Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλγαρία και Ρουμανία στην ΕΕ από την 1/1/2007
  • [02] Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

  • [01] Βουλγαρία και Ρουμανία στην ΕΕ από την 1/1/2007

    Την υπό όρους ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2007, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σφραγίζοντας ουσιαστικά τη διεύρυνση της ΕΕ από 25 σε 27 κράτη μέλη.

    Ωστόσο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία τίθενται «υπό την επιτήρηση» της Επιτροπής, μέχρι και τρία χρόνια μετά την ένταξή τους στην ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τομείς της δικαιοσύνης, της χρηστής διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και της ασφάλειας των τροφίμων, όπου η πρόοδος των δύο χωρών κρίνεται μη ικανοποιητική. Η Επιτροπή θα πιέζει κατβ αυτόν τον τρόπο οι δύο χώρες να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων. Στην περίπτωση που η Βουλγαρία, ή η Ρουμανία δεν συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στους, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα επιβολής αυστηρών κυρώσεων.

    Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος. Οι κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στον τομέα αυτό από την ΕΕ, αφορούν τη μη αναγνώριση από την ΕΕ των δικαστικών αποφάσεων που λαμβάνονται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς επίσης και τη μη εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στις δύο χώρες.

    Επιπλέον, σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, η Επιτροπή τονίζει στην έκθεσή της ότι έχουν διαπιστωθεί «παρατυπίες». Αν συνεχιστούν να διαπιστώνονται ασάφειες ως προς τη διαχείριση των κοινοτικών χρημάτων από τις Βουλγαρικές ή τις Ρουμανικές αρχές, η ΕΕ θα μειώσει κατά 25% τις γεωργικές επιδοτήσεις της προς τις χώρες αυτές.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει την απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού στην ΕΕ από τις δύο χώρες, για όσο καιρό δεν καταφέρουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία να ξεριζώσουν την πανώλη των χοίρων.

    [02] Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

    Στην 47η θέση, μεταξύ 125 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην 24η θέση μεταξύ των "25" της ΕΕ, βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την "Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2006-2007", την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum).

    Ειδικότερα, η Ελλάδα παραμένει στη 47η θέση (την ίδια θέση κατείχε και το 2005-2006) στη λίστα αξιολόγησης για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας 125 κρατών παγκοσμίως που εκδίδει κάθε έτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους βασικούς τομείς που αξιολογήθηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται στις εξής θέσεις: θεσμοί (41η), υποδομές (29η), μακροοικονομία (102η), υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (11η), ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση (34η), καλή λειτουργία της αγοράς (62η), τεχνολογική ετοιμότητα (50η) και καινοτομία (47η θέση).

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τους κύριους παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αυτοί είναι, σύμφωνα με την έκθεση: η κρατική γραφειοκρατία (26,49%), οι περιοριστικοί εργασιακοί κανόνες (17,42%), η φορολογική νομοθεσία (15,58%), τα επίπεδα της φορολογίας (10,45%), η διαφθορά (6,51%), οι ανεπαρκείς υποδομές (6,32%), η ασυνέχεια της πολιτικής (5,41%), η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (4,31%), η ισχνή εργασιακή ηθική του εγχώριου εργατικού δυναμικού (2,75%), το μη επαρκώς καταρτισμένο εργατικό δυναμικό (2,11%) και ο πληθωρισμός (1,74%).

    Την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνει -για πρώτη φορά- η Ελβετία, αντικατοπτρίζοντας το πλήρες θεσμικό περιβάλλον της χώρας, τις άψογες υποδομές της, τη σωστή λειτουργία των αγορών της και την εφαρμογή υψηλού επιπέδου τεχνολογικών καινοτομιών.

    Ακολουθούν στις επόμενες θέσεις η Φινλανδία (2η), η Σουηδία (3η) και η Δανία (4η). Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν κατά το τρέχον έτος πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και έχουν χαμηλότερο δημόσιο χρέος σε σχέση με το μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές έδωσαν στις κυβερνήσεις αυτών των κρατών τη δυνατότητα να επενδύσουν σημαντικά στην παιδεία και τις υποδομές, καθώς και να διατηρήσουν ένα ευρύ σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών.

    Η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία (14η θέση στην κατάταξη) εμφανίζονται ως οι τρεις χώρες με το καλύτερο θεσμικό περιβάλλον παγκοσμίως, ενώ μαζί με τη Σουηδία και τη Νορβηγία βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα κρατών σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία καταλαμβάνουν τις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

    Την πρώτη δεκάδα της κατάταξης συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη (5η θέση), οι ΗΠΑ (6η θέση), η Ιαπωνία (7η θέση), ενώ ακολουθούν στις επόμενες τρεις θέσεις η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

    Οι ΗΠΑ -οι οποίες βρίσκονταν στην πρώτη θέση κατά το προηγούμενο έτος- εξακολουθούν να διαθέτουν ένα εξαιρετικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να είναι κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό τομέα. Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, η ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας απειλείται από σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, ειδικά λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους.

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ, η Αυστρία κατέχει τη 17η θέση, η Γαλλία τη 18η, το Βέλγιο την 20η, η Ιρλανδία την 21η και το Λουξεμβούργο την 22η θέση. Χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται η Ισπανία (28η θέση), η Πορτογαλία (34η θέση) και η Ιταλία (42η θέση).

    Η Εσθονία (25η θέση), η Δημοκρατία της Τσεχίας (29η) και η Σλοβενία (33η) βρίσκονται στις καλύτερες θέσεις από τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ στη χειρότερη βρίσκεται η Πολωνία (48η θέση), η οποία είναι και η τελευταία σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των "25".

    Η Κύπρος κατέχει την 46η θέση, ενώ Κροατία και Τουρκία δείχνουν να έχουν ωφεληθεί από την υποψηφιότητα τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η κάθε μια έχει ανέβει κατά 12 θέσεις στη λίστα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και βρίσκονται πλέον στην 59η και 51η θέση αντίστοιχα.

    Πολύ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται η Ρουμανία (68η θέση), η Βουλγαρία (72η θέση), η ΠΓΔΜ (80η θέση), η Σερβία-Μαυροβούνιο (87η θέση), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (89η θέση) και ακόμα χαμηλότερα η Αλβανία (στην 98η θέση).

    Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, το Χονγκ-Κονγκ βρίσκεται στην 11η θέση, η Ταϊβάν στη 13η θέση, η Αυστραλία στη 19η θέση και η Κορέα στην 24η θέση. Η Ινδία καταλαμβάνει την 42η θέση στη λίστα, ενώ αρκετά πιο κάτω βρίσκεται η Κίνα (54η θέση). Στη Λατινική Αμερική την καλύτερη θέση εμφανίζει η Χιλή (27η θέση), ενώ η Βραζιλία βρίσκεται στην 66η θέση.

    Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής την καλύτερη θέση (15η) κατέχει το Ισραήλ και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που βρίσκονται στην 32η θέση και το Κατάρ (38η θέση). Από τα κράτη της Βορείου Αφρικής την καλύτερη θέση (30η) καταλαμβάνει η Τυνησία.

    Από την υποσαχαρική Αφρική, την καλύτερη επίδοση -μεταξύ των 125- εμφανίζουν η Νότια Αφρική (45η θέση) και η Μποτσουάνα (81η θέση), ενώ οι χώρες που βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις της κατάταξης είναι το Τσαντ, το Μπουρούντι και η Αγκόλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 September 2006 - 18:30:25 UTC