Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπραγματεύσεις για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
  • [02] «Σύγχρονα αιτήματα για την πραγματική ισότητα»
  • [03] Επεσε ο τοίχος που χώριζε τη Λευκωσία

  • [01] Διαπραγματεύσεις για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

    Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου. Αντικείμενο των εργασιών είναι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, η αύξηση της απασχόλησης και η οικονομική ανάπτυξη.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής αναφερόμενος στην υπερθέρμανση του πλανήτη τόνισε ότι «οφείλουμε και στην Ελλάδα να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε με ταχύτερους ρυθμούς».

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται ενωμένοι ως προς την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά διχασμένοι ως προς τα μέσα επίτευξής του. Στόχος των «27» είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ΕΕ κατά 20%, έως το 2020 και ένας από τους τρόπους για να το επιτύχουν είναι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σημείο διαφωνίας των 27 είναι αν η αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι δεσμευτική ή όχι.

    Με βάση το σχέδιο των τελικών συμπερασμάτων η γερμανική προεδρία προτείνει, η ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, κλπ.) να φτάσει το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ έως το 2020. Σήμερα η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον, δεν ξεπερνά το 7%. Μια ομάδα χωρών μελών με επικεφαλής τη Μ. Βρετανία υποστηρίζει πως η αύξηση αυτή θα πρέπει να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα κράτη μέλη, αν η ΕΕ θέλει να επιτύχει το στόχο της για μείωση των ρύπων. Την ίδια άποψη συμμερίζονται η Ελλάδα, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Σλοβενία.

    Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, η Φινλανδία και ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν τις ανάγκες τους από την πυρηνική ενέργεια, δεν επιθυμούν μια δεσμευτικού τύπου απόφαση, υποστηρίζοντας πως και η πυρηνική ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί «φιλικότερη προς το περιβάλλον», εφόσον εκπέμπει ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα. Η άποψη αυτή βρίσκει αντίθετες χώρες οι οποίες είναι παραδοσιακά «εχθρικές» ως προς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία. Επιπλέον, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στο αίτημα του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Δεύτερο, βασικό σημείο αντιπαραθέσεων μεταξύ των «27» αναμένεται να είναι ο διαχωρισμός των μονάδων παραγωγής ενέργειας από τα δίκτυα διανομής. Οι πιο «φιλελεύθερες» χώρες, υποστηρίζουν ότι ο διαχωρισμός αυτός θα μειώσει την τιμή της ενέργειας και θα επιτρέψει την είσοδο «νέων παικτών» στην αγορά. Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη. Ειδικότερα, η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην απορύθμιση της αγοράς ενέργειας.

    Βασικός στόχος της ΕΕ είναι η θερμοκρασία στην Ευρώπη να μην αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Με βάση το στόχο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους «27» να καταλήξουν σε μία «κοινή θέση», με την οποία η ΕΕ θα προχωρήσει σε διεθνείς συμφωνίες που θα αφορούν το περιβάλλον. Ειδικότερα, η ΕΕ αναμένεται (α) να δεσμευτεί μονομερώς για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με το 1990 και (β) να προτείνει τη συνολική μείωση των ρύπων, στις αναπτυγμένες χώρες, κατά 30%, έως το 2020, σε σχέση με το 1990.

    Οι «27» καλούνται να λάβουν δεσμευτικές αποφάσεις για το περιβάλλον, δίνοντας το παράδειγμα σε τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κυότο, σχετικά με τη μείωση των εκπομπών CO2. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κυότο η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 8% ως το 2012. Σήμερα, η ΕΕ ευθύνεται για το 14% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη και οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 25%. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σημαντική, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον, τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Μπαλί, όπου θα τεθούν στόχοι για μείωση, παγκοσμίως, των εκπομπών αερίων μετά το 2012.

    Συναντήσεις Κ.Καραμανλή στο περιθώριο της συνόδου

    Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έξοδο της Ελλάδας από "τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος", συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του "Γιουρογκρούπ" Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου.

    Ολα θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα έτη 2006 και 2007 στις αρχές Μαϊου.

    Η απόφαση, μετά τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ληφθεί είτε στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας του Ιουνίου, είτε στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου.

    Στις συναντήσεις ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ.Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι "δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής και παγίως για το θέμα αυτό δεν κάνω εκτιμήσεις".

    Ο υπουργός Οικονομίας είχε συνάντηση και με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντανούτα Χούμπνερ και συζήτησε για το ΕΣΠΑ 2007-2013 με στόχο να επιταχυνθεί η έγκρισή του, καθώς η Ελλάδα υπέβαλε στις αρχές της εβδομάδας τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα και είναι από τις πρωτες χώρες που έχει προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες.

    Επίσης, συναντήθηκε με τον Επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Πίτερ Μάντελσον και συζήτησαν για τον "Γύρο της Ντόχα" και τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο και την επίτευξη συμφωνίας.

    [02] «Σύγχρονα αιτήματα για την πραγματική ισότητα»

    Με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, θα συναντηθεί η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων του δημάρχου με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε χθες τη Φαρμακοβιομηχανία "Βιανέξ" και σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η 8 Μαρτίου, "δεν είναι μέρα γυναικογιορτής, ούτε γυναικοπαρέας, όπως προβάλλεται, αλλά μια σημαδιακή μέρα, γιατί οι εργάτριες, το πιο πρωτοπόρο δηλαδή κομμάτι των εργαζομένων γυναικών, διεκδίκησε 8ωρο πριν από 150 χρόνια και ίση αμοιβή".

    Η κ Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "σήμερα ο αγώνας αυτός διατηρεί αιτήματα παλιότερα, αλλά, προπάντων, πρέπει να υιοθετήσει σύγχρονα αιτήματα για την πραγματική ισότητα της γυναίκας, για τη διευκόλυνση της οικογένειας και, πάνω από όλα, το κέντρο του βάρους για εμάς είναι οι νέες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια».

    Ερωτηθείσα για τις καταλήψεις ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», η κα Παπαρήγα τόνισε:

    «Είναι γνωστό ότι κάποια μεγάλα επιχειρηματικά εκπαιδευτικά συγκροτήματα προετοιμάζονται να αναγορευτούν σε μη κρατικά, δηλαδή ιδιωτικά πανεπιστήμια, ισότιμα με τα δημόσια. Νομίζω ότι αυτή η ενέργεια είχε αυτό το συμβολικό χαρακτήρα. Να καταδείξει ποιοι είναι αυτοί που περιμένουν με ανοιχτό το στόμα να φάνε κυριολεκτικά, περιμένουν τη δυνατότητα να ληστέψουν την παιδεία».

    [03] Επεσε ο τοίχος που χώριζε τη Λευκωσία

    Ηρεμία επικρατεί στο τέρμα της οδού Λήδρας, στη Λευκωσία, όπου νωρίς το πρωί ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του τοίχου του φυλακίου της Εθνικής Φρουράς, γεγονός που αποτελεί αποφασιστικό βήμα για να ανοίξει η δίοδος προς και από την κατεχόμενη Λευκωσία.

    Στο σημείο, όπου βρισκόταν ο τοίχος, υπάρχουν παραβάν τα οποία εμποδίζουν τη θέα προς το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και τη διάβαση από και προς τα κατεχόμενα. Στην περιοχή υπάρχει διακριτική παρουσία Αστυνομίας, ενώ διερχόμενοι πολίτες σταματούν για λίγο για να δουν την κατεδάφιση του τοίχου.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση τόνισε ότι χρειάζονται να ληφθούν πολλά άλλα μέτρα για την ασφάλεια πριν λειτουργήσει το νέο σημείο διάβασης στην περιοχή, η δημιουργία του οποίου συζητείται για πάνω από ένα χρόνο.

    Η κατεδάφιση άρχισε στις 11.15 το βράδυ και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 6 το πρωί.

    Πριν από την έναρξη της κατεδάφισης η αστυνομία είχε αποκλείσει τους παρακείμενους δρόμους και κάλυψε το χώρο, όπου γίνονταν οι εργασίες της κατεδάφισης του τοίχου, με προστατευτικό παραπέτασμα.

    Η κατεδάφιση έγινε παρουσία ανδρών της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης, ενώ έντονη ήταν η στρατιωτική παρουσία τόσο στο τέρμα της οδού Λήδρας όσο και στο κατεχόμενο τμήμα της οδού.

    Το χώρο επισκέφθηκαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης και Ιάκωβος Παπακώστας και η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.

    Την κατεδάφιση κάλυψαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά τηλεοπτικά Κανάλια.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, δήλωσε σε Κύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η κατεδάφιση του τοίχου ήταν μονομερής και αυτόβουλη ενέργεια, η οποία σχεδιάστηκε εδώ και 15 ημέρες.Πρόσθεσε ότι η διαδικασία έχει στόχο να αποδειχθεί ότι το εμπόδιο για την ομαλή διακίνηση μέσω της οδού Λήδρας είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού.

    Για να ανοίξει η δίοδος, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, πρέπει να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, να ενισχυθούν τα οικοδομήματα που υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν και να επιτραπεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ελέγξει αν υπάρχουν ναρκοπέδια στην περιοχή.

    Είπε επίσης ότι επαναλήφθηκε προς τα Ηνωμένα Εθνη η πρόταση για απαγκίστρωση στρατευμάτων σε απόσταση 100 μέτρων από τα δύο οδοφράγματα ή ολική απαγκίστρωση από την εντός των τειχών Λευκωσία.

    Σε ερώτηση αν έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατεδάφιση του τοίχου απάντησε ότι η Επιτροπή δεν ασχολείται με το θέμα αυτό, αλλά θα ενημερωθεί.

    Εξ άλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι η κατεδάφιση του τοίχου αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να συμβάλει θετικά και αποτελεσματικά στη διάνοιξη της οδού.

    Ωστόσο τόνισε ότι με την κίνηση αυτή δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, δεδομένου ότι απομένουν και άλλα σοβαρότερα προβλήματα να διευθετηθούν, όπως το θέμα της ασφάλειας.

    "Αυτό που αναμένουμε από την άλλη πλευρά είναι να ανταποκριθεί θετικά στις λογικές και εποικοδομητικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς και να προσέλθει σε διάλογο για τα στρατιωτικής φύσεως θέματα με τη συμβολή και των Ηνωμένων Εθνών" είπε ο κ.Πασιαρδής.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιλογή της ώρας για την κατεδάφιση, ο κύριος Πασιαρδής είπε ότι ήταν βολική, γιατί δεν υπήρχε κόσμος για να εμποδίζει τις εργασίες. Πρόσθεσε ότι είχε γίνει αρκετή προεργασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών και του κατοχικού στρατού.

    Από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο σύμβουλος του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ρασίτ Περτέβ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την κατεδάφιση του τοίχου.

    Παράλληλα συνέδεσε την κατεδάφιση με την απομάκρυνση της γέφυρας που είχε στήσει το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή πριν από 14 μήνες, λέγοντας ότι η απομάκρυνσή της συνιστούσε ένδειξη καλής θέλησης. Πρόσθεσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά ανέμενε και από την Ελληνοκυπριακή να επιδείξει ανάλογη καλή θέληση.

    Ο κ. Περτέβ πήγε στην περιοχή της οδού Λήδρας από την κατεχόμενη περιοχή, ύστερα από τηλεφωνική πληροφόρηση από το Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή, με τον οποίο διεξάγει τις προκαταρκτικές συνομιλίες για τη σύσταση και λειτουργία τεχνικών επιτροπών.

    Ο "δήμαρχος" της κατεχόμενης Λευκωσίας Τζεμάλ Μπουλουτο γκλουλαρί δήλωσε ότι δεν είχε προηγούμενη πληροφόρηση και ξαφνιάστηκε από την κατεδάφιση του τοίχους. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα η ενέργεια αυτή να αποδειχθεί θετική και ευχήθηκε να ανοίξει η δίοδος το συντομότερο δυνατό.

    Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε λακωνική δήλωσή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατεδάφιση του τοίχου θα οδηγήσει στο άνοιγμα της οδού Λήδρας στο σύντομο μέλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 March 2007 - 7:30:16 UTC