Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: «Διαπιστώθηκε η αξιοπιστία του οικονομικού μας προγράμματος»
  • [02] Συνεδριάσε η Κυβερνητική Επιτροπή

  • [01] Καραμανλής: «Διαπιστώθηκε η αξιοπιστία του οικονομικού μας προγράμματος»

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του για την αξιολόγηση από το ΕΚΟΦΙΝ του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας τόνισε πως "διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αξιοπιστία του οικονομικού μας προγράμματος και φάνηκαν ήδη τα σημαντικά αποτελέσματα της εφαρμογής του".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ αξιολογήθηκε απολύτως θετικά το πρόγραμμα και υπογράμμισε: "αναγνωρίζεται ότι με τη συνεπή εφαρμογή των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δρομολογήσαμε ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς λήψη πρόσθετων μέτρων".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δικαιώνεται και πως η κυβέρνηση ακολούθησε μια στρατηγική που αποδίδει καρπούς και συμπλήρωσε: " οι καρποί αυτοί δεν είναι μόνο αριθμοί στο βιβλίο του επόμενου προϋπολογισμού, είναι η δικαίωση των κόπων όλων εσάς που πιστέψατε πως μπορούν να νοικοκυρευτούν τα δημόσια οικονομικά γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά η ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουμε τις σταθερές βάσεις για ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "οι πολίτες για πρώτη φορά μετά από χρόνια μπορούν να είναι αισιόδοξοι ότι η σοβαρή προσπάθεια διασφαλίζει ένα σίγουρο και καλύτερο αύριο για όλους".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το έλλειμμα το 2004 στο 6,6% του ΑΕΠ, περίπου 11 δις ευρώ, δύο φορές πάνω από το ανώτατο όριο της Ευρωζώνης και πέντε φορές πάνω από εκείνο που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2004. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα στο 4,3% το 2005 και η πρόβλεψη είναι στο τέλος του 2006 να μειωθεί κάτω από 3%.

    O υπουργός Οικονομίας

    «Η αξιολόγηση και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας της περιόδου 2005-2008 είναι θετικές και δικαιώνουν πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της υπουργικής συνόδου, η οποία μεταξύ άλλων επικύρωσε και το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι, με τη απόφασή του, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ απεφάνθη πως το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας είναι αξιόπιστο και ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε πιστά τον προϋπολογισμό του 2005, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν το Φεβρουάριο του 2005 και οι οποίες περιέγραφαν το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006. Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η συνολική προσαρμογή την περίοδο 2005-2006, σε σύγκριση με το 2004, ανέρχεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσαρμογή, υπογράμμισε ο κ.Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, οι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες οφείλονται στην υιοθέτηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα από την κυβέρνηση.

    «Το 2005 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, αφού ήταν μία μετα-ολυμπιακή χρονιά και έπρεπε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «με το σωστό μείγμα πολιτικής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί, η Ελλάδα πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 3,7% το 2005 - μεταξύ των υψηλότερων ρυθμών στην ευρωζώνη, μείωσε την ανεργία και υλοποίησε μία πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή». Ο υπουργός τόνισε ότι «η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έγινε ακόμα δυσκολότερη, επειδή τα έσοδα στην αρχή του έτους ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα». Ωστόσο, συνέχισε, «η κυβέρνηση αντέδρασε ταχύτατα παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα οποία αποδίδουν ήδη καρπούς». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στο ρυθμό αύξησης των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2005 και έτσι τα έσοδα αυξήθηκαν τελικά κατά 6,4% το 2005, έναντι 5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

    Επίσης, ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2005 στο 4,3% του ΑΕΠ, ότι τον Ιανουάριο του 2006 τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 17,7% και τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 18,1%, ενώ τον Φεβρουάριο - σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις - τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου, σημειώνουν επίσης ιδιαίτερα ικανοποιητική αύξηση. Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης τόσο το 2007, όσο και το 2008 και ότι στόχος είναι να πέσει το 2008 το έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ, αποκλειστικά με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ αναγνωρίζει πως η προσαρμογή διαρθρωτικού χαρακτήρα που προβλέπεται στον ελληνικό προϋπολογισμό, υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ που απαιτούσε το Συμβούλιο και ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώνεται επαρκώς. Συνεχίζοντας, ο Γ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι, με τη σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου, προτρέπεται η Ελλάδα να υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει και οι οποίες θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του 2006, χωρίς να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμφωνίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις κοινοτικές για τον τρόπο υπολογισμού ελλειμμάτων που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός διευκρίνισε, ερωτηθείς σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι οι σχετικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχισθούν για τουλάχιστον δύο μήνες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η σημασία των όποιων αποφάσεων θα είναι οριακού χαρακτήρα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοσθεί πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2006.

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης, ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα φαινόμενα του λεγόμενου «πατριωτικού οικονομικού προστατευτισμού» που ταλανίζουν εσχάτως την Ευρώπη (π.χ. προσπάθειες Γαλλίας, Λουξεμβούργου, Ιταλίας κ.α. να αποτρέψουν την πώληση παραδοσιακών επιχειρήσεών τους σε ξένους επενδυτές), δήλωσε ότι αυτού του είδους ο προστατευτισμός δεν ευνοεί οικονομικώς μια χώρα όπως η Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται σε γειτονικές χώρες εξαγοράζοντας επιχειρήσεις και ότι το μέλλον δεν βρίσκεται στον προστατευτισμό αλλά στην ενιαία αγορά και στη στενή συνεργασία των οικονομικών παραγόντων της Ευρώπης.

    Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου

    Στη γνωμοδότησή του το Συμβούλιο σημειώνει ότι, συνολικά, το πρόγραμμα είναι συμβατό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος ως το 2006, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της μη αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων, και ζητά από την Ελλάδα:

    -Να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο ως το 2006.

    - Να συνεχίσει περαιτέρω τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο που θέτει το πρόγραμμα, αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία ώστε να μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες.

    - Να ενισχύσει τις προσπάθειες προσδιορισμού και ελέγχου άλλων παραγόντων, εκτός από το δανεισμό, που επηρεάζουν το ύψος του χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ποσοστό του χρέους μειώνεται και προσεγγίζει την τιμή αναφοράς με ικανοποιητικό ρυθμό.

    - Να ελέγξει τις δαπάνες για τις συντάξεις και να εφαρμόσει αποφασιστικά τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    - Να βελτιώσει περαιτέρω τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων γενικής κυβέρνησης, κυρίως με την αναβάθμιση των μηχανισμών που θα εξασφαλίσουν την άμεση και σωστή παροχή των στοιχείων του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα εμφανίζει υψηλό κίνδυνο σχετικά με το αναμενόμενο κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην EE και προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ως το 2050. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να εφαρμοσθεί αυστηρά η σχεδιαζόμενη μεσοπρόθεσμη προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών και να ενισχυθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα τους. Παράλληλα, η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα στον τομέα των συντάξεων, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά. Προς το σκοπό αυτό, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, είναι απαραίτητη η εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις», αναφέρεται στη σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

    Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ακόμη ότι τα προβλεπόμενα μέτρα στον τομέα του δημοσίων οικονομικών είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στις ενσωματωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2005-2008. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη συγκεκριμένη παράγραφο: «Το πρόγραμμα είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές: 1) να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα, 2) να διασφαλισθεί η οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα και 3) να ενθαρρυνθεί μια κατανομή πόρων που και αποτελεσματική να είναι και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, οι προσπάθειες αντιμετώπισης σοβαρών προκλήσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος αναβάλλονται για μια μελλοντική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Επιτροπής, έχει απαλειφθεί από το τελικό κείμενο του Συμβουλίου η αναφορά σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή υπογράμμιζε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έχει αναβληθεί για το μέλλον χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Στη γνωμοδότησή του το Συμβούλιο σημειώνει, τέλος, ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία και εξετάζονται από την Eurostat (πρόκειται για τον υπολογισμό των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα μέχρι το 2005, με ενδεχόμενες επιπτώσεις για το 2006, ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι αναμένεται η απόφαση της Eurostat για ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί το 2006.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνεδριάσε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κ. αραμανλή, ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου για την υλοποίηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου, σχετικά με το Δ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε ανάλογο σχέδιο για το Γ' ΚΠΣ και γι'αυτό υπήρχαν καθυστερήσεις στην εκπαίδευση με το προηγούμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Με το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, παίρνει υπόψη του τις οδηγίες της ΕΕ αλλά και τις ιδιομορφίες της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και τη διαφάνεια.

    Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής οι υπουργοί Ανάπτυξης και Παιδείας Δ. Σιούφας και Μαριέτα Γιαννάκου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους τους υπουργούς ότι στις 27 Μαρτίου θα ξεκινήσει η οριστική εφαρμογή του προγράμματος "Δίοδος" το οποίο προβλέπει τη πρόσβαση για τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ.

    Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε ότι είχε ξεκινήσει δοκιμαστική περίοδος τον περασμένο Νοέμβριο μετά από συνεργασία και με το υπουργείο Μεταφορών και το Μιχάλη Λιάπη, σημειώνοντας πως θα υπάρχουν γρήγορες ταχύτητες αλλά και φτηνό Ιντερνετ για τους φοιτητές, όπως είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα η κυβέρνηση.

    Η κα. Γιαννάκου σημείωσε ότι με το φτηνό Ιντερνετ οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το χώρο γνώσης τους, ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο για επέκταση του προγράμματος και σε σχολικό επίπεδο.

    Πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Αμυνας Β. Μεϊμαράκη.

    Η κ. Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν και θέματα εξοπλισμών στη συνάντηση απάντησε "έχουμε πολλά κοινά θέματα με το υπουργείο Αμυνας".

    Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του και το σχέδιο που προωθείται για την αναμόρφωση των λιμανιών, αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοΐα.

    Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι απειλούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την αυριανή 24ωρη απεργιά της ΓΣΕΕ, είπε ότι δεν ανησυχεί και συμπλήρωσε ότι ο διάλογος με τους ναυτεργάτες είναι συνεχής.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι απειλούν οτι μετά την αυριανή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, είπε ότι δεν ανησυχεί και συμπλήρωσε ότι ο διάλογος με τους ναυτεργάτες είναι συνεχής.

    Επίσης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτικών και επανέλαβε την πάγια θέση του για την ανάγκη σε περίπτωση απεργιών να υπάρχει για κάθε προορισμό ένα δρομολόγιο πλοίου ανά ημέρα.

    Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο κ. Κεφαλογιάννης με τους ναυτεργάτες.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 March 2006 - 21:30:13 UTC