Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννος Παπαντωνίου
  • [02] Ικανοποίηση Αλογοσκούφη για εξαγορά Εμπορικής
  • [03] Εναντίον του σχεδίου απόφασης ΚΚΕ και ΣΥΝ

  • [01] Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννος Παπαντωνίου

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου το βουλευτή και πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε το στέλεχος του κινήματος για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας .

    Ο κ. Παπαντωνίου σε χθεσινές του δηλώσεις είχε θεωρήσει θετική την πώληση της εμπορικής, είχε διαφωνήσει με το τίμημα το οποίο θεώρησε χαμηλό ενώ διαφώνησε και με την έντονη κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία.

    Ο κ. Παπανδρέου με σημερινή του δήλωση και ενώ χθες το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Νίκου Αθανασάκη είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από τον πρώην υπουργό τόνισε ότι υπεύθυνη στάση δεν μπορεί να θεωρείται η διατύπωση προσωπικών απόψεων δημόσια, άκαιρα , χωρίς καμία συνεννόηση και μάλιστα την ώρα μιας κρίσιμης αντιπαράθεσης.

    Οπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου η διαφοροποίηση του κ. Παπαντωνίου είχε ως μόνο αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση να προκαλέσει ερωτηματικά και να λειτουργήσει ως άλλοθι σε μια κυβερνητική πολιτική που έχει διασύρει την οικονομία της χώρας και την έχει βάλει στην περιπέτεια της επιτήρησης, ενώ ο μέσος Ελληνας πολίτης πλήττεται από την ακρίβεια την ανεργία και την ανασφάλεια.

    Ο κ. Παπανδρέου προειδοποιώντας στην ουσία και τα άλλα στελέχη του κινήματος αναφέρει ότι "σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη μάχη για τη χώρα, ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά από εμάς και εμείς ανταποκρινόμαστε με αίσθημα ευθύνης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε για την απόφασή του την πρόεδρο της Βουλής , ενώ τον Γιάννο Παπαντωνίου ενημέρωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί με τη δήλωσή του σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας μιλώντας για εκποίηση και προσθέτει ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση πούλησε φθηνά δημόσια περιουσία. Η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η πώληση όπως - όπως μιας τράπεζας, προσθέτει, δεν συνιστά διαρθρωτική αλλαγή. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρει ότι όταν αυτές απαιτούνται οφείλουν να γίνονται με διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Και κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι πολιτεύεται χωρίς διαφάνεια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της οικονομίας και του Ελληνα φορολογούμενου.

    [02] Ικανοποίηση Αλογοσκούφη για εξαγορά Εμπορικής

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η επένδυση της γαλλικής τράπεζας είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε ποτέ στην ελληνική οικονομία και ότι αποτελεί σαφή ένδειξη πως υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση και με την επίτευξη του στόχου αυτού ενισχύεται ο ανταγωνισμός, διασφαλίζεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προωθείται το δημόσιο συμφέρον.

    Με την αποκρατικοποίηση αυτή ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2006, το οποίο απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο 1,74 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1,65 δισ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τηρήθηκε διαφανής διαδικασία, προστατεύτηκε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των μετόχων και αποκρατικοποιήθηκε το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εμπορική Τράπεζα.

    Εξάλλου ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σάββας Τσιτουρίδης είπε ότι από τους 47 ασφαλιστικούς οργανισμούς και εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Απασχόλησης, που κατείχαν μετοχές της Εμπορικής, συνεδρίασαν 42 διοικητικά συμβούλια. Απόφαση πήραν οι 31 υπέρ της πώλησης των μετοχών τους, ενώ 11 αποφάσισαν να μην πουλήσουν.

    Ο ρόλος του υπουργείου Απασχόλησης, πρόσθεσε ο υπουργός, ήταν να ενημερώσει για τις διαδικασίες πώλησης και να μεριμνήσει για την τήρηση των διαδικασιών. Ο κ. Τσιτουρίδης ευχαρίστησε τα διοικητικά συμβούλια των Οργανισμών και των φορέων, είτε αποφάσισαν να πουλήσουν, είτε να μην πουλήσουν, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των μετόχων.

    Στο θέμα της αποκρατικοποίησης της Εμπορικής αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, ο οποίος χαρακτήρισε την αποκρατικοποίηση ως πολύ μεγάλη επιτυχία και πρόσθεσε ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ θετική. Επίσης επεσήμανε ότι "πριν τις εκλογές του 2004 η ΔΕΚΑ αγόρασε 1,7 εκατ. μετοχές προς 65 ευρώ και μας τις παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στα 15 ευρώ. Εμείς πήραμε στα 16 και την πουλήσαμε στα 25 ευρώ", συμπλήρωσε ο κ. Δούκας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η Credit Agricole μπορεί να κατέχει τώρα ως το 70% του συνόλου του κεφαλαίου της Εμπορικής. Είπε επίσης ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης στην αποκρατικοποίηση της Εμπορικής. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία άλλη αποκρατικοποίηση το 2006, αφήνοντας ωστόσο κάποιο περιθώριο, αφού ταυτόχρονα είπε ότι αν, παρ΄ελπίδα, κρίνει η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων πως πρέπει να γίνει και άλλη αποκρατικοποίηση, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

    Τέλος, είπε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και δεν προβλέπονται νέα μέτρα, ενώ σε ερώτηση για το ύψος της αμοιβής του συμβούλου του Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, είπε ότι αυτά τα ζητήματα δεν δημοσιοποιούνται και συμπλήρωσε ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των αμοιβών των προηγουμένων χρόνων για παρόμοιες περιπτώσεις.

    Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ για την εξαγορά της Εμπορικής

    "Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε θριαμβολογικά το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας. Η Νέα Δημοκρατία καυχιέται γιατί μεθοδεύει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το είδαμε και στις περιπτώσεις της εξαγοράς της Finasbank, της Cosmote, της Π & Κ, το βλέπουμε και τώρα, στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας", δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης για το θέμα της Εμπορικής Τράπεζας.

    "Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για την μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που έχει γίνει ως τώρα, την εκποίηση δηλαδή της Εμπορικής Τράπεζας που οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για μείωση των επιτοκίων και αύξηση του ανταγωνισμού από την είσοδο της Credit Agricole", ανέφερε η κ.Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "η σκανδαλώδης χαμηλή τιμή, με την οποία έγινε η εξαγορά, που γίνεται ακόμα χαμηλότερη με τις χαριστικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, επιτρέπει στους ξένους τραπεζίτες να επαναπαυθούν στα υπερκέρδη που δημιουργεί το τραπεζικό μας σύστημα, με την πολιτική της κυβέρνησης και την ανοχή της Τράπεζα της Ελλάδος ".

    "Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις ορισμένων Δ.Σ. Ταμείων, για την πώληση των μετοχών τους, με αδιαφανείς διαδικασίες, είναι φανερό ότι το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη. Εξηγήσεις θα πρέπει επίσης να δώσουν και οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι όλες τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν για δήθεν εκβιασμούς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει πια ποιοι προχώρησαν σε μεθοδεύσεις και ποιοι εκβίασαν τα Ταμεία για να πετύχουν στην εκποίηση της Εμπορικής Τράπεζας", τόνισε η κ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "σ΄αυτή την υπόθεση υπάρχουν ευθύνες και οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν".

    ΚΚΕ κατά αποκρατικοποίησης Εμπορικής Τράπεζας

    "Οι ιδιωτικοποιήσεις που άρχισε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, την παραπέρα ενίσχυση και συγκεντροποίησή του. Όπως κι αν γίνονται, με όποια μορφή κι αν πραγματοποιούνται, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Είναι πάντα σε βάρος των εργαζομένων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

    "Το πέρασμα του ελέγχου της Εμπορικής στην Credit Agricole αναδεικνύει το πόσο επικίνδυνο είναι για τους εργαζόμενους να βρίσκονται τα ασφαλιστικά τους ταμεία ενταγμένα στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ή στο χρηματιστήριο.Τόσο οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, όσο και η αντιπαράθεσή της με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος κάνει τις καλύτερες ιδιωτικοποιήσεις, αποτελεί πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους", αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: "Αποτελεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, αλλά συνολικά για τους εργαζόμενους, να δυναμώσουν την πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της ένταξης των αποθεματικών των ασφαλιστικών τους ταμείων στο χρηματιστήριο. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να φύγουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

    Δηλώσεις από ΣΥΝ για την Εμπορική

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, μέλος της ΠΓ, υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση έφτασε στο πρωτοφανές κατάντημα να θεωρεί μέγα άθλο κάτι το οποίο δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ικανότητα και μπορεί να γίνεται με την μεγαλύτερη ευκολία: το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και μάλιστα δημόσιων κερδοφόρων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας".

    "Η πώληση της Εμπορικής είναι, αντιθέτως, μέγα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, που θα έχει επώδυνες στρατηγικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για το μέλλον του τόπου", επεσήμανε ο κ.Λαφαζάνης, προσθέτοντας: "Mε την είσοδο της Credit Agricole, το ληστρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα γίνει ακόμα ληστρικότερο και πιο ανεξέλεγκτο. Γίνεται κράτος εν κράτει. Η Credit Agricole το μόνο που βλέπει στη χώρα μας είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για μεγάλα και γρήγορα κέρδη και εύκολη επέκταση για λεηλασία στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής".

    [03] Εναντίον του σχεδίου απόφασης ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Την αντίθεσή του στο αμερικανο-γαλλικό σχέδιο απόφασης για την κρίση στο Λίβανο που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζει το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση να μην το ψηφίσει.

    "Ας αφήσει επιτελούς η κυβέρνηση αυτήν τη διπλωματική γλώσσα της παραπλάνησης και της ενοχής, και ας πει τα πράγματα με το όνομά τους", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως "το πρόβλημα, δεν είναι αυτό που ισχυρίστηκε η υπουργός Εξωτερικών πως: το Συμβούλιο Ασφαλείας ``οφείλει να θέσει τέρμα στην αδικαιολόγητη 23 ημερών σιωπή``".

    " Καμιά σιωπή δεν υπήρχε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ήταν και συνεχίζει να είναι εκκωφαντική η προκλητική στήριξη που παρέχουν στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ κατά των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου

    Το αμερικανό-γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος είναι άδικο και επιθετικό, δικαιώνει τον επιδρομέα, Ισραήλ, και τα εγκλήματά του και έχει ως μοναδικό στόχο την αντίσταση των λαών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "δίκαιο σχέδιο απόφασης, υπέρ της ειρήνης και των λαών, είναι μόνο αυτό που απαιτεί να σταματήσουν αμέσως χωρίς όρους οι δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ και να αποχωρήσει από όλα τα εδάφη που κατέχει".

    Σε δηλώσεις του για την κρίση στο Λίβανο, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στο αμερικανο-γαλλικό σχέδιο που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για ένοχη σιωπή, όπως είπε, της κυβέρνησης απέναντι στο "προκλητικό αμερικανο-γαλλικό σχέδιο".

    Κάλεσε την κυβέρνηση να "μην συνεχίσει αυτή την στάση της θλιβερής συνενοχής με τις ΗΠΑ σε αυτό το σχέδιο του ΟΗΕ" και να παρέμβει άμεσα στις διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητώντας ένα ψήφισμα που θα περιλαμβάνει την άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός, την άμεση διακοπή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας του Ισραήλ, την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, και την υποχρέωση του Ισραήλ να αποζημιώσει τον Λίβανο για τις καταστροφές που έχει κάνει.

    Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας μας σε αποστολή "ειρηνικής δύναμης" στην περιοχή, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "«ειρηνευτική δύναμη» και πολύ περισσότερο συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή δεν έχει νόημα, παρά μόνο κάτω από μια σειρά αυστηρές προϋποθέσεις".

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

    Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Σύνταγμα διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στις 7.30 το απόγευμα.

    Αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ οργανώνουν το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες κινήσεις και ενώσεις, στις 7 το απόγευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 August 2006 - 18:30:20 UTC