Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης

  • [01] Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, ο οποίος νωρίτερα, είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Το πρωί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντήθηκε στη Βουλή διαδοχικά με την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο. Το βράδυ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα μιλήσει στη Βουλή.

    Την ιδιαίτερη αξία του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ενός οργανισμού που εργάζεται για τη Δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ, υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    «Είναι κοινή προσπάθειά μας το Συμβούλιο της Ευρώπης να συνεχίσει και να επαυξήσει τη δραστηριότητά του για το καλό της Δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη από την Ανατολή ως τη Δύση. Η παρουσία του κ.Βαν Ντερ Λίντεν στην Ελλάδα ενισχύει το ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων που είναι οι αυθεντικοί εκφραστές των λαών και πρέπει να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

    Ο Ρενέ Βαν Ντερ Λίντεν αναφέρθηκε στο ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως επίσης και στην ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου, που προωθεί τη Δημοκρατία, την έννομη τάξη και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των έντονων αντιδράσεων του μουσουλμανικού κόσμου με αφορμή τα σκίτσα για τον Προφήτη Μωάμεθ.

    Η πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε τη χρήση βίας τονίζοντας πως «η ελευθερία είναι βασικό δικαίωμα του ανθρώπου, που εκφράζεται με την κίνηση και με την έκφραση, αλλά και ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των πιστεύω είναι ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει εξίσου να προστατεύεται. Υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε την ισορροπία ανάμεσα σβ αυτά τα δύο δικαιώματα και να αναπτύξουμε την υπευθυνότητα εκείνων που τα ασκούν».

    Ο κ.Ρενέ Βαν Ντερ Λίντεν υπογράμμισε πως «από τη μια μεριά πρέπει να υπερασπίσουμε την ελευθερία του Τύπου και από την άλλη το σεβασμό στον πολιτισμό και τη θρησκεία. Γιβ αυτό το λόγο πρέπει να γίνει μια επείγουσα συζήτηση το Μάρτιο στο Παρίσι, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε το διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο. Δεν πρέπει να δεχόμαστε τη βία ως απάντηση».

    Συναντήσεις με Παπαρήγα και Αλαβάνο

    Ο Ρενέ Βαν Ντερ Λίντεν δήλωσε ότι εξήγησε τόσο στην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όσο και στον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο με τους οποίους είχε διαδοχικές συναντήσεις στην Αθήνα τη θέση της Συνέλευσης ότι δηλαδή "ποτέ δεν καταδικάσαμε κομμουνιστικά κόμματα ή ιδεολογίες και ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων είναι ακρογωνιαίος λίθος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν τίθεται σε συζήτηση".

    Ο Βαν Ντερ Λίντεν επεσήμανε πως όταν τίθεται θέμα εγκλημάτων, όποιος και αν τα έχει διαπράξει, πρέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης να έχει άποψη πάνω σε αυτά, εξηγώντας έτσι το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για "την καταδίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα".

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι "φυσικά και παίρνουμε υπόψη μας το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα κομμουνιστικά κόμματα στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο και τον αγώνα κατά του φασισμού".

    Ο Βαν Ντερ Λίντεν χαρακτήρισε το Συμβούλιο της Ευρώπης "φύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων",προσθέτοντας ότι γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε να εξεταστεί και το θέμα των μυστικών στρατοπέδων της CIA, γιατί αφορά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι ζήτησε "να μείνει ανενεργό το μνημόνιο, που είναι μειοψηφικό και δεν αφορά μόνο το παρελθόν, δεν προσβάλει μόνο την ιστορία και τη συνεισφορά των κομμουνιστικών και λαϊκών κινημάτων, αλλά αποτελεί και ένα είδος κήρυξης πολέμου κατά των λαών που διεκδικούν σήμερα τα δικαιώματά τους και παλεύουν κατά των πολύ σκληρών μέτρων που υιοθετούνται στην Ευρώπη και αλλού".

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε ότι "σήμερα αυτοί που φωνάζουν περισσότερο στις Βαλτικές χώρες και αλλού, που αποτελούν το προκεχωρημένο φυλάκιο, είναι οι απόγονοι συνεργατών των Γερμανών και όχι οι διαφωνούντες με την κομμουνιστική ιδεολογία και τον τρόπο οικοδόμησης του σοσιαλισμού".

    Κάλεσε δε σε επαγρύπνηση το λαό, προειδοποιώντας ότι τέτοια ψηφίσματα θα βγουν και από αλλού και χαρακτηρίζοντας "επαίσχυντο" το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Κούβας.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βαν Ντερ Λίντεν δήλωσε ότι "κριτική πρέπει να ασκείται, δεν πρέπει όμως να εξισώνεται ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, και πρέπει να προσέξουμε γιατί σε λίγο θα πούμε ότι ο Χίτλερ μας γλύτωσε από τον κομμουνισμό".

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το μνημόνιο και επεσήμανε ότι "δεν κλείσαμε τις χριστιανικές εκκλησίες επειδή υπήρχε η Ιερά Εξέταση και κάηκε τόσος κόσμος στην πυρά. Με την ίδια έννοια όση κριτική και αν κάνει κανείς στα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν μπορεί να βάλει φραγμούς στη δράση των κομμάτων και να παραγνωρίσει τη συμβολή του ρεύματος του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στα δικαιώματα και τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις του 20ού αιώνα".

    Ακόμα τόνισε ότι ο ΣΥΝ βλέπει με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έρευνα σχετικά με τη δημιουργία ενός παρακράτους στο χώρο της Ευρώπης από τις μυστικές υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι "αυτό συνδέεται και με τους Πακιστανούς και με τις υποκλοπές και νομίζω ότι πρέπει η αριστερά μέσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης να υποστηρίξει μια έρευνα σε βάθος".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 February 2006 - 17:30:21 UTC