Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

  • [01] Βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

    Κατά οκτώ θέσεις σε σχέση με το 2005 βελτιώθηκε η κατάταξη της Ελλάδας στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας, που κατήρτισε για το 2006 το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD), με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι 42η, μεταξύ 61 κρατών και περιφερειών. Η Ελλάδα αναρριχήθηκε φέτος σε υψηλότερες θέσεις και στους επιμέρους δείκτες της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (46η από 52η), επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας (47η από 49η) και υποδομών (33η από 37η).

    Αντίθετα, στάσιμη παρέμεινε στον δείκτη οικονομικής απόδοσης (49η θέση). Εξάλλου, κατά το IMD, οι "δαίμονες" της γραφειοκρατίας, των δυσκολιών στην έναρξη επιχείρησης, του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, του ελλείμματος και των χαμηλών δαπανών για έρευνα- εκπαίδευση, εξακολουθούν να "ταλαιπωρούν" την ελληνική οικονομία.

    Τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης του IMD παρουσίασε σήμερα -στη Θεσσαλονίκη- ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) Γεώργιος Μυλωνάς. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το IMD, o ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), το οποίο παρείχε τα αναγκαία μακροικονομικά δεδομένα.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο κ.Μυλωνάς εξέφρασε την αισιοδοξία του οτι η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας θα συνεχιστεί, εάν εξασφαλιστούν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως η εντατικοποίηση της προσπάθειας προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων στην περιφέρεια.

    Δ.Σιούφας: Η Ελλάδα ανέστρεψε μια πτωτική πορεία πέντε ετών Mε αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εξέφρασε -από την Αθήνα- την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά το 2001, βελτιώνει τη θέση της στη συνολική διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, έχοντας αναστρέψει την επί πενταετία συνεχή πτωτική της πορεία».

    Ο ίδιος τόνισε ότι η φετινή έκθεση του IMD είναι «η πρώτη που στηρίζεται σε στοιχεία που αφορούν αμιγώς την περίοδο της Νέας Διακυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε στην κατάταξη χώρες όπως οι Πορτογαλία, Τουρκία, Νότια Αφρική και Ιορδανία. Επίσης, παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη βελτίωση στην κατάταξη μετά την Κίνα (η οποία βελτίωσε την κατάταξή της κατά 12 θέσεις), και την Ινδία (η οποία πέτυχε βελτίωση 10 θέσεων).

    «Ωστόσο, δεν σταματούμε εδώ, συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό και εντεινόμενο ζήλο. Στόχος όλων μας είναι η συνεχώς αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα της ποιότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας. Μια Ελλάδα παραγωγική, με αυξημένη κοινωνική συνοχή και ευημερία για όλους τους πολίτες. Γι αυτό ανακηρύξαμε τα έτη 2005 -2010 ως Έτη Ανταγωνιστικότητας για να κτίσουμε όλοι μαζί την ανταγωνιστική Ελλάδα με ποιότητα παντού», κατέληξε.

    "Ατού" ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, "πληγή" το εμπορικό ισοζύγιο και η ανεργία Τουρισμός, εξαγωγές εμπορικών υπηρεσιών και αποθέματα ξένων επενδύσεων σε μετοχές στο εσωτερικό, φαίνεται ότι αποτελούν τις τρεις "ναυαρχίδες" της Ελλάδας σε επίπεδο οικονομικής απόδοσης, όπως προκύπτει από την έκθεση του IMD. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε φέτος 8η μεταξύ 61 οικονομιών, σε ό,τι αφορά την τουριστική δραστηριότητα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και 9η από άποψη εξαγωγών υπηρεσιών (π.χ, μεταφορικών και ταξιδιωτικών). Παράλληλα, είναι 15η στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τα αποθέματα ξένων επενδύσεων σε μετοχές.

    Αντίθετα, οι εξαγωγές προϊόντων και αγαθών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, δεν επεφύλαξαν θετικές εκπλήξεις φέτος, αφού η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι ουραγός στην κατάταξη (60ή από 59η πέρυσι). Ανοιχτό παραμένει και το "μέτωπο" της ανεργίας ως συνόλου επί του εργατικού δυναμικού (49η).

    Στην κατηγορία της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, μεταξύ των πλεονεκτημάτων συγκαταλέγονται η κρατική βοήθεια (7η θέση από 8η πέρυσι) και η πορεία του εξωτερικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης (13η από 15η). Στον αντίποδα, η Ελλάδα εξακολουθεί να "δυσκολεύει" όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα (59η) και να παρουσιάζει αυξημένη γραφειοκρατία (54η), υψηλό χρέος κεντρικής κυβέρνησης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (53η) και μεγάλο έλλειμμα (51η).

    Σχετικά υψηλές είναι οι αμοιβές των στελεχών της ανώτατης διοίκησης, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας την 26η θέση στον δείκτη επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας (έστω και με πτώση σε σχέση με την 23η το 2005). Η Ελλάδα απώλεσε θέσεις και στην πραγματική αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, αν και διατήρησε τον "πήχη" σχετικά ψηλά (29η από 25η).

    Πάντως, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μη δίνουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση των εργαζομένων (58η θέση από 54η πέρυσι), ενώ η Ελλάδα δεν δείχνει να αποτελεί δελεαστικό προορισμό για το ξένο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (56η). Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν υψηλό εταιρικό χρέος (51η).

    Στην κατηγορία "υποδομές", τέλος, η Ελλάδα μπορεί να δώσει στις υπόλοιπες χώρες "μαθήματα" ως προς τις αναλογίες μαθητών και καθηγητών στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2η και 9η θέση) και σε ό, τι αφορά το ισχυρό ενδιαφέρον των νέων για την επιστήμη- τεχνολογία (9η) και τις συνολικές δαπάνες στην υγεία ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (επίσης 9η). Ωστόσο, παρά την πληθώρα καθηγητών, "αγκάθια" παραμένουν η χαμηλή συνολική δαπάνη για την εκπαίδευση (51η) και την έρευνα-ανάπτυξη, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα (50ή).

    ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη στην πρώτη τριάδα Στις τρεις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας ανταγωνιστικότητας του IMD παρέμειναν οι ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι χώρες Ισλανδία, Δανία, Αυστραλία, Ελβετία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Φιλανδία. Γενικά, η παγκόσμια οικονομία γνώρισε «έκρηξη» πέρυσι: από τις 61 εξεταζόμενες οικονομίες, 22 είχαν ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 5%, 39 άνω του 3% και 48 πάνω από 2%.

    Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου θα εξακολουθήσει να επηρεάζει το τοπίο ανταγωνιστικότητας στο κοντινό μέλλον, ότι οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να υπερκαταναλώνουν χρήμα και να στηρίζονται σε ξένα κεφάλαια για την κάλυψη του ελλείμματός τους και ότι θα παραμείνει αμείωτη η «όρεξη» της Ασίας για πρώτες ύλες (με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές προϊόντων και «χρήματος»).

    Το IMD προειδοποιεί, επίσης, ότι η επιλογή της χώρας μετεγκατάστασης επιχειρήσεων πρέπει να γίνεται με γνώμονα όχι μόνο το κόστος, αλλά κυρίως παράγοντες όπως επιχειρηματικό-θεσμικό πλαίσιο ή η πιθανότητα γρήγορης μεταβολής των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Επίσης, επισημαίνει ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν ανταγωνίζονται πλέον για φθηνά εργατικά "χέρια", αλλά κυρίως για φθηνό υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

    Οι προτάσεις των Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων Συνοψίζοντας, ο κ.Μυλωνάς επεσήμανε ότι κυρίαρχο ζήτημα για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η περιφερειακή σύγκλιση. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι κυβερνητικές προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που θα χωροθετούνται στην περιφέρεια και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να παρασχεθούν κίνητρα και έμπρακτη κρατική ενίσχυση για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Επίσης, ζήτησε να μειωθούν η γραφειοκρατία και οι συντελεστές εταιρικής φορολογίας, να παταχθεί η διαφθορά στο δημόσιο και να τιμωρούνται όσοι δεν τηρούν τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού.

    Επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ και να δοθεί ακόμη πιο σαφής περιφερειακή διάσταση στο Δ', να υλοποιηθεί η Ζώνη Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης και να δημιουργηθούν περιφερειακά συμβούλια ανταγωνιστικότητας.

    Επίσης, άσκησε σκληρή κριτική στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλεται ο μετασχηματισμός του για την παραγωγή στελεχών, που θα μπορούσαν να εργαστούν άμεσα σε ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς σήμερα, πολλοί απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ είναι -όπως χαρακτηριστικά είπε- "τενεκέδες" και δεν αποκλείεται οι μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας μας να αναγκαστούν να "αντιγράψουν" την τάση που ήδη εκδηλώνεται στο εξωτερικό, πχ, για μεταφορά λογιστηρίων στην Ινδία.

    Για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι έπρεπε να έχει ανοίξει προ καιρού, αφού παρά τις τόσες αναλογιστικές μελέτες, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί._

    ΑΛ.Γ

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 May 2006 - 14:30:16 UTC