Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ
  • [02] Κριτική Παπαρήγα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ

    Συνεργασία με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Απ. Σταύρου θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός, ενω στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα.Στις 12πμ ο κ.Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Μ. Έβερτ.

    O πρωθυπουργός στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη βουλή τόνισε οτι δεν μπορεί να παρατείνεται επβ αόριστον «η πολιτική παραδοξότητα της μη αναγνώρισης ενός κράτους-μέλους από ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος».

    Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα ότι από την ίδια εξαρτώνται, «τόσο ο ρυθμός, όσο και η τελική κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της».

    «Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της γείτονος στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αποτελεί ρητή συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς το σύνολο των μελών της» είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι «η υποχρέωση αυτή, είναι αυτοτελής και δεν μπορεί να συνδέεται με ζητήματα, που αφορούν την εσωτερική λειτουργία της Ένωσης».

    Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι ο Κανονισμός Εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι εσωτερικό ζήτημα της Ένωσης». Δήλωσε μάλιστα ότι η Αθήνα υποστηρίζει την εν εξελίξει προσπάθεια της φιλανδικής Προεδρίας, «συμμεριζόμενοι την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος».

    Για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ναι μεν η Ευρώπη έχει τοποθετήσει «και τις ράγες και τη σηματοδότηση, που οδηγούν στην ένταξη, μηχανοδηγός, όμως, στη δική της πορεία είναι η ίδια η Αγκυρα. Από αυτήν εξαρτώνται, τόσο ο ρυθμός, όσο και η τελική κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της. Η άρνηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι έξω από το πνεύμα που διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε.. Γι αυτό, η άρνηση δεν είναι δυνατό να διαρκεί στο διηνεκές».

    Αναφερόμενος στο ερώτημα που έχει μπροστά της η ΕΕ «αν η Τουρκία στο πρώτο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στους β25β» ο κ. Καραμανλής είπε ότι πράγματι έγιναν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο «η έως τώρα συμπεριφορά της Τουρκίας υπολείπεται των δεσμεύσεών της».

    Αφού κατέγραψε τις «δεύτερες σκέψεις» ορισμένων εταίρων για μια ειδική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας, ο πρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «οι απόπειρες βελτίωσης της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και των μειονοτικών δικαιωμάτων έμειναν δυστυχώς απόπειρες, ενώ στα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Σχολής της Χάλκης, των ιδρυματικών και μειονοτικών περιουσιών, οι υποχρεώσεις της παραμένουν υποχρεώσεις».

    Τόνισε μάλιστα ότι για την επίτευξη σταθερών σχέσεων καλής γειτονίας «δεν βοηθά η διατήρηση του απαράδεκτου αναχρονισμού του casus belli» και ότι «δεν γίνεται να αγνοούνται οι υποχρεώσεις της προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι «οι ευρωπαϊκές γραμμές είναι οι μόνες που εξασφαλίζουν στη γείτονα σταθερή ευρωπαϊκή πορεία. Είναι οι μόνες γραμμές που εγγυώνται πως δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός του τρένου στη διαδρομή του προς την Ευρώπη. Το ενδεχόμενο αυτό δεν το θέλουμε. Εναπόκειται, όμως, στην Αγκυρα να το αποκλείσει. Η Ευρώπη έχει τοποθετήσει ξεκάθαρα, όπως και για κάθε άλλη περίπτωση, και τις ράγες και τη σηματοδότηση, που οδηγούν στην ένταξη. Μηχανοδηγός, όμως, στη δική της πορεία είναι η ίδια η Αγκυρα. Από αυτήν εξαρτώνται, τόσο ο ρυθμός, όσο και η τελική κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της. Η άρνηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι έξω από το πνεύμα που διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε.. Γιβ αυτό, η άρνηση δεν είναι δυνατό να διαρκεί στο διηνεκές» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής ήταν σαφής: «Έστω και τώρα, η ηγεσία του γειτονικού κράτους οφείλει να αξιολογήσει την κατάσταση και να ανταποκριθεί στη θετική στάση της Ελλάδας. Στο δρόμο για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια κοινά αποδεκτή ονομασία. Είναι προϋπόθεση για να επικυρωθεί η ένταξή τους από τη Βουλή των Ελλήνων».

    Αξιολογώντας τη διετή συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα το διάστημα που είχε αναλάβει την προεδρία του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αποδείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την επίλυση του Μεσανατολικού. «Οι προσπάθειές μας κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση ειδικής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε υπουργικό επίπεδο -της πρώτης σβ αυτό το επίπεδο εδώ και πάνω από 20 χρόνια- με θέμα την αποκατάσταση και την εδραίωση της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή».

    Σε όλα τα διεθνή ζητήματα που απασχόλησαν, τα δύο αυτά χρόνια, τη διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έως το Μεσανατολικό και το ζήτημα του Κοσόβου, η Ελλάδα είχε τη δική της θετική συμβολή.

    Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η εμπειρία του παρελθόντος, τα προβλήματα του παρόντος, αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος υποδεικνύουν, σε όλους μας, την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεών μας σε κοινούς στόχους. «Απαιτούν συνεννόηση, συνέργια, πολιτική ευθύνη. Απαιτούν ενότητα και ομοψυχία στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις και όχι στείρα αντιπαράθεση. Απαιτούν γενναιότητα και σωφροσύνη και όχι απόπειρες τεχνητής όξυνσης. Απαιτούν να αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι, πάνω από όλα, θέτουμε και υπηρετούμε το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ακολουθούμε κοινή εθνική στρατηγική, πετυχαίνουμε μεγάλους στόχους. Αυτή είναι η μόνιμη επιδίωξή μας. Αυτός είναι ο σίγουρος και ασφαλής δρόμος για μια δυναμική και περήφανη Ελλάδα» είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, η οποία επικεντρώθηκε στην κριτική των θέσεων που ανέπτυξε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε τηναπόφασή του να υπηρετήσει την «επιταγή της ελληνικής κοινωνίας» για μετριοπάθεια, ανεκτικότητα και συνεννόηση .

    Το να αναρωτιέται κανείς, αν αλλάξαμε πολιτική ως προς την ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σημαίνει είτε ότι δεν κατάλαβε τι λέμε χρόνια τώρα, είτε ότι η αναφορά αυτή έγινε για λόγους ρητορικούς και για να δημιουργηθεί ένταση και εντυπώσεις, είπε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου. «Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι κορώνες υπάρχουν για να συσκοτίζουν μια απλή πραγματικότητα: ότι κατά βάση συμφωνούμε σε καίριες στρατηγικές επιλογές», είπε.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής αντέκρουσε τις αιτιάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική απαξίωσης της χώρας: «Κανένας στον κόσμο δεν έχει παρόμοια άποψη και δεν αναπτύσσει τόσο βαριές καταγγελίες σε βάρος της Ελλάδας. Μόνο εσείς κ. Παπανδρέου», είπε και αναρωτήθηκε αν «αυτά» τα λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στους συνομιλητές του στο εξωτερικό, διότι -όπως είπε- «έχω προσέξει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που σε δηλώσεις σας υποτιμάτε τη χώρα και τη κυβέρνηση».

    Ειδικότερα στην κριτική του κ. Γ. Παπανδρέου για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για άγνοια: Τα θέματα αυτά υπάρχουν στα κείμενα της ΕΕ και στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του 2004 και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο του Οκτωβρίου του 2005.

    Όσο για την, εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, επαναφορά της θέσης για «εγκατάλειψη του Ελσίνκι" από την κυβέρνηση, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι ο κ. Παπανδρέου ξεχνά ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2002 καθόρισε ότι η Τουρκία θα κρινόταν το 2004 «μόνο στη βάση εσωτερικών πολιτικών κριτηρίων», ενώ «δεν γινόταν τότε καμία αναφορά σε δεσμεύσεις Τουρκίας για τις εξωτερικές σχέσεις της». «Τα συμπεράσματα του 2002 δεν σας επιτρέπουν να επαναλαμβάνετε αβάσιμους ισχυρισμούς», είπε ο κ. Καραμανλής και παρέθεσε αποσπάσματα των τότε κειμένων, βάσει των οποίων, εφόσον το συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2004, με βάση την έκθεση και την εισήγηση της Επιτροπής, αποφασίσει ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, θα αρχίσει, χωρίς καθυστέρηση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

    Αυτή την πραγματικότητα την αλλάξαμε από το Μάρτιο του 2004 και πετύχαμε τη διεύρυνση των κριτηρίων για την προσαρμογή της Τουρκίας, πετυχαίνοντας σαφή αναφορά σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει ακόμα στη λογική της χειραγώγησης της Κύπρου. «Δεν είμαστε εμείς που επιχειρήσαμε να πιέσουμε τους Έλληνες της Κύπρου να αποδεχθούν ένα σχέδιο που θεωρούσαν λάθος», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στα «φθηνού τύπου ανέκδοτα» για τη "ελληνική στατιστική", ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι στην Κομισιόν, στο ΕΚΟΦΙΝ και στην Γιούροστατ «όλοι είναι ακόμα με ανοιχτό το στόμα από το σοκ για το ανήκουστο γεγονός, μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση να παρουσιάζει έλλειμμα 7% ως 1,2%. «Αυτό έκανε η κυβέρνησή σας»,είπε ο κ. Καραμανλής στον κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας τέλος, στην κα Αλέκα Παπαρήγα,ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην ιδεολογικοποίηση της ιστορίας και την επιλεκτική αποσπασματική αξιοποίηση ιστορικών γεγονότων, διότι προσφέρεται για στρεβλώσεις κι πυροδότηση παθών και φανατισμού».

    [02] Κριτική Παπαρήγα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Αρνητικό για τους πολίτες κρίνει το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, γιατί όπως τονίζει, δεν υπήρξε απεγλωβισμός των εργαζομένων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    Σε συνέντευξή της στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, η κ. Παπαρήγα κατηγορεί τον ΣΥΝ ότι ακολουθεί πολιτική χωρίς αρχές, ενω για το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι "έχει τελειώσει εδώ και χρόνια".

    Σε ερώτηση για την ανασύνθεση της αριστεράς απαντά με το "σε κουβέντα να βρισκόμασται" ενω δηλώνει ότι στηρίζει τις μαθητικές καταλήψεις.

    Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ

    Η ικανοποίηση του ΣΥΝ για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αποτυπώνεται και στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει και σήμερα με θέμα συζήτησης την αναλυτική αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τον σχεδιασμό της δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

    Η εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για την συνολική εικόνα των πολιτικών δυνάμεων είναι ότι "τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έδειξαν ότι η κυβέρνηση άντεξε,παρά την πτώση της,το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ στο πεδίο του δικομματισμού,το ΚΚΕ κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του στην περιχαρακωμένη του πορεία,ενώ ο ΣΥΝ και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς πέτυχαν σαφή άνοδο".

    Μια δεύτερη εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας είναι ότι,με ευθύνη των κομμάτων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,καθώς και των ΜΜΕ,ιδιαίτερα των τηλεοπτικών,όχι μόνο δεν έγινε καμία συζήτηση για τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,αλλά και όλη η προεκλογική εκστρατεία αναλώθηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού και πόλωσης.

    Προς αυτή την κατεύθυνση,τονίζεται στην εισήγηση,συνέβαλε για μια ακόμη φορά "η προσπάθεια αιχμαλωσίας της Αυτοδιοίκησης από το δικομματισμό,που έχοντας ως βασικό εργαλείο τα χρίσματα,αλλά και το 42% σ΄ αυτή την αναμέτρηση,εξακολουθεί να ποδηγετεί τις διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Γι΄ αυτό και η αποχή,τα άκυρα και κυρίως τα λευκά, παρουσίασαν θεαματική αύξηση".

    Για τον ΣΥΝ,η εισήγηση υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα, όπως και να εξεταστούν, ήταν ικανοποιητικά, κυρίως, όμως, γιατί πέτυχαν τους βασικούς στόχους που έθεσε η ΚΠΕ με την απόφασή της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 9/7/2005 και που ήταν η ανάδειξη της αριστερής,ριζοσπαστικής και οικολογικής του πρότασης στον αυτοδιοικητικό χώρο,η επαναβεβαίωση της παρουσίας του με την εκλογή μεγάλου αριθμού αυτοδιοικητικών μελών τόσο του κόμματος,όσο και των συνεργαζομένων δυνάμεων και πρωτίστως η υπηρέτηση της πολιτικής του για συμμαχίες με τον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 November 2006 - 7:30:16 UTC