Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ
  • [02] Διακόπηκαν οι έρευνες για αγνοούμενους ναυαγούς

  • [01] Πανευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

    Με ιδιαίτερα ζωντανό παλμό, με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου, με πολλές κόκκινες σημαίες και με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών Ελλήνων και ξένων πραγματοποιήθηκε χθες, στο κέντρο της Αθήνας, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

    «Η δύναμή μας είναι η ενότητα», «όχι άλλο Ιρακ, όχι άλλος πόλεμος, όχι επιστροφή στη Χιροσίμα» τόνισε σε δήλωσή του στο Πεδίο του Άρεως ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος, ενώ τη σημασία της δύναμης της ενότητας των κινημάτων επισήμαναν μέλη της ηγεσίας των συνδικάτων.

    Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής και οι χιλιάδες των ξένων επισκεπτών του Φόρουμ, ενώ στην συνέχεια τα ελληνικά συνδικάτα και οι ΜΚΟ. Ακολουθούσε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ με επικεφαλής περίπου 1.000 μετανάστες που είχαν προσυγκεντρωθεί στην Πλατεία Βικτωρίας, ενώ στο τέλος βρίσκονταν οι οργανώσεις "Γένοβα"και "Σταματείστε τον Πόλεμο".

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά τις πέντε, κοντά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, όταν ομάδα νεαρών αντιεξουσιαστών, πέταξε βόμβες μολότωφ εναντίον της Αστυνομικής δύναμης στο σταθμό του Μετρό, απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και καταδίωξαν τους νεαρούς οι οποίοι κατεβαίνοντας την Β. Σοφίας συνέχισαν να πετούν μολότωφ ακόμα και εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ μπροστά στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Μετά την άφιξη της πορείας στο Σύνταγμα και την επίθεση νεαρών αντιεξουσιαστών, κατά κλούβας στη Βουλή, τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια συνεχίστηκαν για λίγο στο Μοναστηράκι όπου κατέφυγαν οι ομάδες των νεαρών, προκαλώντας υλικές ζημιές σε καταστήματα της περιοχής.

    Νωρίτερα, από άλλα επεισόδια στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, προκλήθηκαν ζημιές σε υποκατάστημα της ΑΤΕ στό υψος της συμβολής Αλεξάνδρας καί Ιπποκράτους καθώς καί σε ένα περιπολικό της αστυνομίας, ενώ προσήχθησαν δύο άτομα στην αστυνομία.

    Η πορεία, κρίθηκε ως εντυπωσιακή από την οργανωτική επιτροπή του 4ου Ευρωπαικού Κοινωνικού Φόρουμ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συμμετείχαν σε αυτήν 80.000 άτομα.

    17 συλλήψεις

    Δεκαεπτά άτομα έχουν συλληφθεί και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθηνας κατά τη διάρκεια της πορείας του φόρουμ.

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχουν γίνει άλλες εικοσιέξι προσαγωγές εκ των οποίων τρία άτομα τουλάχιστον φαίνεται ότι θα οδηγηθούν μαζί με τους αλλους δεκαεπτά στον εισαγγελέα για συμμετοχή στα επεισόδια, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των προσαχθέντων.

    Δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά. "Επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή επιχείρηση, είπε ο Υπουργός, που είχε δύο όψεις: Πρώτον, η αστυνομία και η κοινωνία μας να είναι φιλόξενη στους ξένους επισκέπτες και στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις και δεύτερον να αποκρούσουμε τη δράση ακτιβιστών. Και τους δύο στόχους τους πετύχαμε. Στατιστικά οι ζημιές είναι ασήμαντες, ενώ κρατήσαμε την ομαλή ροή της πορείας. Μας απασχολεί τώρα να έχουμε μια ήσυχη νύχτα". Ο κ. Πολύδωρας έδωσε τα συγχαρητήρια του στον αρχηγό της ΕΛΑΣ τον Αττικάρχη και τους υπόλοιπους επιτελείς καθώς και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, χαρακτήρισε την επιχείρηση από τις πιο δύσκολες γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά κάποια στιγμή η πορεία από την κεφαλή μέχρι την ουρά ήταν 8 χιλιόμετρα και αυτό καθιστούσε δύσκολο το εργο των αστυνομικών που, όπως τόνισε, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκαν αντέδρασαν με ψυχραιμία και ηρωισμό. Σε οτι αφορά σε μια πληροφορία που ειχε μεταδοθεί νωρίτερα, ότι σε ένα από τα επεισόδια επεσαν πυροβολισμοί, ο κ. Δημοσχάκης το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί με εντολή δική του όλοι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στα μέτρα δεν οπλοφορούσαν.

    Σχετικά με τις ζημιές, όπως είπε ο αρχηγός, είναι κυρίως σπασμένα τζάμια σε τράπεζες και καταστήματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στη Β. Σοφίας και κυρίως στην Ερμού, αλλά ακόμα δεν εχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν περισυλλέξει σε διάφορα σημεία τσάντες με βόμβες μολότωφ, μεταλικά σφαιρίδια για σφεντόνες και άλλα αντικείμενα τα οποία μεταφέρονται στην εγκληματολογική υπηρεσία για την ανεύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί και ένας πολίτης ο οποίος δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι όταν προσπάθησε να εμποδίσει τους νεαρούς να εισχωρήσουν στην πορεία του φόρουμ. Επίσης, τέσσερις πολίτες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Διακόπηκαν οι έρευνες για αγνοούμενους ναυαγούς

    Τα σωστικά συνεργεία έπαυσαν το Σάββατο να αναζητούν τους 26 ναυτικούς οι οποίοι αγνοούνται από το βράδυ της Τετάρτης, όταν εγκατέλειψαν το ελληνικής ιδιοκτησίας φορτηγό Αλέξανδρος Τ, το οποίο αντιμετώπισε ειροή υδάτων και βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής.

    Ο πλοίαρχος και 25 μέλη του πληρώματος του Αλέξανδρος Τ πιστεύεται ότι έπεσαν στην θάλασσα ανοικτά του Πορτ Ελίζαμπεθ. Διασώστες βρήκαν αρκετές άδειες σωσίβιες λέμβους. Μόλις επτά από τα 33 μέλη του πληρώματος διεσώθησανΒ· ο τελευταίος ναυτικός που διασώθηκε βρέθηκε μέσα σε μια σωσίβια λέμβο την Πέμπτη αφού εντοπίσθηκε από αεροσκάφος της νοτιοαφρικανικής πολεμικής αεροπορίας.

    Αξιωματούχοι είπαν το Σάββατο ότι οι έρευνες, στην οποία μετείχαν μέχρι στιγμής παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ένα αεροπλάνο και άλλα πλωτά και εναέρια μέσα, διακόπτονται, και θα ξαναρχίσουν μόνον εάν υπάρξουν νέες πληροφορίες για επιζώντες ή σωσίβιες λέμβους, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sapa.

    Αρχικά, οι διασώστες ήταν αισιόδοξοι όσον αφορά τις πιθανότητες επιβίωσης των 26 ναυαγών, αφού όλοι φέρονταν να φορούν σωσίβια και η θερμοκρασία του νερού ήταν ανάμεσα στους 16 και τους 18 βαθμούς Κελσίου. Όμως οι ελπίδες άρχισαν να σβήνουν για τα μέλη του πληρώματος -συνολικά 4 Έλληνες, 4 Ρουμάνους, έναν Ουκρανό και 24 Φιλιππινέζους-, όταν σημειώθηκε ραγδαία επιδίνωση του καιρού.

    Το Αλέκανδρος Τ, κατασκευής 1989, μετέφερε από τη Βραζιλία στην Κίνα 155.000 τόνους σιδηρομετάλλευμα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 May 2006 - 8:30:24 UTC