Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Προτεραιότητα η ανάπτυξη της περιφέρειας
  • [02] Tα Μέγαρα επισκέφθηκε ο Γ.Παπανδρέου
  • [03] Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ
  • [04] Αίσιο τέλος για τα αγνοούμενα παιδιά στην Αρκαδία
  • [05] Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου

  • [01] Καραμανλής: Προτεραιότητα η ανάπτυξη της περιφέρειας

    Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από τη Μεσσηνία, ενώ παράλληλα υπογράμμισε με έμφαση ότι ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται με αποφασιστικότητα.

    Μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νομού Μεσσηνίας, ο κ. Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αφήνουμε τους οπαδούς της συντήρησης και του χθες στον αδιέξοδο δρόμο του λαϊκισμού, της άρνησης και του μηδενισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες αναγνωρίζουν ως απύθμενο θράσος και υποκρισία να παριστάνουν όχι μόνο τους ανεύθυνους αλλά και τους τιμητές εκείνοι που ευθύνονται για τη δημιουργία των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων".

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι επιλογές, οι πράξεις και οι παραλείψεις του χθες άφησαν πίσω τους ένα κράτος σπάταλο και αντιπαραγωγικό, άφησαν στην οικονομία τεράστια χρέη και υπέρογκα ελλείμματα. Αφησαν στους πολίτες μεγάλα καθημερινά προβλήματα, ανεργία, ακρίβεια, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Η κυβέρνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και βρίσκεται στο μέσο μιας δύσκολης και ελπιδοφόρας πορείας. Κάνοντας σύντομο απολογισμό της διετίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο σημαντική μείωση του ελλείμματος για να φθάσει στο τέλος του χρόνου κάτω από το όριο του 3%. Πέτυχε ακόμη έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης την υποχώρηση της ανεργίας παρά τη μεταολυμπιακή συγκυρία και παράλληλα σημαντική αύξηση των εξαγωγών κυρίως στα αγροτικά προϊόντα.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στην πολιτική της κυβέρνησης για την Περιφέρεια. Τόνισε ότι η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει ως πρώτο άξονα την περιφερειακή Ανάπτυξη, κατά τρόπο που το 80% των 20 δισεκ. ευρώ που θα διατεθούν, θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη της Περιφέρειας.

    Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου έχουν υποβληθεί στο νομό 17 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ. Και πρόσθεσε ότι σήμερα στο νομό υλοποιούνται 156 έργα και δράσεις από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 131 εκατ. ευρώ ενώ στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος "Θησέας" που εφαρμόζεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν προενταχθεί 407 έργα εκ των οποίων τα 102 βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης ή και της κατασκευής.

    Αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στηρίζει στην πράξη τον αγροτικό κόσμο που είχε αφεθεί "να τα βγάλει πέρα μόνος του" και υπογράμμισε "την επίλυση του βραχνά των πανωτοκίων, την διασφάλιση μέχρι το 2013 θετικών ρυθμίσεων για τα μεσογειακά προϊόντα, την εξασφάλιση για την ίδια περίοδο περίπου 22 δισ. ευρώ για υποδομές και ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης, τη δημιουργία τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης, την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων".

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην πολιτική για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου. Στόχος, είπε, είναι να προωθήσουμε το ελληνικό λάδι που είναι ίσως το καλύτερο του κόσμου στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας παράλληλα τις απαραίτητες υποδομές για τη σύγχρονη παραγωγή, πιστοποίηση και τυποποίησή του.

    Τέλος, μιλώντας πάντα για τη Μεσσηνία, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικές που αφορούν τους τομείς του πολιτισμού και της Παιδείας και ανέφερε χαρακτηριστικά τη στερέωση και ανάδειξη του Κάστρου της Καλαμάτας, την αποκατάσταση βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, τη συντήρηση και αποκατάσταση τμημάτων του Κάστρου Κορώνης.

    Για τον τομέα της Παιδείας, ανέφερε ότι έχει δημοπρατηθεί και ξεκινά το έργο για το κτίριο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχει και ο χώρος για την ανέγερση φοιτητικής εστίας.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στη νομαρχία Μεσσηνίας στην Καλαμάτα αφού προηγουμένως άκουσε τις θέσεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του νομού.

    Νωρίτερα είχε συνάντηση με το νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο.

    Tα έργα στην σήραγγα Ραψομμάτη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

    Στο νέο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος προχθές το πρωί στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μεσσηνία και στη Λακωνία επισκέφθηκε τα έργα στην σήραγγα Ραψομμάτη στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας.

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εγγυάται πλήρη διαφάνεια, σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, έργα σύγχρονα και ποιοτικά.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για τα έργα που γίνονται στην περιοχή και γενικότερα στην Πελοπόννησο.

    Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, σημείωσε, τα έργα αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του τμήματος Αθήναιο-Λεύκτρο προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και σύντομα θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα μεγάλο κομμάτι, που θα περιλαμβάνει τη σήραγγα Ραψομμάτη.

    Σε λίγες ημέρες, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, υπογράφεται η σύμβαση για το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα και ακόμα ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, ένα ενιαίο, κλειστό, σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο, που θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης.

    Η Πελοπόννησος, κατέληξε ο πρωυπουργός, αλλάζει. Αποκτά τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμμετάσχει, με αυτοπεποίθηση στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Tα Μέγαρα επισκέφθηκε ο Γ.Παπανδρέου

    Γιορτή της δημοκρατίας, χαρακτήρισε από τα Μέγαρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τις εκλογικές διαδικασίες που διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα και με τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες θα αναδείξουν τους υποψήφιους, τους οποίους θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα ανοίγει τις πόρτες του "όπως υποσχεθήκαμε και θέλω να τονίσω ότι αυτά που λέμε αυτά θα κάνουμε και όχι που όπως σήμερα άλλα λέγονται και άλλα γίνονται από την κυβέρνηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι πεποίθησή του πως με αυτή τη δημοκρατική διαδικασία δίνεται δύναμη και στην τοπική κοινωνία και στην τοπική αυτοδιοίκηση και υπογράμμισε με έμφαση το γεγονός ότι στις διαδικασίες παίρνουν μέρος και πολίτες οπαδοί άλλων κομμάτων, εκτός των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η διαδικασία θα αξιολογηθεί έτσι ώστε ο θεσμός να γίνει μόνιμος για πολλά μεγάλα θέματα κάθε περιοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του κιόλας και τόνισε ότι το κόμμα θα σεβαστεί απολύτως την απόφαση της τοπικής κοινωνίας.

    "Μετά την απόφαση των διαδικασιών ενωμένοι θα προχωρήσουμε σε μια νικηφόρα πορεία για να δώσουμε το μήνυμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της συμμετοχής και της αναγκαιότητας μιας μεγάλης μεταρρύθμισης και τομής στην ελληνική κοινωνία, από μια κεντρική γραφειοκρατία να δώσουμε την εξουσία στο λαό", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας "να δώσουμε το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ φέρνει το καινούργιο με σιγουριά και ασφάλεια, φέρνει την αλλαγή, δίνει δύναμη στον πολίτη και κάνει τις τομές που ζητά σήμερα ο νέος, η γυναίκα, ο επαγγελματίας, ο αγρότης, ο εργαζόμενος και η τρίτη ηλικία".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

    Την ατζέντα των επόμενων κινητοποιήσεων προσδιόρισε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ με την έκδοση διακήρυξης με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τετραήμερης συνέλευσής του στην Αθήνα.

    Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επτιτυχία των εργασιών και την πορεία που πραγματοποιήθηκε προχθές, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης ενότητας και καλύτερου συντονισμού των προσπαθειών τους.

    Στην διακήρυξη τονίζεται ότι «απορρίπτουμε τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και κάθε προσπάθεια επαναφοράς της απορριφθείσας Συνταγματικής Συνθήκης. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη φεμινιστική, οικολογική, μια Ευρώπη ανοιχτή, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της επάρκειας σε τρόφιμα, της αλληλεγγύης, με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων και της αυτοδιάθεσης των Λαών».

    Βασική εκτίμηση για τις εργασίες της Συνέλευσης είναι ότι «βγαίνουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ της Αθήνας έχοντας κάνει ένα βήμα μπροστά στον καλύτερο συντονισμό Ανατολικών και Δυτικών κινημάτων, με κοινή αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε για ειρήνη, εργασία και για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Θα προωθήσουμε το πρόγραμμά μας Ευρωπαϊκών εκστρατειών και κινητοποιήσεων για τα βασικά ζητήματα της κοινής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στα δίκτυα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ».

    Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη «να συντονίσουμε τη δουλειά μας, να καθορίσουμε μια αποτελεσματική στρατηγική για την επόμενη περίοδο και να δυναμώσουμε και να επεκτείνουμε το κίνημά μας».

    Με την διακήρυξη καλούνται όλα τα Ευρωπαϊκά κινήματα να ανοίξουν ένα μεγάλο διάλογο για να αποφασίσουν όλοι μαζί νέα κοινά βήματα κατά τους επόμενους μήνες στα πλαίσια της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

    Σύμφωνα με το ντοκουμέντο της Συνέλευσης οι δράσεις του Φόρουμ για την επόμενη περίοδο είναι :

    Β· Η κινητοποίηση για την καθολική απόσυρση των στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, ενάντια στην απειλή ενός νέου πολέμου στο Ιράν, ενάντια στην κατοχή στην Παλαιστίνη, για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη και καλούμε για μια βδομάδα δράσεων από την 23η ως την 30η Σεπτεμβρίου 2006.

    Β· Η προσπάθεια για μια διεθνή μέρα δράσης και κινητοποίησης την 7η Οκτωβρίου 2006 σε Ευρώπη και Αφρική, για μια άνευ όρων νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες στην Ευρώπη. Για το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης στην Ευρώπη, για τον τερματισμό των απελάσεων, ενάντια στην ανασφάλεια, για μια κοινή άδεια παραμονής και εργασίας, για την Ευρωπαϊκή υπηκοότητα με βάση τη μόνιμη κατοικία

    Β· Η κινητοποίηση ενάντια στην αποδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, για κοινωνικά δικαιώματα, συντονίζοντας τους αγώνες σε όλη την Ευρώπη στους επόμενους μήνες.

    Τον Ιανουάριο του 2007 το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ θα συναντηθεί στο Ναϊρόμπι. Η ανάπτυξη των Αφρικανικών κοινωνικών κινημάτων είναι καθοριστική για όλον τον κόσμο. Η οικοδόμηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ θα είναι μια ευκαιρία για αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή εκμετάλλευση και νεο-αποικιοκρατία.

    Τέλος, τον Ιούλιο του 2006 θα γίνει συνάντηση των G8 στην Αγία Πετρούπολη. Τον Ιούνιο του 2007 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και G8 θα συναντηθούν στο Ροστόκ της Γερμανίας.Το Φόρουμ υπογραμμίζει ότι θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία τέτοιων συναντήσεων για γενικότερη σύγκλιση των αγώνων του.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Αίσιο τέλος για τα αγνοούμενα παιδιά στην Αρκαδία

    Αίσιο τέλος είχαν χθες και οι δυο επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την ανεύρεση δυο παιδιών στην Αρκαδία και την μεταφορά τραυματισμένου ορειβάτη απο τον Χελμό.

    Λίγο πριν τις 7 μμ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής εντόπισαν τα δυο αγοράκια 8 και 10 ετών που είχαν φύγει από τα σπίτια τους το μεσημέρι στο χωριό Κώμη Λεβιδίου Αρκαδίας.

    Τα δυο αγόρια είχαν καταφύγει σε ένα εξωκκλήσι περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό που βρέθηκαν μια χαρά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους.

    Λίγο αργότερα, ελικόπτερο "Σούπερ πούμα" παρέλαβε τους δύο ορειβάτες που είχαν παγιδευτεί στη θέση Νεραϊδοράχη του Χελμού και τους μετέφερε σε νοσοκομείο. Ο ένας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική έχει τραυματιστεί στο χέρι, στο πόδι και τα πλευρά, πιθανότατα καθώς γλίστρισε στην προσπάθειά του να σκαρφαλώσει σε ένα βράχο αλλά κανείς από τους δύο δεν διατρέχει κίνδυνο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου

    Ιστορική συμφωνία χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας το μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπέγραψε στο Κάιρο με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Σάμεχ Φάχμι, με το οποίο τίθενται οι βάσεις ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς αυτούς, ειδικά σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

    «Οι δύο χώρες προσδοκούν πολλά από αυτήν την συνεργασία», τόνισε ο κ. Σιούφας, προσθέτοντας ότι «θεμελιώνουν μία νέα εποχή και ανοίγουν νέους δρόμους και στις ενεργειακές σχέσεις τους».

    Ο κ. Σιούφας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου κ. Κάρολου Παπούλια αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Αίγυπτο (τέλη Νοεμβρίου του 2004).

    Έτσι, με δεδομένο το γεγονός ότι η Αίγυπτος εξελίσσεται σε μία ισχυρή παγκόσμια παραγωγική και εξαγωγική δύναμη στον τομέα του φυσικού αερίου, κ. Σιούφας εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελλάδα αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της στον τομέα αυτό, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε η χώρα μας μετατρέπεται σε δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου στις χώρες παραγωγής της ευρύτερης περιοχής προς τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα κατανάλωσης.

    Ο ΄Ελληνας Υπουργός επεσήμανε ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας των δύο χωρών θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

    Την ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου εξέφρασε και ο Αιγύπτιος Υπουργός, τονίζοντας ότι τώρα οι δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς αυτούς της χώρας του με την Ελλάδα γίνονται απεριόριστες.

    Το μνημόνιο αυτό, που έχει διετή ισχύ, προβλέπει την σύσταση μίας μεικτής Επιτροπής που να εκτιμήσει και να αξιολογήσει την δυνατότητα πώλησης και μεταφοράς, μέσω αγωγών Αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αξιολογώντας παράλληλα τους όρους και τις προϋποθέσεις αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο σε ανταγωνιστική βάση.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 May 2006 - 22:30:21 UTC