Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η κακοκαιρία
  • [02] Αλμούνια:Κάτω από το 3% το έλλειμμα
  • [03] Παπαρήγα:Χτύπημα στο δικομματισμό

  • [01] Συνεχίζεται η κακοκαιρία

    Εως την Πέμπτη θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί. Παράλληλα η ΓΓΠΠ, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Για τους παραπάνω λόγους , η ΓΓΠΠ προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τη ΓΓΠΠ.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες και ο νομός Μαγνησίας, που επλήγη από την κακοκαιρία. Από τις έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκαν πλημμύρες σε σπίτια, σχολεία καταστήματα και δρόμους. Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό κατοίκων.

    Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε σε περιοχές του Πηλίου και διεκόπη η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, λόγω κατολισθήσεων. Προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Αλμυρός και η Αγχίαλος.Προβλήματα από την κακοκαιρία υπήρξαν, επίσης, στη Σκιάθο και στην Ανδρο.

    Στο μεταξύ, οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών από το πρόσφατο κύμα των βροχοπτώσεων συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές του Σταυρού, των Βρασνών, της Ολυμπιάδας και του Μελισσουργού.

    Στις περιοχές αυτές, παραμένουν και επιχειρούν προς βοήθεια των κατοίκων 20 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 60 άντρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι νομοί Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

    Στο οδικό δίκτυο της περιοχής, η Εγνατία Οδός δόθηκε στην κυκλοφορία από χθες το απόγευμα (τμήμα από Μεγάλη Βόλβη έως τη Μικρή Βόλβη-λειτουργική Εγνατία), ενώ κλειστή παραμένει η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος του Μοδίου, μετά την κατάρρευση γέφυρας.

    Τα προβλήματα παραμένουν στο επαρχιακό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από τις βροχές και ειδικότερα όπου έχουν καταρρεύσει γέφυρες.

    Τα προβλήματα που υπήρχαν στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής έχουν αποκατασταθεί.

    Ο πρώτος απολογισμός των ζημιών στο Σταυρό καταγράφει ζημιές σε 500 σπίτια και 30 ΙΧ κατοίκων της περιοχής, ενώ καταγράφονται και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο πολλών κτηνοτρόφων, με καταστροφές να έχουν σημειωθεί και στις καλλιέργειες καλαμποκιού. Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί.

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφτεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές, ενώ μετά το μεσημέρι θα επισκεφτεί τις περιοχές αυτές και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    [02] Αλμούνια:Κάτω από το 3% το έλλειμμα

    Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας, ο οποιος συμμετέχει στις συνεδριάσεις του EUROGROUP και ECOFIN. Χθες, ο κ. Γ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών των χωρών του ευρώ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και με τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια.

    Στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο το 2006 όσο και το 2007 προέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Λουξεμβούργο, λίγο μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών των χωρών του ευρώ, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Ειδικότερα ο Ισπανός Επίτροπος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε πως σε ότι αφορά το 2006 το ελληνικό έλλειμμα θα βρεθεί κάτω από το 3%, αλλά ότι αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό και στα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα που έλαβε για το τρέχον έτος η ελληνική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά όμως το 2007 ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει από το προσχέδιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιτευχθεί χωρίς προσφυγή σε προσωρινού χαρακτήρα μέτρα. Σημειώνεται ότι η εν λόγω τοποθέτηση του Ισπανού Επιτρόπου είναι η πρώτη μετά την κοινοποίηση στις Βρυξέλλες των βασικών δεδομένων του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007.

    Σε ότι αφορά το ζήτημα της επικαιροποίησης των ελληνικών δεδομένων για το ύψος του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, τόσο ο Χ Αλμούνια όσο και Ζ Γιουνκέρ αποσαφήνισαν ότι οι κοινοτικές εκτιμήσεις περί συρρίκνωσης του ελληνικού ελλείμματος βασίζονται στα υπάρχοντα σήμερα στοιχεία και δεν λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας περί αυξήσεως του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κατά 25%. Ως προς την επικύρωση των νέων ελληνικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες σημείωσαν ότι λαμβανομένης υπόψιν της μεγάλης έκτασης της ελληνικής αναπροσαρμογής οι κοινοτικές υπηρεσίες θα τα μελετήσουν προσεκτικά και ότι θα χρειασθούν ασφαλώς κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα για να τελειώσουν το έργο τους. Μέχρι να τελειώσει η επαλήθευση των ελληνικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία οι κοινοτικές υπηρεσίες θα βασίζονται στα ισχύοντα σήμερα κατέληξαν οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες.

    [03] Παπαρήγα:Χτύπημα στο δικομματισμό

    Περιοδεία στη Νέα Ιωνία, πραγματοποιεί το απόγευμα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Χθες, η κ. Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε τα μηχανουργεία της Αγ. Σοφίας, τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ Πειραιά.

    Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Πειραιά, αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό, αλλά και στις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα.

    "Χιονίζει στην Ελλάδα; Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα, αποκλεισμοί. Βρέχει; Καταστροφές. Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα είναι στη Χαλκιδική, αύριο θα είναι στην Πελοπόννησο ή σε άλλες περιοχές. Βάζουμε όμως το ερώτημα: Τα άγρια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τις ίδιες συνέπειες όταν έχουν προηγηθεί εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα; Είναι φανερό, ότι και στη Χαλκιδική και αλλού, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει", είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    "Αντιπλημμυρικά έργα σημαίνει ότι παίρνεις υπόψη αν το έδαφος είναι πετρώδες ή είναι χωμάτινο. Μάλιστα, έχει σήμερα αποδειχτεί από τους επιστήμονες ότι το 70% των σπιτιών στην Ελλάδα έχουν χτιστεί πάνω σε έδαφος το οποίο είναι από χώμα και διαβρώνεται από τα καιρικά φαινόμενα. Και να μην ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής και αυτό είναι επίσης σοβαρό πρόβλημα".

    "Τόσα χρόνια τι έκανε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημοτική και η νομαρχιακή; Βεβαίως τι έκαναν και οι κυβερνήσεις;", αναρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Καταλαβαίνουμε ότι δεν λύνονται αυτά τα πράγματα σε τέσσερα χρόνια. Κάποτε όμως ξεκινάνε! Αντί λοιπόν π.χ. ο κ. Αγραπίδης ή ο κ. Φασούλας να υπόσχονται ότι θα μας αλλάξουν τις γειτονιές και θα τις κάνουν ωραίες, εμείς λέμε να τους καταψηφίσουν στις κάλπες, αλλιώς «θα αλλάξουν τα φώτα» και τα επόμενα χρόνια".

    Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών η γγ του ΚΚΕ επανέλαβε τη στήριξη του κόμματος στους "αγώνες των δασκάλων, των εκπαιδευτικών γενικά, των μαθητών και των μαθητριών, των φοιτητών, των σπουδαστών", προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θεωρεί παράλληλα ότι "κάθε τόπος δουλειάς, κάθε γραφείο, κάθε εργοστάσιο, κάθε γειτονιά, πρέπει να γίνει εστία συζήτησης και κατατόπισης για την ουσία του εκπαιδευτικού προβλήματος". "Εστία συμπαράταξης με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Μην τους αφήσουμε μόνους. Είναι δικό μας πρόβλημα, της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Και παρά το ότι έχουμε μπροστά μας τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μην ξεχάσουμε τη συμπαράσταση. Η ψήφος πρέπει να τρομοκρατήσει το δικομματισμό και να είναι τιμωρία στα θέματα της Παιδείας", κατέληξε η κ. Παπαρήγα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 October 2006 - 6:30:23 UTC