Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

  • [01] Ξεκίνησε ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Εγκαινιάστηκε σήμερα στη Βουλή ο διάλογος για τη διευθέτηση του ασφαλιστικού, με μια κατβ αρχήν συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων για τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του. Το ΚΚΕ απέχει από την όλη διαδικασία, ενώ ο Συνασπισμός χαρακτήρισε «υπονομευμένο» το διάλογο και δήλωσε ότι «πρόκειται να ακούσει όλες τις φωνές», επιφυλασσόμενος για την παρουσία του ανάλογα με την πορεία της συζήτησης.

    Υπήρξε εξάλλου και η πρόταση του ανεξάρτητου βουλευτή Στέφανου Μάνου να αναβληθεί για μερικούς μήνες ο διάλογος προκειμένου να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και να καταρτισθεί το μητρώο των ασφαλισμένων.

    Με την αρχή της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τόσο ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης όσο και ο υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης «δίκαιου, οικονομικά ορθολογικού, βιώσιμου και ανθεκτικού μέσα στο χρόνο», το οποίο ωστόσο να διατηρεί και τον «δημόσιο, υποχρεωτικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα που έχει σήμερα, με τριμερή χρηματοδότησή του από το κράτος, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

    Ο κ.Αλογοσκούφης σκιαγράφησε το μέγεθος του υφιστάμενου προβλήματος σημειώνοντας ότι, βάσει των υφιστάμενων μελετών, το αναλογιστικό έλλειμμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ, ήτοι το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2050 οι δαπάνες για συντάξεις θα ανέρχονται στο 25% του ΑΕΠ από το 13% όπου βρίσκονται σήμερα. «Αν και πολλοί θα πούνε ότι το πρόβλημα δεν είναι άμεσο, η πραγματικότητα είναι ότι βρίσκεται αρκετά κοντά μας για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ.Αλογοσκούφης επέρριψε την ευθύνη για την διόγκωση του ελλείμματος κυρίως στις «αλόγιστες υποσχέσεις» της δεκαετίας του β80, αλλά και στην απροθυμία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1993-2004 να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, που δρομολόγησε η τριετία Μητσοτάκη - σε συνδυασμό πάντα με το δημογραφικό πρόβλημα.

    Οι αιτιάσεις αυτές του κ.Αλογοσκούφη οδήγησαν τον εισηγητή του Συνασπισμού Γιάννη Δραγασάκη να σημειώσει ότι «η ανάλυση αυτή οδηγεί σε περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων». «Αν οι Έλληνες έκαναν περισσότερα παιδιά, με ανεργία 18% των νέων, θα ήταν καλύτερα το ασφαλιστικό;» αναρωτήθηκε ο κ.Δραγασάκης για να διευκρινίσει αργότερα ότι εφόσον ο διάλογος γίνει με βάση την συγκεκριμένη ανάλυση, το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει. «Το Ασφαλιστικό είναι πρόβλημα πολιτικό και κοινωνικό, όχι τεχνικό ή μεταφυσικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται επίσης η πρόταση του κ.Αλογοσκούφη για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Μελέτης του Ασφαλιστικού Συστήματος υπό την προεδρία του Νίκου Αναλυτή (νυν προέδρου της ΟΚΕ) και τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων προσκείμενων και στο ΠΑΣΟΚ - αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του Πλάτωνα Τήνιου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μέλους της Επιτροπής Σπράου.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης έκρινε αναγκαία την αναχαίτιση του κλίματος φοβίας και πανικού που καλλιεργείται στην ελληνική κοινωνία από ορισμένες πλευρές. Δεν «σκάει αύριο η βόμβα», ούτε νοιώθουμε ότι «έχουμε στα χέρια μας μια καυτή πατάτα που θέλουμε να την περάσουμε σε άλλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει λύσεις, ούτε και τώρα, ούτε και την επόμενη τετραετία» και τόνισε ότι «οι όποιες αλλαγές δεν θα αιφνιδιάσουν κανέναν, θα είναι δίκαιες και σταδιακές». «Η μεταρρύθμιση γίνεται και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς πιστεύουμε ότι το σημερινό σύστημα επιβαρύνει εκείνους για την προστασία των οποίων δημιουργήθηκε - τους οικονομικά αδύνατους. Θα αφορά πρώτιστα τους αδικημένους και θα τους αφορά θετικά», διαβεβαίωσε ο κ.Τσιτουρίδης.

    Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο υπεύθυνος Κοινωνικών Υποθέσεων Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι, σε αντιδιαστολή με τις ομιλίες των δύο υπουργών της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως «ο στόχος της πλήρους απασχόλησης είναι συνυφασμένος με τη βιωσιμότητα και τη διανεμητική λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος».

    Ο κ.Βενιζέλος έθεσε επτά προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο διάλογο για το Ασφαλιστικό: Την τήρηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων του κράτους έναντι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, την συνεπή εφαρμογή της ισχύουσας ασφαλιστικής νομοθεσίας, την ενεργοποίηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας, την παύση ενεργειών «σκόπιμης και συστηματικής επιβάρυνσης του ΙΚΑ ή άλλων ταμείων προκειμένου να διευκολυνθεί η κερδοφορία επιχειρήσεων», την αναλυτική ενημέρωση της Βουλής για το πολιτικό πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων, την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου των κοινωνικών εταίρων και την ενθάρρυνση του μεταξύ τους διαλόγου αντί της υπονόμευσής του με «λάθος μηνύματα προς την πλευρά της εργοδοσίας», καθώς και την παύση της «ακατάσχετης και σκόπιμης κινδυνολογίας γύρω από τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που δημιουργεί κύματα πρόωρης συνταξιοδότησης».

    Ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «θετική» την κατβ αρχήν έκφραση πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει στο διάλογο. «Δεχόμαστε τις αυτονόητες προϋποθέσεις με καλή διάθεση και ελπίζουμε να μην χρησιμοποιηθούν προσχηματικά κατά την εξέλιξη του διαλόγου», ανέφερε ο υπουργός. «Θεωρώ ότι, όταν λένε οι υπουργοί ότι αποδέχονται τις προϋποθέσεις που βάζουμε, το λένε μετά λόγου γνώσεως. Αν είναι έτσι, χαιρετίζουμε εμείς την προσχώρηση της κυβέρνησης στις θέσεις και προϋποθέσεις του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο κ.Βενιζέλος.

    Ο εισηγητής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση ψάχνει να δει εάν μπορεί να οργανώσει μια «συμμαχία των προθύμων» - εξ ου και το γλυκό κλίμα - μια συμμαχία εν εξελίξει».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος σημείωσε ότι, βάσει εκτιμήσεων του ΟΗΕ, το αναλογιστικό χρέος δεν είναι 200% επί του ΑΕΠ, αλλά 700%. «Όταν υπάρχουν τόσο τεράστιες αποκλίσεις, είναι φανερό πόση δουλειά πρέπει να γίνει. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που μετά από 26 μήνες δεν μπόρεσε να κάνει το μητρώο των ασφαλισμένων ή να μηχανογραφήσει όλα τα ταμεία. Πριν βιαστούμε να ανοίξουμε συζητήσεις καφενείου χωρίς στοιχεία, η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει ό,τι έχει στη διάθεσή της και να επισπεύσει την παρουσίαση των στοιχείων που τόσο καιρό δεν έχει κάνει, ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται», ανέφερε ο κ.Μάνος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 May 2006 - 16:30:14 UTC