Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ.Παπαδόπουλος:Αγαστή συνεργασία για Κυπριακό
  • [02] Μεϊμαράκης:"Επιθυμούμε εργασιακή ειρήνη"
  • [03] Τραγωδία στις Φιλιππίνες απο κατολίσθηση
  • [04] Πανελλαδική Σύσκεψη Γυναικών ΣΥΝ

  • [01] Τ.Παπαδόπουλος:Αγαστή συνεργασία για Κυπριακό

    «Είναι θεμέλιος λίθος για εμάς και προσδοκούμε ότι με τη νέα κυβέρνηση και τη νέα υπουργό Εξωτερικών θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία πάνω στη συμφωνημένη γραμμή με την Ελλάδα για το Κυπριακό», δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος. Δεν νομίζω ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει αποστεί κατά ελάχιστον από αυτά που διακηρύσσει, προσθέτει ο Κύπριος Πρόεδρος και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η ίδια πολιτική και η ίδια αποτελεσματική συνεργασία θα συνεχιστούν και με την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο και καθοριστικό για το μέλλον του Κυπριακού ραντεβού με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι δεν έπρεπε η ελληνική πλευρά να έχει αποδεχτεί τη διαιτησία στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2004. Προσθέτει ότι το σχέδιο Ανάν δεν έχει πεθάνει, ενώ ζητεί από το γ.γ. του ΟΗΕ να διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι μπορεί οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές.

    Παράλληλα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποκαλύπτει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θέσει στον Κόφι Ανάν για την επανένερξη της διαδικασίας. «Δεν θα υπάρξει διαιτησία, δεν θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, οι συνομιλίες δεν θα είναι επ'αόριστον και μόνο συμφωνημένη λύση θα τεθεί ξανά ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα», επισημαίνει ο Κύπριος Πρόεδρος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Μεϊμαράκης:"Επιθυμούμε εργασιακή ειρήνη"

    Η κυβέρνηση επιθυμεί την εργασιακή ειρήνη σε αντίθεση με κάποιους που θέλουν να τη δυναμιτίσουν, γιβ αυτό και παρακολουθούμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη διάρκεια ομιλίας του, στη Θεσσαλονίκη.

    Παρατήρησε ότι ορθώς η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ορθώς ζητεί από τον ΣΕΒ να βελτιώσει τις προτάσεις του, αλλά σημείωσε ότι έχουν ευθύνες και οι κοινωνικοί εταίροι.

    Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «έχει χάσει το μέτρο» και ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους στη Βουλή για να προκαλέσει το χειροκρότημα των βουλευτών του και να δείξει ότι τον εμπιστεύονται.

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τόνισε ότι θα μείνει στην ιστορία για τις μεταρρυθμίσεις του 2005 και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που είναι η «ναυαρχίδα» των μεταρρυθμίσεων.

    Σε ό,τι αφορά στην εκλογή νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., είπε ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι εσωστρεφής. Η ομοφωνία δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά στις αρχές, και ο ίδιος θα στηρίξει όποιον εκλεγεί. Σημείωσε, μάλιστα, για τον εαυτό του ότι δεν θα πάψει ποτέ να είναι στέλεχος του κόμματος και να λειτουργεί ως τέτοιο, με περιοδείες και ομιλίες ανά την Ελλάδα.

    Με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος που είχε συμφωνήσει με την επιλογή του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, να μην λειτουργούν τα κινητά εντός του Κοινοβουλίου. Το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών διασφαλίζεται, αλλά όσοι κατέχουν σοβαρές θέσεις πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, είπε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Καρατζαφέρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι δεν ανησυχεί τη Ν.Δ. «Η Θεσσαλονίκη έχει έναν πολύ πετυχημένο δήμαρχο κι έναν πολύ πετυχημένο νομάρχη, που είχαν υποστηριχθεί από τη Ν.Δ. Η διαδικασία είναι ανοιχτή. Κατά συνέπεια αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να γνωρίζουν όλο και περισσότερο και όλο και καλύτερα το πρόγραμμα και την υλοποίηση του έργου που έχει γίνει, από τον κ. Παπαγεωργόπουλο και τον κ. Ψωμιάδη και είμαι σίγουρος ότι θα το εκτιμήσουν θετικά. Χωρίς να υποτιμούμε τίποτα, θεωρούμε ότι έχουμε την πρωτοπορία», υπογράμμισε.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Τραγωδία στις Φιλιππίνες απο κατολίσθηση

    Υστατες προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία στις Φιλιππίνες για τον απεγκλωβισμό 253 παιδιών, τα οποία έχουν παγιδευθεί σε ένα σχολείο κάτω από τόνους λάσπης, μετά απο την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην κωμόπολη Γκινσαουγκόν στο νότιο τμήμα της νήσου Λέιτε, 675 χλμ. νότια της Μανίλας.

    Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, μέχρι στιγμής απο την κατολίσθηση που έθαψε ολόκληρη την κωμόπολη, έχουν χάσει τη ζωή τους 57 άτομα, ενω δεκάδες αγνοούνται

    Ανεπιβεβαίωτες επισήμως πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μερικά παιδιά και μέλη του προσωπικού στο σχολείο, έστειλαν την Παρασκευή απελπισμένα μηνύματα μέσω τηλεφώνου (SMS) καλώντας σε βοήθεια. "Είμαστε ζωντανοί. Ξεθάψτε μας", ανέφερε ένα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Manila Times.

    Όμως, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων πνίγονται και αυτές στην λάσπη, καθώς δεν έχει ανασυρθεί κανένας επιζών από το σημείο όπου βρισκόταν το σχολείο και το σωστικό έργο δυσχεραίνουν οι συνεχείς βροχοπτώσεις, η βαθιά, μετακινούμενη λάσπη και η αστάθεια του εδάφους. "Αυτή είναι μια από τις τελευταίες μας ελπίδες", δήλωσε στέλεχος της επαρχίας της Νότιας Λέιτε.

    Εκατοντάδες διασώστες, με την υποστήριξη πεζοναυτών των ΗΠΑ που αποσπάστηκαν από τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια που εκτελούν από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, συνέχιζαν τις προσπάθειές τους υπό τον φόβο υποχώρησης του εδάφους και υπό τον κίνδυνο πνιγμού στη λάσπη.

    Σήμερα Κυριακή προβλέπονταν νέες βροχοπτώσεις, ενώ στην περιοχή επιβλήθηκε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, για να αποτραπεί η μετακίνηση λάσπης από τις ριπές αέρα από τους έλικες των ελικοπτέρων.

    Το έδαφος "είναι σαν κινούμενη άμμος", είπε ο Αντριάνο Φουέγο, διευθυντής του γραφείου πολιτικής προστασίας.

    Η κυβέρνηση και διεθνείς οργανώσεις αρωγής αποστέλλουν πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα εφόδια στην περιοχή από αέρος και θαλάσσης, όμως το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να μεταφερθεί οδικώς στην περιοχή, πράγμα δύσκολο λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου και των γεφυρών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Πανελλαδική Σύσκεψη Γυναικών ΣΥΝ

    Υπέρμαχος της ανάδειξης των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων μέσω της αυτοοργάνωσης και της ποσόστωσης δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη Γυναικών του κόμματος που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα εκπρόσωποι από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού, του φεμινισμού και τα κοινωνικά κινήματα κατέθεσαν τις απόψεις τους σε θέματα όπως οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, η βία κατά των γυναικών, η οικονομική εκμετάλλευση των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία και η προετοιμασία για τις δημοτικές εκλογές και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε χρήσιμη και επίκαιρη την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του γυναικείου τμήματος «για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της δουλειάς μας και τη δικτύωση των γυναικών». Ως κόμμα, πρόσθεσε αγωνιζόμαστε για την αυτόοργάνωση των γυναικών και τις συλλογικές δράσεις τους στους αγώνες για την ανάδειξή τους μέσα από την εργασία και τα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.

    Αναφέρθηκε στη μεγάλη αγωνίστρια του κινήματος του '60 στις ΗΠΑ, Μπέτυ Φρίνταν, η οποία πέθανε πρόσφατα, τονίζοντας ότι έσπασε την αντίληψη για τη γυναίκα που είχε διαμορφώσει το Χόλιγουντ. Χαρακτήρισε το γυναικείο ζήτημα μεγάλο κοινωνικό και δημοκρατικό πρόβλημα παρά τις νομοθεσίες μέσω των οποίων καταχωρήθηκε τυπικά η ισότητα και το σύστημα των ποσοστώσεων για την ανάδειξη τους στην πολιτική.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ο ανταγωνισμός στην εποχή της παγκοσμιοποίησης έχει καταστήσει την "κορυφή" παλαίστρα και συχνά οι γυναίκες αντί να λειτουργούν ως "Αντιγόνες" λειτουργούν ως "Κρέοντες" . "Και γιβ αυτό", ανέφερε, "θα περίμενε κανείς από μια γυναίκα Υπουργό Εξωτερικών, σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκεται, όταν βγήκε προχθές η απόφαση της τεκμηριωμένης έρευνας του ΟΗΕ, για τις καταπατήσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων, για τους άθλιους βασανισμούς, για την επιστροφή στο μεσαίωνα, που γίνεται στο Γκουαντάναμο, αυτή η γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών, να αισθανθεί και να λειτουργήσει ως μητέρα, ως αδερφή, ως μάνα και όχι να σιωπά μπροστά σε μια ανδροκρατική αντίληψη του ρεαλισμού και του ότι εμείς πάμε με τους ισχυρούς".

    Σε ό,τι αφορά την θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση επιθετική σε βάρος της εργατικής οικογένειας. Η απελευθέρωση του ωραρίου, τόνισε υπονομεύει τη θέση της και καθιστά επώδυνη την επιβίωση της στο χώρο. Κατήγγειλε τον ΣΕΒ ως υπαίτιο των "στρατιών" εκτός αγορών εργασίας γυναικών που δημιουργούνται με το κλείσιμο των εργοστασίων στη Β. Ελλάδα, αποδίδοντας του ευθύνη για την κατάταξη αυτών των άνεργων πλέον γυναικών στην ομάδα των αλλοδαπών γυναικών. Με την τακτική αυτή τόνισε ο κόσμος της δουλειάς και της αξιοπρέπειας "θα καταλήξει στα δίχτυα της ακροδεξιάς" και προέτρεψε τις γυναίκες να φροντίσουν για την αποφυγή αυτής της περίπτωσης.

    Επίσης καταφέρθηκε κατά των ΜΜΕ τα οποία, όπως είπε, υποτιμούν τη λαϊκή γυναίκα (ανέφερε ως παραδείγματα τα ριάλιτι σόου και την «μεσημεριανή ζώνη των εκπομπών») προτείνοντας αντίδραση με στόχο την προστασία της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους.

    Αναφερόμενος στον «πόλεμο των πολιτισμών» για το θέμα των σκίτσων ο κ. Αλαβάνος τόνισε οτι αυτός γίνεται και εντός των συνόρων μιας χώρας με ένα από τα στοιχεία του τα δικαιώματα των γυναικών που σχετίζονται αφενός με την αγορά εργασίας και την προνομιακή πολιτική, αφετέρου με την ελεύθερη επιλογή της κάθε γυναίκας (αριθμός παιδιών θα αποκτήσει ή όχι κ.α.).

    Κλείνοντας ο κ. Αλαβάνος προέτρεψε τις γυναίκες να πρωτοστατήσουν σε όλα αυτά τα ζητήματα σε ευρύτερες συνεργασίες όπως οι γυναίκες από το μουσουλμανικό χώρο της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς", με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και σύντομα να συναντηθούν με τις απολυμένες της κλωστοϋφαντουργίας αλλα και με νέες μετανάστριες που στα 30 χρόνια τους μετά από πανεπιστήμια και μάστερ συνειδητοποίησαν ότι η αγορά εργασίας είναι κλειστή γι' αυτές.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 February 2006 - 7:30:13 UTC