Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευθυμίου: Συντηρητική η συνταγματική αναθεώρηση

  • [01] Ευθυμίου: Συντηρητική η συνταγματική αναθεώρηση

    «Η κυβέρνηση δεν πρέπει σκόπιμα να επιδιώκει μια σύγχυση γύρω από τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης όπως και σήμερα επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι κρυστάλλινη και διαυγής: αυτή η συνταγματική αναθεώρηση, όπως την σχεδίασε η ΝΔ, είναι συντηρητική, ρηχή και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    «Αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση, η ΝΔ την χειρίστηκε με πρωτοφανή τρόπο: απέκλεισε κάθε μορφή συναίνεσης, δεν δέχθηκε καμιά πρόταση της αντιπολίτευσης και ολοκλήρωσε αυτό το χειρισμό με τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, την επιχείρηση αλλοίωσης της ψήφου κατά τρόπο πρωτοφανή στο ελληνικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι αποχωρεί από την διαδικασία αναθεώρησης και αποχωρεί κατβ οιονδήποτε τρόπο από αυτή τη διαδικασία και φυσικά έχει αποσύρει ήδη τις θέσεις του. Η ΝΔ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η αποδοχή του αιτήματος των εκλογών, πέρα από το σύνολο των θεμάτων που θα οδηγούσε στην κρίση του ελληνικού λαού, θα ήταν ακριβώς και η διακοπή αυτής της άγονης διαδικασίας, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική με τη θέληση του ελληνικού λαού».

    «Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τις θέσεις του για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την ασφάλεια της χώρας και την εξωτερική πολιτική, για μια δίκαιη κοινωνία, θεωρεί ότι στις εκλογές θα δοθεί η κατεύθυνση για μια συνταγματική αναθεώρηση, πραγματικά δημοκρατική προς όφελος του πολίτη, για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, επομένως η επόμενη Βουλή θα είναι προ-αναθεωρητική» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Για "άρθρο 16"

    «Αυτό είναι η διαύγεια της θέσης μας, ότι το σύνολο των θέσεων της αναθεώρησης, όπως το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει την αναθεώρηση σε μια διευρυμένη βάση αποτελεί μια επιλογή υπό την κρίση του ελληνικού λαού, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι προ-αναθεωρητική. Τμήμα αυτών των θέσεων είναι και η θέση μας για το άρθρο 16. Όχι απλώς υπάρχει αντίφαση, υπάρχει απόλυτη συνέπεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση «αν δημιουργούν σύγχυση τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περί άρθρου 16» σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

    Για Β. Πολύδωρα

    «Η ελληνική κοινωνία βλέπει εδώ και ένα χρόνο να διαλύεται η Ανώτατη Εκπαίδευση, βλέπει μια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση στην εκπαιδευτική της πολιτική που προκαλεί την ένταση και ταυτόχρονα από την άλλη μεριά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τον κ. Πολύδωρα προκαλεί με τη σειρά του την ένταση συνειδητά. Κλιμακώνει την ένταση ως στρατηγική», δήλωσε ο κ. Ευθυμίου.

    «Στο βωμό των ακροδεξιών ψήφων ο κ. Πολύδωρας πάει χέρι - χέρι με τους κουκουλοφόρους» είπε ο κ. Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι «είχαμε την κλιμάκωση της απίστευτης συμπεριφοράς σε έγκυρη αθηναϊκή εφημερίδα με τη φωτογραφία του κ. Πολύδωρα στην πρώτη σελίδα, υπάρχει η δήλωσή του το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου: "Θα τους πλακώσω με τα ίδια μου τα χέρια"».

    «Πρόκειται περί υπουργού κυβέρνησης ευρωπαϊκής χώρας και η δήλωση αυτή έγινε προ δύο ημερών. Σήμερα στην ενημέρωση των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει παρόμοια δήλωση του κ. Πολύδωρα και αρνήθηκε να την σχολιάσει. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει βαρύτατη ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης που προκαλεί συνειδητά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης», είπε ο κ. Ευθυμίου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «είναι στοιχειώδες χρέος της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, είναι ευθύνη της να είναι ανοιχτά τα πανεπιστήμια, είναι ευθύνη της ο δρόμος που διάλεξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με αυτό τον πρωτοφανή τρόπο, που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν αυτονόητο πού θα τον οδηγούσε».

    «Μόνο στην Ελλάδα της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή, αυτός ο υπουργός μπορεί να παραμένει στη θέση του και η κυβέρνηση να κάνει δια του εκπροσώπου της τη στρουθοκάμηλο» κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    Για επίσκεψη Ντ. Μπακογιάννη στη Θράκη

    «Υπήρξαν πάρα πολλές συγκεκριμένες τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ. Έχει κατατεθεί και επβ αυτού επίκαιρη ερώτηση. Απλώς όπως πληροφορούμαι η κα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να αναβληθεί κατά μία βδομάδα η συζήτηση διότι θα λείπει στο εξωτερικό και η κριτική του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση και η κα Μπακογιάννη προσωπικά τα θέματα αυτά, ισχύει στο ακέραιο» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση για την θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στην Θράκη.

    Για αυτοδιοίκηση

    «Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει στην διάρκεια των κυβερνητικών θητειών του, νόημα και υπόσταση στην έννοια των αποκεντρωμένων θεσμών της αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξε πάντα μια λυσσαλέα αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε όλους αυτούς τους νόμους που προέβλεπαν μια αποκεντρωμένη δομή εξουσίας ήταν ρητά αρνητική, αποχωρούσε από την Βουλή και δήλωνε ότι όταν έρθει στην κυβέρνηση δεν θα τους εφαρμόσει. Όμως σε πείσμα της ΝΔ, αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν, αποτελούν θετική πρόταση για τον πολίτη. Σε αυτούς τους θεσμούς είναι σημαντικό να υπάρχει μια προοδευτική κατεύθυνση στις ηγεσίες τους για να διασφαλίζονται από την ρητή θέληση της ΝΔ να τα υπαγάγει όλα σε ένα συγκεντρωτικό κεντρικό κράτος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση «αν ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ δήλωση του ΣΥΝ ότι δεν θα ψηφίσει την κ. Γεννηματά για την ΕΝΑΕ».

    «Άρα πιστεύουμε ότι σε αυτό το σημείο οι συνεργασίες που σταθερά επιδιώξαμε θα έπρεπε να λειτουργούν προς όφελος των αποκεντρωμένων θεσμών», είπε ο κ. Ευθυμίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 February 2007 - 17:30:15 UTC