Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η πορεία της οικονομίας βαίνει καλώς»
  • [02] Α.Παπαρήγα: Να καταψηφίσουμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

  • [01] «Η πορεία της οικονομίας βαίνει καλώς»

    Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είναι αποφασισμένη να κρατήσει μακριά τα δημοσιονομικά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, η πορεία της οικονομίας βαίνει καλώς και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης. Το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,6% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης και οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωσή του θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν είναι μόνο να περιορίζεται το έλλειμμα κάτω του 3%, αλλά και να μειώνεται, έως ότου ο προϋπολογισμός καταλήξει να είναι ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αλογοσκούφης, οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται, υπάρχει σημαντική ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, περιορίζεται η φοροδιαφυγή και η ελληνική οικονομία εξυγιαίνεται.

    Ο υπουργός Οικονομίας απηύθυνε "μήνυμα" προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως είπε, ότι η καλή πορεία της οικονομίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως αφορμή για χαλάρωση εφόσον ο στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω του 1,7% το 2008. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

    Για τα έσοδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι παρά την προβληματική κατάσταση η οποία επικρατεί και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα φοροδιαφυγής, η πορεία αύξησης των εσόδων είναι ικανοποιητική.

    Τώρα γίνονται νέες διασταυρώσεις σε 5.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ όπως και σε καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι έχουν δοθεί εντολές στις υπηρεσίες ελέγχου να ασκούν τους ελέγχους με διαφάνεια αλλά και με σεβασμό στους πολίτες. "Δεν μπορούν να κάνουν κατάχρηση εξουσίας" συμπλήρωσε.

    Τα τακτικά έσοδα έχουν αυξηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2006 κατά 8% έναντι στόχου 6,5%, ενώ τα καθαρά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 11,4% έναντι στόχου 10,3%.

    Για τις δαπάνες, ο υπουργός αφού επεσήμανε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι ανελαστικές, πρόσθεσε ότι η σπατάλη στο δημόσιο έχει περιοριστεί και οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί μόνο κατά 0,3%.

    Το γεγονός αυτό οφείλεται στον περιορισμό των δαπανών για τόκους λόγω καλής πολιτικής δανεισμού του Δημοσίου.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι πληρωμές του έχουν φθάσει τα 2.448 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα τα 1.730 εκατ. ευρώ.

    Οι προσπάθειες αυτές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που είχαν ήδη θετικά αποτελέσματα, θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν το β΄ εξάμηνο του 2006. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των δαπανών στο β΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος από το 109,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, μειώθηκε στο 107,8% το 2005 και περιορίζεται στο 104,8 το 2006.

    Εξάλλου το ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών ενώ ήταν στο επίπεδο του 75,5% των "15" της ΕΕ, το 2004 αυξήθηκε στο 77,3% και σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2007 θα φθάσει το 80%.

    Θετικά επίσης είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2004 η ανεργία βρισκόταν στο 11,3%, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 στο 10,4% ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 μειώθηκε περαιτέρω, στο 9,7%.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,8% το 2004 και κατά 2,9% το 2005.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας αφού αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές, είπε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες με σταθερότητα για την ανάπτυξη, την πιστή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την αύξηση των επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την περαιτέρω υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την επιτάχυνση της υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Αβραμόπουλου

    Σε ένα έτος από σήμερα θα έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες των νοσοκομείων, σε νοσηλευτικό προσωπικό.

    Σε αυτό συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας.

    Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, θα προσληφθούν άμεσα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 250 άτομα και στη συνέχεια, με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων 4.500 νοσηλευτών.

    Παράλληλα, με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα προσληφθούν άλλα 5.000 άτομα.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η συγκρότηση Διϋπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή και των υπουργείων Απασχόλησης και Ανάπτυξης, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός πάγιου διαχειριστικού συστήματος των νοσοκομείων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, η Διϋπουργική Επιτροπή θα υποβάλει μέχρι τον Οκτώβριο ολοκληρωμένες προτάσεις για το διαχειριστικό σύστημα των νοσοκομείων.

    Τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκαν στην πρόοδο του τομεακού προγράμματος για την υγεία (του Γ'ΚΠΣ). Οπως είπαν, η απορρόφηση έχει φθάσει το 44,4% έναντι του 12% που ήταν πριν από δυο χρόνια.

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

    Αλληλοενημέρωση για την πορεία της οικονομίας μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα, έγινε στο υπουργείο Οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον κ. Γκαργκάνα για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας με έμφαση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των προβλέψεων στα μακροοικονομικά μεγέθη.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκαργκάνας αναφέρθηκε στο θέμα των επιτοκίων. Το υπουργείο Οικονομίας αναγνωρίζει ότι υφίσταται αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά παράλληλα προσδοκά ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

    Πάντως, πέρυσι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είχε μία αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της τάξης του 0,3%, ενώ για φέτος το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι θα είναι κατά τι μικρότερη.

  • ** Στις 18.00 θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων.

  • ** Στις 19.00 θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ, με αντικείμενο την πορεία εφαρμογής του ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ.

  • ** Τέλος, έγινε γνωστό ότι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα συζητηθεί αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    [02] Α.Παπαρήγα: Να καταψηφίσουμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) στις εκλογές για τους ΟΤΑ του προσεχούς Οκτωβρίου κάλεσε τους πολίτες η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και να γυρίσουν, όπως είπε, την πλάτη «στην ιερή συμμαχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η κα Παπαρήγα στο εκλογικό κέντρο της ΝΑΣ, με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Μαντά από το ΔΗΚΚΙ, του Αλέκου Βερναδάκη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση» και του Λάμπρου Βλάχου από την «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών», τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να κάνουν το πρώτο αποφασιστικό βήμα και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Συνεργασίας.

    Μάλιστα επεσήμανε ότι εάν δεν το πράξουν τότε δίνουν το «πράσινο φως» για όξυνση του ανταγωνισμού ΝΔ- ΠΑΣΟΚ όχι σε θέματα ουσίας, αλλά για την εκλογική πελατεία και για την εφαρμογή περισσότερων αντιλαϊκών μέτρων.

    Χαρακτήρισε την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων ως «ψευδεπίγραφη», αν και όπως είπε «έχουν κοινό μοτίβο προπαγάνδας, χρησιμοποιώντας το παραπλανητικό τρίπτυχο Ανάπτυξη- Αρμοδιότητες- Πόροι». «Δεν είμαστε αντίθετοι στο παραπάνω τρίπτυχο», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι όροι και οι ρόλοι για την επίτευξή του, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι μέσω αυτού ξεπουλούν τα πάντα στους ιδιώτες σε βάρος των πολιτών.

    Ο κ. Π. Μαντάς τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες να συσπειρωθούν ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ με την υποστήριξη, όπως είπε, του ΠΑΣΟΚ και αυτή η συσπείρωση να εκφραστεί στις επικείμενες εκλογές, ώστε η μεν κυβέρνηση να καταλάβει ότι είναι υπό προθεσμία, το δε ΠΑΣΟΚ να αισθανθεί τις συνέπειες της "συγκυβέρνησης", όπως είπε.

    Ο κ. Α. Βερναδάκης είπε ότι οι επικείμενες εκλογές έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, ενώ ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι θα πρέπει να αποδυναμωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, ώστε να είναι προσεκτικά στους χειρισμούς τους και εξαπέλυσε βολές κατά των υποψηφίων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, λέγοντας ότι όλοι είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν στους ιδιώτες, πόρους που προέρχονται από τους πολίτες.

    Παράλληλα οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου καταδίκασαν την επέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο, ενώ κατηγόρησαν τα ΜΜΕ ότι έχουν αποκλείσει τους υποψήφιους της Συνεργασίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα. Παπαρήγα είπε ότι η ΝΔ για ψηφοθηρικούς λόγους ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει υποψηφίους του ΚΚΕ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ προτιμά να μην κερδίσει έναν δήμο παρά να μπερδέψει το λαό.

    Σχετικά με τον ΣΥΝ και το άνοιγμα που είχε κάνει ο κ. Αλέκος Αλαβάνος όταν ανέλαβε την προεδρία του κόμματος είπε ότι μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές και δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύμπραξη.

    Τέλος ο κ. Π. Μαντάς απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΔΗΚΚΙ λαμβάνει την κρατική επιχορήγηση είπε ότι «η κυβέρνηση κρατάει περίεργη στάση. Αν και βγάζει το κονδύλιο δημιουργεί τεχνικά προβλήματα ώστε να μην μπορούσε να εισπράξουμε τα χρήματα» και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθούν να μην πάρει το ΔΗΚΚΙ την επιχορήγηση και να περιθωριοποιηθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 July 2006 - 14:30:17 UTC