Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται,σήμερα και αύριο,τη Θεσσαλονίκη.

    Με αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Μιχαϊλίδης ζήτησε προσωπικά από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει να κλείσει το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, ύστερα και από την πρόταση που κατέθεσε η πλευρά των εργαζομένων, με την οποία, όπως είπε, εξασφαλίζεται βιώσιμη και κερδοφόρα επαναλειτουργία του εργοστασίου.

    " Ο πρωθυπουργός μας εγγυήθηκε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο τη Θεσσαλονίκης από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει η πρόταση η οποία εγγυάται τη βιωσιμότητα του εργοστασίου", δήλωσε ο κ. Μιχαϊλίδης αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Επισήμανε ακόμη ότι έμεινε πολύ ικανοποιημένος από αυτά που άκουσε από τον πρωθυπουργό και τον ευχαρίστησε δημόσια γιατί διέθεσε χρόνο για να δει τους εργαζόμενους.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλατζής, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος.

    Στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Απασχόλησης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν να συγκροτηθεί επιτροπή κοινής αποδοχής, η οποία θα εξετάσει την πρόταση του Σωματείου για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου είπε ότι μέσα σε δύο χρόνια μπορούν να αποχωρήσουν από το εργοστάσιο 70 εργαζόμενοι, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και ζητάει να καλυφθούν μόνο οι 21 θέσεις με νέες προσλήψεις.

    Στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έθεσε και το γενικότερο πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά το θέμα του εργοστασίου Λιπασμάτων επισήμανε ότι δεν είναι ένα εργοστάσιο για το οποίο ζητάνε δάνειο. Είναι ένα εργοστάσιο βιώσιμο, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

    Πρόσθεσε ακόμα πως σε περίπτωση που κλείσει αυτό το εργοστάσιο θα είναι μία "ταφόπλακα" για τη Θεσσαλονίκη.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το χώρο ανέγερσης του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

    Αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης στο Κυβερνείο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους υπουργούς Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Έμφαση στην πολιτική της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη έδωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθές σε συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κιλκίς. Επιτέθηκε, παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι «μιλάει για ασφάλεια και σχεδιάζει ανασφάλεια, μιλάει για κοινωνική ευαισθησία και απεργάζεται ιδέες φορολογικής επιδρομής».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση και επισήμανε:

    «Επιμένουμε σταθερά στον ήπιο και υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Δεν παίζουμε στο ταμπλό της πόλωσης. Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι στους σκηνοθέτες και τους πρωταγωνιστές της τεχνητής οξύτητας. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν πως η αντιδραστικότητα είναι σφουγγάρι που σβήνει τις ευθύνες τους. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν πως η διαστρέβλωση τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι ο λαϊκισμός είναι ομολογία πολιτικής αδυναμίας».

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι...

    - οι ιδέες για ανασφάλιστη εργασία,

    - οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για σκανδιναβικά μοντέλα, που επιβάλλουν σκληρή φορολογία

    - οι τοποθετήσεις συμβούλων του Αρχηγού ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό

    - οι μισές κουβέντες και οι συνεχείς παλινωδίες, σημαίνουν πολιτική σύγχυση, σημαίνουν αβεβαιότητα, σημαίνουν κρυφούς σχεδιασμούς».

    Στο σημείο αυτό ομάδα νέων από το ακροατήριο αποδοκίμασε το ΠΑΣΟΚ με τρόπο που προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού ο οποίος παρενέβη αμέσως και τους επανέφερε στην τάξη λέγοντας: «Αυτά δεν μου αρέσουν. Έχουμε πολιτικό λόγο, είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, αυτή είναι η σημαία μας».

    Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος της τετραετίας το ΕΚΑΣ θα φτάνει τα 230 ευρώ το μήνα και οι συντάξεις του ΟΓΑ τα 330, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης για τη σταδιακή μείωση από το 2007 των φορολογικών συντελεστών για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έχουν γίνει και όσα προγραμματίζονται να γίνουν στο νομό Κιλκίς, την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, τονίζοντας πως η περιφέρεια αλλάζει σελίδα, η Ελλάδα αλλάζει ρυθμούς και η Κεντρική Μακεδονία διεκδικεί μια νέα προοπτική.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα έργα είπε: Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν κατατεθεί 200 επενδυτικές προτάσεις, από τις οποίες, επίσης, έχουν εγκριθεί περισσότερες από τις μισές. Στο Νομό σας εγκρίθηκαν γύρω στις 25 επενδυτικές προτάσεις, και προωθείται η έγκριση άλλων τόσων.

    Στο Νομό Κιλκίς έχουν εγκριθεί περισσότερες από150 προτάσεις ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 140 εκ. ευρώ. Αφορούν κυρίως:

    - τη νεανική επιχειρηματικότητα,

    - τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

    - την πιστοποίηση

    - τη μεταποίηση,

    - τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων,

    - τον εκσυγχρονισμό τουριστικών υποδομών,

    - τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Στο Νομό Κιλκίς, προχωρούν

    - Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Δοϊράνης.

    - Ο συνοριακός άξονας Ειδομένης - Ευζώνων - Δοϊράνης

    - Η κατασκευή, μετά από καθυστερήσεις δεκαετιών της γέφυρας στον Αξιό Ποταμό, που ενώνει Ειδομένη και Ευζώνους.

    - Τα έργα στην οδό Φανού - Ειδομένης.

    - Η κατασκευή των οδών Μυλοχωρίου - Πλαγιάς, Ομαλού - Μονής Ανύδρου, Ηλιόλουστου - Ελευθεροχωρίου - ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου.

    Προκηρύχθηκε, επίσης, το μεγαλύτερο έργο, που έχει γίνει ποτέ στο νομό: Το αρδευτικό έργο Αρτζάν - Αματόβου, από το οποίο θα αρδεύονται 11,5 χιλ. στρέμματα.

    Παράλληλα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή

    - Νέου Διοικητηρίου,

    - Δικαστικού Μεγάρου,

    - κτιρίου για τα ΤΕΙ,

    - πυροσβεστικού σταθμού,

    - Κλειστού Γυμναστήριου στον Άγιο Πέτρο, αλλά και

    - του 9ου Δημοτικού Σχολείου.

    - Προχωρά, επίσης, η δημοπράτηση για την κατασκευή θεραπευτηρίου χρόνιων παθήσεων.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για ζημιές που σημειώθηκαν το 2005 στο νομό Κιλκίς, και διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις για τις ζημίες που προκλήθηκαν στη χθεσινή χαλαζόπτωση.

    Καταλήγοντας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία την εφαρμογή του σχεδίου της.

    «Βάλαμε τέλος στο καθεστώς της αλληλοσυγκάλυψης και της ατιμωρησίας, που εξέθρεψε νοσηρά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Θεσπίζουμε και εφαρμόζουμε κανόνες κοινούς για όλους. Καμιά πίεση, καμιά αντίδραση, κανένα εμπόδιο δεν επηρεάζει την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε δυνατοί γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Δεν χρωστούμε γραμμάτια σε κανένα. Είμαστε δυνατοί γιατί στηριζόμαστε στην πλατιά συμμαχία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 April 2006 - 8:30:11 UTC