αίτημα του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου να επισκεφθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συλληφθέντες στα τελευταία επεισοδια, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει μια «πολιτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει αρχηγός κόμματος», σε συναφείς δε ερωτήσεις ο υπενθύμισε ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι σαφής ως προς τις επισκέψεις σε συλληφθέντες.

    Στο μεταξύ, νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινούν σήμερα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ενώ την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Υπό κατάληψη εξακολουθούν να βρίσκονται από φοιτητές, περισσότερα από 250 πανεπιστημιακά τμήματα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν 8 από τους 9 κατηγορούμενους

    Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους που προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή για τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας. Ένας, που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και είναι οικοδόμος, κατηγορείται για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, έκρηξη, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης, σύσταση και συμμορία και αντίσταση κατά της αρχής με όπλο.

    Οι 8 φοιτητές που αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 5.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απόπειρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αντίστασης κατά της αρχής με όπλο, διατάραξη κοινής ειρήνης, σύσταση και συμμορία και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Στην ίδια δικογραφία ενώπιον του 27ου τακτικού ανακριτή είναι κατηγορούμενοι και άλλοι τρεις φοιτητές για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος οι οποίοι απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο.

    Νωρίτερα οι 49 που είναι κατηγορούμενοι ενώπιον του αυτόφωρου τριμελούς πλημμελειοδικείου έλαβαν αναβολή από το δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσής τους για τις 21 Μαρτίου.

    Στα δικαστήρια της Ευελπίδων είναι από το πρωί συγκεντρωμένοι φίλοι, συμφοιτητές και συγγενείς των κατηγορουμένων, καθώς και οι γονείς τους.

    [03] Η νανοτεχνολογία στην καθημερινή ζωή

    Εφημερίδα τυπωμένη σε "ηλεκτρονικό χαρτί", οθόνες τηλεόρασης και κινητά τηλέφωνα με πάχος τσιγαρόχαρτου, "έξυπνα" συστήματα επένδυσης κτιρίων, αυτοδύναμα συστήματα φωτισμού, ρομπότ που θα κυκλοφορούν στο αίμα μας εκτελώντας ιατρικές εντολές, καθώς και πολλές άλλες εφευρέσεις αναμένεται να αλλάξουν την ποιότητα της ζωής μας μέσα στην επόμενη 20ετία, χάρη στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας.

    Ορισμένες από τις εφαρμογές των τεχνολογικών θαυμάτων, που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια χάρη στη χρήση λεπτών οργανικών και ανόργανων υλικών της νανοτεχνολογίας, παρουσίασε σήμερα στο κοινό ο καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, στο «Καφέ της Επιστήμης» του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, χιλιάδες παρόμοιες εφαρμογές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές σε όλες τις επιστήμες - και κυρίως στην ιατρική, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια - αλλά και στη ζωή του ανθρώπου, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητά της.

    Η κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων νέας γενιάς - με κυψελίδες στις οποίες χρησιμοποιούνται εύκαμπτα, λεπτά στρώματα οργανικών υλικών - καθιστούν όχι μόνο ευκολότερη και μαζικότερη την παραγωγή τους, αλλά επιπλέον κατεβάζουν έως και δέκα φορές το κόστος, ενώ αυξάνουν την απόδοση της ηλιακής ενέργειας, δίνοντας ουσιαστικά λύση στο ενεργειακό πρόβλημα.

    Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας θα αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε την εφημερίδα μας σήμερα, χάρη στην εφεύρεση του ηλεκτρονικού χαρτιού. Οι αναγνώστες θα διαβάζουν τα νέα τους, ξετυλίγοντας έναν λεπτό ηλεκτρονικό «πάπυρο» χαρτιού, με τρισδιάστατες πληροφορίες και εικόνες από το Ιντερνετ.

    Η ίδια τεχνολογία μπορεί να βρει εφαρμογή σε κάθε είδους οθόνες «ζελατίνης» (στην τηλεόραση, σε κινητά κ.α.), αλλά και στον φωτισμό. Οι ηλεκτρονικές ζελατίνες, με ένα έξυπνο σύστημα υλικών, θα μπορούν να ντύσουν ακόμη και ολόκληρα κτίρια ή παράθυρα κατοικιών, ρυθμίζοντας τη μόνωση και τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, αλλά και την αισθητική τους, με την εναλλαγή χρωμάτων ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

    Στην ιατρική, η νανοτεχνολογία εξελίσσεται με γοργότερους ρυθμούς, με τη χρήση νανοσωματιδίων και νανορομπότ, τα οποία θα μεταφέρουν πληροφορίες και θα εκτελούν με ακρίβεια εντολές σε συγκεκριμένα κύτταρα, άλλοτε καταστρέφοντας και άλλοτε επιδιορθώνοντας τη λειτουργία τους (εφαρμογή στη θεραπεία καρκίνου, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.α.).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 March 2007 - 19:30:18 UTC