Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα
  • [02] Ελληνικό και τουρκικό αεροσκάφος συγκρούστηκαν

  • [01] Καραμανλής: Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα

    «Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμά μας και όχι μόνο για να συμμορφωθούμε με τα στάνταρ της Ευρωζώνης, αλλά επίσης και επειδή αποτελεί τη βάση μιας καλής οικονομικής πολιτικής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "LES ECHO".

    Ο κ Καραμανλής υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για τον πληθωρισμό και την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ότι «ο πληθωρισμός δεν αποτελεί για μένα απειλή. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Απαιτείται σταθερότητα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα αυτή».

    Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι "η άνοδος του πετρελαίου δεν αποτελεί καλό σημάδι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αλλά από την άλλη πλευρά αποτελεί μια προτροπή για να δουλέψουμε ακόμα πιο στενά μαζί, να θέσουμε σε εφαρμογή μια ευρωπαική πολιτική ενέργειας». Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέντευξή του ότι «η εξυγίανση της οικονομίας δεν έγινε σε βάρος της πραγματικής οικονομίας , της οικονομικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή , αγγίζει το 4% στις αρχές του έτους. Η ανεργία υποχωρεί. Οι επενδύσεις αυξάνονται. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται. Θα μειώσουμε το μέγεθος του δημόσιου τομέα με ιδιωτικοποιήσεις. Επιθυμούμε ένα κράτος αποτελεσματικό. Η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική πολιτική ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Για όλες τις υποψήφιες χώρες θα πρέπει να υπάρχουν αρχές, κανόνες, και όροι. Η Τουρκία έχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Όσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχουν εκφραστεί από την ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την ευρωπαική προοπτική της. Εκτιμούμε ότι αυτό αποτελεί για τη χώρα αυτή τη μεγαλύτερη προοπτική για μεταρρυθμίσεις και για προσαρμογή στα ευρωπαικά δεδομένα».

    Ο κ.Καραμανλής θα παρέμβει σήμερα με ομιλία του στις εργασίες της Ολομέλειας της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, που διεξάγονται στο Παρίσι υπό την ελληνική προεδρία, ενώ θα προεδρεύσει στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Φόρουμ του Οργανισμού. Το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους συμμετέχοντες υπουργούς.

    Αύριο (Τετάρτη) θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Μέγαρο Ματινιόν, ενώ θα κλείσει τις εργασίες της Συνόδου με δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Χθες, ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του χθες στο Φόρουμ του Οργανισμού με θέμα "Εξισορροπώντας την παγκοσμιοποίηση" επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης.

    «Κοινός στόχος είναι η επίτευξη ωφελειών, η δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες και η μακροχρόνια διατήρησή τους, έτσι ώστε οι πολίτες, σε όλες τις χώρες, να απολαμβάνουν αυξημένο εισόδημα και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο,να γεφυρώνεται και όχι να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία και η κοινωνική προστασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε πως «πολλές χώρες οφείλουν να επιταχύνουν (και εμείς, στην Ελλάδα, αυτό κάνουμε) το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι ανοικτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης. Για να είναι, όμως, η ανάπτυξη βιώσιμη, η Παγκόσμια Κοινότητα οφείλει, πρώτα απβ όλα, να σεβαστεί το περιβάλλον».

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι αναφέρθηκε και πάλι στις μεταρρυθμίσεις. Σε ερώτηση ειδικότερα για τις σχέσεις των μικρών και φτωχών χωρών με τις μεγάλες χώρες έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα . "Αν δεν προχωρούσαμε δεν θα πετυχαίναμε τίποτα και αν θέλετε και μια κριτική μου στην ιστορία μας θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει πολύ νωρίτερα".

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για την φτώχεια και τις ανισότητες υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με ρεαλισμό και πολιτική υπευθυνότητα. Σημείωσε ακόμη για τις μεταρρυθμίσεις πως οι πολίτες δείχνουν ωριμότητα και ιδίως αν μοιράζεσαι μαζί τους την πραγματικότητα τότε υπάρχει μικρός χώρος για αντιδράσεις.

    Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ του ΟΑΣΑ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων και των συνεργασιών του Οργανισμού, προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής οικονομία.

    [02] Ελληνικό και τουρκικό αεροσκάφος συγκρούστηκαν

    Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, συγκρούστηκαν, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 και τουρκικό, στη διάρκεια ελιγμών αναχαίτισης, 12 μίλια ανατολικά της Καρπάθου. Την είδηση επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Αμέσως ενημερώθηκε στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επρόκειτο να μεταβεί από το Ελσίνκι στο Παρίσι, επιστρέφει στην Αθήνα.

    Πιθανότατα, η σύγκρουση έγινε όταν το ελληνικό F-16 επιχείρησε να αναχαιτίσει το τουρκικό αροσκάφος, το οποίο είχε παραβιάσει τον εθνικό μας εναέριο χώρο μας. Στην περιοχή του συμβάντος έσπευσαν ένα Σούπερ Πούμα και πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συνεπικουρούμενα από σκάφη της αεροπορίας.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Α. Γκιουλ επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντ. Μπακογιάννη, ανακοίνωσε το Υπουργείο των Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη λύπη τους για το σημερινό συμβάν και έμειναν σύμφωνοι ότι το συμβάν αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιδίωξη και των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεών τους.

    "Σοκ και δέος προκαλεί η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών" δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Κοινοβουλίου από την Υπουργό Φ. Πάλλη - Πετραλιά για την τουριστική πολιτική της κυβέρνησης, και πρόσθεσε: "Είναι πρωτοφανές. Να ευχηθούμε ότι θα υπάρξει από πλευράς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σύνεση και ότι θα σταματήσει η όξυνση και από πλευράς ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να σταματήσει το αμήχανο χαμόγελο και η παγωμένη αντίληψη για το πώς αντιδρά κανείς στην εξωτερική πολιτική".

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών έγινε στον εναέριο χώρο τριάντα πέντε μίλια νότια της Ρόδου, ενώ σημειώνεται ότι είναι σώος ο τούρκος πιλότος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρεμπόδισαν στις 12.48, τουρκικά αεροσκάφη «που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου». Υπογραμμίζεται επίσης ότι σώθηκε ο τούρκος πιλότος υποσμηναγός Χαλί Ιμπραχίμ Όζντεμιρ, χωρίς να γίνεται αναφορά στον Ελληνα πιλότο.

    Παράλληλα, το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κ. Βετζντί Γκιονούλ, δήλωσε πως το Τουρκικό υπουργείο Αμυνας βρίσκεται σε επαφή με το Ελληνικό υπουργείο Αμυνας. "Περιμένουμε την πλήρη ενημέρωση", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού δικτύου, ο πιλότος του τουρκικού μαχητικού ανευρέθη και διεσώθη από τουρκικό εμπορικό πλοίο σε απόσταση 100 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Τρία τουρκικά ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης πετούσαν στην περιοχή, μεταδίδει το NTV. Το τουρκικό αεροσκάφος που συγκρούστηκε ήταν τύπου F-16c και ανήκε στο 192ο σμήνος του Μπαλίκεσιρ. Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας, λέει το NTV.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 May 2006 - 12:30:40 UTC