Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ σε διάταξη μάχης
  • [03] Στη Βουλή ο νέος Υπαλληλικός Κώδικας
  • [04] 24ωρη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο κ. Κ. Καραμανλής θα μετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το απόγευμα (στις 17:45) θα μετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το βράδυ (στις 20:00) θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο της Προεδρίας.

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στην Αθήνα.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι ο χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, καθώς και θέματα μετανάστευσης. Επίσης, στη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθεί η έκβαση των διαβουλεύσεων για τη συνταγματική συνθήκη και τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Την Παρασκευή η συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στην έγκριση των συμπερασμάτων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν στη συζήτηση για τη διεύρυνση θα συζητηθεί και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και αν ενδέχεται να υπάρξει κάποια αλλαγή μετά την πρόσφατη απόφαση των "25", ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "εξ' όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια άλλη απόφαση".

    Σε συναφή ερώτηση για το αν μπορούμε να έχουμε πίστη ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί μετά την απόφαση των "25" και αν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς με την απόφαση αυτή", ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στις απαντήσεις που έδωσε στο ίδιο ερώτημα η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ.Καραμανλής ενημερώθηκε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι είναι σε διαδικασία νόμος για τη σύσταση Διεύθυνσης Αρχαιοκαπηλίας ενώ προωθείται, είπε, η αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν την αρχαιοκαπηλία στον αρχαιολογικό νόμο.

    Παράλληλα, δήλωσε, ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα κατατεθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδια, ενώ είναι ήδη σε επιτροπές τρία νομοσχέδια, τα οποία επίσης περιμένουν να εισαχθούν στην Ολομέλεια.

    "Τα πράγματα έχουν μπει σε μία συγκεκριμένη πορεία. Είμαι αισιόδοξος γι αυτά τα οποία διαχειριζόμαστε", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα επιστραφούν και άλλα αρχαία στην Ελλάδα.

    "Όταν το κράτος δουλεύει συντεταγμένα και με συγκεκριμένο στόχο και επιστημονικά, έχει αποτελέσματα", επισήμανε ο κ. Βουλγαράκης.

    Δημοσκόπηση VPRC: Η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 4,5 μονάδες

    Η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 4,5 μονάδες (πρόθεση ψήφου) αλλά και ο Κώστας Καραμανλής ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο του ραδιοσταθμού Σκάι και της VPRC.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΝΔ συγκεντρώνει το 43%, το ΠΑΣΟΚ το 38,5%, το ΚΚΕ το 7,5%, ο ΣΥΝ το 4,5% και ο ΛΑΟΣ το 3,5%.

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής με 49% έναντι 26% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με το βαρόμετρο, στα θετικά του ΠΑΣΟΚ εντάσσονται ο αυξημένος βαθμός συσπείρωσης - αντίστοιχο φαινόμενο που παρατηρείται και στο κυβερνών κόμμα - και η ενίσχυση του Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού, αλλά με ταυτόχρονη ενίσχυση και του Κ. Καραμανλή.

    [02] Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ σε διάταξη μάχης

    Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε διάταξη μάχης σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Πέτρος Ευθυμίου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η διάταξη μάχης αφορά την οργάνωση σε κάθε της επίπεδο, αφορά κάθε μέλος και κάθε φίλο και έχει διπλό στόχο: Πρώτον την καταδίκη των αδιεξόδων της πολιτικής της ΝΔ και δεύτερον την ανάδειξη της θετικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για μια δίκαιη κοινωνία και μια Ελλάδα που μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της για την κοινωνία και τη χώρα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου η μάχη θα δοθεί για να έχουν κυρίως οι εργαζόμενοι τα δικαιώματα που κέρδισαν και να ξανακερδίσουν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Και αυτό, όπως τόνισε, είναι δέσμευση όλων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τρία χρόνια πολιτικής της ΝΔ έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο παντού, έχει εντείνει την κοινωνική ανισότητα και τις κοινωνικές πολώσεις. Με την πολιτική της, πρόσθεσε, η κυβέρνηση εκποιεί την δημόσια περιουσία και με τα μέτρα της επιβαρύνει τους πολλούς υπέρ των λίγων και υμετέρων.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι υπονομεύει θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ έχει αποτύχει σε όλους τους μεγάλους τομείς πολιτικής όπως η Υγεία, η Παιδεία, και το ασφαλιστικό σύστημα.

    Η πολιτική της κυβέρνησης, πρόσθεσε, χαρακτηρίζεται από πελατειακή αντίληψη, τη δημιουργία κομματικού κράτους, καθώς και τη δημιουργία εστιών και θερμοκοιτίδων διαφθοράς.Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη δράση τμημάτων του κράτους, μιλώντας για μεθοδεύσεις της Αστυνομίας, όπως πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα στην περίπτωση του βουλευτή Χρήστου Αηδόνη. Επίσης, ανέφερε ότι δημιουργούνται ερωτήματα για την εκτίναξη των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να συγκαλύπτει ευθύνες σε κεφαλαιώδη ζητήματα όπως αυτό των υποκλοπών και όπως απέδειξε η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία απέρριψε την μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε εξεταστική Επιτροπή. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε πραξικοπηματικές κοινοβουλευτικές ενέργειες για να περάσει εν κρυπτώ μείζονα θέματα όπως είναι το θέμα του ΟΤΕ και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

    Ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε την μεθόδευση, όπως είπε, της κυβέρνησης που επιχειρεί παρεμβάσεις στον τρόπο εκλογής της ΚΕΔΚΕ. Οι ενέργειες της κυβέρνησης πρόσθεσε ισοδυναμούν με υπονόμευση των θεσμών και προσπάθεια επιβολής η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί με αυτόν τον τρόπο ανατρέπεται ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα, όπως αυτό εκφράστηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συμπαρίσταται στους αγώνες των εργαζομένων, καθώς η πολιτική της ΝΔ υπονομεύει όσα κατακτήθηκαν με μακρούς αγώνες και ακυρώνει κάθε ελπίδα για βελτίωση στο μέλλον.

    Η κυβέρνηση ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει τον κύκλο της, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ δίνοντας τη μάχη θα την κερδίσει προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

    [03] Στη Βουλή ο νέος Υπαλληλικός Κώδικας

    Το δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή πήρε σήμερα το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα, με την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Η ψήφιση του νέου Κώδικα, που συντάχθηκε με συναινετικές - στη συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων - διαδικασίες, ύστερα από μία γόνιμη συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως έχει τονίσει με κάθε ευκαιρία ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο νέος Κώδικας, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, έχει ως στόχο να ενισχυθεί η λειτουργικότητα, η παραγωγικότητα, η διαφάνεια και η αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης για τους ακόλουθους κυρίως λόγους:

    Σύμφωνα με το υπουργείο, "αποτελούσε γενικότερο αίτημα, τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων, αφού είχε γίνει πλέον αντιληπτό ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επέτρεπε την εκδήλωση και συντήρηση πολλών παθογενειών, με προεξάρχουσα την έλλειψη συνέχειας, οι οποίες αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια της Δημόσιας Διοίκησης νβ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολίτη. Βασικό πρόβλημα ήταν ο κομματισμός, η απουσία κινήτρων, η πελατειακή λογική του «βολέματος» των ημετέρων".

    Οι προβλέψεις του νέου υπαλληλικού Κώδικα

    Ανάγκη εναρμόνισης διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα:

    α) Με το κοινοτικό δίκαιο (ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα του ανώτατου ορίου ηλικίας διορισμού, της χορήγησης γονικών αδειών εναλλακτικά και στον σύζυγο δημόσιο υπάλληλο κλπ.).

    β) Με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας και των λοιπών διοικητικών δικαστηρίων (π.χ. πειθαρχικό δίκαιο).

    Επανεξέταση του πλαισίου διευκολύνσεων των υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, καθώς και όσων έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας (π.χ. πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άγαμη μητέρα κλπ.) και εισαγωγή δέσμης ρυθμίσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

    Ορθολογικότερη αναμόρφωση θεμάτων, με βάση την εμπειρία της προηγούμενης εξαετίας (π.χ. έλεγχος δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, επαναφορά στην υπηρεσία εκπεσόντων κλπ).

    Συμπλήρωση των ρυθμίσεων με νέα θέματα που εντοπίσθηκαν κατά την εφαρμογή τους ή ανέκυψαν μεταγενέστερα (π.χ. σύστημα χορήγησης αναρρωτικών αδειών, μετατάξεις από φορέα σε φορέα κλπ.).

    Κωδικοποίηση τροποποιήσεων που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων με ειδικούς νόμους, οι οποίες δυσχέραναν το έργο του εφαρμοστή του δικαίου και έδιναν την εντύπωση μεμονωμένων και εμβαλωματικών παρεμβάσεων.

    Εναρμόνιση με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, και ιδίως με την αναπτυξιακή προτεραιότητα της «Βελτίωσης της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης», προκειμένου να καταστεί η Δημόσια Διοίκηση μοχλός για την επιτυχία του συνόλου των μεταρρυθμίσεων, με όρους καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη και εμπέδωσης της αρχής διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.

    Οι βασικές καινοτομίες του νέου υπαλληλικού Κώδικα

    Με βάση του παραπάνω άξονες, το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα περιλαμβάνει, όπως έχει επισημάνει ο κ. Παυλόπουλος, μία σειρά σημαντικών καινοτομιών -πάνω από 50 - κυριότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

    1. Στο άρθρο 1 προστίθεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέγιστης δυνατής απόδοσης κατά την εργασία, που διέπουν την πρόσληψη και την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, και η αρχή της ισότητας.

    2. Στο άρθρο 6 απαλείφεται το ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού.

    3. Στο άρθρο 11 παρ. 1 προστίθεται ότι για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ν.π.δ.δ. απαιτείται υποχρεωτικώς η γνώμη της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

    4. Στο άρθρο 28 επανακαθορίζεται ο τρόπος δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας. Με τον τρόπο αυτόν θα εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, να στοιβάζονται οι ετήσιες δηλώσεις, χωρίς να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, αλλά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

    5. Στο άρθρο 37 προβλέπεται ότι κώλυμα εντοπιότητας δεν επιτρέπεται να θεσπισθεί για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων που υπηρετούν σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε Δήμους ή Κοινότητες άγονων, προβληματικών ή νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους .

    6. Στο άρθρο 38 προβλέπεται ότι η αξίωση του Δημοσίου κατά υπαλλήλων του για αποζημίωση στις περιπτώσεις αστικής ευθύνης παραγράφεται πλέον σε πέντε έτη αντί των δύο (2) ετών που ήδη ισχύουν.

    7. Στο άρθρο 40 απλουστεύεται η διαδικασία μονιμοποίησης των υπαλλήλων. Ειδικότερα, η μονιμοποίηση πραγματοποιείται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας, εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι οπότε για τη μονιμοποίηση αποφαίνεται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

    8. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα των ρυθμίσεων του νέου Υπαλληλικού Κώδικα το άρθρο 48 προβλέπει:

    Το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας στους υπαλλήλους δύο (2) μήνες μετά το διορισμό τους, σε αντίθεση με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει τη συμπλήρωση ενός έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσίας για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας. Η άδεια αυτή ορίζεται σε δύο ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας.

    9. Στο άρθρο 50 καθιερώνεται η υποχρεωτική χορήγηση ειδικής άδειας μιας (1) ημέρας ανά δίμηνο σε υπαλλήλους που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και απασχολούνται μπροστά σε οθόνη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ωρών ημερησίως.

    10. Στο πλαίσιο της υποστήριξης της προσπάθειας της γυναίκας να συνδυάσει την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή, αλλά και της ειδικής πρόνοιας για τις οικογένειες εκείνες, οι οποίες χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία (μονογονεϊκές οικογένειας, πολύτεκνες, τρίτεκνες, άγαμες μητέρες, χήρες, γυναίκες με αναπηρίες κλπ.) προωθούνται οι ακόλουθες καινοτομίες (άρθρο 53 Υ.Κ.):

    - Χορήγηση γονικής άδειας και στον πατέρα. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και στο μοναδικό γονέα των μονογονεϊκών οικογενειών.

    - Για τις μητέρες που είναι άγαμες ή χήρες ή με αναπηρία 67% και άνω προσαυξάνεται η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα.

    - Αμείβονται οι τρεις πρώτοι μήνες της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών στους πολύτεκνους και τρίτεκνους γονείς. Για κάθε παιδί, πέραν του τρίτου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κατά δύο ακόμη μήνες.

    11. Στο άρθρο 58 επαναπροσδιορίζονται οι όροι χορήγησης της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης, καθώς και το ποσοστό προσαύξησης των αποδοχών των υπαλλήλων που την λαμβάνουν.

    12. Στο άρθρο 61 καθιερώνεται, για πρώτη φορά, η απονομή ηθικής αμοιβής στους υπαλλήλους που έχουν διακριθεί για την κοινωνική τους δράση.

    13. Στο άρθρο 66 προβλέπεται ότι η μετακίνηση υπαλλήλου εκτός νομού ή σε νησί γίνεται με τη διαδικασία της μετάθεσης.

    14. Στο άρθρο 68 προβλέπεται η παράταση του χρόνου απόσπασης κατά ένα (1), επιπλέον, έτος μετά από σχετική αίτηση του υπαλλήλου (συνολική διάρκεια τρία έτη).

    15. Για πρώτη φορά μετατάξεις με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, δηλαδή για πρώτη φορά καθιερώνεται πλέον η κινητικότητα των υπαλλήλων. Επιτρέπονται οι μετατάξεις από Υπουργείο σε Υπουργείο ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αντιστρόφως. Υπάρχει δηλαδή διεύρυνση των μετατάξεων σε σχέση με το παρελθόν, όπου επιτρέπονταν μόνο εντός του ιδίου φορέα. Για τη μετάταξη από κλάδο σε κλάδο της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας απαιτείται να κατέχει ο υπάλληλος τον τίτλο σπουδών του κλάδου στον οποίο μετατάσσεται, όπως ο τίτλος αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις (άρθρα 69 και 70 του νέου Υ.Κ.).

    16. Στο άρθρο 72 προβλέπεται το δικαίωμα μετάταξης σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών με ανάλογη υποχρέωση παραμονής μία δεκαετία. Προκειμένου περί υπαλλήλου που αποκτά την ιδιότητα του πολυτέκνου μετά την μετάταξη, ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής του στην υπηρεσία μειώνεται από δέκα (10) έτη σε έξι (6) έτη.

    17. Στο άρθρο 74 προβλέπεται ότι τα αρμόδια όργανα μπορούν νβ αρνηθούν την εκτέλεση των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων για μετάταξη υπαλλήλων για λόγους νομιμότητας, στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

    18. Ταχύτερη εξέλιξη στους κατόχους διδακτορικών, μεταπτυχιακών κλπ. τίτλων σπουδών: Η πλήρης δικαίωση των αντικειμενικών κριτηρίων

    Στο άρθρο 80 καθιερώνεται ως εισαγωγικός βαθμός για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος σπουδών ο βαθμός Γ΄ αντί του βαθμού Δ΄ που ισχύει σήμερα. Δηλαδή επιταχύνεται η εξέλιξη τους κατά δύο (2) χρόνια εξ αυτού του λόγου.

    19. Εμπεδώνεται - μετά την πρόβλεψη του ν. 3260/2004 - ο θεσμός της θητείας για τους Τμηματάρχες, τους Διευθυντές και τους Γενικούς Διευθυντές (άρθρο 86 παρ. 4 του σχεδίου Υ.Κ.). Και αυτό γιατί η αρχή της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης επιβάλλει την περιοδική κρίση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της, η έλλειψη της οποίας στο παρελθόν στοίχισε ακριβά στη Δημόσια Διοίκηση.

    20. Αναμόρφωση του συστήματος επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, με την παρεμβολή πραγματικά αντικειμενικών κριτηρίων.Είναι γνωστό ότι ένα από το βασικότερα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης είναι η έλλειψη συνέχειας. Και αυτή η έλλειψη συνέχειας δεν επέτρεψε να υπάρξει μία υπαλληλική ιεραρχία, η οποία να γνωρίζει ότι προκύπτει μέσα από αξιοκρατία και διαφάνεια. Στο άρθρο 85 καθιερώνεται νέο, αντικειμενικό και δίκαιο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, βασιζόμενο σε κριτήρια που αφορούν τα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα, την εργασιακή-διοικητική εμπειρία και τις ικανότητες-δεξιότητες των υπαλλήλων και που αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων μορίων.

    21. Στο άρθρο 86 προβλέπεται αναλυτικά η διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων όλων των οργανικών μονάδων. Ειδικότερα:

    - Για την επιλογή των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων καθιερώνεται νέα διαδικασία, σύμφωνα με την οποία η επιλογή γίνεται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ύστερα από προκήρυξη του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του οικείου Υπουργού και προκειμένου για ν.π.δ.δ. του Υπουργού που εποπτεύει.

    - Όσοι επιλέγονται, τοποθετούνται προϊστάμενοι οργανικών μονάδων για τρία έτη. Υπάρχει δηλαδή θητεία και επανάκριση.

    22. Στο άρθρο 98 λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξη του υπαλλήλου η προϋπηρεσία που έχει διανυθεί σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε υπηρεσίες των κρατών μελών αυτής για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους λοιπούς υπαλλήλους που υπηρετούν στις ημεδαπές δημόσιες υπηρεσίες.

    23. Πειθαρχικό δίκαιο: Για πρώτη φορά πειθαρχικό παράπτωμα η μη εξυπηρέτηση του πολίτη και η ανάρμοστη συμπεριφορά προς αυτόν - ενίσχυση των ελέγχων.

    24. Στο άρθρο 118 καθιερώνεται η δυνατότητα του Προϊσταμένου Διεύθυνσης να επιβάλλει την ποινή του προστίμου έως και το ένα έκτο των μηνιαίων αποδοχών.

    25. Περισσότερες εγγυήσεις αντικειμενικότητας και διαφάνειας στα υπηρεσιακά συμβούλια. Στο άρθρο 159 επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ειδικότερα, ως πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου ορίζεται μόνιμος υπάλληλος, ο οποίος επιλέγεται μεταξύ πέντε εν ενεργεία προϊσταμένων Διεύθυνσης που έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης.

    [04] 24ωρη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στον κρατικό προϋπολογισμό. Λόγω της απεργίας υπολειτούργησε ο δημόσιος τομέας, καθώς συμμετείχαν σε αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι τραπεζικοί υπάλληλοι, ενώ συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

    Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακινητοποιημένα παρέμειναν όλη την ημέρα το Μετρό, το Τραμ, ο Προαστιακός και ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ στον ΟΣΕ έγιναν μόνο τα λεγόμενα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.

    Επίσης, στάση εργασίας 12 το μεσημέρι με 3 το απόγευμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), με αποτέλεσμα τρεις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών να ματαιωθούν και σε πέντε να αλλάξει η ώρα αναχώρησης.

    Κλειστά ήταν τα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν OΛΜΕ και ΔOΕ. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησε η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (OΙΕΛΕ), όπως και των πανεπιστημιακών καθηγητών (ΠOΣΔΕΠ).

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από χθες έως και αύριο (Πέμπτη) τα δημόσια νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία. Θα λειτουργήσουν μόνο τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Αρεως και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν το μεσημέρι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς τη Βουλή διοργάνωσε το ΠΑΜΕ. Δύο ξεχωριστές πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και μαζικοί φορείς. Το Ε.Κ.Θ και η ΕΔΟΘ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς στις 10.30 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ, άλλη, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Ακολούθησαν πορείες μέχρι το ΥΜΑΘ, μέσω της Εγνατίας Οδού, της Τσιμισκή και της Βενιζέλου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στη συγκέντρωση στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι σήμερα συμμετείχε στην απεργία όλη η Ελλάδα και ότι την απεργία αυτή δεν την υποκινούν κόμματα και παρατάξεις αλλά η ίδια η κυβερνητική πολιτική. Το μήνυμα της απεργίας, είπε, είναι ότι "φτάνει πια με την αδιαλλαξία, με τον τσαμπουκά, την αστυνομική αυθαιρεσία, την πολιτική των δήθεν μεταρρυθμίσεων, που στην πραγματικότητα αποτελούν απορυθμίσεις".

    Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως τον πιο άδικο και πιο αντικοινωνικό των τελευταίων ετών, ενώ προειδοποίησε ότι "το όποιο παιχνίδι με το ασφαλιστικό θα αποδειχθεί παιχνίδι με τη φωτιά και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι".

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για "ξεπούλημα στον ΟΤΕ" και για παραβίαση του Συντάγματος αναφορικά με την ένταξη τραπεζών στο ΙΚΑ, ενώ χαρακτήρισε "πρόκληση" την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο, όπως είπε, με χρήματα που προορίζονται για τους ανέργους θα ενισχύει επιχειρηματίες που απολύουν.

    Απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, που την ίδια στιγμή πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση και διαδήλωση, ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε να αποκατασταθεί η ενότητα των εργαζομένων και "να μην διασπάται το αγωνιστικό διεκδικητικό μέτωπο στο όνομα ιδεοληψιών και δογμάτων του παρελθόντος".

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός βαθαίνει τις ανισότητες και τη λιτότητα, υπονομεύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ενισχύει ένα ταξικό φορολογικό σύστημα. Κάνοντας λόγο για μεγάλη επιτυχία της απεργίας, μίλησε για "εντολή" των εργαζομένων προς την ηγεσία των συνδικάτων να συντονίσουν τους αγώνες κατά την επόμενη περίοδο. Ο κ. Παπασπύρος έκανε ακόμα λόγο για την ύπαρξη ενός "πολιτικού και κοινωνικού καρτέλ συμφερόντων, που χτυπά τα εργατικά δικαιώματα, από τον ΟΤΕ ως τα λιμάνια και από την εκπαίδευση ως το άρθρο 16".

    Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ Αντώνης Μπιρμπίλης, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για ανεπαρκείς και λαθεμένες πολιτικές, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση υπεύθυνο και ειλικρινή διάλογο πάνω στα θέματα που έχουν ανοίξει στην τρέχουσα συγκυρία. Ως προς τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, ο κ. Μπιρμπίλης υπογράμμισε ότι η έννοια της μεταρρύθμισης δεν μπορεί να περιλαμβάνει τακτικές του τύπου "αποφασίζουμε και διατάζουμε" και ότι δεν μπορεί να ανατρέπονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κατοχυρωμένα δικαιώματα με νομοθετικές παρεμβάσεις.

    "Η κυβέρνηση έχει ψηφιστεί για να ασκήσει μία συγκεκριμένη πολιτική, να διορθώσει προβλήματα στα οικονομικά. Αυτή είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας, σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε 2,5 χρόνια και έχουμε ήδη θετικά αποτελέσματα", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προβληματίζεται από τη σημερινή γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 December 2006 - 23:30:28 UTC