Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος:Αλλαγή πολιτικής στα ελληνοτουρκικά
  • [02] 25 ετη απο την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΕ
  • [03] Την Αρκαδία επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου

  • [01] Στεφανόπουλος:Αλλαγή πολιτικής στα ελληνοτουρκικά

    Αλλαγή πολιτικής στα ελληνοτουρκικά και παραπομπή όλων των, λεγομένων, διαφορών με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προτείνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με άρθρο του στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εκτιμά ότι η προσφυγή στη Χάγη (φροντίζει να διευκρινίσει ότι είναι άλλο το Διεθνές Δικαστήριο και άλλο το Ποινικό Δικαστήριο) αποτελεί σήμερα τη μόνη διέξοδο, καθώς έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, είτε μέσω της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είτε μέσω διμερών συναντήσεων και συζητήσεων, όπως εκείνες που διεξήχθησαν σε εφαρμογή των αποφάσεων του Ελσίνκι.

    Ειδικότερα, οι διαφορές που προτείνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραπεμφθούν στη Χάγη είναι «τα χωρικά ύδατα και η έκτασή τους, η υφαλοκρηπίδα των νήσων και ο καθορισμός της μεταξύ των δύο χωρών», ακόμα «και η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων». Σ΄ αυτά περιλαμβάνει και την είσοδο τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών, χωρίς υποβολή σχεδίων πτήσεων, εφόσον το θέμα αυτό δεν είναι αντικείμενο του ICAO. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο θα γίνει, όπως αναφέρει, με την υπογραφή συνυποσχετικού από τις δύο χώρες, καθώς «η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στο πρωτόκολλο ιδρύσεως» του Δικαστηρίου.

    Προφανώς, εξαιρεί τα περί «γκρίζων ζωνών», οι οποίες, όπως τονίζει, «ανήκουν στη φαντασία της Τουρκίας μόνον» και «αυτό αποδεικνύεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

    Ο κ. Στεφανόπουλος θεωρεί ότι η πάγια ελληνική θέση με βάση την οποία αναγνωρίζεται μία και μόνο διαφορά με την Τουρκία, εκείνη που αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, «δεν φαίνεται σοβαρή».

    Επίσης εκτιμά ότι «αν δεν αναζητήσουμε λύση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, όλες οι εκκρεμότητες θα παραμείνουν εκκρεμείς, με τις γνωστές συνέπειες και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου».

    Υπενθυμίζει ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελούσε πρόβλεψη της απόφασης του Ελσίνκι, η οποία, όπως αναφέρει, «έθεσε προθεσμία για το τέλος του διαλόγου το έτος 2004 και υπέδειξε ως επόμενο βήμα την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης». Επομένως, αν η Ελλάδα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορεί να ζητήσει τη συμπαράσταση και «τη δεδομένη σύμφωνη γνώμη» των ευρωπαίων εταίρων της.

    Αναφέρει επίσης ότι η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα, αλλά παρατηρεί ότι μέχρι τώρα «δεν επωφελούμεθα με τον τρόπο που μπορούμε».

    Δημοσκόπηση της ALCO

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO για το "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", το 64% των ερωτηθέντων ζητά να ασκηθεί απο τη χώρα μας βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ το 67% εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι υποχωρητική ή μάλλον υποχωρητική στις τουρκικές διεκδικήσεις. Επίσης, βελτίωση στις διμερείς σχέσεις με την Αγκυρα βλέπουν 5 στους 10 ερωτηθέντες.

    [02] 25 ετη απο την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΕ

    Εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, πραγματοποιείται το απόγευμα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

    Αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έχει συνεργασία,στο Μέγαρο Μαξίμου, Με τους υπουργούς Εξωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη και μιάμιση ώρα αργότερα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ.Γιώργο Σουφλιά.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Κάπα Ρισέρτς στο "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ",διευρύνεται στο 1,7% η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ.

    Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων τον περασμένο Μάρτιο ήταν 0,5%. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,8% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 33,1%, ΚΚΕ 6,9%, ΣΥΝ 3,3%, ΛΑΟΣ 4,8%.

    Στην ερώτηση ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, το 57,8% εκτιμά η Νέα Δημοκρατία και 29,9% το ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 41,8% έναντι 33,1% του Γιώργου Παπανδρέου. Το 51,6% κρίνει θετικά και μόνο θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το επεισόδιο του Αιγαίου, ενώ αρνητικά κρίνει το 38,4%.

    Εξάλλου, το 41,7% λέει ναι και μάλλον ναι στην υποψηφιότητα της κυρίας Καραχασάν, ενώ όχι και μάλλον όχι το 54,3%.

    [03] Την Αρκαδία επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου

    Το νομό Αρκαδίας επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει σε ανοιχτή Πολιτική Εκδήλωση, στην Πλατεία του Πνευματικού Κέντρου, στην Τρίπολη, ενώ τη Δευτέρα το πρωί θα επισκεφθεί τη Νεστάνη του Δήμου Μαντινείας, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με κάτοικους της περιοχής.

    Παράλληλα ολοκληρώνονται σήμερα οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του πολιτικού προγραμματισμού του ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών.

    Μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 2 και 3 Ιουνίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση.

    Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν οι τρεις τελευταίες Περιφερειακές Συνδιασκέψεις:

  • Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Υπολοίπου Αττικής, στο Καβούρι. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, θα ανοίξει με ομιλία της, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Φώφη Γεννηματά (Ξενοδοχείο DIVANI). Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.

  • Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, θα ανοίξει με ομιλία του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος (Ξενοδοχείο ΙMPERIAL). Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.

  • Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Πελοποννήσου, στην Τρίπολη. Την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης, θα κηρύξει με ομιλία του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας (Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο). Ώρα έναρξης: 1:00 μ.μ.

    Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι επιδίωξη του Κινήματος είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει ευρύτερο χώρο διαλόγου και διαβούλευσης και για το σκοπό αυτό στην Συνδιάσκεψη συμμετέχουν, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, οι υποψήφιοι Νομάρχες και Δήμαρχοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα, οι Γραμματείς, οι αναπληρωτές Γραμματείς και οι υπεύθυνοι Αυτοδιοίκησης των Περιφερειακών Επιτροπών,οι Συντονιστές και αναπληρωτές Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών, τα μέλη των Περιφερειακών Επιτροπών και των Νομαρχιακών Επιτροπών της Αττικής, τα μέλη των Τομέων του Κινήματος, η Επιτροπή Έμπνευσης και Διαλόγου για τη Νέα Γενιά και τα πενταμελή Συντονιστικά της Αττικής, το ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, η ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ, τα Επιμελητήρια, εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, και συνδικαλιστικοί φορείς από το χώρο της Παιδείας και της Κοινωνικής Πολιτικής.

    Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα ανοίξει με ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου και θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γραμματέως του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, του Θεόδωρου Πάγκαλου, υπεύθυνου του Τομέα Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης, του Κώστα Καρτάλη, Προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, και του Αλέξη Κόκκου, Προέδρου του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης θα λειτουργήσουν, επίσης, Ομάδες Διαλόγου, που στόχο έχουν, την συζήτηση των θέσεων του Κινήματος για την Αυτοδιοίκηση, την Αποκέντρωση και τη Δημόσια Διοίκηση, όπως και τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη και ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

    Το Σάββατο 3 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης, τα συμπεράσματα των Ομάδων Διάλογου. Την παρουσίαση των συμπερασμάτων θα ακολουθήσουν ομιλίες της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γραμματέως του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, του Θεόδωρου Πάγκαλου, υπεύθυνου του Τομέα Αυτοδιοίκησης. και Δημόσιας Διοίκησης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, και του Αλέκου Παπαδόπουλου, Προέδρου της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του Κινήματος.

    Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα κλείσει με ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 May 2006 - 6:30:16 UTC