Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτησαν την άρση της επιτήρησης στην Οικονομία
  • [02] Ψηφίστηκε ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

  • [01] Συζήτησαν την άρση της επιτήρησης στην Οικονομία

    Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έξοδο της Ελλάδας από "τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος", συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του "Γιουρογκρούπ" Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ το απόγευμα στις Βρυξέλλες πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής.

    Ολα θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα έτη 2006 και 2007 στις αρχές Μαϊου.

    Στις συναντήσεις ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η απόφαση, μετά τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ληφθεί είτε στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας του Ιουνίου, είτε στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου.

    Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δηλώνει ότι "δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής και παγίως για το θέμα αυτό δεν κάνω εκτιμήσεις".

    Ο κ. Αλογοσκούφης είχε συνάντηση σήμερα και με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντανούτα Χούμπνερ και συζήτησε για το ΕΣΠΑ 2007-2013 με στόχο να επιταχυνθεί η έγκρισή του, καθώς η Ελλάδα υπέβαλε στις αρχές της εβδομάδας τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα και είναι από τις πρωτες χώρες που έχει προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες.

    Ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον Επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Πήτερ Μάντελσον και συζήτησαν για τον "Γύρο της Ντόχα" και τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο και την επίτευξη συμφωνίας.

    Εξάλλου, οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στη ζωή μας εδώ και πολύ καιρό, επισήμανε νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι βασικό θέμα συζήτησης και στις δύο Συνόδους είναι οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη και τόνισε ότι «οφείλουμε και στην Ελλάδα να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε με ταχύτερους ρυθμούς».

    Η Σύνοδος Κορυφής

    Έχοντας ως βασικό θέμα της πρώτης μέρας των διαβουλεύσεων το ενεργειακό ζήτημα και ειδικότερα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες τις εργασίες της συνόδου κορυφής.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται ενωμένοι ως προς την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά διχασμένοι ως προς τα μέσα επίτευξής του. Στόχος των «27» είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ΕΕ κατά 20%, έως το 2020 και ένας από τους τρόπους για να το επιτύχουν είναι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σημείο διαφωνίας των 27 είναι αν η αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι δεσμευτική ή όχι.

    Με βάση το σχέδιο των τελικών συμπερασμάτων η γερμανική προεδρία προτείνει, η ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, κλπ.) να φτάσει το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ έως το 2020. Σήμερα η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον, δεν ξεπερνά το 7%. Μια ομάδα χωρών μελών με επικεφαλής τη Μ. Βρετανία υποστηρίζει πως η αύξηση αυτή θα πρέπει να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα κράτη μέλη, αν η ΕΕ θέλει να επιτύχει το στόχο της για μείωση των ρύπων. Την ίδια άποψη συμμερίζονται η Ελλάδα, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Σλοβενία.

    Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, η Φινλανδία και ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν τις ανάγκες τους από την πυρηνική ενέργεια, δεν επιθυμούν μια δεσμευτικού τύπου απόφαση, υποστηρίζοντας πως και η πυρηνική ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί «φιλικότερη προς το περιβάλλον», εφόσον εκπέμπει ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα. Η άποψη αυτή βρίσκει αντίθετες χώρες οι οποίες είναι παραδοσιακά «εχθρικές» ως προς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία. Επιπλέον, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στο αίτημα του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Δεύτερο, βασικό σημείο αντιπαραθέσεων μεταξύ των «27» αναμένεται να είναι ο διαχωρισμός των μονάδων παραγωγής ενέργειας από τα δίκτυα διανομής. Οι πιο «φιλελεύθερες» χώρες, υποστηρίζουν ότι ο διαχωρισμός αυτός θα μειώσει την τιμή της ενέργειας και θα επιτρέψει την είσοδο «νέων παικτών» στην αγορά. Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη. Ειδικότερα, η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην απορύθμιση της αγοράς ενέργειας.

    Βασικός στόχος της ΕΕ είναι η θερμοκρασία στην Ευρώπη να μην αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Με βάση το στόχο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους «27» να καταλήξουν σε μία «κοινή θέση», με την οποία η ΕΕ θα προχωρήσει σε διεθνείς συμφωνίες που θα αφορούν το περιβάλλον. Ειδικότερα, η ΕΕ αναμένεται (α) να δεσμευτεί μονομερώς για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με το 1990 και (β) να προτείνει τη συνολική μείωση των ρύπων, στις αναπτυγμένες χώρες, κατά 30%, έως το 2020, σε σχέση με το 1990.

    Οι «27» καλούνται να λάβουν δεσμευτικές αποφάσεις για το περιβάλλον, δίνοντας το παράδειγμα σε τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κυότο, σχετικά με τη μείωση των εκπομπών CO2. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κυότο η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 8% ως το 2012. Σήμερα, η ΕΕ ευθύνεται για το 14% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη και οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 25%. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σημαντική, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον, τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Μπαλί, όπου θα τεθούν στόχοι για μείωση, παγκοσμίως, των εκπομπών αερίων μετά το 2012.

    [02] Ψηφίστηκε ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

    Με την αποδοχή από την Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ορισμένων τροπολογιών βουλευτών, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων ο νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Τα άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν ομοφώνως από τη συμπολίτευση, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει της συζήτησης, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος υπερψήφισε σχεδόν το σύνολό τους (δηλώνοντας «παρών» στο άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο).

    Η κα Μ. Γιαννάκου έκανε αποδεκτή την πρόταση του εισηγητή της ΝΔ, βουλευτή Ξάνθης, Φίλιππου Τσαλίδη, να δίνεται η δυνατότητα στα τμήματα του κάθε ΑΕΙ, να καταρτίζουν δικό τους κανονισμό λειτουργίας, στο πλαίσιο του γενικότερου εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος.

    Η υπουργός Παιδείας δέχθηκε την πρόταση του Στέφανου Μάνου να αναρτάται εγκαίρως στον διαδικτυακό τόπο του κάθε Ιδρύματος, ο κατάλογος των συγγραμμάτων που ανταποκρίνεται κατά τρόπο ολοκληρωμένο στο γνωστικό αντικείμενο του κάθε μαθήματος και υποσχέθηκε να εξετάσει την πρόταση του βουλευτή, να συνοδεύεται η υπόσχεση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων (στο πλαίσιο του 4ετούς προγραμματισμού) με τραπεζική εγγύηση.

    Επίσης, η κα Γιαννάκου απεδέχθη την, προερχόμενη από τον Συνασπισμό, παρατήρηση, για ανάρτηση του ετήσιου απολογισμού του κάθε Ιδρύματος στον διαδικτυακό του τόπο, πριν από την υποβολή του στο υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και του απολογισμού των πρυτανικών αρχών, άμα τη λήξει των θητειών τους.

    Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Με επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών γύρω από το Σύνταγμα σημαδεύτηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Μέχρι αργά το απόγευμα είχαν προσαχθεί σαράντα άτομα στην Aσφάλεια, ενώ λίγο μετά τις 6.30 μμ σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στη διασταύρωση Οθωνος και Αμαλίας. Ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ με πέτρες και κομμάτια μάρμαρο που έσπασαν από την πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και διέλυσαν την πορεία, ο κύριος όγκος της οποίας κατευθύνθηκε προς την οδό Ερμού, ενώ ένα "μπλοκ" υποχώρησε προς την οδό Πανεπιστημίου.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό φραγμό στα λουλουδάδικα της Βουλής, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών με αποτέλεσμα η πορεία να κοπεί στα δύο. Ένα μέρος κατέβηκε την Πανεπιστημίου, κάνοντας "κλεφτοπόλεμο" με τις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες, "μολότοφ" και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί εξακολουθούσαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν. Ταυτόχρονα, ομάδες νεαρών έκαψαν με βόμβες "μολότοφ" το αστυνομικό φυλάκιο στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ για αρκετή ώρα συνεχίστηκαν τα επεισόδια και σε εκείνο το σημείο.

    Το "μπλοκ" που κατέβηκε την Πανεπιστημίου, μέσα στο οποίο ήταν και οι νεαροί που δημιούργησαν τα επεισόδια, αφού έφτασε στα Προπύλαια, γύρισε από την οδό Πεσματζόγλου στη Σταδίου για να ανέβει και πάλι στη Βουλή. Στο ύψος της οδού Χρήστου Λαδά, όμως, τα ΜΑΤ τους είχαν κόψει το δρόμο, γι' αυτό δημιουργήθηκε πάλι ένταση, η οποία εκτονώθηκε λίγο αργότερα, χωρίς να γίνουν επεισόδια, αφού τους επετράπη να προχωρήσουν προς τη Βουλή.

    Εκεί σημειώθηκαν νέα επεισόδια, που οδήγησαν σε μια ακόμα διάλυση της πορείας. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, απομακρύνθηκαν και οι Εύζωνοι που ήταν αδύνατο να παραμείνουν λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα χημικά και τον κίνδυνο από τις "μολότοφ" και τις πέτρες. Οι ομάδες της Αστυνομίας συνεχίζουν τις προσαγωγές υπόπτων.

    Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου

    Με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε: "Ολοι οι δημοκρατικοί πολίτες καταδικάζουν την ιεροσυλία που συνέβη σήμερα στον Αγνωστο Στρατιώτη από ομάδα διαδηλωτών. Ντροπή στους θλιβερούς πρωταγωνιστές".

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου

    Την απομάκρυνση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα τον οποίο χαρακτηρίζει "ακατάλληλο" και "επικίνδυνο" καθώς και της ηγεσίας της Αστυνομίας την οποία χαρακτηρίζει αποδεδειγμένα ανεπαρκή, ζήτησε απόψε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

    Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδείχθηκε σήμερα πλήρως ανεπαρκής και προσθέτει ότι το μόνο ερώτημα που απομένει στον πολίτη είναι "αν αυτό οφείλεται απλά σε ανικανότητα ή και σε συνειδητή πολιτική πόλωσης και αξιοποίησης της βίας ως μεθόδου επηρεασμού της κοινής γνώμης".

    Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ. Παπανδρέου στα επεισόδια μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάνοντας λόγο για βεβήλωση του μνημείου και τονίζοντας ότι ήταν και είναι χρέος κάθε κυβέρνησης και κάθε Αρχής να προστατεύσει το μνημείο από κάθε μορφής βανδαλισμό. Τονίζει, επίσης, ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι η κυβερνητική επιλογή της αντιμετώπισης των θεμάτων παιδείας ως θεμάτων τάξεως είναι επικίνδυνη.

    Δήλωση Π. Ευθυμίου

    "Βαριές ευθύνες" καταλόγισε στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, επεισόδια τα οποία καταδίκασε καθώς, όπως είπε, τραυματίζουν τον πυρήνα της ιστορικής μνήμης της πατρίδας μας.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνη την τακτική της κυβέρνησης, μίλησε για επιχειρησιακή και πολιτική ανεπάρκεια του κ. Β. Πολύδωρα καθώς και για ασύδοτη δράση των κουκουλοφόρων για μια ακόμα φορά.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στα επεισόδια μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, τονίζοντας ότι αυτά τραυματίζουν τον πυρήνα της ιστορικής μνήμης της πατρίδας μας και δημιουργούν ένα πρόσθετο θέμα.

    Και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επένδυση στην ένταση, να επενδύσει στη σοβαρότητα και στην ευθύνη που απαιτούν οι στιγμές για να προστατέψει την κοινωνική ειρήνη, την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του "καταγγέλλει στον ελληνικό λαό και στη νεολαία το απροκάλυπτο κοινό σχέδιο, που εξελίχθηκε, από τις δυνάμεις καταστολής και τους κουκουλοφόρους σε βάρος της μεγάλης φοιτητικής και σπουδαστικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι παραπάνω από φανερές" και προσθέτει ότι "τα επεισόδια καταδεικνύουν ότι στόχος είναι η συκοφάντηση και η άσκηση τρομοκρατίας στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα".

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και τους εργαζομένους "να δυναμώσουν και να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους, να συνδέσουν την πάλη με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 March 2007 - 19:30:17 UTC