Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρές διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [02] Παπανδρέου για ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [03] Επίσκεψη Παπούλια σε Μετέωρα και Τρίκαλα
  • [04] Νικηφόρο ντεμπούτο για τους "οράνιε"

  • [01] Σκληρές διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των "25" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, θα εξετάσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της κοινότητας με την Τουρκία, καθώς στη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ, που εξέτασε το θέμα, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έδωσε την απαραίτητη συγκατάθεσή της για την επίτευξη συμφωνίας επί της κοινής θέσης των "25".

    Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το κείμενο της κοινής θέσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, κείμενο που ικανοποιεί τα ελληνικά και κυπριακά αιτήματα. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη, μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, εάν οι υπουργοί αποφασίσουν να αποδεχθούν τα αιτήματα της Κυπριακής πλευράς για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    " Αναμφίβολα, δεν θα πάω. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Δεν θα πάω και να περιμένω στο αεροδρόμιο," δήλωσε σήμερα ο Γκιούλ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετά από ερώτηση κατά πόσον θα παραστεί στη σύνοδο εάν οι υπουργοί της ΕΕ δώσουν μια "πολιτική" απόφαση.

    Η Τουρκία ήλπιζε να ολοκληρώσει το πρώτο και ευκολότερο από τα 35 "κεφάλαια" της πολιτικής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο περιθώριο της συνόδου.

    Ωστόσο η Κύπρος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του κεφαλαίου για την επιστήμη και την έρευνα χωρίς την αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει και να ομαλοποιήσει τους δεσμούς της με τη Λευκωσία.

    Δημοσκόπηση RASS

    Μηνύματα σχετικά με το χειρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων στέλνουν οι ακρίτες των νησιών μας, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι βεβαίως και θέλουν την ειρήνη και την ειρηνική σύνυπαρξη, αλλά αντιστέκονται σθεναρά στην άνευ όρων παράδοση, στον ενδοτισμό, σε ακραίες απόψεις που φτάνουν να μιλούν ακόμα και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών τους.

    Απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση Στεφανόπουλου (πρόταση που υποστηρίχτηκε και από άλλους, αμέσως ή εμμέσως...) για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με ποσοστό 74,9%.

    Δηλώνουν με ποσοστό 76,3% ότι θα αισθάνονταν ανασφαλείς, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε.Με ποσοστό 77% πιστεύουν πως η Τουρκία δεν θέλει πραγματικά την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ελλάδα.

    Με ποσοστό 44,8% τάσσονται υπέρ της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων σε 12 μίλια, παρά το casus belli της Αγκυρας.Με ποσοστό 78,4% δηλώνουν πως τα εθνικά μας θέματα τους απασχολούν πολύ ή αρκετά.

    Τα παραπάνω σημαντικά όσο και ελπιδοφόρα στοιχεία προκύπτουν από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" η εταιρεία RASS στους κατοίκους των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και στη Ρόδο.

    Δημοσκόπηση VPRC

    Μετά το πρόσφατο επεισόδιο στο Αιγαίο,έχει αυξηθεί το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο,σύμφωνα με το Βαρόμετρο της VPRC για την "Καθημερινή της Κυριακής".

    Ειδικότερα το 48% εκτιμά ότι έχουν χειροτερεύσει,το 42% ότι έχουν παραμένει στάσιμες και το 6% ότι έχουν καλυτερεύσει. Το 72% θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ το 24% το θεωρεί πιθανό.

    Επίσης η κοινή γνώμη θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας αρνητική για την Ευρωπαική Ενωση.

    Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ RESEARCH

    Η πανελλαδική δημοσκόπηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που διενήργησε η εταιρία Κάπα Research για "Το Βήμα της Κυριακής" στο διάστημα 7-8 Ιουνίου περιέχει μηνύματα για όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς και ζητεί επαγρύπνιση αλλά και αποφασιστικότητα από την πολιτική ηγεσία.

    Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες δεν πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού μόνο ένας στους τέσσερις απαντά θετικά στο σχετικό ερώτημα και ένα υψηλό ποσοστό που φτάνει στο 43% θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της θα διακοπεί κάποια στιγμή. Αυτή η στάση ίσως επηρεάζεται και από την ευρεία πεποίθηση που φτανει στο 85% ότι οι Τούρκοι έχουν επεκτατικές βλέψεις για την Ελλάδα.

    Ο ίδιος επηρεασμός διακρίνεται και στην άποψη μεγάλης πλειοψηφίας (79,5%) ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες της Ενωσης η Ελλάδα θα πρέπει να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

    Ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για το οποίο το 82,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν είναι απολύτως ανεξάρτητο αλλά επηρεάζεται από τις μεγάλες δυνάμεις. Επίσης σε ποσοστό 69% δεν υπάρχει αντίρρηση να αλλάξει η πάγια ελληνική θέση κατά την οποία η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι ο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    [02] Παπανδρέου για ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με δήλωσή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλία "εδώ και τώρα" για τα ελληνοτουρκικά και επανέλαβε την πρότασή του για τη χάραξη νέας στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, πρόταση την οποία έχει ήδη παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα παρουσιάσει την Τρίτη στον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Παπανδρέου ζητεί από τον Κ. Καραμανλή να κινηθεί γιατί, όπως αναφέρει, τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν μπορούν να αφεθούν στη λογική της αδράνειας και της ακινησίας, η ένταση οδηγεί στην κλιμάκωση των εξοπλισμών και στις υποχωρήσεις και η χώρα βρίσκεται σήμερα σε δυσμενέστερη θέση απ' ό,τι το 2004, γιατί από την κυβέρνηση εγκαταλείφθηκε η στρατηγική του Ελσίνκι.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του σημειώνει:

    "Χρειάζεται η προετοιμασία των συνθηκών για έναν στοχευμένο πολιτικό διάλογο, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας γίνεται με την παραπομπή του θέματος, με συνυποσχετικό, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτονόητο προηγούμενο, σε εκείνη τη φάση, είναι η άσκηση του δικαιώματός μας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Ακόμα και όσοι ασκούν σήμερα πρόχειρη κριτική για το θέμα αυτό, γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο δρόμος. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταλήξουμε σε ένα Σύμφωνο Ειρήνης και Ασφάλειας με την Τουρκία. Για τη σταδιακή και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών. Για τη διασφάλιση του "μερίσματος ειρήνης" και την αποδέσμευση πόρων για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική πολιτική. Προς όφελος και των δύο λαών".

    [03] Επίσκεψη Παπούλια σε Μετέωρα και Τρίκαλα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας μεταβαίνει σήμερα στο Νομό Τρικάλων όπου θα επισκεφθεί τα Μετέωρα και την Τρίτη τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων για να παραστεί στην τελετή ονομασίας Μονίμων Λοχιών Τάξεως 2006 και να απονείμει τα πτυχία.

    Ο κ. Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να αφιχθεί στα Μετέωρα μετά το μεσημέρι, όπου θα τον υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αναστασίου.

    Ο Πρόεδρος θα ξεναγηθεί στην Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, όπου στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος - Δουσίκου.

    Την Τρίτη το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αφιχθεί στα Τρίκαλα στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, όπου απονείμει τα πτυχία στους Μόνιμους Λοχίες τάξεως 2006.

    Το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός επιβλητικού γλυπτού στην είσοδο του της μαρτυρικής πόλης του Διστόμου, που παρέστη και κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο των εκτελεσθέντων πριν 62 χρόνια από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

    Είναι η δεύτερη φορά που ο Κάρολος Παπούλιας είναι παρών στις εκδηλώσεις της μαρτυρικής πόλης με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο δήμαρχος Διστόμου Λουκάς Παπαχρήστου στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στα πραγματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα τις τρομακτικές επιπτώσεις που είχε η εκτέλεση των συμπολιτών του στην ευρύτερη περιοχή.

    Στάθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα εκείνης της θυσίας, τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή αγώνα για την ειρήνη και τη συνεννόηση μεταξύ των λαών.

    Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος και όλοι οι βουλευτές του νομού, ενώ ο κ. Παπούλιας δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

    [04] Νικηφόρο ντεμπούτο για τους "οράνιε"

    Νικηφόρο ήταν το ντεμπούτο της Ολλανδίας στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον πρώτο αγώνα τους στη διοργάνωση, που διεξήχθη στο «Τσεντραλστάνιον» της Λειψίας, οι «οράνιε» νίκησαν 1-0 τη Σερβία/Μαυροβούνιο, χάρις σε γκολ του Ρόμπεν στο 18ο λεπτό, και μαζί με την Αργεντινή (νίκησε χθες την Ακτή Ελεφαντοστού 2-1) απέκτησαν το προβάδισμα στον 3ο όμιλο. Με την ομάδα της Σερβίας αγωνίστηκε και στα 90΄ ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς του Ολυμπιακού.

    Πολύ πιο δύσκολα απ΄ότι δείχνει το τελικό σκορ, το Μεξικό επικράτησε 3-1 του Ιράν και μπήκε «με το δεξί» στον 4ο όμιλο του 18ου παγκοσμίου κυπέλλου. Το ματς έγινε στο «Φράνκεν Στάντιον» της Νυρεμβέργης, παρουσία περίπου 40.000 θεατών και για τους νικητές σκόραραν οι Ομάρ Μπράβο (28΄, 76΄), Ζίνια (79΄), ενώ το Ιράν είχε ισοφαρίσει με τον Γκολμοχαμαντί στο 36΄.

    Νικηφόρα ξεκίνησε και η Πορτογαλία στον 4ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ομάδα του Λουίς Φελίπε Σκολάρι επικράτησε 1-0 της Ανγκόλα στον αγώνα, ο οποίος διεξήχθη στο «ΡαϊνΕνεργκί Στάντιον» της Κολωνίας, παρουσία 40.000 θεατών. Το γκολ που χάρισε το «τρίποντο» στους Ιβηρες, οι οποίοι «έπιασαν» το Μεξικό στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου, σημείωσε ο Παουλέτα στο 4΄.

    Στο πρόγραμμα της Δευτέρας: Αυστραλία-Ιαπωνία (16.00), ΗΠΑ-Τσεχία (19.00), Ιταλία-Γκάνα (22.00).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 June 2006 - 6:30:20 UTC