Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας
  • [02] ΠΑΣΟΚ για σχέσεις καταναλωτών-τραπεζών
  • [03] Στην Κομοτηνή ο Αλέκος Αλαβάνος

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας

    Συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν εφ' όλης της ύλης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης εκτίμησε, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ότι είναι δύσκολο να υπάρξει στο άμεσο μέλλον στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν και υπενθύμισε ότι η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνάντησή της, χθες, με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις ήταν σαφής για την ανάγκη να εξαντληθούν τα διπλωματικά μέσα.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της βάσης της Σούδας ότι η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους της τις οποίες και εκπληρώνει.

    Σε ό,τι αφορά, εξ άλλου στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές, αλλά σημείωσε πως θα εξαχθούν πολιτικά μηνύματα από την εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Σχετικά δε με τα ονόματα των υποψηφίων νομαρχών που θα στηρίξει η ΝΔ είπε πως στο αμέσως προσεχές διάστημα ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης θα πει τι θα γίνει.

    Σε ό,τι αφορά στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ ενός προσώπου με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ. Ανέφερε ακόμη ότι σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία δημάρχους κρίνονται και οι ίδιοι και το έργο τους και όχι η ΝΔ που τους υποστήριξε.

    Η επίσκεψη Ράις στην Αθήνα

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε χθες με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

    Νωρίτερα, η Κ.Ράις συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν τόσο περιφερειακά όσο και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και κυρίως στο Κόσοβο, αλλά και το θέμα της ασφάλειας της ενέργειας.

    Την εδραίωση της σταθερότητας και της προόδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την καταπολέμηση της φτώχειας, την αποτροπή διασποράς πυρηνικών όπλων, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, ανέδειξε ως πεδία πολιτικής συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η κυρία Ράις επισήμανε ότι "καμμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι, τόνισε όμως, ότι άμεση προτεραιότητα της Ουάσιγκτον αυτή την ώρα είναι η ενίσχυση της διπλωματικής προσπάθειας.

    Για το ίδιο θέμα, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην θέση της για συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για λήψη των αποφάσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η κα Ράις, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αναγνώρισε ωστόσο, τόσο τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Άγκυρα, όσο και τον «εποικοδομητικό ρόλο» που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό, έκανε λόγο για ενέργειες που πρέπει να γίνουν και από την Τουρκία και από την Κύπρο. Από την πλευρά της, η κα Μπακογιάννη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με την αμερικανίδα ομολογό της.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και κυρίως στο Κόσοβο, όπου οι δύο υπουργοί μίλησαν για λύση η οποία θα διαφυλάσσει την σταθερότητα της περιοχής, αλλά και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και ο πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ τέθηκε ακόμη το ζήτημα της ασφάλειας των πηγών ενέργειας.

    Κλείνοντας τη συνάντηση, η κα Μπακογιάνη είπε οτι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο εδώ και πολλά χρόνια.

    "Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κας Ράις στην Αθήνα «δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά και έφερε μεγαλύτερη ανησυχία στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στην επίσκεψη της κας Ράις.

    Το ΚΚΕ διοργάνωσε πορεία με τη συμμετοχή της "Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο", εναντίον της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτήρισε την κ. Ράις "persona non grata".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] ΠΑΣΟΚ για σχέσεις καταναλωτών-τραπεζών

    Την αλλαγή της πολιτικής της σε σημαντικά θέματα, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα προστατεύει του πολίτες καταναλωτές, ζήτησε σήμερα από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της (και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας) Τάκη Αράπογλου η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η κυρία Διαμαντοπούλου, επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ που επισκέφθηκε σήμερα τον πρόεδρο της ΕΕΤ, ανέφερε ότι η αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει άμεση σχέση με το εισόδημα των πολιτών, αλλά και με την ίδια την ζωή τους. Τους τελευταίους 25 μήνες ή αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια είναι 70% περίπου.

    Ερωτηθείσα για την ανταπόκριση της ΕΕΤ η κ.Διαμαντοπούλου, επισήμανε ότι η συζήτηση με τον κ. Αράπογλου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και είναι σαφές, ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα, όπως και την ανάγκη αλλαγής του κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών.

    Κληθείσα να σχολιάσει εάν υπάρχει προβληματισμός για τα επιτόκια επισήμανε ότι «από την πλευρά μας υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Υπάρχει ανάγκη να σκεφτούν οι Τράπεζες ξανά την πολιτική των επιτοκίων, κυρίως βεβαίως των καταναλωτικών δανείων»΄

    Η κ.Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με νέες πρωτοβουλίες στο τομέα των σχέσεων τραπεζών και καταναλωτών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Στην Κομοτηνή ο Αλέκος Αλαβάνος

    Επίσκεψη στην Κομοτηνή πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε το πρωί με τους καπνοπαραγωγούς Ροδόπης και συμμετείχε στον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στο τμήμα μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης (Κόμβος Μέστης), από τους καπνοπαραγωγούς από τον Έβρο και την Ροδόπη.

    «Οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης βρίσκονται σε απόγνωση. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους για τις εγγυητικές επιστολές και για τις αγορές και για τις προθεσμίες με βάση τα συμβόλαια. Στην πραγματικότητα ασκούν ένα ανοιχτό εκβιασμό σε βάρος των μικροπαραγωγών που οι περισσότεροι προέρχονται από την μειονότητα με σκοπό να πετύχουν εξευτιλιστικές τιμές αγοράς», , δήλωσε ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Αλαβάνος και πρόσθεσε: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ασκήσει αμεσα τον ρόλο της ως εποπτεύουσα αρχή και να εξασφαλίσει την αμεση πώληση των καπνών και την αμεση πληρωμή των παραγωγών σε τιμές ανώτερες από τις περσινές και να επιβάλλει κυρώσεις σε οσες βιομηχανίες δεν συμμορφωθούν.''

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής κ.Δαμιανό.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 April 2006 - 12:30:19 UTC