Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων
  • [02] Η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

  • [01] Επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων

    Τον επανέλεγχο 132.000 αναπηρικών συντάξεων στη χώρα, δηλαδή όλων των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, μετά την επίσκεψή του στο ΙΚΑ και τη συζήτηση με το διοικητή του Ιδρύματος κ. Βαρθολομαίο.

    Σε πρώτη φάση, τον Οκτώβριο, θα επιλεγούν με κλήρωση πέντε νομοί της χώρας, όπου θα προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων. Σε δεύτερη φάση, ο έλεγχος θα προχωρήσει και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

    Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε, επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών των δαπανών υγείας και η προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα ραντεβού των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

    Αποφασίστηκαν, επίσης, η ίδρυση κέντρων πρόληψης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της προληπτικής ιατρικής, η ίδρυση κέντρου ψυχικής υγιεινής εφήβων στην Αθήνα για να επεκταθούν οι δραστηριότητες ψυχικής υγιεινής που υπάρχουν για τα παιδιά και το πρότυπο οφθαλμολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Συζητήθηκαν, ακόμα, οι αναγκαίες δράσεις για τη μείωση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων από το Ιδρυμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι η ΔΕΘ δεν είναι χώρος προεκλογικών εξαγγελιών, σημείωσε όμως ότι ο φετινός κοινωνικός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 9,13% σε σχέση με πέρυσι. Ο υπουργός δήλωσε ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να αυξηθεί και ότι η κυβέρνηση μελετά σήμερα τις δημοσιονομικές δυνατότητες, ώστε να εξαντλήσει τα περιθώρια για το 2007 και για το 2008.

    Σχετικά με τον ΟΤΕ, ο κ. Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί προγραμματικές δεσμεύσεις με τρόπο ιδιαίτερα συνεπή και ότι η αποκρατικοποίηση ξεκινά με τρόπο απόλυτο διαφανή.

    [02] Η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

    Στην υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ συμφώνησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ολλανδός ομόλογός της Μπεν Μποτ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα προερχόμενος από τη Λευκωσία. Ο κ. Μποτ μάλιστα, αφού είπε ότι "θα εκτιμήσουμε πρώτα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου" και εξέφρασε την επιφύλαξη ότι είναι μάλλον νωρίς, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία «δεν πληροί τις προϋποθέσεις».

    Για το ίδιο θέμα, η κα Μπακογιάννη έκανε σαφή διαφοροποίηση μεταξύ του Κανονισμού Εμπορίου και των δεσμεύσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, λέγοντας ότι «ο Κανονισμός μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας της ΕΕ και δεν συνδέεται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, στις οποίες όπως κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να ανταποκριθεί».

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση στον Λίβανο, ένα θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα που η Ελλάδα έχει την προεδρία. Η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ. Μποτ για το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και υπογράμμισε ότι «αποτελεί θετικό βήμα η ανταπόκριση της ΕΕ για ουσιαστική συμμετοχή στη διεθνή δύναμη που θα αναπτυχθεί στον Λίβανο, για μια Ευρώπη που θέλει και μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στα διεθνή δρώμενα».

    Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή, χωρίς επίλυση του Παλαιστινιακού».

    Ο κ. Μποτ παρατήρησε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών και χαρακτήρισε πλεονέκτημα τη δυνατότητα της ΕΕ να ηγηθεί μιας στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στην πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, είπε ότι «τα πάντα εξαρτώνται από τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις ανειλημμένες υποχρέωσεις έναντι της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές δυνατότητες», αλλά «θα φανεί κατά πόσον θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες». Οταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, στο τέλος των κοινών δηλώσεων, είπε: «Είναι σαφείς οι στόχοι που έχουν τεθεί στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι εξίσου σημαντικός και για την ΕΕ και για την Τουρκία. Βεβαίως, δεν εθελοτυφλούμε και γνωρίζουμε ποιες είναι οι ελλείψεις. Υπάρχει σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και αναμένεται έκθεση της Επιτροπής και μετά τα συμπεράσματα θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Νομίζω ότι είναι ακόμη νωρίς. Από ό,τι βλέπουμε μέχρι στιγμής δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Όπως γίνεται σε τέτοιες διαδικασίες θα συζητήσουμε οι εταίροι μεταξύ μας και θα ακούσουμε τις απαντήσεις και όταν δημοσιοποιηθεί η έκθεση θα δούμε πόσο έχουν εκπληρωθεί οι ανειλημμένες υποχρεώσεις».

    Οι δύο υπουργοί συνεχίζουν τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια γεύματος στο οποίο θα θιγούν και θέματα σχετικά με τη διαδικασία ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ και η πορεία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο έχει καταψηφίσει η Ολλανδία.

    Τέλος, στην ερώτηση που ετέθη στην κα Μπακογιάννη σχετικά με πρόσφατη έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα φέρεται άμεσα ή έμμεσα συνεργούσα στις πτήσεις της CIA, είπε ότι η απάντηση που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση ηταν σαφής: «Υπήρξε έρευνα και δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ότι συνέβη κατι τέτοιο στην ελληνική επικράτεια».

    Επαφές Μπακογιάννη σε Βελιγράδι και Πρίστινα

    Επαφές με αξιωματούχους της Σερβίας και του Κοσόβου θα έχει στις 14 Σεπτεμβρίου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα, μία ημέρα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Η διπλωματική αποστολή της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών αποσκοπεί στην απευθείας ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις και πραγματοποιείται με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Ελλάδα και εν αναμονή της έκθεσης την οποία πρόκειται να υποβάλει στο Σώμα ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ Μάρτι Αχτισάαρι, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ.Κουμουτσάκος.

    Στην συνάντηση της Ομάδας Επαφής και των χωρών της Νοτιανατολικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 12 Σεπτεμβρίου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου, πρέσβης κ.Χρηστίδης. Η Ελλάδα προσδοκά να υπάρξουν βήματα που θα οδηγήσουν σε αίσια έκβαση και σε μια λύση αποδεκτή από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατέληξε ο εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 September 2006 - 16:30:20 UTC