Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες, αλλά και οι βομβαρδισμοί
  • [02] Στη Φινλανδία ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [03] Αντίθετο το ΚΚΕ στο σχέδιο απόφασης
  • [04] ΣΥΝ:Να συνεχιστεί η αντιπολεμική κινητοποίηση

  • [01] Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες, αλλά και οι βομβαρδισμοί

    Συνέρχονται σήμερα στη Βηρυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών για να θέσουν σε αμφισβήτηση το γαλλο-αμερικανικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ και να υποστηρίξουν το σχέδιο που έχει καταρτίσει η λιβανική κυβέρνηση για τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης.

    Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Αμρ Μούσα οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και θα διεξαχθεί στην έδρα της λιβανικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή 22 υπουργών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ, που βρίσκεται ήδη στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η Δαμασκός "είναι έτοιμη για έναν περιφερειακό πόλεμο" και απέρριψε το γαλλο-αμερικανικό σχέδιο απόφασης. "Το σχέδιο αυτό ζητεί τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών" χωρίς να κάνει λόγο ούτε για άμεση κατάπαυση του πυρός, ούτε για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, είπε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

    Από την άλλη πλευρά, το αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου για ταχεία αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων δίχασε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκλείοντας το ενδεχόμενο διεξαγωγής σήμερα ψηφοφορίας επί του γαλλο-αμερικανικού σχεδίου απόφασης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν έπειτα από 90λεπτη συνεδρίαση για την προσθήκη ή μη του λιβανικού αιτήματος ως τροπολογίας στο σχέδιο απόφασης, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Αυτό δεν επέτρεψε στο Παρίσι και την Ουάσινγκτον να οριστικοποιήσουν την τελική μορφή του σχεδίου, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ήλπιζαν ότι η απόφαση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών θα μπορούσε να υιοθετηθεί σήμερα η αύριο, αλλά η δυσαρέσκεια της Βηρυτού ως προς το περιεχόμενο του γαλλο-αμερικανικού σχεδίου αποτέλεσε πίεση επί του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να αναζητηθεί μια περισσότερο αποδεκτή εκδοχή.

    "Η ανησυχία μας είναι ότι η λιβανική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι δυσαρεστημένη με το σχέδιο της απόφασης", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν προσθέτοντας ότι τα 15 μέλη του Συμβουλίου θα συνεδριάσουν και πάλι σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα κάνει σήμερα το απόγευμα ( 17.00 ώρα Ελλάδος) δηλώσεις από το ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας για την εξέλιξη των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να πλήξει στρατηγικούς στόχους και σύμβολα της λιβανικής κυβέρνησης έπειτα από τις χθεσινές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χααρέτζ.

    Τρεις νεκροί και περίπου 160 τραυματίες είναι ο -ανεπίσημος- απολογισμός του μπαράζ ρουκετών που εξαπέλυσε η σιιτική οργάνωση στην πόλη Χάιφα χθες το βράδυ. Νωρίτερα, δώδεκα εφεδροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια επίθεσης της Χεζμπολά, στο Βόρειο Ισραήλ.

    "Βρισκόμαστε τώρα σε διαδικασία νέας κλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ό,τι κινείται στη Χεζμπολάχ- αλλά επίσης θα συνεχίσουμε να πλήττουμε στρατηγικούς στόχους μη στρατιωτικής υποδομής", δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματικός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ και ο υπουργός Αμυνας θα συναντηθούν με ανώτατους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας αύριο για να εξετάσουν τα σχέδια αυτά.

    Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε σήμερα περιοχή του ανατολικού Λιβάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε η λιβανική αστυνομία.

    Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν τέσσερις επιδρομές σε λόφους ανατολικά του Μπααλμπέκ, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα λιβανο-συριακά σύνορα. Δεν έχουν προσδιορισθεί οι στόχοι των νυκτερινών αυτών βομβαρδισμών.Επιθέσεις διεξάγονται αυτή την ώρα και σε συνοικίες της νότιας Βηρυτού.

    Εξι άνθρωποι, μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα στο χωριό Γαζάνιε στο νότιο Λίβανο, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής εναντίον του σπιτιού τους.

    [02] Στη Φινλανδία ο Γιώργος Παπανδρέου

    Στη Φινλανδία μεταβαίνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από πρόσκληση του Φινλανδού Υπουργού Εξωτερικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΈ Έρκι Τουομιόγια, με τον οποίο θα έχει συνάντηση το απόγευμα. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Φινλανδός υπουργός με τη συμμετοχή πολιτικών και Υπουργών Εξωτερικών από τις σκανδιναβικές χώρες.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης ανακοίνωσε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί επίσης με τον Νορβηγό Υπουργό των Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε, ο οποίος είναι συμπροεδρεύων στην Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για το Μεσανατολικό.

    Στις συζητήσεις που θα υπάρξουν στο δείπνο και στις συναντήσεις θα τεθούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής και του Ιράν, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - με δεδομένο ότι στη διάρκεια της φινλανδικής Προεδρίας αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις - και το Κυπριακό, είπε ο κ. Αθανασάκης και υπενθύμισε προηγούμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ενόψει και της συνάντησης αυτής με τον Φινλανδό Υπουργό των Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε επίσης ότι στις επαφές στη Φινλανδία θα συζητηθεί γενικότερα το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο κ. Αθανασάκης επανέλαβε, εξ άλλου, την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία στο Λίβανο και πρόσθεσε ότι στην ανάγκη αυτή δεν έχει ανταποκριθεί ως τώρα η Διεθνής Κοινότητα με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει.

    Οι διπλωματικές "καντρίλιες" απλά δίνουν περισσότερο χρόνο στις μάχες, περισσότερο χρόνο στο να υπάρξουν νέα θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Αντίθετο το ΚΚΕ στο σχέδιο απόφασης

    Το σχέδιο απόφασης για το Λίβανο που κατέθεσαν από κοινού προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία και οι ΗΠΑ αποτελεί ένα απαράδεκτο κείμενο που δικαιώνει πλήρως του Ισραηλινούς επιδρομείς, δικαιολογεί τα αμέτρητα εγκλήματά τους και με προκλητική ωμότητα ξεκαθαρίζει πως ο κοινός στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ήταν και συνεχίζει να είναι η εξάλειψη της ένοπλης αντίστασης του Λιβανικού και Παλαιστινιακού λαού, τονίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να στηρίξει και να ψηφίσει αυτό το άδικο και επιθετικό σχέδιο απόφασης σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η αμερικανο-γαλλική συμφωνία φανερώνει πως η προκλητική στήριξη της επιθετικότητας του Ισραήλ αφορά και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή. Εντάσσεται οργανικά στο σχέδιο της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής» και του λεγόμενου εκδημοκρατισμού της σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

    Τα στρατεύματα που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στον Νότιο Λίβανο, με όποια ταμπέλα και αν τα στείλουν είναι φανερό πως στόχο έχουν επιτύχουν αυτό που ο στρατός του Ισραήλ δεν πέτυχε. Θα είναι δύναμη κατοχής και πολέμου.

    Το ΚΚΕ, τέλος, καλεί τον ελληνικό λαό να συμμετέχει την Τρίτη 8 Αυγούστου στις κινητοποιήσεις για τη μαύρη επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι απαιτώντας να σταματήσουν τώρα χωρίς όρους οι δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ και να αποχωρήσει αμέσως από όλα τα εδάφη που κατέχει.

    [04] ΣΥΝ:Να συνεχιστεί η αντιπολεμική κινητοποίηση

    Συνάντηση με τον Ιρανό πρεσβευτή στην Ελλάδα κ. Μεχντί Μοχτασαμί και στη συνέχεια με τον Κουβανό Χερμές Χερέρα Χερνάντες, έχει το πρωί ο κ. Αλέκος Αλαβάνος. Στη 13.00 θα δεχθεί το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας.

    Απαράδεκτο θεωρεί ο ΣΥΝ το αμερικανο-γαλλικό σχέδιο απόφασης για την κρίση στο Λίβανο που προωθείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να το καταψηφίσει.

    Σε δηλώσεις του ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος της εξωτερική πολιτικής του ΣΥΝ, ανέφερε ότι η αντιπολεμική κινητοποίηση πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, προσθέτοντας ότι η Μέση Ανατολή "χρειάζεται ειρήνη με δικαιοσύνη, όχι εξυπηρέτηση των σχεδίων Μπους για τη λεγόμενη « Νέα Μέση Ανατολή»".

    Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, η αποτελεσματικότερη και πιο αξιόπιστη λύση είναι η μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

    "Υπάρχει -είπε- το προηγούμενο της Συνθήκης του Τλατελόλκο για την αποπυρηνικοποίηση της Λατινικής Αμερικής. Στην κατεύθυνση αυτή το Ισραήλ οφείλει να προσχωρήσει άμεσα στη συμφωνία μη διασποράς των πυρηνικών όπλων και όλες οι χώρες της περιοχής να τη σεβαστούν πλήρως".

    Τέλος ο κ. Τριγάζης ζητά "να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για το θέμα, στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής και των πέντε επίσημων πυρηνικών δυνάμεων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 August 2006 - 4:30:48 UTC