Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εικοσιτετράωρη γενική απεργία
  • [02] Καραμανλής:Η δημοσιονομική προσαρμογή δικαιώνεται
  • [03] Eπίθεση Παπανδρέου στη διοίκηση του ΟΤΕ
  • [04] Συνεδριάσε η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [05] Το Everything,των Καρβέλα-Βίσση στην Eurovision

  • [01] Εικοσιτετράωρη γενική απεργία

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία διοργανώνουν σήμερα τα συνδικάτα με αποφάσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των μεγάλων ομοσπονδιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η απεργία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στις συγκοινωνίες.

    Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν ηλεκτρικός, μετρό, τραμ και προαστιακός, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.30 το πρωί, και από τις 10.30 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι. Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στις πτήσεις, καθώς οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν ένα δρομολόγιο ανά προορισμό. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις της Ετζίαν. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στο νομό Εβρου. Λόγω της απεργίας, με προβλήματα θα λειτουργήσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς θα μετάσχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι τραπεζικοί, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων. Τέλος, στάση εργασίας από τις 8 το πρωί, έως τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

    Τα κεντρικά αιτήματα της απεργίας κινούνται στους εξής άξονες:

    Διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και τα ημερομίσθια και υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι υπάλληλοι του Δημοσίου που διεκδικούν αυξήσεις μεγαλύτερες της εισοδηματικής πολιτικής (3%) που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Εντάσσονται όμως και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού κατά τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις 2,8% πάνω στους βασικούς μισθούς, πρόταση την οποία τα συνδικάτα απορρίπτουν ως μή αποδεκτή.

    Βασικό "αγκάθι" στην κατηγορία αυτή είναι η κρίση στις τράπεζες μετά την άρνηση των τραπεζών να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ για την κλαδική σύμβαση στο χώρο. Τα συνδικάτα θεωρούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί προαναγγελία μιας συνολικότερης τακτικής αμφισβήτησης των κλαδικών συμβάσεων.

    Τη διάσπαση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μεταξύ των παλαιότερων εργαζομένων και των νεοπροσλαμβανομένων στην αγορά εργασίας.

    Τα ζητήματα που έχουν ανοίξει στον εργασιακό τομέα οι πρόσφατοι νόμοι της κυβέρνησης σχετικά με τις ΔΕΚΟ, την αμφισβήτηση του οκταώρου και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών που, σύμφωνα με τα συνδικάτα, έχουν επιφέρει ουσιαστική μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων αλλά και θέτουν σε αμφισβήτηση βασικές κατακτήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

    Τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, όπου οι συνδικαλιστές φοβούνται ότι θα τεθούν σε αμφισβήτηση βασικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έχουν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι τα συνδικάτα δεν θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε διάλογο για το ασφαλιστικό, εάν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτουν σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομένους στις 12 το μεσημέρι σε απεργιακό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως, ενώ λίγο νωρίτερα (στις 11 το πρωϊ) οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Καραμανλής:Η δημοσιονομική προσαρμογή δικαιώνεται

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του για την αξιολόγηση από το ΕΚΟΦΙΝ του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας τόνισε πως "διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αξιοπιστία του οικονομικού μας προγράμματος και φάνηκαν ήδη τα σημαντικά αποτελέσματα της εφαρμογής του".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ αξιολογήθηκε απολύτως θετικά το πρόγραμμα και υπογράμμισε: "αναγνωρίζεται ότι με τη συνεπή εφαρμογή των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δρομολογήσαμε ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς λήψη πρόσθετων μέτρων".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δικαιώνεται και πως η κυβέρνηση ακολούθησε μια στρατηγική που αποδίδει καρπούς και συμπλήρωσε: " οι καρποί αυτοί δεν είναι μόνο αριθμοί στο βιβλίο του επόμενου προϋπολογισμού, είναι η δικαίωση των κόπων όλων εσάς που πιστέψατε πως μπορούν να νοικοκυρευτούν τα δημόσια οικονομικά γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά η ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουμε τις σταθερές βάσεις για ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "οι πολίτες για πρώτη φορά μετά από χρόνια μπορούν να είναι αισιόδοξοι ότι η σοβαρή προσπάθεια διασφαλίζει ένα σίγουρο και καλύτερο αύριο για όλους".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το έλλειμμα το 2004 στο 6,6% του ΑΕΠ, περίπου 11 δις ευρώ, δύο φορές πάνω από το ανώτατο όριο της Ευρωζώνης και πέντε φορές πάνω από εκείνο που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2004. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα στο 4,3% το 2005 και η πρόβλεψη είναι στο τέλος του 2006 να μειωθεί κάτω από 3%.

    O υπουργός Οικονομίας

    «Η αξιολόγηση και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας της περιόδου 2005-2008 είναι θετικές και δικαιώνουν πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της υπουργικής συνόδου, η οποία μεταξύ άλλων επικύρωσε και το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι, με τη απόφασή του, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ απεφάνθη πως το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας είναι αξιόπιστο και ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε πιστά τον προϋπολογισμό του 2005, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν το Φεβρουάριο του 2005 και οι οποίες περιέγραφαν το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006. Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η συνολική προσαρμογή την περίοδο 2005-2006, σε σύγκριση με το 2004, ανέρχεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσαρμογή, υπογράμμισε ο κ.Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, οι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες οφείλονται στην υιοθέτηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα από την κυβέρνηση.

    «Το 2005 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, αφού ήταν μία μετα-ολυμπιακή χρονιά και έπρεπε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «με το σωστό μείγμα πολιτικής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί, η Ελλάδα πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 3,7% το 2005 - μεταξύ των υψηλότερων ρυθμών στην ευρωζώνη, μείωσε την ανεργία και υλοποίησε μία πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή». Ο υπουργός τόνισε ότι «η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έγινε ακόμα δυσκολότερη, επειδή τα έσοδα στην αρχή του έτους ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα». Ωστόσο, συνέχισε, «η κυβέρνηση αντέδρασε ταχύτατα παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα οποία αποδίδουν ήδη καρπούς». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στο ρυθμό αύξησης των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2005 και έτσι τα έσοδα αυξήθηκαν τελικά κατά 6,4% το 2005, έναντι 5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

    Επίσης, ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2005 στο 4,3% του ΑΕΠ, ότι τον Ιανουάριο του 2006 τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 17,7% και τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 18,1%, ενώ τον Φεβρουάριο - σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις - τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου, σημειώνουν επίσης ιδιαίτερα ικανοποιητική αύξηση. Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης τόσο το 2007, όσο και το 2008 και ότι στόχος είναι να πέσει το 2008 το έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ, αποκλειστικά με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ αναγνωρίζει πως η προσαρμογή διαρθρωτικού χαρακτήρα που προβλέπεται στον ελληνικό προϋπολογισμό, υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ που απαιτούσε το Συμβούλιο και ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώνεται επαρκώς. Συνεχίζοντας, ο Γ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι, με τη σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου, προτρέπεται η Ελλάδα να υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει και οι οποίες θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του 2006, χωρίς να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμφωνίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις κοινοτικές για τον τρόπο υπολογισμού ελλειμμάτων που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός διευκρίνισε, ερωτηθείς σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι οι σχετικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχισθούν για τουλάχιστον δύο μήνες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η σημασία των όποιων αποφάσεων θα είναι οριακού χαρακτήρα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοσθεί πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2006.

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης, ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα φαινόμενα του λεγόμενου «πατριωτικού οικονομικού προστατευτισμού» που ταλανίζουν εσχάτως την Ευρώπη (π.χ. προσπάθειες Γαλλίας, Λουξεμβούργου, Ιταλίας κ.α. να αποτρέψουν την πώληση παραδοσιακών επιχειρήσεών τους σε ξένους επενδυτές), δήλωσε ότι αυτού του είδους ο προστατευτισμός δεν ευνοεί οικονομικώς μια χώρα όπως η Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται σε γειτονικές χώρες εξαγοράζοντας επιχειρήσεις και ότι το μέλλον δεν βρίσκεται στον προστατευτισμό αλλά στην ενιαία αγορά και στη στενή συνεργασία των οικονομικών παραγόντων της Ευρώπης.

    Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου

    Στη γνωμοδότησή του το Συμβούλιο σημειώνει ότι, συνολικά, το πρόγραμμα είναι συμβατό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος ως το 2006, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της μη αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων, και ζητά από την Ελλάδα:

    -Να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο ως το 2006.

    - Να συνεχίσει περαιτέρω τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο που θέτει το πρόγραμμα, αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία ώστε να μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες.

    - Να ενισχύσει τις προσπάθειες προσδιορισμού και ελέγχου άλλων παραγόντων, εκτός από το δανεισμό, που επηρεάζουν το ύψος του χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ποσοστό του χρέους μειώνεται και προσεγγίζει την τιμή αναφοράς με ικανοποιητικό ρυθμό.

    - Να ελέγξει τις δαπάνες για τις συντάξεις και να εφαρμόσει αποφασιστικά τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    - Να βελτιώσει περαιτέρω τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων γενικής κυβέρνησης, κυρίως με την αναβάθμιση των μηχανισμών που θα εξασφαλίσουν την άμεση και σωστή παροχή των στοιχείων του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα εμφανίζει υψηλό κίνδυνο σχετικά με το αναμενόμενο κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην EE και προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ως το 2050. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να εφαρμοσθεί αυστηρά η σχεδιαζόμενη μεσοπρόθεσμη προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών και να ενισχυθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα τους. Παράλληλα, η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα στον τομέα των συντάξεων, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά. Προς το σκοπό αυτό, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, είναι απαραίτητη η εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις», αναφέρεται στη σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

    Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ακόμη ότι τα προβλεπόμενα μέτρα στον τομέα του δημοσίων οικονομικών είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στις ενσωματωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2005-2008. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη συγκεκριμένη παράγραφο: «Το πρόγραμμα είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές: 1) να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα, 2) να διασφαλισθεί η οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα και 3) να ενθαρρυνθεί μια κατανομή πόρων που και αποτελεσματική να είναι και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, οι προσπάθειες αντιμετώπισης σοβαρών προκλήσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος αναβάλλονται για μια μελλοντική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Επιτροπής, έχει απαλειφθεί από το τελικό κείμενο του Συμβουλίου η αναφορά σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή υπογράμμιζε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έχει αναβληθεί για το μέλλον χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Στη γνωμοδότησή του το Συμβούλιο σημειώνει, τέλος, ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία και εξετάζονται από την Eurostat (πρόκειται για τον υπολογισμό των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα μέχρι το 2005, με ενδεχόμενες επιπτώσεις για το 2006, ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι αναμένεται η απόφαση της Eurostat για ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί το 2006.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Eπίθεση Παπανδρέου στη διοίκηση του ΟΤΕ

    Επίθεση στη διοίκηση του ΟΤΕ και στην κυβέρνηση για τις πολύ υψηλές αυξήσεις που δίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Παναγής Βουρλούμης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο κ. Βουρλούμης μοιράζει ''μπόνους ''σε ορισμένα στελέχη και μισθούς απογραφής στους άλλους εργαζόμενους. Πίσω από τον κ. Βουρλούμη, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας και πίσω από τον υπουργό Οικονομίας ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει να κρύβεται.

    Ο κ. Παπανδρέου θεώρησε την ενέργεια της διοίκησης του ΟΤΕ ως ενδεικτική των επιλογών της κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των λίγων και εκλεκτών της σε βάρος των πολλών. Εχουν βάλει τον πολίτη στο στόχαστρο, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η απάτη της απογραφής, οι υποκλοπές, η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και η προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ.'' Καταρρέουν τα μεγάλα λόγια'', πρόσθεσε.

    Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου μετέχουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον Εβρο οι οποίοι θα ενημερώσουν το όργανο για την κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή από τον κίνδυνο πλημμυρών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί άμεσα την περιοχή για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στην περιοχή.

    Aπάντηση απο τον Ε.Αντώναρο

    «Οι κραυγές και οι ύβρεις του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν αδυναμία. Αδυναμία διατύπωσης ενός θετικού, δημιουργικού, υπεύθυνου πολιτικού λόγου. Αδυναμία διατύπωσης συγκεκριμένων ρεαλιστικών πολιτικών προτάσεων", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αναφερόμενος στις επικριτικές κατά της κυβέρνησης δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "όσο ο κ.Παπανδρέου επενδύει σε φούσκες του χθες, στον ανεύθυνο λαϊκισμό, στην οξύτητα και την πόλωση, ομολογεί ότι το όραμά του για το μέλλον, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η οπισθοδρόμηση".

    Καταλήγοντας, ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο για επιστροφή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ "σε μεθόδους που οδήγησαν σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, σε πρακτικές που τα αποτελέσματά τους πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά οι έλληνες και σε πολιτικές που δοκιμάστηκαν και καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό".

    Συνάντηση Παπουτσή-Μπακογιάννη

    "Για το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου είναι πολιτική επιλογή η συνεχής προσπάθεια για συναίνεση στους μεγάλους στρατηγικούς χώρους και στην εξυπηρέτηση των εθνικών μας θεμάτων», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι ανέφερε τη θέση αυτή στην κ. Μπακογιάννη, αλλά πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η συναίνεση προϋποθέτει πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση στην Βουλή, στα πολιτικά κόμματα και σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει καλή και ειλικρινή συνεργασία».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαπιστώσει μέχρι στιγμής κάποια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τόνισε ότι «εμείς μένουμε στις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και της υπουργού Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας συνεχίζεται. Εμείς θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος».

    «Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι λάθος, δεν είναι επωφελές για τα εθνικά συμφέροντα και για την ελληνική εξωτερική πολιτική, να επιχειρούμε να διακρίνουμε την πολιτική του υπουργού ή της υπουργού Εξωτερικών από την πολιτική του πρωθυπουργού", τόνισε ο κ. Παπουτσής. Πρόσθεσε δε ότι "η κυβέρνηση είναι ενιαία, η ευθύνη είναι συλλογική, αλλοίμονο, μάλιστα, αν η υπουργός Εξωτερικών είχε διαφορετική πολιτική από τον πρωθυπουργό".

    Ο Χρ. Παπουτσής τόνισε επίσης ότι "εμείς στεκόμαστε στο αποτέλεσμα, στο κεντρικό πολιτικό μήνυμα που εκφέρει η κυβέρνηση και κυρίως κρίνουμε τις πρωτοβουλίες. Θέλουμε να υπάρχουν πρωτοβουλίες, θα στηρίξουμε εκείνες που εντάσσονται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της εθνικής μας στρατηγικής και θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική με τον υπεύθυνο τρόπο που την ασκούμε πάντοτε, τόσο στην αντίστοιχη κοινοβουλευτική επιτροπή, όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο συμμετέχουμε».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε επίσης ότι ανέφερε στην κ. Μπακογιάννη ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης,γιατί «με τη συναίνεση δεν εννοούμε την υποχωρητικότητα στις διεκδικήσεις της χώρας μας, την ακινησία, και την εγκατάλειψη των κατακτήσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της περιόδου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι με την Ντόρα Μπακογιάννη συζήτησαν αναλυτικά για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την ευρωπαϊκή της προοπτική, καθως και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    Ειδικά για το τελευταίο θέμα,ο κ. Παπουτσής δήλωσε πως τόνισε στην υπουργό Εξωτερικών ότι για το ΠΑΣΟΚ η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό παραμένει θέμα μεγάλης προτεραιότητας, και υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ και με βάση τις αποφάσεις του, αλλά και με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δηλαδή με πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών συνθηκών και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπουτσής είπε ότι η υπουργός Εξωτερικών τον ενημέρωσε για την συζήτησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Γκιούλ και ανέφερε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι η γείτων θα πληροί όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς την ΕΕ, "συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης υποχρέωσής της για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς καμμιά απολύτως παρέκκλιση».

    Τέλος ο κ. Παπουτσής τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να έχει πρωτοβουλίες στην ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και στη διαμόρφωση των πολιτικών που θα εγγυώνται την ασφάλεια, την πρόοδο, την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Συνεδριάσε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κ. αραμανλή, ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου για την υλοποίηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου, σχετικά με το Δ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε ανάλογο σχέδιο για το Γ' ΚΠΣ και γι'αυτό υπήρχαν καθυστερήσεις στην εκπαίδευση με το προηγούμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Με το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, παίρνει υπόψη του τις οδηγίες της ΕΕ αλλά και τις ιδιομορφίες της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και τη διαφάνεια.

    Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής οι υπουργοί Ανάπτυξης και Παιδείας Δ. Σιούφας και Μαριέτα Γιαννάκου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους τους υπουργούς ότι στις 27 Μαρτίου θα ξεκινήσει η οριστική εφαρμογή του προγράμματος "Δίοδος" το οποίο προβλέπει τη πρόσβαση για τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ.

    Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε ότι είχε ξεκινήσει δοκιμαστική περίοδος τον περασμένο Νοέμβριο μετά από συνεργασία και με το υπουργείο Μεταφορών και το Μιχάλη Λιάπη, σημειώνοντας πως θα υπάρχουν γρήγορες ταχύτητες αλλά και φτηνό Ιντερνετ για τους φοιτητές, όπως είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα η κυβέρνηση.

    Η κα. Γιαννάκου σημείωσε ότι με το φτηνό Ιντερνετ οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το χώρο γνώσης τους, ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο για επέκταση του προγράμματος και σε σχολικό επίπεδο.

    Πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Αμυνας Β. Μεϊμαράκη.

    Η κ. Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν και θέματα εξοπλισμών στη συνάντηση απάντησε "έχουμε πολλά κοινά θέματα με το υπουργείο Αμυνας".

    Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του και το σχέδιο που προωθείται για την αναμόρφωση των λιμανιών, αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοΐα.

    Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι απειλούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την αυριανή 24ωρη απεργιά της ΓΣΕΕ, είπε ότι δεν ανησυχεί και συμπλήρωσε ότι ο διάλογος με τους ναυτεργάτες είναι συνεχής.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι απειλούν οτι μετά την αυριανή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, είπε ότι δεν ανησυχεί και συμπλήρωσε ότι ο διάλογος με τους ναυτεργάτες είναι συνεχής.

    Επίσης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτικών και επανέλαβε την πάγια θέση του για την ανάγκη σε περίπτωση απεργιών να υπάρχει για κάθε προορισμό ένα δρομολόγιο πλοίου ανά ημέρα.

    Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο κ. Κεφαλογιάννης με τους ναυτεργάτες.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Το Everything,των Καρβέλα-Βίσση στην Eurovision

    Με το τραγούδι Everything σε μουσική Νίκου Καρβέλα και στίχους Άννας Βίσση, η Άννα Βίσση θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 51η Eurovision της Αθήνας στις 20 Μαΐου στο ΟΑΚΑ.

    Το τραγούδι επελέγη με ψηφοφορία και συγκέντρωσε το 47,79% των προτιμήσεων του κοινού και της κριτικής επιτροπής μετά την ερμηνεία από την Άννα Βίσση και των τεσσάρων διακριθέντων για τον τελικό τραγουδιών.

    Τα τραγούδια ήταν, με τη σειρά που ψηφίσθηκαν :Everything (47,79%), Welcome to the party, σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου και στίχους Δημήτρη S. (26,32%) , Who cares about love του Νίκου Καρβέλα ( 13,72%) και The beautiful night σε στίχους και μουσική Πήγασος (12,6%).

    Ο εθνικός τελικός "Feel the Party" διεξήχθη στο νυχτερινό κέντρο "Βοτανικός " σε μια φαντασμαγορική βραδιά με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια. Η παρουσίαση έγινε από τη Ζέτα Μακρυπούλια και το Γιώργο Καπουτζίδη, που με την καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού μας θύμισαν στιγμές από παλιότερες διοργανώσεις της Eurovision.

    Για την επιλογή του τραγουδιού η ίδια η Άννα Βίσση εξέφρασε τον ενθουσιασμό της και είπε ότι πρόκειται για μια μπαλάντα την οποία χαρακτήρισε "ανατροπή στο σύνηθες ρυθμό των τραγουδιών της Eurovision" . Η ίδια είπε ακόμα ότι είναι ένα "τραγούδι ήσυχο αλλά με πολλή εσωτερική δύναμη και θα δώσει τα πάντα (everything) για την Ελλάδα" όπως λέει και το τραγούδι "Everything".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 March 2006 - 7:30:18 UTC