Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
  • [02] "Πολύ καλές οι σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο"

  • [01] Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    «Βαθμό κάτω από τη βάση» έβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην κυβέρνηση σε όλα τα θέματα και την κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την κατιούσα που έχει πάρει η χώρα. Ο κ. Παπανδρέου προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, τονίζοντας ότι καθήκον και στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ανακοπή αυτής της πορείας.

    Η κυβέρνηση με την πολιτική της, πρόσθεσε, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στον πολίτη και τη νέα γενιά, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτεία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το σημερινό θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν η παιδεία, όπου, όπως τόνισε, η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση του δέκα. Για να προσθέσει ότι, επίσης, κάτω από τη βάση παίρνει η κυβέρνηση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, στην υγεία, την ακρίβεια, την κοινωνική ασφάλιση, την περιφερειακή ανάπτυξη, την αξιοκρατεία, την ανεργία και την απασχόληση.

    Στην παιδεία, ανέφερε, με τα αποσπασματικά και αυταρχικά μέτρα που παίρνει αποκληρώνει μια ολόκληρη γενιά. Οι θέσεις της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι ανούσιες, αυταρχικές και αναποτελεσματικές, δεν έχουν καμία τύχη και δεν δίνουν προοπτική στους νέους.

    Ενόψει της αδυναμίας της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συντεταγμένο και δομημένο διάλογο με τη νέα γενιά, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία είναι απαραίτητες, αλλά πρέπει να εδράζονται σε ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες περιέγραψε.

    Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, τη διάθεση του 40% του Δ' ΚΠΣ στην παιδεία και την κατάρτιση, την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, το οποίο θα δίνει προοπτικές στους νέους και δεν θα τους ισοπεδώνει, την αντιμετώπιση του πραγματικού ταξικού προβλήματος της παιδείας, που υποχρεώνει το μέσο πολίτη να πληρώνει τεράστια ποσά και τη διασφάλιση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς οικονομικού περιορισμούς. Και τέλος, στην αυτοτέλεια των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ολα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα γίνουν με ουσιαστική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το καλοκαίρι αυτό είναι καλοκαίρι μάχης για όλους, με στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα αυτοπεποίθηση και ελπίδα, με πρώτο σταθμό της νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να μην κερδίσουμε», παραφράζοντας τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε πει ότι "δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε". Δίνοντας έτσι το στίγμα και της εισαγωγικής του ομιλίας, αλλά και των στοχεύσεων και προθέσεών του.

    Επόμενη φράση του κ. Παπανδρέου που σημειώθηκε από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν εκείνη που αναφερόταν στην εσωστρέφεια και την προς τα έξω εμφάνιση του κόμματος και των στελεχών του. «Δεν είμαστε κόμμα σχολιασμού, αλλά κόμμα παραγωγής πολιτικών θέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στη συνεδρίαση πολλά μέλη του οργάνου αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και φάνηκε ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό. Και ξεκινά από το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών τον Οκτώβριο και φθάνει μέχρι το φθινόπωρο του 2007 και πάντως σε κάθε περίπτωση εκτιμήθηκε ότι οι εκλογές θα είναι πρόωρες.

    Η βασική επιχειρηματολογία των στελεχών που υποστήριξαν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στηρίχθηκε στο ότι η κυβέρνηση παίρνει πίσω όλα τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια, ενώ έχει αρχίσει την παραχολογία.

    Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε πως εκ των πραγμάτων προκύπτει προεκλογικό κλίμα, αλλά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να κινείται με βάση τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

    Στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αναφέρθηκαν ο Δημήτρης Ρέππας (παραμένει στην εκτίμησή του για διπλές εκλογές τον Οκτώβριο), Χρήστος Παπουτσής, Μαρία Δαμανάκη, Βαγγέλης Παπαχρήστος και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

    Ο τελευταίος έκανε μια σκληρή τοποθέτηση σχετικά με την παρουσία του ΠΑΣΟΚ και την επικοινωνιακή του πολιτική. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σαφές και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, έχει προοδευτικές θέσεις σε ελάσσονα θέματα (μετανάστες, μειονότητες) και συντηρητικές σε μείζονα θέματα (οικονομία, εθνικά θέματα, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις κ.λπ.). Χρησιμοποίησε τον όρο συντηρητικές θέσεις, διότι, όπως ανέφερε, πολλά στελέχη θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει και πολύ από τη δεξιά. Το 2004, πρόσθεσε, δεν κάναμε δίκαιη αυτοκριτική και πολλά στελέχη που ευθύνονται για την κακή πορεία του κόμματος είναι εκείνα που βγαίνουν να εξηγήσουν στα κανάλια την άλλη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό σημείωσε είναι αντίφαση.

    Εκείνο, όμως, που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η αναφορά του στην ενδεχόμενη απειλή σχίσματος στο ΠΑΣΟΚ. Οπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε ότι δέχεται μια επίθεση το τελευταίο διάστημα. Πρόσθεσε ότι ο "δημοκρατικός Τύπος", αλλά και στο σύνολό του ο Τύπος έκανε μείζον θέμα τις αλλαγές αρμοδιοτήτων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς θέλει να υπαγορεύει στο κόμμα και τον πρόεδρό του τι πρέπει να κάνουν. "Αν δεν κάνετε αυτά που σας λέμε, θα είμαστε απέναντί σας", είναι το μήνυμα των μέσων ενημέρωσης, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, τα οποία, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, χωρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε εκείνα που συμφωνούν μαζί τους και σε εκείνα που δεν συμφωνούν. Αν αυτό, πρόσθεσε, δεν το πολεμήσουμε ενιαία και σθεναρά, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε σχίσμα.

    Επίσης, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα με ειδική μνεία στα σενάρια αποσταθεροποίησης του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, τα οποία, όπως είπε, αποδυναμώνουν τη διαπραγματική ισχύ του Ελληνισμού, την προσπάθεια εξεύρευσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπρικό. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παίρνει "σκληρότερες θέσεις" σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα χαλαρά. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει, τούλαχιστον, στο θέμα αυτό να συνταχθεί με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπέμψει σαφές πολιτικό μήνυμα και στίγμα και να ξεκαθαρίσει ποιών τα συμφέροντα εκπροσωπεί. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιπαλέψει και τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία αντιμάχονται την πολιτική εξουσία για να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους. Ανέφερε, επίσης, ότι οι βουλευτές εξαιτίας του ασυμβιβάστου έπεσαν στην αγκαλιά των μέσων ενημέρωσης και υπέκυψαν στη γοητεία των δηλώσεων.

    Παρεμβαίνοντας στο θέμα αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι συνέπεια της εφαρμογής του ασυμβίβαστου και εμφανίζονταν και στο παρελθόν.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών, διατυπώνοντας την άποψη ότι ίσως χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την πρόταση του Συνασπισμού για μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε Εξεταστική Επιτροπή και στην παράταση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πολιτική ομηρία του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής ζωής.

    Ο Χρήστος Παπουτσής αναφέρθηκε και στο θέμα των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

    Στο θέμα των δημοσκοπήσεων αναφέρθηκε και η Μαρία Δαμανάκη, η οποία τόνισε ότι πρέπει να λάβουμε το μήνυμά τους. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει σε νέα φάση και να δώσει σαφές μήνυμα και συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει, πρόσθεσε, να ξεφύγει από τα μακροοικονομικά και να ασχοληθεί με την κοινωνική διάσταση της οικονομίας. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ακυρώσει τη "γελοιότητα του διαλόγου" και τη συναίνεση, εκεί που η κυβέρνηση δεν έχει προτάσεις ή σχέδιο.

    Επίσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στη συλλογικότητα των αποφάσεων αλλά και του ρόλου κάθε μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, ο οποίος, δεν μπορεί να ακυρώνεται από δηλώσεις άλλου στελέχους.

    Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εσωστρέφεια που παρουσίαζε το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα. Τόνισε ότι χωρίς να θέλει να ρίξει νερό στο αυλάκι της εσωστρέφειας, επισήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν προβλήματα στο κόμμα λόγω κακών χειρισμών, με αποτέλεσμα να κατορθώσει το ΠΑΣΟΚ να μεταφέρει στο εσωτερικό του τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας.

    Στη συνεδρίαση τέθηκε και θέμα σχετικά με την αντιμετώπιση των "αντάρτικων" συνδυασμών στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Υπήρξε ομοφωνία αναφορικά με τη συνέχιση της προσπάθειας να πεισθούν οι "αντάρτες" να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ειπώθηκε, θα ισχύσουν και θα εφαρμοσθούν οι καταστατικές διαδικασίες, που ερμηνεύεται ως επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε όσους επιμείνουν.

    [02] "Πολύ καλές οι σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο"

    Το πολύ καλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού κόσμου και τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης των θεσμικών και οικονομικών τους σχέσεων, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της με θέμα "Η Ελλάδα στον Αραβικό χώρο: ανασκόπηση και προοπτικές".

    Η κ. Μπακογιάννη ήταν η επίσημη προσκεκλημένη ομιλήτρια στο γεύμα που πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Άραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυσή του. Χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο πρέσβης του Λιβάνου, Γουίλιαμ Χαμπίμπ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Αντωνόπουλος. Στο γεύμα παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Θόδωρος Κασίμης και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, ο βουλευτής Χρήστος Πρωτόπαπας, εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Άραβες πρέσβεις και επιχειρηματίες.

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο ήταν και είναι μοναδικές σε όλους τους τομείς, αν και ξεκίνησαν συγκρουσιακά. Πολύ γρήγορα όμως, όπως είπε, υπήρξε ένας αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ του ελληνικού και του αραβικού κόσμου, ενώ και η νέα θρησκεία, το Ισλάμ, επέδειξε σεβασμό προς την Ορθοδοξία και τα καθιδρύματα της σε ολόκληρη την περιοχή που κυριάρχησε. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την προστασία από τον ίδιο τον Προφήτη Μωάμεθ της περίφημης Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Όπως σημείωσε η κ.Μπακογιάννη, "η συνύπαρξη του αραβικού και του ελληνικού πολιτισμού που άρχισε τότε, αποτελεί την πλέον εντυπωσιακή διάψευση της πρόσφατης -και κατά τη γνώμη μου ρηχής- θεωρίας περί Β¨συγκρούσεως πολιτισμώνΒ¨. Όσοι τα λένε και τα γράφουν αυτά έχουν ελλιπείς γνώσεις ιστορίας. Αγνοούν -ή θέλουν να αγνοούν- την εκπληκτική σύνθεση των δύο μεγάλων μας πολιτισμών".

    Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έκπληξη όσο και τη λύπη της για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ισλαμικής Διάσκεψης στο Μπακού, σε ότι αφορά τις θέσεις που υιοθέτησε για το Κυπριακό. "Ελπίζω στο αμέσως προσεχές μέλλον θα επικρατήσουν διαφορετικές σκέψεις. Το κυπριακό πρόβλημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί και οφείλουμε όλοι να ενθαρρύνουμε μεν την ανάπτυξη και τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων, χωρίς όμως, έστω και εμμέσως, να υποβαθμίζουμε τη νομιμότητα του διεθνώς αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους. Πιστεύω ότι αυτό το τελευταίο δεν ήταν στις προθέσεις των αραβικών χωρών. Όλες στήριξαν πάντα τη μοναδική νόμιμη Κυπριακή κυβέρνηση και σταθερά υποστηρίζουν, όπως και η Ελλάδα, την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων."

    Η υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά αρραγή συνεργασία με τις αραβικές χώρες (ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ) και πάντα στήριξε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο παλαιστινιακό, η κ.Μπακογιάννη τόνισε ότι οι απαγωγές και οι υπέρμετρες στρατιωτικές ενέργειες επιτείνουν την ένταση και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές.

    Για το θέμα του Ιράκ, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, ενώ όπως είπε, αυτό που πρέπει να κερδηθεί είναι το διπλό στοίχημα της ανοικοδόμησης και της ασφάλειας. Περισσότερο αισιόδοξη, όπως είπε, είναι για το θέμα του Ιράν μετά τις τελευταίες προτάσεις των μεγάλων δυνάμεων προς την ιρανική πλευρά, αρκεί όπως είπε να ενισχυθεί και να στηριχθεί η δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

    Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αν και "οι πολιτικές μας σχέσεις βρίσκονται, γενικά, σε εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο, δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο και για τις οικονομικές μας σχέσεις". Είναι προφανές, είπε, ότι για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, των επενδύσεων, των εισαγωγών και εξαγωγών, των μεταφορών και του τουρισμού, απαιτείται να δημιουργηθεί πρώτα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, τόσο με το σύνολο του αραβικού κόσμου, όσο και με κάθε χώρα χωριστά. Όπως επισήμανε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έχουν από καιρού ξεκινήσει σειρά επισκέψεων σε αραβικές χώρες, με σκοπό την υπογραφή συμφωνιών που θα διευκολύνουν, μεταξύ άλλων, και τις μεταξύ μας οικονομικές σχέσεις.

    Σχετικά με το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τα κενά στη νομοθεσία κάθε χώρας που εμποδίζουν την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων, να προτείνει όλα τα αναγκαία θεσμικά μέτρα για την διευκόλυνσή τους, να εντοπίσει τους επιμέρους τομείς, ανά χώρα, στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, η συνεργασία αυτή, και να ενημερώσει τους Έλληνες και Άραβες επιχειρηματίες για τις δυνατότητες επενδύσεων και εμπορίου εκατέρωθεν.

    Όπως τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει σε προϊόντα και υπηρεσίες στον αραβικό κόσμο, ο οποίος τα εκτιμά ιδιαίτερα, ενώ οι αραβικές χώρες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως την καλύτερη βάση για κάθε δραστηριότητά τους στην Ευρώπη. Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική ναυτιλία είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μεταφορέας αγαθών - και πετρελαίου - κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και επωφελές και για πολλές αραβικές χώρες.

    Η κ.Μπακογιάννη απευθυνόμενη προς τους παρευρισκόμενους, είπε ότι θα πρέπει να συνδέσουμε τις πόλεις και τα λιμάνια μας με νέες αεροπορικές και ναυτιλιακές γραμμές, να ενθαρρύνουμε τους πολίτες μας να επισκέπτονται τις ιστορικές χώρες και πόλεις μας και να καταναλώνουν τα προϊόντα που παράγουμε, και γενικότερα να αναπτύξουμε πολύπλευρα τη συνεργασία μας.

    Εξάλλου, στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους από τις φίλες, όπως είπε, Αραβικές χώρες, υπογράμμισε την τεράστια συνεισφορά του Άραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Αναπτύξεως κατά τα 25 χρόνια της λειτουργίας του και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις προσπάθειες του. Ο Δ.Σιούφας βεβαίωσε ότι η σύγχρονη Ελλάδα επιδιώκει και προωθεί ένα νέο οικονομικό και εμπορικό άνοιγμα προς τις χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και γενικότερα του Αραβικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ.Σιούφας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να διοργανώσει στη Ρόδο (μαζί με την προεδρεύουσα της ΕΕ, Φιλανδία) την 6η Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η ελληνική στρατηγική, όπως κατ' επανάληψη έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συνοψίζεται στο τρίπτυχο "ειρήνη-συνεργασία-ανάπτυξη". Όπως είπε, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην πολιτική της ΕΕ για τη "Νέα Γειτονία ειρήνης και συνεργασίας" και σημείωσε ότι "στηρίζουμε ένθερμα το σχέδιο για τη δημιουργία το 2010, μιας Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

    Ο Δ.Σιούφας τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ενδυνάμωση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με τα κράτη του Αραβικού Κόσμου σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ενέργεια, το εμπόριο, την επιχειρηματική δράση, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τον πολιτισμό. Όπως σημείωσε το "υπουργείο Εξωτερικών, η υπουργός κα Μπακογιάννη, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Στυλιανίδης, όλα τα υπουργεία στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους, αναπτύσσουμε συστηματικές δράσεις στην κατεύθυνση αυτή", και ανέφερε ως απόδειξη τα αποτελέσματα των επισκέψεων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στην Αραβική Χερσόνησο και τη Λιβύη και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 July 2006 - 18:30:21 UTC