Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής:Εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης
  • [02] Αρχισε η αποκομιδή των σκουπιδιών

  • [01] Καραμανλής:Εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται,σήμερα και αύριο,τη Θεσσαλονίκη.

    Συνάντηση με Σωματείο εργαζομένων στα Φωσφορικά Λιπάσματα

    Με αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Μιχαϊλίδης ζήτησε προσωπικά από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει να κλείσει το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, ύστερα και από την πρόταση που κατέθεσε η πλευρά των εργαζομένων, με την οποία, όπως είπε, εξασφαλίζεται βιώσιμη και κερδοφόρα επαναλειτουργία του εργοστασίου.

    " Ο πρωθυπουργός μας εγγυήθηκε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο τη Θεσσαλονίκης από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει η πρόταση η οποία εγγυάται τη βιωσιμότητα του εργοστασίου", δήλωσε ο κ. Μιχαϊλίδης αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Επισήμανε ακόμη ότι έμεινε πολύ ικανοποιημένος από αυτά που άκουσε από τον πρωθυπουργό και τον ευχαρίστησε δημόσια γιατί διέθεσε χρόνο για να δει τους εργαζόμενους.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλατζής, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος.

    Στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Απασχόλησης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν να συγκροτηθεί επιτροπή κοινής αποδοχής, η οποία θα εξετάσει την πρόταση του Σωματείου για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου είπε ότι μέσα σε δύο χρόνια μπορούν να αποχωρήσουν από το εργοστάσιο 70 εργαζόμενοι, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και ζητάει να καλυφθούν μόνο οι 21 θέσεις με νέες προσλήψεις.

    Στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έθεσε και το γενικότερο πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά το θέμα του εργοστασίου Λιπασμάτων επισήμανε ότι δεν είναι ένα εργοστάσιο για το οποίο ζητάνε δάνειο. Είναι ένα εργοστάσιο βιώσιμο, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

    Πρόσθεσε ακόμα πως σε περίπτωση που κλείσει αυτό το εργοστάσιο θα είναι μία "ταφόπλακα" για τη Θεσσαλονίκη.

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης,υπό τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Καραμανλής, μετά το τέλος της σύσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    « Με την ηγεσία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης εξετάσαμε σήμερα την πορεία υλοποίησης του Κυβερνητικού έργου στη Βόρειο Ελλάδα.

    Οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που παραλάβαμε, πριν από δύο χρόνια. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν, εξαιτίας της τότε κυβερνητικής αντίληψης για ύπαρξη ββδύο Ελλάδωνββ. Αυτή η αντίληψη οδήγησε τις κυβερνήσεις του χθες σε επιλογές που αποδείχθηκαν στην πράξη καταστροφικές και οδήγησαν στην έκρηξη των περιφερειακών ανισοτήτων, στο μαρασμό της ελληνικής περιφέρειας.

    Η δική μας αντίληψη είναι άλλη. Πεποίθησή μας και γνώμονας δράσης είναι ότι ο δρόμος για την πραγματικά ισχυρή Ελλάδα της ανταγωνιστικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου, της συλλογικής και ατομικής ευημερίας, περνά από την ισχυρή Περιφέρεια.

    Από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο κέντρο της πολιτικής μας την Περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στρατηγική η οποία, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, συγκροτείται στη βάση της νέας, αισιόδοξης προοπτικής, που διαγράφουν για όλο τον βορειοελλαδικό χώρο οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη γειτονιά μας: Η πορεία του εκδημοκρατισμού των γειτονικών χωρών, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός τους και, κυρίως, η επόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ. Η Μακεδονία και η Θράκη, από παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, γίνονται γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Για την ανταπόκρισή μας στη μεγάλη αυτή πρόκληση, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε με διορατικότητα και συστηματική δουλειά. Η Βόρεια Ελλάδα έχει μπει ήδη στην τροχιά του μέλλοντος.

    Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης απέκτησε νέα οργανωτική δομή, ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, στην ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Με αυτούς ακριβώς τους στόχους, υπό τη συντονιστική εποπτεία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης καταρτίστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, για την περίοδο 2007-2013. Ενα Σχέδιο προοπτικής που ορίζει ως πυλώνες της νέας αναπτυξιακής δυναμικής για τη Βόρεια Ελλάδα, την Τεχνολογία, την Καινοτομία, την Ανταγωνιστικότητα.

    Σημαντική θέση στο Σχέδιο αυτό, κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Εντός των ημερών ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και την ίδρυση του φορέα υλοποίησης-διαχείρισης της Ζώνης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα μείζονος στρατηγικής σημασίας, που στοχεύει στην τεχνολογική αναβάθμιση, την προώθηση της καινοτομικής ικανότητας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση καινοτόμων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

    Παράλληλα, εντός του έτους, θα είναι έτοιμο το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ώστε το Υπουργείο να καταστεί κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

    Όπως έχω υπογραμμίσει επανειλημμένα, η νέα εποχή μας προσκαλεί να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη νέα γενιά, στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Μ΄ αυτούς ακριβώς τους στόχους προχωρήσαμε στην ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εντός των προσεχών ημερών, ορίζεται η Διοικούσα Επιτροπή του, με στόχο την έναρξη της λειτουργίας του το 2007. Επιδίωξή μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό. Να εξελιχθεί αυτό το Πανεπιστήμιο σε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε κόμβο συνάντησης νέων ανθρώπων και πολιτισμών.

    Εργαζόμαστε για να γίνει η ευρύτερη περιοχή μας ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

    - Ενεργοποιήσαμε το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    - Επαναλειτούργησε και αναβαθμίζεται το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του ΟΗΕ.

    - Μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη η έδρα της Υπηρεσίας Διαχείρισης της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG. Ήταν δέσμευση. Έγινε πράξη. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πόλος αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται διεθνής ενεργειακός δίαυλος. Ήταν δέσμευση. Έγινε πράξη:

    - Με τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,

    - με την έναρξη των έργων κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου,

    - με τη διεθνή Συνθήκη για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

    - με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας-Τουρκίας και την ενίσχυση της διασύνδεσης με την Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.

    Δημιουργούμε βάσεις και πρόσθετα κίνητρα για νέες επενδύσεις, για νέες θέσεις δουλειάς. Οι επενδύσεις μόνο για τα έργα στον τομέα της ενέργειας, ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει σελίδα, αλλάζει ταχύτητα.

    Μετά από παλινωδίες ετών και από χρόνο σε χρόνο επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό των πολιτών, μεγάλα έργα υποδομής βάζουν σε τροχιά ταχύρυθμης ανάπτυξης τη Βόρεια Ελλάδα και βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής στη Θεσσαλονίκη.

    - Είναι η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες.

    - Είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η υποθαλάσσια αρτηρία.

    - Είναι ο οδικός άξονας ββΜαλιακός-Κλειδίββ της ΠΑΘΕ.

    - Είναι η επέκταση του αεροδρομίου, η έκτη προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης.

    Είναι όλα αυτά τα έργα, που επί χρόνια εξαγγέλλονταν αλλά έμεναν πάντα στα χαρτιά. Είναι έργα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν μέσα σε δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

    Σε ό,τι αφορά το πράγματι μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Έβρου και που δυστυχώς τους έπληξε και φέτος, με την υπογραφή -την προηγούμενη Παρασκευή στη Σόφια - της Διακρατικής Συμφωνίας με τη Βουλγαρία, πρόκειται να ενεργοποιηθεί μηχανισμός προειδοποίησης για ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη και κατά το δυνατό αποτελεσματική αντίδραση των αρχών.

    Στα δύο πρώτα χρόνια της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, έγιναν πολλά. Χρειάζονται βέβαια να γίνουν πολλά ακόμη. Ένα όμως είναι περισσότερο από βέβαιο: Προχωρούμε μπροστά. Η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλονίκη, κερδίζουν την ανάπτυξη και την ευημερία που δικαιούνται».

    Επίσκεψη στο χώρο ανέγερσης του νέου Δημαρχείου

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, επισκέφθηκε το χώρο ανέγερσης του νέου Δημαρχείου της πόλης.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    « Επισκέφθηκα σήμερα μαζί με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλο το χώρο εργασιών για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου της πόλης. Η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους σύγχρονο Δημαρχείο. Ένα επιτελικό κέντρο σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών για την ποιότητα ζωής των πολιτών, για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

    Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα, αλλάζει εποχή. Χτίζει επιτέλους τις υποδομές που χρόνια εξαγγέλλονταν αλλά δυστυχώς έμεναν στα χαρτιά. Το Μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του αεροδρομίου, η προέκταση της προβλήτας στο λιμάνι, τα υπόγεια πάρκινγκ έχουν μπει πια σε πορεία υλοποίησης, με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης.

    Η Θεσσαλονίκη προχωρά μπροστά, προχωρά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και με όραμα. Οι Θεσσαλονικείς μετά από χρόνια μπορούν πλέον να είναι αισιόδοξοι για το αύριο».

    Αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης στο Κυβερνείο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους υπουργούς Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Αρχισε η αποκομιδή των σκουπιδιών

    Στους δρόμους βγαίνουν από σήμερα τα απορριμματοφόρα μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να αναστείλει τις κινητοποιήσεις που συμπλήρωσαν ήδη δέκα μέρες.

    Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα, στη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης και αφού προηγουμένως είχε αποβεί άκαρπη η συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων στους ΟΤΑ με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών.

    Υπολογίζεται ότι στους δρόμους της Αθήνας υπάρχουν συσσωρευμένοι περίπου 40.000 τόνοι σκουπίδια, η αποκομιδή των οποίων θα απαιτήσει τουλάχιστον 3 ημέρες εντατικής δουλειάς.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 April 2006 - 10:30:15 UTC