Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε ο βασικός μέτοχος
  • [02] «Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν»
  • [03] Η ΓΣΕΕ θα διεκδικήσει αυξήσεις 7,5% - 9,5%

  • [01] Υπερψηφίστηκε ο βασικός μέτοχος

    Με την αξιωματική αντιπολίτευση απούσα, διαμαρτυρόμενη επί της διαδικασίας και με την Αριστερά ενάντια στις νέες ρυθμίσεις, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το βασικό μέτοχο.

    Στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, ο νομοθέτης εκκινεί από την επιδίωξη να παταχθεί η «αθέμιτη επιρροή» και αποδέχεται το «ασυμβίβαστο» για τους βασικούς μετόχους, μόνον σε περίπτωση που η αθέμιτη αυτή επιρροή (ενεργητική ή παθητική διαφθορά), αποδειχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

    Σε περίπτωση που η διαφθορά αποδειχθεί δικαστικώς και αμετακλήτως για έναν υποψήφιο, ή ανάδοχο δημόσιας σύμβασης, ο τελευταίος κηρύσσεται έκπτωτος. Αν συμμετέχει ωστόσο, σε κοινοπραξία, τα υπόλοιπα μέλη της συνεχίζουν την εκτέλεση της σύμβασης υπό την προϋπόθεση ότι συναινεί γιβ αυτό η αναθέτουσα αρχή, ενώ ο καταδικασθείς, πέρα από τα χρηματικά πρόστιμα που προβλέπονται (π.χ. μέχρι 1 εκ. ευρώ για διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης), αποκλείεται από αντίστοιχους διαγωνισμούς για ένα χρόνο και σε περίπτωση υποτροπής, για πέντε χρόνια.

    Επίσης, η ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών αναδόχων δημοσίων συμβάσεων άνω του 1 εκ. ευρώ, καθώς και των εταιρειών που συμμετέχουν σε επιχείρηση μέσων ενημέρωσης, είναι πλέον υποχρεωτική, μόνον για τις εταιρείες εκείνες, που δεν είναι εισηγμένες σε Χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

    Τέλος, πρόσωπα που ελέγχουν οικονομικά μια επιχείρηση μμε ή σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο, απαλλάσσονται της ιδιότητάς τους ως «παρένθετων προσώπων» (σ.σ. «αχυρανθρώπων» κ.ά.), εφβ όσον η οικονομική τους κυριαρχία στην εν λόγω επιχείρηση, μπορεί να συνδεθεί με δάνειο από αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

    Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

    Για την συμπολίτευση, ο αναθεωρημένος νόμος, συνιστά «επιτυχία της κυβέρνησης», καθώς, όπως υπενθύμισε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αρχικώς ζητήσει να μην υπάρξει κανένας νόμος που να εκτελεί τη συνταγματική διάταξη. «Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να διδαχθεί, πώς μια αποφασιστική στάση μπορεί να μετακινήσει τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ιστορία θα γράψει ότι οι ανυποχώρητοι αυτοί παράγοντες της Επιτροπής, τελικώς υποχώρησαν», ανέφερε ο κος Ζώης.

    Τελείως διαφορετικές υπήρξαν ωστόσο οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης.

    «Αυτή τη ρομφαία που κρατούσε η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, την έκανε γαργάρα. Και έρχεται σήμερα χωρίς νόμο - οι τεθλιμμένοι συγγενείς είναι εδώ παρόντες στο μνημόσυνο του νόμου αυτού» παρατήρησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ), για να δεχθεί τις επικρίσεις της Λιάνας Κανέλη (ΚΚΕ): «Το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος, ανταγωνίζεστε τα δύο μεγάλα κόμματα, αν θα το σβήσετε με μπλάνκο, ή με μαύρο μελάνι. Σήμερα επιχαίρετε για την βρυξελιώτικη γραμματεία των νταβατζήδων και είστε υπερήφανοι γιατί δεν σας έβρισαν τα ευρωπαϊκά αφεντικά γιατί τον δικό σας νόμο δεν τον εφαρμόσατε ποτέ».

    «Ο νόμος είναι εξαφανιστικός του Συντάγματος. Διαλύσατε το Σύνταγμα με εντολή κατώτερων υπαλλήλων των Βρυξελλών» κατηγόρησε τη ΝΔ, η βουλευτής του ΚΚΕ.

    «Δεν πρόκειται για εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος - συμφώνησε ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ). Πρόκειται για πολιτική γελοιοποίηση του Συντάγματος, για πολιτικό κλαυσίγελο που λειτουργεί ως επίφαση και μόνον, αναφορικά με τη συνταγματική επιταγή».

    «Καταργούνται όλα τα ασυμβίβαστα. Θα ήταν προτιμότερο να πει η κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται εκτελεστικός νόμος. Τι άλλαξε από το 2001 που ψηφίστηκε η συνταγματική διάταξη; Το μόνο που άλλαξε, είναι η υποταγή στις εντολές διαφόρων κέντρων και των οργάνων της ΕΕ» παρατήρησε ο κος Κουβέλης. Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν διευκρίνισε ποιο νομοθέτημα επιθυμεί».

    ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συζήτηση, με τον πρόεδρό του, Γ. Παπανδρέου, να διαμαρτύρεται για την κυβερνητική επιλογή να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την - εξαιρετικά σύντομη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου - διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Αναφερθείς στη συνταγματική διάταξη, ο κος Παπανδρέου έκρινε ότι «ψηφίστηκε κάτω από συγκεκριμένες και πιεστικές συνθήκες με καλές προθέσεις, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι πρέπει να την ξαναδούμε κάτω από νέα δεδομένα».

    Ο νόμος για το βασικό μέτοχο του ΠΑΣΟΚ, «είχε προβλήματα και λειτουργούσε οριακά σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο. Εσείς καταφέρατε με την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία σας, να μην έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα νόμο». Σήμερα δε, «έχουμε κληθεί να ενταφιάσουμε τον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης και έχετε κληθεί η πλειοψηφία, να καταψηφίσετε τον εαυτό σας» ανέφερε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο Γ. Παπανδρέου.

    «Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι ο νόμος που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με τόσες τυμπανοκρουσίες, ήταν ανεφάρμοστος και δημιουργούσε προβλήματα στη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επέμεινε να ψηφίσουμε τότε, έναν νόμο πραγματικά διάτρητο. Καμάρωνε αυτάρεσκα για το επίτευγμά της, την ώρα που γινόμασταν αντικείμενο χλευασμού στην ΕΕ».

    «Αυτό που φέρνετε σήμερα στη Βουλή, δεν είναι ο «κοινός τόπος» με την ΕΕ, δεν είναι καν ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Είναι ένα τίποτα, ένα απόλυτο μηδέν. Ένας εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, στον οποίο ζητάτε από την αντιπολίτευση να συμπράξει».

    «Αποτελεί αυτό, ένα ακόμα πλήγμα στα πολλά που έχουμε δεχθεί ως χώρα. Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν σηκώνεις την ελληνική σημαία, πρέπει να είσαι σίγουρος για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αλλιώς χάνει η χώρα;».

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται και αμφισβητεί το άρθρο 14.9 του Συντάγματος. Αν αυτό δεν σημαίνει αμφισβήτηση της συνταγματικής μας τάξης, τότε τι μπορείτε να πείτε περισσότερο;» παρατήρησε μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος - ενώ ο ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, στάθηκε στην περί ελληνικής σημαίας αποστροφή της ομιλίας του κου Παπανδρέου, για να παρατηρήσει ότι «αν τον άκουγε σήμερα ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο οποίος στην Πνύκα είπε πως «όταν σηκώσαμε τη σημαία, δεν σκεφτήκαμε, ούτε πόσα όπλα έχουμε, ούτε πόσοι είναι μαζί μας», θα το ξανασκεφτόταν».

    «Αυτή η φράση είναι μνημείο που χαρακτηρίζει την πολιτική με την οποία αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ, όλα τα μεγάλα θέματα» συμπλήρωσε ο κος Ρουσόπουλος.

    Απέναντι στην προτροπή του κου Παπανδρέου, να δεχθεί η κυβέρνηση να συζητήσει την «πρόταση των 8 σημείων» του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια, ο κος Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «επί δέκα μήνες μας έλεγαν τις περίφημες οκτώ προτάσεις και την περασμένη μόλις εβδομάδα, ο κος Παπανδρέου βγήκε να πει ότι τώρα τις επεξεργάζεται. Αν χρειάζονται δέκα μήνες να επεξεργαστούν οκτώ γενικόλογες και αόριστες προτάσεις, καταλαβαίνετε ποια είναι η πρόθεσή τους για την πραγματική επιδίωξη της πάταξης της διαπλοκής».

    Απαντώντας στις εξ αριστερών βολές, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «πουθενά το άρθρο 14.9 του Συντάγματος, δεν αναφέρει ότι το ασυμβίβαστο είναι απόλυτο και a priori. ¶ρα, δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα από το σχέδιο νόμου που τίθεται προς ψήφιση».

    «Δεν πρέπει να αποδεικνύεται η αθέμιτη επιρροή; Αυτό είναι το πνεύμα του Συντάγματος. Όταν αποδειχθεί όμως, οι ποινές που επιβάλλονται, είναι ιδιαίτερα αυστηρές» είπε ο κος Ρουσόπουλος.

    «Το Σύνταγμα καθιερώνει ένα γενικό ασυμβίβαστο - δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία. Εσείς το πλησιάσατε και εμείς το στηρίξαμε. Και τώρα, όλα τα ασυμβίβαστα καταργούνται» ανταπάντησε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ο Αντώνης Σκυλλάκος επέμεινε επίσης ότι «ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα».

    «Όταν νομοθετήσαμε, επιλέξαμε την πιο αυστηρή ερμηνεία» παρενέβη ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Τώρα, το ασυμβίβαστο διατηρείται στο ακέραιο και αποδεικνύεται με δικαστική απόφαση. Δεν θίγεται η ίδια η ουσία του ασυμβιβάστου, απλώς αποδεικνύεται με άλλον τρόπο».

    «Θέλω να πιστεύω - παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών - ότι το ζήτημα δεν είναι τι νόμους ψηφίζουμε, αλλά πώς τους εφαρμόζουμε. Εναπόκειται στην πολιτεία, στα αρμόδια όργανα, να αποδείξουν ότι αυτή η δεύτερη ερμηνεία του Συντάγματος, παρότι δεν έχει την ίδια αυστηρότητα με την πρώτη, μπορεί εν τούτοις να διασφαλίσει στο ακέραιο, ό,τι ακριβώς προβλεπόταν».

    ¶ξια καταγραφής, υπήρξε και η παρατήρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα: «Εγώ δεν είμαι ειδωλολάτρης των κειμένων. Το 14.9 υπήρξε μία in extremis διατύπωση, η οποία είναι καλή, γιατί απέδιδε την ηθική απαίτηση της κοινωνίας που υπήρχε και υπάρχει. Το άρθρο καλώς συνετάγη και ψηφίστηκε υπό την κοινωνική απαίτηση και έναν ιερό σκοπό να αμυνθούμε απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αυτή η απαίτηση, ισχύει και σήμερα».

    «Είμεθα υπερήφανοι που υπερψηφίζουμε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει και το πρόσθετο στοιχείο που λέγεται συμφωνία της ΕΕ» ανέφερε ο κος Πολύδωρας.

    [02] «Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν»

    "Κάποιοι ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν την πραγματικότητα και τη διαστρεβλώνουν προκλητικά", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου περί απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά την προφορική συνέντευξη του ν.3320/2005.

    "Είναι γνωστό, πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά για Πρακτικό Επεξεργασίας Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρακτικό, μάλιστα, το οποίο δεν αφορά τη συνέντευξη, την οποία έχουμε νομοθετικά καθιερώσει και η οποία γίνεται όταν θέλει το ΑΣΕΠ και από το ΑΣΕΠ".

    Πρόκειται για παρατηρήσεις που έκανε το οικείο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επί ενός διατάγματος, είπε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι "κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε τη συνέντευξη, την οποία καθιερώσαμε μέσω του ΑΣΕΠ, αφορά αυτό το Πρακτικό Εξεργασίας".

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κατηγόρησε για το θέμα των συμβασιούχων όσους "ξέχασαν τι συνέβαινε στο παρελθόν όταν οι συμβασιούχοι έμπαιναν από τις πόρτες και τα παράθυρα - χωρίς ΑΣΕΠ - και οδηγούνταν όμηροι στις εκλογές αλλά φροντίζουν σήμερα, όταν το θέμα αυτό λύνεται, να δημιουργούν προβλήματα. Η παραπληροφόρηση έχει και τα όριά της".

    [03] Η ΓΣΕΕ θα διεκδικήσει αυξήσεις 7,5% - 9,5%

    Αυξήσεις της τάξης του 7,5% - 9,5% θα διεκδικήσει η ΓΣΕΕ στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Η εκτελεστική επιτροπή της Συνομοσπονδίας, στη συνεδρίασή της, αποφάσισε να διεκδικήσει αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τον πληθωρισμό συν την απώλεια εισοδήματος που προκλήθηκε φέτος, συν το μερίδιο των εργαζομένων από την αύξηση της παραγωγικότητας.

    Σύμφωνα με μελέτη και τις επεξεργασίες του Ινστιτούτου Εργασίας των συνδικάτων μέχρι το 2008 θα χρειαστούν αυξήσεις κατά 3,8% πάνω από τον πληθωρισμό, ώστε να προκύψει σύγκλιση των μισθών στην Ελλάδα με το 90% του μέσου όρου των μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η διεκδίκηση τέτοιων αυξήσεων ουσιαστικά σημαίνει στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία ότι τα συνδικάτα μπαίνουν σε τροχιά αντιπαράθεσης με τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την υπάρχουσα σύμβαση αρκετά νωρίς και αρχίζει τη διαπραγμάτευση για την καινούργια σύμβαση με την 24ώρη πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει για τις 14 Δεκεμβρίου.

    Στη σύμβαση σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα λεγόμενα θεσμικά αιτήματα όπως η αύξηση των ημερών αδείας μετά αποδοχών, η αύξηση των επιδομάτων τέκνων και γάμου, η εξίσωση των αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ εργατών και υπαλλήλων κ.λπ..

    Ζήτημα συζήτησης στα συνδικάτα παραμένει το αν θα στείλουν εκπροσώπους τους στις επιτροπές διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφωνίες για την τακτική αντιμετώπισης αν και η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί με την κυβέρνηση στην ουσία της διευθέτησης υπογραμμίζοντας ότι έτσι τίθεται σε αμφισβήτηση το 8ωρο.

    Η ΓΣΕΕ θα δώσει αναλυτικότερα τις θέσεις της για τις εργατικές διεκδικήσεις σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί αύριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 November 2005 - 14:15:01 UTC