Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ και ΣΥΝ για την Εξωτερική Πολιτική
  • [02] Επαφές Δ.Σιούφα για τον πετρελαιαγωγό

  • [01] ΚΚΕ και ΣΥΝ για την Εξωτερική Πολιτική

    Είμαστε υπερ μιας ειρηνικής συμβίωσης όχι μόνο στο επίπεδο των λαών αλλά και των κυβερνήσεων και των κρατών. Δεν έχουμε κανένα λόγο να οξύνουμε τις αντιθέσεις μας, υπάρχουν όμως και όρια, όπως η επέκταση των 12 μιλίων που είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας. Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και πρόσθεσε ότι «εμείς απορρίπτουμε την τεχνική συμφωνία στο Αιγαίο».

    Παράλληλα, η κ.Αλ. Παπαρήγα, αφού κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι στην εξωτερική τους πολιτική έχουν μόνο παραλλαγές και αποχρώσεις και δεν διαφωνούν επί της ουσίας, έδωσε έμφαση και στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας είναι μία παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.

    «Οι προτάσεις που κάνει η φινλανδική προεδρία με λείανση των γωνιών είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν. Και δεν είμαι βέβαιη ότι θα αντιδρούσε η ελληνική κυβέρνηση αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημείωσε η κα Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Αν η ΕΕ πάρει τη σωστή απόφαση θα είναι από σπόντα και όχι από θέση αρχών», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «εμείς απορρίπτουμε και δεν αναγνωρίζουμε την μεταβίβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ. Ποίες θέσεις έγιναν δεκτές από την ΕΕ και πού εφαρμόστηκε το κοινοτικό κεκτημένο; Το ΝΑΤΟ χρόνια δεν αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μας;», είπε η κα Παπαρήγα.

    Σχολιάζοντας, τέλος, το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο,έκανε λόγο για ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα και εκτίμησε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα ανοιχτεί λόγω πιέσεων και εκβιασμών που γίνονται στη Σερβία.

    Α.Αλαβάνος: «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας»

    «Είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οφείλει όμως η γειτονική χώρα να εφαρμόσει τις νομικές της υποχρεώσεις και το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Η ενταξιακή της πορεία πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα και όχι να γίνεται ανέξοδα η αναβάθμιση της», τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Θα ήταν παράλογο να ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με μία χώρα όταν αυτή δεν αναγνώριζε όλα τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει τις νομικές της υποχρεώσεις και μία βασική από αυτές είναι εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Αυτό δεν συνδέεται με καμία άλλη εξέλιξη και άλλο ζήτημα αλλά είναι αυτοτελής της υποχρέωση», σημείωσε ο κ Αλαβάνος.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «είναι πρόωρο να προδικάσουμε το αποτέλεσμα, χρειάζεται όμως να δούμε με προσοχή τις εξελίξεις γιατί υπάρχουν παγίδες και μία από αυτές είναι η σύνδεση του με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σύνδεσης". Παράλληλα τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη να συγκληθεί το πολιτικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε και στο δραματικό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα ρατσισμού στον Αμάρυνθο, εκφράζοντας την συμπαράσταση του προς την μαθήτρια αλλά και την αγανάκτηση και λύπη του για το πώς αντιμετωπίστηκε από την τοπική κοινωνία.

    Στο σημείο αυτό, ο κ.Αλαβάνος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί ο διευθυντής του ιδιαίτερου του γραφείου Κώνσταντίνος Μπίκας με τη 16χρονη μαθήτρια.

    Και χαρακτήρισε θετική την αντιμετώπιση της νεαρής μετανάστριας από την Υπουργό Παιδείας.

    [02] Επαφές Δ.Σιούφα για τον πετρελαιαγωγό

    Την πρόθεση της Σόφιας και της Αθήνας να αναλάβουν δραστήριο ρόλο για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με σκοπό η τριμερής συμφωνία με τη Ρωσία να υπογραφεί ως το τέλος του χρόνου, εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Οβτσάροφ και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Δημήτρης Σιούφας, σε δηλώσεις τους προς το βουλγάρικο και ξένο Τύπο, μετά τη σημερινή συνάντησης τους στη Σόφια.

    Κύριο θέμα των συνομιλιών των κ.κ. Οβτσάροφ και Σιούφα ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το έργο στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις δύο γειτονικές χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

    «Με τη λειτουργία του αγωγού οι δύο χώρες θα μπουν στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας, ο οποίος ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογο του για τη χθεσινή συνάντηση του με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Χριστένκο.

    «Με τον υπουργό Ενέργειας της Ρώσικης ομοσπονδίας εξετάσαμε τα βήματα για το επόμενο διάστημα στη βάση της συμφωνίας των Αθηνών μεταξύ των τριών ηγετών, του πρόεδρου Πούτιν, του προέδρου Παρβάνοφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κ. Καραμανλή. Συμφωνήσαμε τα βήματα αυτά να επιταχυνθούν και στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης των Αθηνών, μέχρι το τέλος του 2006 να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία» δήλωσε ο κ. Σιούφας.

    Ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης υπήρξε κύριο θέμα των συνομιλιών του κ. Σιούφα με τον κ. Οβτσάροφ, αλλά και με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ασέν Γαγαούζοφ.

    «Συμφωνήσαμε οι δύο πλευρές να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να φτάσουμε σβ αυτή τη συμφωνία», δήλώσε ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, ο οποίος συζήτησε την «εξαιρετικά καλή εδώ και χρόνια», όπως είπε, ελληνοβουλγαρική συνεργασία στον τομέα του ρώσικου φυσικού αερίου, το οποίο θα φτάνει στην Ελλάδα μέσων των αγωγών στην επικράτεια της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η Ελλάδα θα περιμένει τις θέσεις της Βουλγαρίας και της Τουρκίας σχετικά με την πρόταση να γίνει διακλάδωση προς τη Βουλγαρία του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν -Τουρκία - Ελλάδα- Ιταλία.

    «Η ελληνική πλευρά θα εξετάσει τις όποιες προτάσεις υπό το πρίσμα της καλής συνεργασίας με τις δύο γειτονικές χώρες, η οποία έχει αναπτυχθεί στα τελευταία χρόνια», είπε.

    Άλλο θέμα που τέθηκε «επί τάπητος» ήταν η ελληνική πρόταση να κατασκευαστεί καινούργια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ισχύος 400 κιλοβόλτ.

    Στο τέλος των δηλώσεων του, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τη δραστήρια συμβολή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον περασμένο Ιούνιο, η οποία, όπως είπε, θα έχει μεγάλη σημασία τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, επικαλούμενος εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή αναμένεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής είκοσι ένα δισεκατομμύρια ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός Οβτσάροφ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Σόφιας να εργαστεί για την ταχύτερη δυνατή κατασκευή του αγωγού και υπενθύμισε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, ότι η Βουλγαρία είναι έτοιμη να δεχτεί την πρόταση για ποσοστό συμμετοχής της από 24,5 % στον αγωγό αλλά όχι μικρότερο. Ανήγγειλε, επίσης, ότι τις προσεχείς μέρες η Βουλγαρία θα απευθύνει στη ρωσική πλευρά δική της πρόταση για τη μελλοντική συμφωνία για τον αγωγό.

    Η βουλγαρική πλευρά θα συντονίσει την πρότασή της πρώτα με την ελληνική πλευρά, «με την οποία έχουμε εξαιρετικά καλή συνεργασία τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Οβτσάροφ. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι ο αγωγός αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία θα αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά από το 2010 - 2012, όπως είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 November 2006 - 9:30:21 UTC