Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης: Φορολογικές ελαφρύνσεις
  • [02] Ψηφίστηκε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο
  • [03] H έκθεση «Αθήνα-Σπάρτη» στο Μανχάταν

  • [01] Αλογοσκούφης: Φορολογικές ελαφρύνσεις

    «Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά. Είναι αντικοινωνική συμπεριφορά». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, επί του νομοσχεδίου «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις».

    Όταν κάποιος αποφεύγει τους φόρους ή συναινεί στο να κλέβονται φόροι, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να συμβάλλει στη διατήρηση της φορολογίας σε υψηλά επίπεδα για τους δηλώνοντες τα εισοδήματά τους, καθώς και στην υποχρηματοδότηση υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Όσοι, είτε ακουσίως, είτε εκουσίως, είτε επειδή προσχώρησαν στον ωχαδερφισμό, δεν ζητούν αποδείξεις, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση του φορολογικού συστήματος, είπε χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε ωστόσο ότι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τις διασταυρώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, φέροντας ως παράδειγμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, που είναι διπλάσια από το ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων.

    Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα ακόμα μέρος διάχυτης φοροδιαφυγής που θα αντιμετωπιστεί, και με την πειθώ και με την προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών. Προανήγγειλε, δε, σειρά ενημερωτικών καταχωρίσεων για τα κακά της φοροδιαφυγής με στόχο «να μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα για δικαιότερο φορολογικό σύστημα, για μείωση των ελλειμμάτων και για χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους».

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο υλοποιείται με συνέπεια μια ακόμα κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στο λαό, για σταδιακή μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική και ότι «η μείωση του ελλείμματος που πετύχαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια, χωρίς κοινωνικούς κραδασμούς, και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, είναι προϊόν της πολιτικής που εφαρμόζουμε με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια» κάτι που «μας επιτρέπει, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας, να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια δικαιότερης αναδιανομής του εθνικού πλούτου».

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, με το νομοσχέδιο αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας από την 1η Ιανουαρίου του 2007 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από τις 11.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ και για τους μη μισθωτούς- ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες, εισοδηματίες, από τις 9.500 ευρώ στις 10.500 ευρώ. «Το 2003 το αφορολόγητο όριο βρισκόταν για τους μισθωτούς στις 10.000 ευρώ. Έχουμε δηλαδή μέσα στα τελευταία τρία χρόνια μια διεύρυνση κατά 20% του αφορολογήτου, το οποίο σαφώς είναι πάνω από τον πληθωρισμό» επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι διευρύνθηκε το κλιμάκιο εφαρμογής του κεντρικού φορολογικού συντελεστή μέχρι ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ ετησίως (από 23.000 ευρώ) και ότι θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές σταδιακά από το 30% στο 25% μέχρι το 2009.

    Με τις νέες κλίμακες προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις για όλα τα επίπεδα εισοδήματος και για όλους τους φορολογούμενους είπε ο κ. Αλογοσκούφης τονίζοντας ότι «με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου απαλλάσσονται από τη φορολογία επιπλέον 180.000 υπόχρεοι σε φορολογία εισοδήματος» και ότι με το νέο αφορολόγητο όριο, συνολικά 3.300.000 μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπόκειται πλέον σε καμία φορολογία εισοδήματος.

    Όσο για τα υπόλοιπα εισοδήματα, σημείωσε ότι μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους και ότι οι μειώσεις αυτές επικεντρώνονται στα μεσαία εισοδήματα από 12 έως 30 χιλιάδες ευρώ.

    Ο βουλευτής Αβ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης είπε ότι, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διάβρωση της φορολογικής κλίμακας από τον πληθωρισμό, το αφορολόγητο θα έπρεπε να πάει στα 15.500 ευρώ. Ο κ. Αρσένης ζήτησε την αύξηση των φορολογικών κλιμακίων, καθώς, η σύμπτυξή τους «δημιουργεί καταστάσεις ανισότητας και αδικεί τις κατηγορίες εισοδημάτων από 18.000 έως 23.000 ευρώ». Τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης της κατηγορίας μισθωτοί-συνταξιούχοι και της κατηγορίας μισθωτοί-επαγγελματίες «ώστε να δικαιολογούν έκπτωση από δαπάνες σχετικές την με άσκηση του επαγγέλματός τους. Τέλος, είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της φορολόγησης του εισοδήματος από κεφάλαια. Είναι μια πηγή φορολογίας που δεν τη έχουμε εκμεταλλευτεί και που αν επιβληθεί θα επιφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων και ισότιμη αντιμετώπιση του εισοδήματος από εργασία και του εισοδήματος από κέρδη κεφαλαίου είπε ο πρώην υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ββ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας είπε ότι γινόμαστε «τσάμπα μάγκες» μιλώντας στα λόγια για τη φοροδιαφυγή όταν στην πράξη ευνοούμε τους φοροφυγάδες και τους φοροκλέπτες με χαριστικές διατάξεις.

    [02] Ψηφίστηκε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σάββας Τσιτουρίδης, διαβεβαίωσε ξανά ότι η κυβέρνηση δεν έχει «καμία κρυφή ατζέντα ούτε για αυτή, ούτε για την επόμενη τετραετία για το ασφαλιστικό σύστημα», ότι «οι θέσεις της είναι ξεκάθαρες για ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα που δεν θα θίγει κανένα ασφαλισμένο και θα αποφασιστεί μετά από μακρά διαβούλευση». Παράλληλα, έκανε λόγο για παιχνίδια τρομολαγνείας και ανακρίβειες.

    Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κρύβει τις πραγματικές προθέσεις της αφήνοντας τους «λαγούς» της να σπέρνουν το πανικό, ενώ η υπεύθυνη τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά του υπουργού.

    «Λέτε ανακρίβειες στην αίθουσα. Δεν δεχόμαστε στη ΝΔ μαθήματα από το ΠΑΣΟΚ που άσκησε μια ανεύθυνη πολιτική και οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάποιοι παίζουν το παιχνίδι της τρομολαγνείας αλλά ευτυχώς η κυβέρνηση κρίνεται επί της βάσης αυτών που πράττει και όχι αυτών που εσείς λέτε. Για αυτό θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Τσιτουρίδης, κατά την συζήτηση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα.

    «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάθε φορά που σας ασκείτε κριτική προκαλείτε και αντί να υπερασπίζεστε το νομοθέτημα σας μιλάτε για το κακό ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε στις εκλογές. Έκανε λάθη, αυτό το έκριναν οι πολίτες, το χρέος πληρώθηκε. Τα δικά σας χρέη των κουμπάρων να δούμε πότε θα πληρωθούν», απάντησε η κ Δαμανάκη και συμπλήρωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε όπως έπρεπε την διαχείριση στους κοινωνικούς εταίρους, το λέω, είναι στην αντιπολίτευση για αυτό, αλλά εσείς είστε τώρα κυβέρνηση, και πρέπει, οφείλεται να βαδίσετε προς τα εμπρός».

    «Βεβαίως κριθήκατε και θα ξανακριθείτε και πάλι στις εκλογές με τις ανακρίβειες που λέτε», αντέτεινε ο κ Τσιτουρίδης.

    «Ο πολιτικός λογαριασμός είναι αυτός που πληρώνεται στις εκλογές και θα πληρώσετε και το υπόλοιπο του στις επόμενες εκλογές, Όμως τα φέσια τα οικονομικά η κυβέρνηση της ΝΔ τα πληρώνει», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Επικριτική ήταν σύσσωμη η αντιπολίτευση για τη διάταξη που αφορούσε ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ.

    Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η ρύθμιση εγκρίθηκε, με τις 133 θετικές ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ οι 106 βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Απασχόλησης, μετά από σχετική πρόταση του εισηγητή της ΝΔ Νίκου Αγγελόπουλου, απέσυρε την διάταξη που αφορούσε την υποχρέωση ασφάλισης στο ΤΕΒΕ όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε δήμους άνω των 1.200 κατοίκων. Παρέμεινε έτσι το ισχύον κριτήριο των 2000 κατοίκων σε συνδυασμό με το ύψος του εισοδήματος που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Πάντως ο κ Τσιτούριδης προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές σε ότι αφορά την ασφάλιση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων που έχουν έδρα νησιά. Σύμφωνα με αυτές, αυξάνεται από 8 σε 11 ο αριθμός των δωματίων που πρέπει να κατέχει κάποιος ώστε να υπαχθεί στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ ή στον ΟΓΑ εφόσον είναι λιγότερα τα δωμάτια.

    Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ Τσιτουρίδης, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν τις στείρες αντιπαραθέσεις και να συνεισφέρουν, με εποικοδομητικές προτάσεις στο διάλογο, ο οποίος, όπως είπε, θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

    [03] H έκθεση «Αθήνα-Σπάρτη» στο Μανχάταν

    Μοναδικά δείγματα του ελληνικού πολιτισμού δεσπόζουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης που βρίσκεται στο «Ολύμπικ Τάουερ» του Μανχάταν.

    Τα 289 εκθέματα που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Αθήνα-Σπάρτη: Από τον 8ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ» έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες και ήδη προσελκύουν το ενδιαφέρον Αμερικανών επισκεπτών.

    Σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, εξήρε τη συνολική προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση, υπογραμμίζοντας το έργο που επιτελεί στον πολιτιστικό τομέα.

    «Ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας είναι ο πολιτισμός μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης, επισημαίνοντας την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης έκθεσης, καθώς και το γεγονός ότι παρουσιάζεται στην πολιτισμική Νέα Υόρκη.

    Η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, στο δικό της χαιρετισμό, αναφέρθηκε στην παράλληλη και συγκρουσιακή σχέση μεταξύ των δυο αρχαίων πόλεων-κρατών που δημιούργησαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τονίζοντας ότι «η μοναδική αυτή έκθεση παρουσιάζεται σβ ένα μοναδικό μέρος».

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης Αντώνης Παπαδημητρίου μίλησε συνοπτικά για την αποστολή του Ιδρύματος στην Αμερική, τονίζοντας ότι είναι η 8η έκθεση που πραγματοποιεί το Ιδρυμα στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Παπαδημητρίου ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες, τα μουσεία και τα άτομα που συνέβαλαν για την παρουσίαση της έκθεσης, σημειώνοντας ότι αρκετά «μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα» ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας για πρώτη φορά. «Δίπλα στα απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας αττικά έργα, προβάλλονται τα επιτεύγματα των καλλιτεχνών της Σπάρτης», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα την προσπάθεια του Ιδρύματος να προωθήσει και να αναδείξει την καλλιτεχνική και ανθρωπιστική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού.

    Τους ομιλητές παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης τέλεσε τα εγκαίνια και έγινε ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης από τον δρ. Νικόλαο Καλτσά, διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και επιμελητή της έκθεσης.

    Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν: ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, οι γενικές πρόξενοι Αικατερίνη Μπούρα και Μάρθα Μαυρομμάτη, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μάικλ Σωτήρχος, ο επίτιμος πρόεδρος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), Τζον Μπραδήμας, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθυντές και εκπρόσωποι αμερικανικών μουσείων, γκαλερί και πολιτιστικών οργανισμών, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα και παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Ακολούθως, το Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης παρέθεσε δείπνο σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, όπου μίλησαν για το περιεχόμενο, την αξία και το συμβολισμό της έκθεσης οι κ.κ. Βουλγαράκης, Παπαδημητρίου, Τσίλας, Καλτσάς, καθώς και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

    Η έκθεση «Αθήνα-Σπάρτη» αποτελείται από τρεις ενότητες, που εκπροσωπούν την πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ιστορία των δύο σημαντικότερων πόλεων-κρατών της Αρχαίας Ελλάδας από τον 8ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. Προηγείται εισαγωγή που εξετάζει τις καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στις δύο πόλεις από την Ύστερη Γεωμετρική περίοδο μέχρι και την Αρχαϊκή περίοδο (8ος -7ος αι. π.Χ.), μέσα από έργα μεταλλοτεχνίας, αγγειογραφίας και μικροτεχνίας.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται αντικείμενα από τα ελληνικά μουσεία: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Επιγραφικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, το Νομισματικό Μουσείο, τη Γ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται εκθέματα προερχόμενα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (Παρίσι), τα Μουσεία του Βατικανού (Πόλη του Βατικανού), το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, καθώς και την Αμερικάνικη Νομισματική Εταιρεία (Νέα Υόρκη).

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 12 Μαϊου 2007.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 December 2006 - 19:30:30 UTC