Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης
  • [02] "Περιφερειακή διάσκεψη για το Λίβανο"
  • [03] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [04] Εναντίον σχεδίου απόφασης ΚΚΕ και ΣΥΝ
  • [05] Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου

  • [01] Κυβερνητική επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης

    Για θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης και το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η κυβερνητική επιτροπή στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας.

    [02] "Περιφερειακή διάσκεψη για το Λίβανο"

    Με πολίτες και οικογένειες που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Τομέα Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, να φιλοξενήσουν οικογένειες από τον Λίβανο, συναντάται το απόγευμα ο πρόεδρος του κινήματος Γ.Παπανδρέου.

    Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία του Τομέα Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού για παροχή βοήθειας προς τον λαό του Λιβάνου, και μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η υπεύθυνη του Τομέα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκρερέκου.

    Τη διοργάνωση περιφερειακής διάσκεψης για το θέμα του Λιβάνου ζήτησε με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε, χθες στο Ελσίνκι, με τους ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Νορβηγίας.

    «Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες καθημερινά της καταστροφής του Λιβάνου. Και η διεθνής κοινότητα αδυνατεί μέχρι σήμερα να πάρει μέτρα ώστε να υπάρξει άμεση εκεχειρία", τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    » Εμείς προτείνουμε ως Σοσιαλιστική Διεθνής, να υπάρξει και μια περιφερειακή διάσκεψη για το θέμα του Λιβάνου αλλά και για τα άλλα θέματα της Μέσης Ανατολής, ώστε να οδηγηθούμε σε μια διπλωματική - πολιτική λύση, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, γιατί οι στρατιωτικές παρεμβάσεις - επεμβάσεις και λύσεις, δεν είναι τελικά λύσεις.»

    Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ήλθε η ώρα για «ένα νέο Ελσίνκι» , που θα ξαναβάλει το Κυπριακό σε μια πορεία επίλυσης σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες και θα περίμενα να δω μια ενεργό πορεία και πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σήμερα ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας» κατέληξε.

    [03] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Με θέμα την κρίση στο Λίβανο και το γαλλο-αμερικανικό σχέδιο απόφασης για την κατάπαυση του πυρός, συνεδριάζει δημοσίως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Το ΣΑ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα δρομολογήσουν επιτέλους ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για τον άμεσο τερματισμό του παραλογισμού της βίας", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

    Βάση για τις διαβουλεύσεις του ΣΑ αποτελεί το σχέδιο που συνδιαμόρφωσαν η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες,είπε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι η «Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επέμειναν,από την αρχή, στην άμεση κατάπαυση του πυρός και υποστήριξαν ενεργά την άμεση σύγκληση του ΣΑ για να αντιμετωπιστεί η κρίση».

    Αναφερόμενη στην Ελλάδα ως μέλος του ΣΑ και της ΕΕ είπε ότι έχουμε έναν «ισχυρό ρόλο» και καταβάλλουμε προσπάθειες με «μετριοπαθές και εποικοδομητικό πνεύμα για να υπάρξει σύνθεση απόψεων, ώστε όλες οι αποφάσεις να έχουν την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην εφαρμογή τους».

    Για τον σκοπό αυτό,η κα Μπακογιάννη είχε με ξένους ομολόγους της και ειδικότερα σήμερα είχε επικοινωνία με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών κ. Μπλαζί, με τον Υπατο Εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, με τους ομολόγους της του Λιβάνου και της Ιορδανίας και συναντήθηκε με τον σύρο υπουργό Πληροφοριών.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών στο νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη συνοικία Σίγια της νότιας Βηρυτού.

    Από το χθες το πρωί τριάντα οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους μετά τις 10 το βράδυ χθες, προειδοποιώντας ότι όποιος κινείται μετά την ώρα αυτή θα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

    Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ στην περιοχή της πόλης Μπιντ Τζμπέϊλ, στο νότιο Λίβανο, "δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν", ενώ "τρίτος στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε ξεχωριστό περιστατικό στο Μπιντ Τζμπέϊλ". Στην ίδια επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ισραηλινός στρατός στην περιοχή αυτή του νότιου Λιβάνου "σκότωσε τουλάχιστον πέντε τρομοκράτες".

    Είκοσι επτά ημέρες τώρα που συνεχίζεται η ισραηλινή επιχείρηση στο Λίβανο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε εννιακόσιους είκοσι πέντε ανθρώπους, ενώ εβδομήντα πέντε άτομα είναι αγνοούμενα.

    Σύμφωνα με επίσημες πηγές, η πλειοψηφία των νεκρών είναι πολίτες και το 30% παιδιά κάτω των 12 ετών. Δραματική έκκληση να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί "άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός" απηύθυνε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα, κατά την έναρξη της συνόδου των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στη Βηρυτό.

    [04] Εναντίον σχεδίου απόφασης ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Την αντίθεσή του στο αμερικανο-γαλλικό σχέδιο απόφασης για την κρίση στο Λίβανο που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζει το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση να μην το ψηφίσει.

    "Ας αφήσει επιτελούς η κυβέρνηση αυτήν τη διπλωματική γλώσσα της παραπλάνησης και της ενοχής, και ας πει τα πράγματα με το όνομά τους", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως "το πρόβλημα, δεν είναι αυτό που ισχυρίστηκε η υπουργός Εξωτερικών πως: το Συμβούλιο Ασφαλείας ``οφείλει να θέσει τέρμα στην αδικαιολόγητη 23 ημερών σιωπή``".

    " Καμιά σιωπή δεν υπήρχε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ήταν και συνεχίζει να είναι εκκωφαντική η προκλητική στήριξη που παρέχουν στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ κατά των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου

    Το αμερικανό-γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος είναι άδικο και επιθετικό, δικαιώνει τον επιδρομέα, Ισραήλ, και τα εγκλήματά του και έχει ως μοναδικό στόχο την αντίσταση των λαών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "δίκαιο σχέδιο απόφασης, υπέρ της ειρήνης και των λαών, είναι μόνο αυτό που απαιτεί να σταματήσουν αμέσως χωρίς όρους οι δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ και να αποχωρήσει από όλα τα εδάφη που κατέχει".

    Σε δηλώσεις του για την κρίση στο Λίβανο, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στο αμερικανο-γαλλικό σχέδιο που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για ένοχη σιωπή, όπως είπε, της κυβέρνησης απέναντι στο "προκλητικό αμερικανο-γαλλικό σχέδιο".

    Κάλεσε την κυβέρνηση να "μην συνεχίσει αυτή την στάση της θλιβερής συνενοχής με τις ΗΠΑ σε αυτό το σχέδιο του ΟΗΕ" και να παρέμβει άμεσα στις διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητώντας ένα ψήφισμα που θα περιλαμβάνει την άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός, την άμεση διακοπή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας του Ισραήλ, την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, και την υποχρέωση του Ισραήλ να αποζημιώσει τον Λίβανο για τις καταστροφές που έχει κάνει.

    Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας μας σε αποστολή "ειρηνικής δύναμης" στην περιοχή, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "«ειρηνευτική δύναμη» και πολύ περισσότερο συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή δεν έχει νόημα, παρά μόνο κάτω από μια σειρά αυστηρές προϋποθέσεις".

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

    Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Σύνταγμα διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στις 7.30 το απόγευμα.

    Αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ οργανώνουν το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες κινήσεις και ενώσεις, στις 7 το απόγευμα.

    [05] Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου

    Στο επίπεδο ρεκόρ των 78,64 δολαρίων το βαρέλι ανήλθε η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρέντ μετά το κλείσιμο πετρελαϊκής εγκατάστασης της εταιρίας BP στην Αλάσκα και ενώ εντείνεται η ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Ειδικότερα, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού βρισκόταν χθες(20:50 ώρα Ελλάδος) στα 77,10 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου (International Petroleum Exchange), η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρέντ, συμβολαίου Αυγούστου, βρισκόταν στα 78,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανέλθει στην τιμή ρεκόρ των 78,64 δολαρίων.

    Η BP ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο, για επισκευές, του πετρελαϊκού πεδίου Prudhoe Bay στην Αλάσκα (από το οποίο αντλείται το 8% του αμερικανικού αργού πετρελαίου), μειώνοντας την παραγωγή της κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.

    Την υψηλή τιμή του πετρελαίου ενισχύουν το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο διεθνές πεδίο, εξαιτίας της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η συνέχιση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Λιβανέζων ανταρτών της Χεζμπολάχ (με τους κινδύνους που ενέχει για εμπλοκή και άλλων κρατών σε αυτή), καθώς και η προβληματική ροή πετρελαίου από τη Νιγηρία (λόγω των επιθέσεων αυτονομιστών ανταρτών κατά πετρελαϊκών στόχων).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 August 2006 - 4:30:26 UTC