Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα η δημοσιονομική ισορροπία και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας
  • [02] Συμφωνία σε θεσμικά υπουργείου-εκπαιδευτικών

  • [01] Προτεραιότητα η δημοσιονομική ισορροπία και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας

    Αποκαθίσταται η δημοσιονομική ισορροπία, ενώ παράλληλα διατηρείται η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας την έκθεση εφαρμογής για το 2006 του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2005-2008.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες συνεχίζουν να ισχύουν και είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η αύξηση της παραγωγικότητας, οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, το άνοιγμα των αγορών και η αύξηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με τη βελτίωση του συστήματος κατάρτισης και επιμόρφωσης.

    Στην έκθεση εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (η οποία είναι αντικείμενο συλλογικής εργασίας, υπουργείων, περιφερειών, εργοδοτικών οργανώσεων και εργαζομένων) αναφέρεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τα αποτελέσματα εφαρμογής του επενδυτικού νόμου, η βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας (αύξηση εξαγωγών το α' εξάμηνο του 2006 άνω του 22%) καθώς και οι προσπάθειες που έχουν γίνει και τα αποτελέσματά τους για μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση της νέας ψηφιακής στρατηγικής κλπ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι επιδιώκεται η διασύνδεση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με το Δ' (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) και τη Στρατηγική της Λισαβόνας.

    Παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και στην ενημέρωση των πολιτών για τους στόχους του προγράμματος αυτού.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι είναι απόλυτα αλληλέγγυος με τη στρατηγική της υπουργού Παιδείας ότι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία θα γίνεται ανάλογα με τη βελτίωση των δημοσιονομικών.

    Έκθεση Εφαρμογής

    Στην Έκθεση Εφαρμογής (για το 2006) του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, η οποία διαβιβάστηκε προχθές (Δευτέρα) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της απασχόλησης.

    Για τη δημοσιονομική ισορροπία, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι στόχοι για το 2006 επιτυγχάνονται, ενώ για το 2007 αναφέρεται ότι θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, τόσο το 2007 όσο και το 2008 και το 2009. Προστίθεται επίσης ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα επόμενα χρόνια, με σκοπό την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

    Επίσης, αναφέρεται η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ακινήτων (μεταρρύθμιση με την επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις νέων ακινήτων), τη πάταξη της φοροδιαφυγής, τη λειτουργία γραμματείας για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τις δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και την εφαρμογή του νέου νόμου για τις ΔΕΚΟ.

    Επισημαίνεται επίσης ότι προωθείται η αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών (ΒΕΠΕ) καθώς και ο εκσυγχρονισμός του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

    Για τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται ότι παρά τις αβεβαιότητες και την υψηλή αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εφαρμόστηκε επιτυχώς.

    Επιπλέον έχουν ήδη αποφασιστεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και υλοποιούνται η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και η εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο μετά την αναδιάρθρωση της εταιρίας.

    Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007 περιλαμβάνονται επίσης, η αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καθώς και η αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου σε λοιπές εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.

    Εσωτερική Αγορά

    Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά παρουσιάζει σημαντική μείωση του ελλείμματος το Σεπτέμβριο του 2006.

    Προκειμένου να βελτιωθεί η επίδοση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα, σημαντικό συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει η γενική γραμματεία της κυβέρνησης σε συνεργασία με τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες.

    Βασικοί στόχοι είναι αφενός η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και αφετέρου η δημιουργία των απαραιτήτων συνθηκών ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ισότιμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της νέας αγοράς.

    Περιφερειακή και κοινωνική συνοχή

    Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση (σύμφωνα με το πρόγραμμα εφαρμογής του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων) στοχεύει στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των προηγουμένων ετών,έχοντας ως γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη μέσω της οικονομικής αναβάθμισης των λιγότερο ευνοημένων περιοχών και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Ο νέος επενδυτικός νόμος (3299/2004) συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της περιφερειακής συνοχής, ενώ στον τομέα των μεταφορών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής που καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο της χώρας.

    Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του βασικού δικτύου και του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

    Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνοχής ιδρύθηκαν στην έδρα κάθε νομού τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης. Για την κοινωνική συνοχή επιχειρείται η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς κοινωνικοοικονομικού επιπέδου διαβίωσης για όλους και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

    Τέλος, στην έκθεση εφαρμογής του προγράμματος αναφέρονται οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και οι στόχοι για την απασχόληση στο πλαίσιο των στρατηγικών της Λισαβόνας.

  • ** Ο κ.Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι καμιά απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν οδηγεί αυτόματα σε πτώχευση την Ολυμπιακή, ενώ σε άλλη ερώτηση σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, είπε πως εξετάζεται μόνο για τα άτομα με αναπηρία και δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμα.

    [02] Συμφωνία σε θεσμικά υπουργείου-εκπαιδευτικών

    Το υπουργείο Παιδείας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα θεσμικά ζητήματα για τα οποία συμφώνησαν αμοιβαία με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και τα οποία ικανοποιούνται.

    Οσον αφορά την προσχολική αγωγή, ανακοινώθηκε ότι από το επόμενο σχολικό έτος η προσχολική αγωγή διάρκειας ενός έτους θα καταστεί υποχρεωτική. Για τα ολιγοθέσια σχολεία η ΔΟΕ έθεσε το θέμα της διευθέτησης του ωραρίου των δασκάλων που υπηρετούν σε αυτά και την εναρμόνισή του με το ωράριο των δασκάλων που υπηρετούν στα πολυθέσια. Βούληση του υπουργείου Παιδείας είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό ύστερα απο συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

    Εξάλλου, η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα συνεργασθεί με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε αξιοποιώντας και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, να αντιμετωπισθεί θετικά απο το επόμενο σχολικό έτος η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των ωρομισθίων εκπαιδευτικών τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Στο θέμα της μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως ανακοινώθηκε, παρά το γεγονός ότι, ύστερα από 21 χρόνια μειώθηκε φέτος ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα στη μεν πρωτοβάθμια από 30 σε 25 στη δε δευτεροβάθμια από 35 σε 30, η πολιτική ηγεσία συμφώνησε, αφού μελετηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου αυτού, να εξεταστεί το αίτημα για περαιτέρω μείωση.

    Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη και διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τους ανακοινώθηκε ότι το θέμα εντάσσεται ήδη στα κονδύλια που θα διατεθούν από το Δ΄ ΚΠΣ που θα φθάσουν τελικά, περίπου στα 4 δισ. ευρώ και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας θα διαμορφώσει προγράμματα πολύμορφης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

    Τέλος, αναφορικά με το αίτημα για αύξηση του βασικού μισθού των εκπαιδευτικών στα 1.400 ευρώ, το υπουργείο Παιδείας, επανέλαβε ότι το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση, διότι βρίσκεται εκτός των ορίων του Προϋπολογισμού και της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής και είναι αναντίστοιχο με ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

    Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι από 1.1.2007 θα αρχίσει να καταβάλλεται σταδιακά το επίδομα των 105 ευρώ.

    Και το υπουργείο καταλήγει επισημαίνοντας: «Συμπερασματικά, τα βασικά θεσμικά αιτήματα που έθεσαν οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίστηκαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας».

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει θέμα πολιτικής επιστράτευσης των δασκάλων» και τόνισε πως η κυβέρνηση «σέβεται τους αγώνες και τα αιτήματα των δασκάλων». Ερωτηθείς για την επιμόρφωσή τους διευκρίνισε ότι νοείται πως η υποτροφία των περίπου 2.000 δασκάλων για ένα έτος, της τάξης των 20.000 ευρω, με τη διευκόλυνση που παρέχεται να υποβάλει ο δάσκαλος σε έξι μήνες μετά τη λήξη του έτους το αποτέλεσμα του έργου του, «είναι σημαντικά νέο στοιχείο στο χώρο της εκπαίδευσης».

    Ο εκπρόσωπος εξήγησε ακόμη ότι η Υπουργός Παιδείας ανέλαβε χθες αυτές τις δεσμεύσεις, επειδή μόλις την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις δαπάνες από το Δ΄ΚΠΣ.

    Σε ό,τι αφορά τέλος στα υπό κατάληψη σχολεία,ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι από τα 17.000 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 600 τελούν υπό κατάληψη. Ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε τους μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων να αναλογιστούν ότι «θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στην παιδεία, με τους μαθητές των σχολείων που λειτουργούν κανονικά». «Οι μαθητές που δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα, μένουν πίσω - ενδεχομένως σε κρίσιμες περιόδους της ζωής τους, καθώς μπορεί φέτος να δίνουν εξετάσεις στα Πανεπιστήμια», είπε.

    Χθες μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών, η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση η οποία, όπως είπε, έγινε με καλή πίστη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται, τιμά και αναγνωρίζει το ρόλο των εκπαιδευτικών. Ακούσαμε τα αιτήματά τους και εξηγήσαμε ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλες παροχές, ανέφερε. Η υπουργός απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, δήλωσε ότι είναι ανοικτή στο διάλογο και πρόσθεσε ότι περιμένει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των 3,3 δισ. ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης ανάφερε πως μετά από 25 ημέρες απεργίας το υπουργείο επανήλθε με την ίδια πρόταση αλλά με διαφορετικό ύφος. Η υπουργός επέμεινε στην ίδια πρόταση-εμπαιγμό του κλάδου, είπε, προσθέτοντας ότι μετά από αυτό δεν μας απομένει παρά να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Γεώργας είπε ότι παρά το καλό κλίμα δεν υπήρξε εξέλιξη θετική και δεν απομένει παρά η συνέχιση των απεργιών.

    Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατέληξε, χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, να προτείνει προς τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών τριήμερη απεργία στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα που συζητείται στην Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Οριστική απόφαση για την απεργία θα ληφθεί την Παρασκευή κατά την γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών.

    Σήμερα διοργανώθηκαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη και προσκολλημένη στην άρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τω απεργών δασκάλων. Ουσιαστικά επιχειρεί να ασκήσει εκβιασμό στο κίνημα των εκπαιδευτικών και γενικότερα των εργαζομένων, προκειμένου να συμβιβαστούν και να παραιτηθούν, ώστε να σπείρει την απογοήτευση και τη μοιρολατρία σε όλους τους εργαζόμενους, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς δασκάλους και στους αγωνιζόμενους μαθητές. Να συμπαραταχθούν πιο αποφασιστικά σε κοινό αγώνα για Δημόσια - Δωρεάν Παιδεία δίνοντας μαζικό παρόν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και η ανάλγητη συμπεριφορά στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, οδήγησαν τη σημερινή συνάντηση σε αδιέξοδο.Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, έχοντας τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στο πλευρό τους, θα δώσουν άμεσα την απάντησή τους, δήλωσε ο Αλ.Φλαμπουράρης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 October 2006 - 12:30:27 UTC