Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδιο για τον Περιφερειακό Τύπο
  • [02] Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο κ. Ειρηναίος

  • [01] Νομοσχέδιο για τον Περιφερειακό Τύπο

    Το νομοσχέδιο για την "Καταχώρηση Δημοσιεύσεων των Φορέων του Δημοσίου στον Περιφερειακό και Τοπικό Τύπο", έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι στοχεύει στον "εκσυγχρονισμό της μέχρι σήμερα ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ήταν απαρχαιωμένη και διάσπαρτη".

    Βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι ο επανακαθορισμός των κριτηρίων που πρέπει να πληροί μία εφημερίδα για την καταχώρηση των κρατικών διαφημίσεων, δηλαδή περιλήψεις διακηρύξεων δημοπρασιών και προκηρύξεων διαγωνισμών (με εξαίρεση τους διαγωνισμούς προσλήψεων προσωπικού) καθώς και των ισολογισμών των ΔΕΚΟ και των κρατικών τραπεζών και μόνο για τις περιοχές στις οποίες εκτείνεται η αρμοδιότητά τους.

    Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή οριοθετείται, καταρχήν, η έννοια των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων.

    Ως περιφερειακές εκλαμβάνονται οι ημερήσιες -που εκδίδονται όχι λιγότερο από πέντε συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδα - και εβδομαδιαίες εφημερίδες, σε νομόυς, εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι οποίες δεν είναι Πανελλήνιας κυκλοφορίας.

    Ως τοπικές εφημερίδες, ημερήσιες και εβδομαδιαίες, εκλαμβάνονται οι εφημερίδες που έχουν την έδρα τους σε δήμο ή κοινότητα εντός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και δεν είναι Πανελλήνιας κυκλοφορίας.

    Κριτήριο κατάταξής τους στις παραπάνω κατηγορίες, είναι η φορολογική τους έδρα,στην οποία παράλληλα πρέπει να λειτουργεί και η διεύθυνσή τους.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι με τον παρόν νομοσχέδιο τίθεται για πρώτη φορά ο κατώτατος αριθμός απασχολούμενων δημοσιογράφων και ο ορισμός της έννοιας της αναπαραγωγής κειμένων άλλων εντύπων, ικανοποιώντας, όπως είπε, με τον τρόπο αυτό το σχετικό αίτημα της ΠΟΕΣΥ.

    Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι με αυτό "θεσπίζονται κριτήρια που αφορούν στο είδος της εφημερίδας, όπως περιοδικότητα της έκδοσης, δημοσιογραφικός χαρακτήρας, τοπικό περιεχόμενο, μορφή και μέγεθός της, τα έτη κυκλοφορίας του εντύπου, προκειμένου να έχει δικαίωμα καταχωρήσεων, τα οποία ορίζονται σε δύο έτη για την ημερήσια αντί του ενός έτους που ίσχυε έως τώρα και σε τρία έτη για την εβδομαδιαία, όπως ίσχυε μέχρι τώρα".

    Καθορίζεται, επίσης, ως ελάχιστος αριθμός πωλουμένων φύλλων ανά έκδοση σε 750 φύλλα.

    Ακόμα στο πλαίσιο της "ανάδειξης της σημασίας των περιφερειακών εντύπων και των εργαζομένων σε αυτά δημοσιογράφων", όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, θεσμοθετούνται δύο ειδικά ετήσια χρηματικά βραβεία, ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ το καθένα. Πρόκειται για Βραβείο για τον Περιφερειακό Τύπο (για το 2005) και Βραβείο για το καλλίτερο άρθρο ή ρεπορτάζ.

    Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε σήμερα στο ζήτημα της κρατικής διαφήμισης στα Μέσα της περιφέρειας και της ποσοστιαίας κατανομής του 30% στην περιφέρεια, ανακοινώνοντας ότι από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στα προγράμματα προβολής των φορέων του δημοσίου σε ειδικό τμήμα του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΓΓΕ, ο οποίος είναι πλέον ανανεωμένος και ομιλών για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

    Δήλωση Ν. Αθανασάκη

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για τον περιφερειακό Τύπο που παρουσίασε ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, αφού πρώτα μελετήσει όλες τις διατάξεις του.

    Ωστόσο, ο κ. Αθανασάκης στάθηκε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας, ξεκινά από 1ης Σεπτεμβρίου η δημοσιοποίηση προς όλους στοιχείων που αφορούν τα προγράμματα προβολής των φορέων του Δημοσίου (...) με πρώτα τα στοιχεία που αφορούν τον μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σχετικώς σε επερώτηση βουλευτών του κινήματος με την οποία ζητούσαν στοιχεία για τον τρόπο κατανομής των διαφημιστικών προγραμμάτων του Δημοσίου και είπε ότι «ο υπουργός φαίνεται να αγνοεί και τον ενημερώνουμε ότι μια σειρά από φορείς του Δημοσίου, π.χ. ο ΟΠΑΠ δεν έχουν απαντήσει στην ερώτηση».

    Ο κ. Αθανασάκης διερωτήθηκε λέγοντας ότι «δεν βλέπω γιατί τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται -και καλώς και εύχομαι να είναι πλήρη - θα είναι για τον Αύγουστο και μετά του τρέχοντος έτους;».

    Σημείωσε δε ότι «πηγαίνοντας προς τις δημοτικές εκλογές έχει μια σημασία να δούμε πως έχουν κατανεμηθεί τα κονδύλια του Δημοσίου ιδιαίτερα προς τον περιφερειακό Τύπο».Και κάλεσε τον Υπουργό Επικρατείας να πιέσει τους φορείς να απαντήσουν και πρότεινε τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν να αφορούν όλο το 2006.

    [02] Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο κ. Ειρηναίος

    Το Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίο εξέλεξε ομόφωνα ως νέο αρχιεπίσκοπο Κρήτης η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.

    Η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου ολοκλήρωθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου η Σύνοδος ψήφισε για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, μεταξύ τριών υποψηφίων, του λεγομένου τριπροσώπου που είχε υποβληθεί νωρίτερα στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση.

    Η διαδικασία της εκλογής στο Φανάρι έγινε σύμφωνα με την παράδοση που προβλέπει την κάθοδο στον ναό του Αγίου Γεωργίο των μελών της Συνόδου όπου τοποθετείται η ψηφοδόχος και γίνεται η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

    Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής της Χάλκης και έχει διατελέσει εφημέριος στο Μπρίστολ της Αγγγλίας, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελήνου και σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Επίσκοπος εξελέγη το Φεβρουάριο του 1975.

    Το τριπρόσωπο συμπλήρωνε οι μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος και Ρεθύμνου Ανθιμος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 August 2006 - 16:30:22 UTC