Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία
  • [02] Ψήφισμα για την προστασία των δημοσιογράφων
  • [03] Εμβόλιο κατά της ελονοσίας

  • [01] Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία

    Στο 8,3% ανέρχεται η ανεργία το γ' τρίμηνο του 2006 σε σχέση με το ποσοστό 9,7% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) της Ελλάδος. Εξάλλου, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού, ηλικίας 15 ετών και άνω, είναι 53,5% για το γ' τρίμηνο του 2006 ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών.

    Η μείωση της ανεργίας είναι σημαντική και αποτυπώνει με εναργή τρόπο τις σχετικές προσπάθειες της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και τόνισε ότι τρίτο τρίμηνο του 2006 η ανεργία μειώθηκε στο 8,3%, απο 11,3% που ήταν το 2004.

    Πρόσθεσε ότι επειδή πίσω απο τους αριθμούς βρίσκονται οι άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι απο 530 χιλιάδες που ήταν, μειώθηκαν στους 400 χιλιάδες, ενώ παράλληλα 250 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν πλέον εργασία.

    Η κυβέρνηση, σημείωσε, είχε δεσμευτεί για μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για εξάλειψη της ανεργίας, ωστόσο τη μείωσε σημαντικά. Τόνισε δε ότι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η καταμέτρηση των ανέργων.

    Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών. Στην κατηγορία αυτή το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 17,6%, ενώ ειδικά για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 25% του ενεργού πληθυσμού.

    Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (14%), στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη (10,2%), στην Ηπειρο (9,9%) και στη Δυτική Ελλάδα με ποσοστό ανεργίας 9,3%.

    Στον αντίποδα βρίσκεται η Κρήτη με 4,7% και το νότιο Αιγαίο με 5,3%.

    Στην περιφέρεια Αττικής η ανεργία καταγράφεται στο 8% έναντι του 8,9% που ήταν το γ' τρίμηνο του 2005.

    Σε ότι αφορά την ανεργία ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω απο το συνολικό ποσοστό του 8,3%, κυρίως στους απόφοιτους Ανώτερης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (11,2%) και σε όσους έχουν τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (9,4%).

    Στον αντίποδα με χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας βρίσκονται οι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 6,4%, καθώς και στις κατηγορίες του πληθυσμού που έχουν απολυτήριο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (6,2%).

    Εξάλλου, απο το σύνολο των 408.190 ανέργων, το 38,3% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ το 87,7% είναι διατεθειμένο να εργαστεί είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση.

    Σε ότι αφορά το ποσοστό "των νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, το ποσοστό ανέρχεται στο 38,1% του συνόλου τους. Εξάλλου, οι μακροχρόνια άνεργοι, πάνω απο 12 μήνες ανεξάρτητα αν είναι (νέοι ή παλαιοί) άνεργοι αποτελούν το 58,5% του συνόλου.

    Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΥΕ το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας 6,7% έναντι του 8,3% που είναι το συνολικό ποσοστό ανεργίας.

    Απασχολούμενοι

    Κατά το γ' τρίμηνο του 2006 βρήκαν απασχόληση 111 χιλιάδες άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν απο ένα έτος. Παράλληλα, περίπου 78 χιλιάδες άτομα μετακινήθηκαν απο τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης, ενώ άλλα 74.600 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενοι, σήμερα είναι άνεργοι.

    Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 5,6% των απασχολουμένων, ενώ σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΥΕ τα άτομα "μερικής απασχόλησης" σε ποσοστό 42,6% επέλεξαν αυτό τον τρόπο εργασίας γιατί δεν μπόρεσαν να βρουν πλήρη απασχόληση.

    Τέλος, σημειώνεται ότι απο τα άτομα "μερικής απασχόλησης" το 12,2% φροντίζει μικρά παιδιά ή ενήλικες.

    [02] Ψήφισμα για την προστασία των δημοσιογράφων

    Η Ελλάδα και η Γαλλία συνεργάζονται στενά για την υιοθέτηση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα προσφέρει προστασία στους δημοσιογράφους που εργάζονται στις εμπόλεμες ζώνες και στις περιοχές κρίσεων, δήλωσαν η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Μπρούνο Ντελέ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΜΜΕ.

    Η ιδέα, που ανήκει στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), προωθήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

    «Πίσω από το σχέδιο ψηφίσματος που συζητείται αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια σειρά επαφών και διαβουλεύσεων που πάει ενάμισυ χρόνο πίσω»,δήλωσε ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης, εκπροσωπώντας τη ΔΟΔ και τόνισε ότι χωρίς την άμεση ανταπόκριση της υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχαμε φτάσει τόσο κοντά στο ψήφισμα.

    Η κα Μπακογιάννη,κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην προσπάθεια, είπε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχαμε την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προωθήσαμε την ιδέα έχοντας την υποστήριξη ενός μόνιμου μέλους του ΣΑ, της φίλης και εταίρου Γαλλίας.

    Οι αντιδράσεις των λοιπών μελών δεν μας αποθάρρυναν, με αποτέλεσμα τις ημέρες αυτές το σχέδιο απόφασης για την προστασία, ως αμάχων πολιτών, των δημοσιογράφων στις περιοχές των ενόπλων συρράξεων, να αποτελεί αντικείμενο σε βάθος συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Δική μας πρόταση, της Ελλάδας και της Γαλλίας, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, είναι να υιοθετηθεί απόφαση, ενώ άλλα κράτη είναι υπέρ της προεδρικής δήλωσης.

    «Θέλω να πιστεύω ότι το Σ.Α. θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα στείλει ένα καθαρό και ουσιαστικό μήνυμα», είπε.

    Ο Νίκος Μεγγρέλης ανέφερε ότι το 2006 σκοτώθηκαν 146 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι στο Ιράκ και υπογράμμισε την αξία ενός τέτοιου ψηφίσματος, το οποίο θα δίνει πρώτη φορά στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών το δικαίωμα να "παρακολουθεί" τους θανάτους των δημοσιογράφων, να αποδίδει ευθύνη στις κυβερνήσεις και να απαιτεί την ανάληψη δράσεων.

    Ο πρέσβης Μπρούνο Ντελέ είπε ότι το τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι βαρύ και ανέφερε ότι το 2005 έχασαν τη ζωή τους 60 δημοσιογράφοι και 75 το 2006, ενώ την ίδια χρονιά στο Ιράκ, τα θύματα των εργαζομένων συνολικά στα ΜΜΕ έφτασαν τα 130.

    Η πρωτοβουλία για την προώθηση απόφασης του ΣΑ αντικατοπτρίζει την καλή και στενή συνεργασία των δύο χωρών μας, είπε ο γάλλος πρέσβης, συνεργασία η οποία υπάρχει στα διεθνή φόρα και τόνισε ότι η Γαλλία έχει επαινέσει την ποιότητα και την ευφυία της ελληνικής διπλωματίας και κατά την διετή παρουσία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την προσπάθεια για την προστασία των δημοσιογράφων στις περιοχές συρράξεων και κρίσεων, «το καλύτερο επιστέγασμα της διετούς συμμετοχής της Ελλάδας στο ΣΑ» και έκλεισε την ομιλία της αφιερώνοντας αυτήν την προσπάθεια «στη μνήμη του Γιάννη Ε. Διακογιάννη, ενός δημοσιογράφου που είχε ιδανικά, που πίστευε στη δουλειά του και πάνω απ' όλα που δεν φοβήθηκε ποτέ».

    [03] Εμβόλιο κατά της ελονοσίας

    Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμβόλιο που εξουδετερώνει το παράσιτο το οποίο ευθύνεται για τη σοβαρότερη μορφή ελονοσίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

    Το εμβόλιο επιτίθεται στο Plasmodium falciparum, ένα μικροσκοπικό παράσιτο του εντερικού σωλήνα των κουνουπιών και μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του και επομένως τη μετάδοση της ασθένειας. Ωστόσο, δεν προσφέρει άμεση προστασία στην περίπτωση που κάποιος τσιμπηθεί από ένα κουνούπι-φορέα.

    Οι επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH) εντόπισαν μια πρωτεΐνη στο παράσιτο και την τροποποίησαν με τη βοήθεια άλλων πρωτεϊνών. Όταν την επανησείγαγαν σε ένα ποντίκι, η τροποποιημένη πρωτεΐνη δημιούργησε πολύ ανθεκτικά αντισώματα.

    Υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ελονοσία και ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρική από την ασθένεια αυτή. Η σοβαρότερη μορφή της ασθένειας προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium falciparum το οποίο, μόλις βρεθεί στον ανθρώπινο οργανισμό εγκαθίσταται στο ήπαρ, πολλαπλασιάζεται και καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 December 2006 - 13:30:33 UTC