Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου για την οικονομία
  • [02] Εγκαινιάζεται ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν
  • [03] Συνάντηση Αλαβάνου-Τσιτουρίδη
  • [04] Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου για την οικονομία

    Με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα, συναντάται στις 10.00 το πρωί, στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το προεδρείο της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοίας και με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Στις 5.00 μ.μ., στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συναντηθεί με το Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη, το οποίο δραστηριοποιείται υπο την αιγίδα του ΟΗΕ, και στο οποίο συμμετέχουν έξι γυναίκες απο την Παλαιστίνη, έξι από το Ισραήλ και έξι γυναίκες από άλλες εθνικότητες.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Σοσιαλιστική Διεθνής και ο Προεδρός της, για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, και ύστερα από σειρά συναντήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλίο και τον Πρόεδρό του, Χοσέ Μπορέλ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράϊς.

    Χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη, με ομιλία του, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" , παρουσία βουλευτών, κομματικών στελεχών και οπαδών του κόμματος, σε εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζοντας τις υποψήφιες για το Δήμο και τη Νομαρχία, Χρύσα Αράπογλου και Βούλα Πατουλίδου .

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη πλήττεται από την πολιτική της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα» ότι «ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται έντονη ανασφάλεια» και ότι «η ΝΔ πέτυχε να μετατρέψει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια απαισιοδοξίας στην Ευρώπη».

    Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «μη σοβαρή επικίνδυνη και αναξιόπιστη» ασκώντας κριτική για την απογραφή, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλησε να λάμψει η αλήθεια» και «διέσυρε την Ελλάδα». Το ίδιο «έκανε και με τη FIFA», από την οποία - όπως είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ - «μπήκε υπό επιτροπεία».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι αντικατέστησε «την αξιοκρατία με διωγμούς και συνεχίζει με όποιον δεν σκύβει το κεφάλι», "διέλυσε τη δημόσια διοίκηση και απομάκρυνε 25.000 έμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τα οποία αντικατέστησε με κομματικά στελέχη», ενώ ισχυρίστηκε ότι με τροπολογία, που κατέθεσε για την αύξηση του φόρου στην τιμή των καυσίμων και την προαναγγελία της «αφέθηκε ανοιχτό το πεδίο στους κερδοσκόπους να θησαυρίζουν».

    «Ο πρωθυπουργός» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, "συγκαλύπτει το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο των υποκλοπών για έντεκα μήνες», ενώ έβαλε και κατά του κ. Πολύδωρα, που «αρνήθηκε να στείλει το πόρισμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, γιατί δεν είναι εξεταστική επιτροπή».

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση και για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, λέγοντας πάντως «ότι ακούγεται λογική η βάση του δέκα για την είσοδο στα Πανεπιστήμια, αλλά όχι όταν εφαρμόζεται τελευταία στιγμή» και αντιπρότεινε «τετραετείς Προγραμματικές Συμφωνίες με κάθε Πανεπιστήμιο, διαρκής αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, αποκέντρωση εξουσίας προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, αύξηση των πόρων για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και δέσμευση πόρων του Δ' ΚΠΣ κατά 40%».

    Ασκησε κριτική και για την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι «3 δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές, πέρασαν στην τουρκική οικονομία και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μπορεί και να χρειαστούν τελικά άλλα τόσα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΣΙΝΟΥΚ που έπεσε στη Θεσσαλονίκη δυο χρόνια πριν, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει 22 μήνες μετά, τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τα αίτια της πτώσης», ενώ κατηγόρησε την ΝΔ "ότι θέλει την αναθεώρηση του Συντάγματος για να συγκεντρώσει περισσότερη εξουσία. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα όμως δεν θα το επιτρέψει αυτό» πρόσθεσε.

    [02] Εγκαινιάζεται ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας, συνοδευόμενος από τον γγ του υπουργείου Ν.Στεφάνου, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στο Τσεϊχάν, για τα εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τυφλίδα-Τσεϊχάν, που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τη Νότια Τουρκία, ύστερα από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο αγωγός μήκους 1760 χιλιομέτρων κόστισε 4 δισ.δολάρια και δίνει τη δυνατότητα στη Δύση να προμηθεύεται πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα, παρακάμπτοντας τη Ρωσία και το Ιράν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο αγωγός Μπακού- Τσεϊχάν, όπως και ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, που θα λειτουργήσει στις αρχές του 2007, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το ενεργειακό αλλά και το γεωπολιτικό τοπίο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [03] Συνάντηση Αλαβάνου-Τσιτουρίδη

    Με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο συναντάται το μεσημέρι ο υπουργός Απασχόλησης.

    Στη συνέχεια ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, επικεφαλής κλιμακίου, θα αναχωρήσει για επίσκεψη στο νομό Αχαίας. Θα έχει επαφές με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με εκπροσώπους νομών της Δυτικής Ελλάδας.Επίσης, θα επισκεφθεί εργατικές κατοικίες στην Πάτρα.

    Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η πρόληψη ατυχημάτων στον κατασκευαστικό τομέα και θέματα που αφορούν το ΤΣΜΕΔΕ ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης του κ.Τσιτουρίδη με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννη Αλαβάνο.

    [04] Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή

    Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή. Έχοντας καταστήσει τη λιβανική κυβέρνηση υπεύθυνη για την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις κατά κύματα εναντίον του Λιβάνου καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας.

    Τουλάχιστον 27 Λιβανέζοι άμαχοι μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια επιδρομών που πραγματοποίησε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σήμερα, σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό της αστυνομίας και νοσοκομείων.

    Νωρίτερα, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν με τουλάχιστον έξι ρουκέτες δύο διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού και ένα παρακείμενο δρόμο αναγκάζοντας τις αρχές του αεροδρομίου να εκτρέψουν τις πτήσεις σε άλλα αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής,ανέφεραν πηγές την λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Σε αντίποινα,αντάρτες της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν δέκα ρουκέτες Κατιούσα εναντίον του οικισμού Ναχαράγια στο βόρειο Ισραήλ,ανέφεραν πηγές της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 40χρονη Ισραηλινή.

    Αεροπλάνα και εγκαταστάσεις του αεροδρομίου δεν επλήγησαν.Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί η έκταση των ζημιών.Εκπρόσωπος του ισρραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την αεροπορική επιδρομή στους διαδρόμοςυ προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου της Βηρυτού.Χθες ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τουλάχιστον 12 γέφυρες και ύποπτες θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 July 2006 - 6:30:22 UTC