Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [02] «Νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας»
  • [03] Εξαγορά σερβικής τράπεζας από την Εθνική

  • [01] Σκληρή κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    «Με την ομιλία Καραμανλή προχθές στην Θεσσαλονίκη, αυτή η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην σημερινή ομιλία του στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην Θεσσαλονίκη.

    «Ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι όλα αναβάλλονται και όλα γίνονται μελλοντικές ευχές. Όσο για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την χώρα μας, μην σας παρασύρει το ύφος. Είναι το μόνο που έμεινε. Πίσω από τα μεγάλα λόγια παντού ομολογεί την αδυναμία του, την αποτυχία του, παντού ομολογεί ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί η κυβέρνησή του να πάει την χώρα μπροστά» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός ομολογεί παντού πως αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή του πολιτική».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός αποδέχεται ότι «η κυβέρνηση είναι αδύναμη να πατάξει την διαφθορά, να χτυπήσει την ανεργία, να προχωρήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη, να μεταρρυθμίσει την Παιδεία, να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, και να περιορίσει την κερδοσκοπία των τραπεζών».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «αποδέχεται ότι είναι αδύνατη να χαράξει σοβαρή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία», ενώ σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα «αποφάσισε να μην αποφασίσει. Άφαντος μπροστά στα δύσκολα, εύκολος στα λόγια τα μεγάλα». Ολα μεταφέρονται στο επόμενο πρόγραμμα της ΝΔ για μια μελλοντική μεταρρύθμιση που ποτέ δεν ξεκίνησε, ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα γίνει επί ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η μόνη επιλογή που δεν έχει η πατρίδα είναι να πάει πίσω, ή να μείνει στάσιμη, ενώ δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να διστάσει», είπε.

    «Ο πρωθυπουργός με αλαζονική σιγουριά είπε ότι ουσιαστικά η στασιμότητα είναι ο μονόδρομος. Ακούστε προσεκτικά κύριε πρωθυπουργέ: Στην πολιτική ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Το απέδειξε η ιστορία του ΠΑΣΟΚ, το απέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «με την πολιτική της ΝΔ μόνο αδιέξοδα υπάρχουν. Υπάρχει άλλος δρόμος, αυτόν επιλέγουμε και αυτόν θα επιλέξει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές».

    «Με την ομολογία Καραμανλή για τα δικά του αδιέξοδα, ομολογεί ότι η ΝΔ συμβιβάστηκε με τις παθογένειες, τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, την καθυστέρηση, την γραφειοκρατία και την διαφθορά» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «αυτές οι αντιλήψεις την βόλεψαν».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ο κ. Καραμανλής προσπαθεί επιμελώς να κρύψει τις δικές του ευθύνες», επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της σε όλους τους τομείς, και τόνισε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της δεν οδηγεί στην δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Οταν ο πρωθυπουργός μιλά για φοροελάφρυνση «κρύβει ότι αγνοεί την φοροαφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων και την φοροεπιδρομή στους μικρομεσαίους», είπε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα ωφεληθούν όσοι έχουν μισθό χαμηλότερο των 800 ευρώ, γιατί ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν φόρο, ενώ τα μεσαία εισοδήματα θα έχουν ελάχιστη φορολογική μείωση καθώς ένας μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 1500 ευρώ θα κερδίσει περίπου 10 ευρώ τον μήνα.

    «Τα μεγάλα εισοδήματα θα έχουν πολύ μεγάλη φορολογική ελάφρυνση που θα πληρώνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ας μας πει η κυβέρνηση ποια είναι η οικονομική λογική, ποια είναι η ηθική νομιμοποίηση, κάποιος που δηλώνει εισόδημα 100.000 ευρώ τον χρόνο, να έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 6 με 7 χιλιάδες ευρώ», είπε ο κ. Παπανδρέου, καταγγέλλοντας, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι «αρνείται να δώσει το επίδομα θέρμανσης».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρωθυπουργός κρύβει ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλά στηρίζεται στην τροφοδοτούμενη με δανεισμό κατανάλωση παρά στις επενδύσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι η οικονομία έχει μπει σε "φαύλο κύκλο με χειροτέρευση όλων των δεικτών" και επισήμανε ότι «καθρέφτης της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας είναι το ισοζύγιο, το έλλειμμα του οποίου έχει ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ. Αυτό είναι και επικίνδυνο και πρωτοφανές».

    «Η ανάπτυξη που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μας αφορά γιατί δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας, δεν δημιουργεί ευκαιρίες και μια δίκαιη κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός "κρύβει πως οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλά είναι πελατειακές διευθετήσεις συμφερόντων, χωρίς όφελος για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, το δημόσιο συμφέρον και την χώρα". «Η κυβέρνηση προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων χωρίς να συζητά τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναληφθούν για το ασφαλιστικό των ταμείων τους. Έτσι το κόστος μεταφέρεται στο ΙΚΑ και το κοινωνικό σύνολο. Ευνοούνται οι τράπεζες και οι ισχυροί» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός κρύβει την «απελπιστική κατάσταση των ΔΕΚΟ» και ανέφερε ότι «μέσα στο 2006 αναμένεται μείωση των εσόδων των 38 εισηγμένων ή μη ΔΕΚΟ και αύξηση των ζημιών πάνω από 200%, ενώ ο δανεισμός των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ αναμένεται να εκτιναχθεί μέσα στο 2006».

    «Μια ελλειμματική ΔΕΚΟ μπορεί πολύ ευκολότερα να πουληθεί σε χαμηλότερη τιμή, ενώ η κοινή γνώμη θα δεχθεί το επιχείρημα της εκποίησης» τόνισε. «Ο κ. Καραμανλής πουλά σε τιμή ευκαιρίας κρατική περιουσία μεγάλης αξίας για να κρύψει την αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής, από τον αιγιαλό μέχρι την ολυμπιακή μας κληρονομιά» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός «κρύβει ότι οι προϋπολογισμοί που φέρνει στην Βουλή η δική του κυβέρνηση πετιούνται πριν στεγνώσει το μελάνι, και αναιρούνται από την ΕΕ και την πραγματικότητα». "Η ΝΔ «παρέλαβε το 1989 το δημόσιο χρέος στο 72% του ΑΕΠ και το 1993 το παρέδωσε στο 110%, από το οποίο το παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ και το παρέδωσε το 2003 μειωμένο στο 107,8% και αυτό είναι το επίσημο νούμερο μετά την δική τους απογραφή».«Το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί «από τα 189 δις στα 224 δις, από την στιγμή που ανέλαβε η ΝΔ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 35 δις ευρώ επί ΝΔ. Εκεί φαίνονται τα κρυφά ελλείμματα και ότι δεν υπάρχει νοικοκύρεμα, απλώς το βόλεμα των ολίγων» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την απογραφή είπε ότι «διέσυραν την Ελλάδα για να διασύρουν το ΠΑΣΟΚ».

    Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτά παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση. «Η μία ήττα διαδέχεται την άλλη όταν η χώρα διαπραγματεύεται στο εξωτερικό για τα αγροτικά ζητήματα με πλέον οδυνηρή ήττα τον Δεκέμβριο του 2005 όταν διαπραγματεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι όταν ο πρωθυπουργός μιλά για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος εννοεί το «1.2 δις ευρώ δώρο σε λιγότερες από 200 επιχειρήσεις στην διάρκεια της 4ετίας, την στιγμή που ο μικρός επιχειρηματίας συντρίβεται». «Η ΝΔ χτίζει ένα σύστημα εξουσιαστών. Πουλά προστασία στους αδύναμους με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Δίνει προνόμια στους ισχυρούς με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση "ομολογεί την αποτυχία της στην πάταξη της διαφθοράς", κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της "διαφθείρει τις συνειδήσεις της νέας γενιάς", ενώ έκανε λόγο και για «προσλήψεις από το παράθυρο» από την «ΟΝΝΕΔ ΑΕ». Η κυβέρνηση προσλαμβάνει εκατοντάδες απόστρατους με φρόνημα το ευκαιριακό γαλάζιο της σημαίας της ΝΔ, φιμώνει τα περιφερειακά ΜΜΕ απειλώντας με κόψιμο της κρατικής διαφήμισης, αν κάνουν κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, και εκβιάζει τους καναλάρχες με τις αδειοδοτήσεις».

    Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «κλείνει άρον-άρον την υπόθεση των υποκλοπών», είπε ότι «δικά τους στελέχη πιάνονται στα πράσα της διαφθοράς» και πρόσθεσε ότι «τα στελέχη της ΝΔ αποπέμπονται είτε γιατί αποκαλύπτονται είτε γιατί αποκαλύπτουν». «Η κυβέρνηση αποκαλύπτει, μόνο όταν δεν μπορεί να συγκαλύψει», επισήμανε.

    Αναφερόμενος σε θέματα Παιδείας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση «υπονομεύει την δημόσια Παιδεία, υποβαθμίζει τις σπουδές και διέσυρε την έννοια του διαλόγου».«Η Παιδεία μας θέλει επανάσταση ποιότητας, αξιών, δουλειάς, πρόσβασης και ισότητας», τόνισε.

    Αναφερόμενος στα «πολλά που ακούει για την ιδεολογική ηγεμονία της ΝΔ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «μια παράταξη ρουσφετολόγων και εξουσιαστών είναι μια ηγεμονία βασισμένη στον φόβο και στην εξαγορά των συνειδήσεων, στην οικοπεδοποίηση και στον κατακερματισμό της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας. Αυτήν την ηγεμονία πολύ σύντομα θα αποτινάξει ο ελληνικός λαός»

    «Μπροστά στις δύσκολες επιλογές δεν υπάρχει χώρος για έναν πρωθυπουργό που κρύβει και κρύβεται. Ο τόπος έχει από μια κυβέρνηση που αντί να σκύβει το κεφάλι στα μεγάλα συμφέροντα, σκύβει στα προβλήματα του έλληνα πολίτη και σηκώνει τα μανίκια για να δώσει στην κοινωνία τα εφόδια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας ότι «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί μια τέτοια κυβέρνηση, αυτή είναι η παράδοσή μας και αυτήν έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε».

    Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης.Το απόγευμα, θα συναντηθεί με τις Διοικήσεις της ΔΕΘ και της HELEXPO και με τα προεδρεία των Συλλόγων Εργαζομένων στην ΔΕΘ. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ.

    [02] «Νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας»

    «Νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο» θα δώσει η επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, σημείωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος. «Οι επαφές είναι πυκνές και συχνές σε κυβερνητικό επίπεδο και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και η πρόοδός της είναι θέμα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε επενδυμένο κεφάλαιο στην Αλβανία (με το 27% στο σύνολο των ξένων επενδύσεων) και είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας.

    Ο Αλβανός ηγέτης φθάνει, σήμερα στις 5.00 μμ, στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, στην διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο κ.Μπερίσα θα συναντηθεί, στις 6.00 μμ στη Βουλή, με την πρόεδρο του ελληνικού κοινοβούλιου Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει συναυλία αλβανικής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα μιλήσει στο ΕΒΕΑ, για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και τις προοπτικές ανάπτυξής τους

    Αύριο, ο κ.Μπερίσα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στις 12.30 μμ στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ το απόγευμα θα έχει επαφές με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] Εξαγορά σερβικής τράπεζας από την Εθνική

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) και η Δημοκρατία της Σερβίας υπέγραψαν την τελική σύμβαση για την εξαγορά, από την ΕΤΕ της Vojvodanska Banka a.d. Novi Sad (Vojvodanska). Τη σύμβαση υπέγραψαν σήμερα στο Βελιγράδι οι κ.κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, και Mladan Dinkic, υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Σερβίας.

    Η διάθεση της Vojvodanska, για την οποία είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον 11 ευρωπαϊκές τράπεζες, ήταν αποτέλεσμα διαδικασίας δημόσιας προσφοράς εννέα μηνών και αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πώληση δημόσιας τράπεζας στον τραπεζικό τομέα της Σερβίας μέχρι σήμερα.

    Κατά την υπογραφή της τελικής σύμβασης, ο κ. Dinkic δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η πώληση της Vojvodanska αποτελεί τη σημαντικότερη διάθεση ελεγχόμενης από το κράτος τράπεζας στη Σερβία μέχρι σήμερα και ακολουθεί χρονικά την επιτυχή πώληση πέντε μικρότερων χρηματοοικονομικών οργανισμών την τελευταία διετία. Η εξαγορά από την ΕΤΕ και οι δεσμεύσεις της για σημαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος της Σερβίας και της οικονομίας της γενικότερα».

    Ο κ. Αράπογλου δήλωσε ότι "με την εξαγορά της Vojvodanska κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την επέκταση της παρουσίας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσω του εκτεταμένου δικτύου της Vojvodanska, της ηγετικής της θέσης σε καταθέσεις σε δηνάρια και της ευρείας πελατειακής της βάσης, σε συνδυασμό με την ηγετική θέση της ΕΤΕ στις εργασίες λιανικής τραπεζικής στη Σερβία, καθιστούμε το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί αναγνωρισμένη δύναμη για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Σερβίας».

    Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς αυτής, ο Όμιλος της ΕΤΕ θα διαθέτει μία πελατειακή βάση άνω των 11 εκατ. πελατών, θα αριθμεί ένα δίκτυο καταστημάτων 1.317 μονάδων, από τα οποία πάνω από τα μισά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και θα συγκεντρώνει σύνολο δανείων πάνω από 40 δισ. ευρώ, από τα οποία 25% στη ΝΑΕ.

    Η Vojvodanska, η έκτη σε μέγεθος σερβική τράπεζα από άποψη συνολικού ενεργητικού κατά την 31η Δεκεμβρίου 2005, διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο διανομής στη χώρα. Τον Ιούνιο του 2006, το σύνολο των καταθέσεων πελατών και των δανείων της μετά από προβλέψεις ανερχόταν σε β¬342 εκ. και β¬215 εκ. αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας μερίδια αγοράς περίπου 7% και 4%. Επιπλέον, κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά καταθέσεων σε δηνάρια, με μερίδιο περίπου 11%.

    Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1962, είναι από τις κορυφαίες τράπεζες της Σερβίας και δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς τραπεζικών εργασιών, προσφέροντας ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, εταιρείες καθώς και στο δημόσιο τομέα. Το εγχώριο δίκτυο διανομής της Vojvodanska αποτελείται από 175 σημεία πώλησης και εξυπηρετεί πάνω από 625.000 ιδιώτες και 61.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Κατέχει επίσης ηγετική θέση στην έκδοση των καρτών Visa και DinaCard και έχει μερίδιο αγοράς περίπου 10% στις εργασίες εγχώριων και διεθνών πληρωμών της Σερβίας.

    Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της Vojvodjanska ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, τακτοποιώντας σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, προχωρώντας σε πλήρη κάλυψη με προβλέψεις των δανείων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Paris Club και το London Club.

    Μετά την εξαγορά της Vojvodanska, τα μερίδια αγοράς της ΕΤΕ στις καταθέσεις και στα δάνεια θα ανέρχονται σε περίπου 8% και 6%, αντίστοιχα. Στη Σερβία, η ΕΤΕ ήδη διαθέτει 35 σημεία πώλησης και ηγετική θέση στη λιανική τραπεζική, με μερίδιο αγοράς σχεδόν 5,5% στα υπόλοιπα δανείων.

    Ο τραπεζικός τομέας της Σερβίας παρουσιάζει εξαιρετικά ελκυστικές προοπτικές, λόγω της χαμηλής διείσδυσης (τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 26,1% του ΑΕΠ) ειδικά στη λιανική τραπεζική (8,6%) και της αναπτυξιακής δυναμικής που διαμορφώθηκε λόγω των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζουν συνολική αύξηση κατά 57,3%, ενώ τα δάνεια λιανικής τραπεζικής κατά 96,2%.

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΕΤΕ θα καταβάλει στη Δημοκρατία της Σερβίας β¬360 εκ. σε μετρητά για την εξαγορά ποσοστού 99,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Vojvodanska. Σε συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία, στη συνέχεια η ΕΤΕ θα υποβάλει προσφορά στους μετόχους μειοψηφίας της Vojvodanska με όρους ισότιμους προς εκείνους που συμφωνήθηκαν με τη Δημοκρατία της Σερβίας.

    Επιπλέον, η ΕΤΕ θα καταθέσει ποσό β¬25 εκ. σε δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2007. Ο λογαριασμός αυτός καλύπτει ορισμένες αναμενόμενες εισπράξεις από το χαρτοφυλάκιο επισφαλών δανείων της Vojvodanska, που είναι πλήρως καλυμμένο από σχετικές προβλέψεις, και σε περίπτωση ελλείμματος στις εισπράξεις, το ανάλογο τμήμα του ποσού αυτού θα αποδοθεί στην ΕΤΕ.

    Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η ΕΤΕ ανέλαβε επίσης να πραγματοποιήσει κεφαλαιακές επενδύσεις ύψους β¬40 εκ. στην Vojvodanska εντός της επόμενης τριετίας, καθώς επίσης να χορηγήσει δάνειο β¬25 εκ. διάρκειας επτά ετών στο Ταμείο Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Σερβίας με επιτόκια αγοράς.

    Σύμφωνα με το μεταβατικό πλαίσιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IFRS) που ισχύει στη Δημοκρατία της Σερβίας, η τιμή της εξαγοράς είναι κάτω από τέσσερις φορές η λογιστική αξία της Vojvodanska, όπως αυτή εκτιμάται στο τέλος του Δεκεμβρίου 2006, σύμφωνα με άλλες εξαγορές στην περιοχή. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2006, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και της Σερβίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 September 2006 - 14:30:49 UTC