Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέστρεψε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις προκλήσεις Αλβανών
  • [02] Ο «βασικός μέτοχος» στη Βουλή
  • [03] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ο κ. Αν. Παπαληγούρας στον Αρειο Πάγο
  • [05] «Καμιά συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ»
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή με προέδρους Βουλγαρίας και Ρουμανίας
  • [07] Διάβημα Ελλάδας προς Αλβανία
  • [08] Συντάξεις για ομογενείς της Αυστραλίας
  • [09] Χωρίς ΠΑΣΟΚ η συζήτηση για «βασικό μέτοχο»
  • [10] Σύσκεψη Αλογοσκούφη-Λιάπη
  • [11] Συνομιλίες Κ. Καραμανλή με προέδρους Βουλγαρίας και Ρουμανίας
  • [12] «Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πραγματικότητα»

  • [01] Επέστρεψε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις προκλήσεις Αλβανών

    «Τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλλουν στην αμοιβαία προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των διμερών σχέσεων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», τονίζεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με αφορμή τα συμβάντα στους Αγίους Σαράντα που οδήγησαν στη ματαίωση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη γειτονική χώρα.

    Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζει «τη λύπη της για τη ματαίωση της προγραμματισμένης άτυπης συνάντησης των Προέδρων της Ελλάδας και της Αλβανίας, μετά από απαράδεκτες συμπεριφορές ακραίων στοιχείων που επιμένουν στην προβολή ανύπαρκτων ζητημάτων».

    Σε «εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας» έλαβε εντολή να προβεί ο πρεσβευτής της Ελλάδας στα Τίρανα, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα συμβάντα κατά την επίσκεψη στην Αλβανία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, «οι αλβανικές αρχές δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα" η συνάντηση του κ. Παπούλια με τον αλβανό ομόλογό του Άλφρεντ Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα και επίσης «δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποθαρρύνουν γνωστά ακραία στοιχεία τα οποία, στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, εμμένουν στην προβολή απαράδεκτων μη υπαρχόντων ζητημάτων, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προσπαθεί να κάνει βήματα εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών της προσδοκιών».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Ελλάδα.

    Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής αναφερόμενος στη ματαίωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Άλφρεντ Μοϊσίου δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την καλή γειτονία, τη φιλία, τη συνεργασία των δύο λαών.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, και η κυβέρνηση της Αλβανίας θα πρέπει με κάθε τρόπο,να εμποδίσει τη δράση ακραίων στοιχείων,τα οποία κάθε φορά δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο λαών, πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

    «Οι αποδοκιμασίες από ομάδα Αλβανών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσεται αυτό στο γενικότερο αρνητικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην περιοχή, ως αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και ανταγωνισμών», εκτιμά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφερόμενο στη ματαίωση της συνάντησης των προέδρων Ελλάδας και Αλβανίας στους Αγίους Σαράντα.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι αποδοκιμασίες είναι κρίκος της αλυσίδας που περιλαμβάνει: Την επίθεση των «γκρίζων λύκων» κατά του Πατριάρχη, την προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της FYROM και βεβαίως την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συνιστά νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

    Στην ανακοίνωση επικρίνονται τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι είναι «απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που και προχθές ακόμη στη Βουλή απέφυγαν να απαντήσουν αν τάσσονται κατηγορηματικά κατά της νέας αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, ενώ συνεχίζουν τον καυγά για την ονομασία της FYROM".

    Ο ΣΥΝ ανησυχεί για τη σημερινή δυσμενή εξέλιξη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος με αφορμή τη ματαίωση της συνάντησης του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογο του Αλφρεντ Μοϊσίου.

    "Το περιστατικό αυτό δεν πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών όσο και των δύο λαών οι οποίοι δικαιούνται να συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης και φιλίας", αναφέρει ο ΣΥΝ.

    Τι απαντα ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου αναφέρεται ότι η απόφαση της ελληνικής πλευράς να ματαιώσει τη συνάντηση μεταξύ των δυο προέδρων «είναι αδικαιολόγητο πρόσχημα, επικαλούμενο την ειρηνική συγκέντρωση μιας μικρής ομάδας ατόμων της οργάνωσης Τσαμερία στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο όπου θα διεξαγόταν η συνάντηση».

    Αναφέρει επίσης ότι ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη βαθιά του δυσαρέσκεια γι' αυτή τη βεβιασμένη και ανεξήγητη απόφαση της ελληνικής πλευράς, στηριζόμενη στην παραπληροφόρηση, παρά τις εγγυήσεις της αλβανικής πλευράς ότι πρόκειται για ειρηνική διαδήλωση ασήμαντων διαστάσεων και υπό πλήρη μέτρα ασφαλείας.

    Η ανακοίνωση θεωρεί το γεγονός χωρίς προηγούμενο και αναφέρει ότι η Αλβανία πιστεύει στις καλές ελληνοαλβανικές σχέσεις και ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στην αδιάκοπη βελτίωση των σχέσεων αυτών μέσω διαλόγου, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανοχής, σε όφελος των δυο χωρών, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    [02] Ο «βασικός μέτοχος» στη Βουλή

    Με τη μορφή του κατεπείγοντος συζητήθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία. Σήμερα θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στην Ολομέλεια του σώματος.

    Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όταν δεν έγινε δεκτό αίτημά τους να υπάρξει ελεύθερη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών (και όχι μόνον των εισηγητών). Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος επικαλέστηκε τον κίνδυνο δημιουργίας νομικού κενού από την μη έγκαιρη ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι εισηγητές της Αριστεράς επεφύλαξαν αρνητικά σχόλια για την στάση του ΠΑΣΟΚ, αν και δήλωσαν τη διαφωνία τους με την επιλογή της κυβέρνησης για περιορισμένο χρόνο συζήτησης του νομοσχεδίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν θα έπρεπε να πάρει το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος παρατήρησε ότι «η συζήτηση έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα.΄Εχουν εξαντληθεί τα θέματα και είναι γνωστές οι απόψεις. Μετά από τη συμφωνία που επετεύχθη, σημασία έχει να προχωρήσουμε ουσιαστικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου με την άνεση χρόνου που θα υπάρξει στη Βουλή και να εφαρμοσθεί ο νόμος. Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλα κενά νόμου ή αβεβαιότητες». Ως προς τη συμφωνία που επετεύχθη, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «επιβεβαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης ώστε να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη διαπλοκή και να παραμερίσει τις γκρίζες ζώνες».

    ΠΑΣΟΚ: Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης

    Με σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την Επιτροπή της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αρμόδιοι συντονιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.κ. Παπαϊωάννου, Λοβέρδος, Ρόβλιας, Χυτήρης και Αθανασάκης, υποστήριξαν (με αφορμή την επιλογή συζήτησης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σε λίγες συνεδριάσεις) ότι επί προεδρίας Μπενάκη πληθαίνουν οι πρακτικές αποδυνάμωσης του Κοινοβουλίου και οι βουλευτές «φιμώνονται και προσβάλλονται βάναυσα».

    «Πώς είναι δυνατόν, κάτι για το οποίο συζητείται 4-5 μήνες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση να θέλει να το συζητήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο με έναν αιφνιδιαστικό τρόπο;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Μ. Παπαϊωάννου, δίδοντας ο ίδιος την απάντηση: «Ο λόγος είναι ότι δεν ήθελε και δεν θέλει δημόσια συζήτηση γιβ αυτό το ζήτημα, γιατί η ίδια είναι εκτεθειμένη και θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο, γιατί δεν θέλει να μείνει αυτό το θέμα στην επικαιρότητα παραπάνω από μία ημέρα».

    Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο «χάριν εντυπώσεων», καθώς «το ασυμβίβαστο αίρεται».

    «Η επιλογή της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης για την απόδειξη αθέμιτης επιρροής (που θα χρειάζεται το λιγότερο 5-6 χρόνια για να εκδοθεί) ακυρώνει όλα τα άλλα», συνέχισε ο κος Παπαϊωάννου. «Αν κάποιος από τους μετέχοντες, τους βασικούς μετόχους, τα παρένθετα πρόσωπα, κηρυχθεί έκπτωτος και είναι στην Κοινοπραξία που έχει αναλάβει κάποια δημόσια προμήθεια ή έργο, κηρύσσεται μόνο αυτός έκπτωτος και η σύμβαση προχωράει με όλους τους λοιπούς εταίρους - συνεταίρους. Ακόμα αυτό αποδεικνύει ότι οι διατάξεις, είτε για το 1%, είτε για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, είναι χωρίς ουσία».

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης επεσήμανε πως «εξαιρούνται οι εταιρείες εκείνες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο».

    «Ποιες εταιρείες δεν είναι στο Χρηματιστήριο σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, στην Ευρώπη; Η κυβέρνηση έχει αποσύρει το αρχικό νομοσχέδιο καθβ ολοκληρίαν, διότι η ουσία του δεν υπάρχει πλέον, σε σημείο τέτοιο που αναρωτιέται κανείς τι χρεία έχουμε αυτού του νέου νόμου», σχολίασε ο κος Χυτήρης.

    «Ουδόλως ασχολούνται με την ενδεχόμενη δωροδοκία στη φάση εκτέλεσης του έργου, εκεί όπου σε πολλά σημεία πραγματικά μπορεί να υπεισέλθει ο ανθρώπινος παράγων και να ευνοήσει ή να μην ευνοήσει κάποιον», παρατήρησε ο Ντίνος Ρόβλιας.

    «Διατηρούν για το «λεξικό του Μπαμπινιώτη το 1%», 1% στις εταιρείες δημοσίων έργων, 1% στις εταιρείες που έχουν ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν ισούται νομικά με κάτι, δεν παράγει καμία άμεση πρακτική συνέπεια», τόνισε από πλευράς του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν προτίθεται το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει εν καιρώ κάποια εναλλακτική, εκτελεστική του Συντάγματος νομοθετική πρόταση, συμβατή με τις κοινοτικές παρατηρήσεις, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υπενθύμισε τη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου, ότι το κόμμα του θα παρουσιάζει προτάσεις στα θεσμικά ζητήματα, αλλά «ανεξάρτητα απβ αυτό, εμείς επιμένουμε ότι στα ζητήματα αυτά πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων».

    Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, σημείωσε ότι «τα θέματα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίζει αποσπασματικά».

    «Η κυβέρνηση ήρθε με το νόμο για τον βασικό μέτοχο. Τον σήκωσε σαν σημαία, σαν να ήταν η πανάκεια και η λύση για τα θέματα της διαφθοράς ή της ονομαζόμενης «διαπλοκής». Ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες και κατέληξε σε άτακτη υποχώρηση», υποστήριξε ο κος Αθανασάκης, για να υπενθυμίσει στη συνέχεια την «πρόταση των 8 σημείων» του Γ. Παπανδρέου.

    «Δεν είναι θέμα στενής κομματικής αντιπαράθεσης τα ζητήματα αυτά - είναι θέμα του πώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εφόσον το θελήσουν, μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα για την κοινωνία μας», κατέληξε ο κος Αθανασάκης.

    Απάντηση του υπουργού Εσωτερικών

    Για φαιδρότητα, αλλά και γιατί "φοβάται ότι έχει βρεθεί, επιτέλους, λύση για την πάταξη της διαπλοκής και την εμπέδωση της διαφάνειας", κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση των βουλευτών του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια ("βασικός μέτοχος") στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    Με το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, "μπαίνει η βάση ώστε, ύστερα από το νόμο για τη συγκέντρωση και την οριστική αδειοδότηση, να μπει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το οποίο επικράτησε τόσα χρόνια και, βεβαίως, δεν βοήθησε ούτε την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης, ούτε την άνοδο του επιπέδου της ποιότητας της δημοκρατίας μας".

    Η επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος είναι πλήρως δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη, συνέχισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι "είναι γνωστό ότι στις 31 Οκτωβρίου έληξε η παράταση της αναστολής ισχύος του ν. 3310/2005. Επομένως, οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επέτεινε τη θεσμική αναρχία που προανέφερα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν επιλέγαμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος τότε θα δημιουργούνταν πολύ περισσότερα προβλήματα. Άρα, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έχει επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά, στην κυριολεξία, αποδεικνύει τον πανικό του".

    Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε ούτε καν την ίδια τη ρύθμισή του στην ΕΕ όταν αυτή αμφισβητήθηκε, καθώς επί ένα χρόνο δεν έδωσε καμία απάντηση, δεν συνεννοήθηκε με την ΕΕ και το πιο εντυπωσιακό, είπε, δεν υπερασπίστηκε ούτε το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος.

    "Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς τους οποίους χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ - για ``σκουπίδια`` και άλλα τινά τα οποία ακούσθηκαν ήδη - ένα θέλω να πω μονάχα: Το ΠΑΣΟΚ αυτές τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις έχει από τους νόμους που το ίδιο ψήφισε. Με απλές λέξεις, το ΠΑΣΟΚ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια", κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Το ν/σ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

    Εν τω μεταξύ, με αντικείμενο το νομοσχέδιο του υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή με τη συμμετοχή επιπλέον των κ.κ. Μιχάλη Λιάπη και Τάσου Νεράντζη.

    Μετά τη συνεδρίαση ο υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπης υπογράμμισε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή υπήρξε συμφωνία για το νομοσχέδιο και ότι η χώρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο των επικοινωνιών.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών, αφού στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται διατάξεις για την αντιμετώπιση ττης γραφειοκρατίας, για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, καθώς και διατάξεις για τις τραπεζικές συναλλαγές.

    Οπως σημείωσε ο υφ. Επικοινωνιών κ. Τ. Νεράντζης το νομοσχέδιο αποτελείται από 71 άρθρα και παραρτήματα και θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν μπορεί να συμμετέχει και η εταιρία Intracom με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, ο κ. Νεράντζης ανέφερε: «Δεν νομοθετούμε για εταιρίες. Διαμορφώνουμε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο χωρούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις».

    Ο κ. Μ. Λιάπης απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ΔΕΚΟ και τις σχέσεις του με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, είπε ότι «ολοκληρώνουμε από κοινού τις προσεχείς ημέρες το νομοσχέδιο. Είμαστε σύμφωνοι σε θέματα αρχών όσον αφορά στο νοικοκύρεμα και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ».

    [03] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αγορά ενέργειας ενόψει της συζήτησης στη Βουλή τριών νομοσχεδίων με τα οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος στο τέλος της συζήτησης διαπίστωσε ότι αυτή διεξήχθη σε υψηλό επίπεδο και επαίνεσε το Συντονιστικό Οργανο για τη δουλειά που κάνει. Γίνεται σοβαρή δουλειά στο Συντονιστικό, είπε ο κ. Παπανδρέου, αν και όπως τόνισε, στην αρχή, υπήρξε κριτική ακόμη και για την ύπαρξη του Οργάνου.

    Επίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μια επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου ίσως θα πρέπει να γίνει δημόσια με την παρουσία των μέσων ενημέρωσης και να μεταδοθεί από το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, όπως είπε, να γνωρίζει ο κόσμος τι είδους δουλειά γίνεται στο Κίνημα.

    Η συζήτηση έγινε με βάση εισήγηση που παρουσίασε η αρμόδια συντονίστρια Ροδούλα Ζήση, η οποία αναφέρθηκε τόσο στο τι έκανε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση αλλά και στο τι σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Η κα Ζήση τόνισε ότι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρχει σήμερα στη χώρα φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της κιλοβατώρας για οικιακή χρήση να είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη των "15" και για βιομηχανική χρήση να είναι η τρίτη μετά τη Βρετανία και το Λουξεμβούργο.

    Εντονη κριτική ασκήθηκε στην κυβέρνηση η οποία κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί επικοινωνιακά να περάσει την εικόνα "της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων", ενώ απλά αυτό που κάνει είναι να κυρώνει ευρωπαϊκές οδηγίες. Κατηγορήθηκε εξάλλου η κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να προχωρήσει στους διαγωνισμούς για τη δημιουργία νέων μονάδων από τη ΔΕΗ "προκειμένου να γίνουν διευθετήσεις και συνεννοήσεις με τους ενδιαφερόμενους", ενώ αναφέρθηκε επίσης ότι "ακόμα και τώρα είναι άγνωστοι οι όροι της σχετικής προκήρυξης".

    Η κα Ζήση ανέφερε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, έχει απαγορεύσει στη ΔΕΗ να επενδύσει σε νέους σταθμούς παραγωγής, εκχωρεί πολιτικές αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και "διευκολύνει τους ``αεριτζήδες`` προμηθευτές".

    Αναφερόμενη στη ΔΕΗ τόνισε ότι η διοικητική κρίση που υπάρχει στην επιχείρηση και η καθυστέρηση στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων κινούνται στην ίδια λογική διευκόλυνσης των υποψηφίων επενδυτών. Και πρόσθεσε ότι στην ίδια λογική εντάσσεται και η κωλυσιεργία υλοποίησης των επενδύσεων που αφορούν την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού στο τμήμα Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραπέμπει στις καλένδες τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με την αιτιολογία ότι δεν έχει θεσμοθετημένο σύμβουλο για να τον καταρτίσει.

    Διαπιστώθηκε επίσης ότι η συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που θα συζητηθούν στη Βουλή για την ενέργεια ενέχει επικοινωνιακούς κινδύνους για το ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση επενδύει και ελπίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα καταψηφίσει τα προτεινόμενα νομοσχέδια και αυτό, κατά την κυβέρνηση, θα τονώσει "το μεταρρυθμιστικό της προσωπείο" με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερη συνέπεια, όπως κατά την κα Ζήση πιστεύει η κυβέρνηση, θα είναι η αποδυνάμωση των αντιπολιτευτικών αντανακλαστικών του ΠΑΣΟΚ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις πολιτικές εξελίξεις.

    Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προκαλέσει διάσταση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και συντεταγμένων τμημάτων του που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα του ενεργειακού χώρου.

    Ο συντονιστής Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης αφού τόνισε ότι η απελευθέρωση γίνεται κατά απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να γίνει αυτό δεν θα έχει καμία ωφέλεια για τον πολίτη. Επίσης άσκησε κριτική για την πορεία που ακολούθησε η ΔΕΗ επί ηγεσίας Παλαιοκρασσά, καθώς όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ την παρέδωσε σε πολύ καλή κατάσταση ενώ τώρα δεν παρουσιάζει κερδοφορία.

    Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση μέσω της απελευθέρωσης θέλει να μοιράσει την ενεργειακή πίτα σε συγκεκριμένα συμφέροντα και αυτό το στόχο υπηρετεί η τοποθέτηση ως επικεφαλής της ΔΕΗ του κ. Παλαιοκρασσά, ο οποίος παραμένει στη θέση του με τη στήριξη του πρωθυπουργού.

    [04] Ο κ. Αν. Παπαληγούρας στον Αρειο Πάγο

    Ο υπ. Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας επισκέφθηκε τον Αρειο Πάγο και είχε συνεργασία με τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δημήτρη Λινό και Ρωμύλο Κεδίκογλου, για την πορεία των ερευνών όσον αφορά την κάθαρση στον τομέα της δικαιοσύνης.

    Μετά τη συνάντηση ο υπ. της Δικαιοσύνης ανήγγειλε ότι έχουν ήδη ασκηθεί δύο νέες ποινικές διώξεις κατά ισάριθμων δικαστικών λειτουργών για ψευδείς δηλώσεις του «πόθεν έσχες» και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Οπως δήλωσε, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και άμεσα επίκεινται ποινικές διώξεις κατά έξι δικαστικών και τριών δικηγόρων.

    Παράλληλα ο υπ. Δικαιοσύνης δήλωσε: «Υπάρχει μια κοινή και αδιαπραγμάτευτη βούληση οριστικής εξυγίανσης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Και η βούληση αυτή αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη. Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά. Τόσο στο Δικαστικό Σώμα όσο και στα παραδικαστικά κυκλώματα».

    Και κατέληξε λέγοντας πως «όταν η κυβέρνηση λέει ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο, αυτό γίνεται πράξη».

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε πως διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης της Δικαιοσύνης προς πάσα κατεύθυνση, γιατί «δεν επιθυμούμε να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά».

    Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «η ηγεσία της Δικαιοσύνης με τη συμπαράσταση της Πολιτείας προβαίνει στις δέουσες ενέργειες ώστε οι Ελληνες πολίτες να αποκτήσουν και πάλι απόλυτη εμπιστοσύνη προς τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους».

    [05] «Καμιά συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ»

    Η μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά μεγάλη ευκαιρία για το λαό, για να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις πρόσφατες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι οι εκλογές του επομένου έτους έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα, καθώς όπως είπε "δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια υπεράνω των κομμάτων", άρα οι υποψήφιοι είναι φορείς της πολιτικής των κομμάτων τους, και για τον λόγο αυτό η ψήφος στις εκλογές αυτές πρέπει να δοθεί με βάση τα γενικά προβλήματα της χώρας.

    Επίσης η γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τους ψηφοφόρους να επικρίνουν περαιτέρω τον "συνεταιρισμό" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, γιατί όπως είπε είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι και τα τρία αυτά κόμματα ήταν "μια φωνή και μια γροθιά κατά του λαού".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι δήμαρχοι και νομάρχες που έχουν υποστηριχθεί από τα τρία κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της φορολογίας των πολιτών, συνυπάρχουν με το κεφάλαιο, επιχειρηματίες στηρίζουν τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ το ΚΚΕ τους έχει απέναντί του.

    Κεντρική πολιτική επιλογή του ΚΚΕ είναι "αγώνας παντού", σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, δηλαδή αγώνας μέσα από τα συνδικάτα, τις συσπειρώσεις και το μαζικό κίνημα ώστε να καταγγελθεί η αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και να πυροδοτηθεί έτσι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων.

    Το ΚΚΕ, όπως διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα θα στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και σε συσπειρώσεις, θα δώσει τη μάχη των εκλογών με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι υποψήφιοι που θα υποστηριχθούν από το ΚΚΕ θα πρέπει να έχουν σαφή θέση απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι στο κόμμα της δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μέχρι στιγμής για πρόσωπα, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει το παραμικρό έλλειμμα προσώπων στο ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι για το κόμμα της πρώτο θέμα είναι το κριτήριο της ψήφου, να χτυπηθεί δηλαδή ο δικομματισμός και να συνδεθεί η ψήφος με την λαική δυσαρέσκεια. Οσον αφορά την επιλογή των προσώπων η γραμματέας του ΚΚΕ αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει επιλογές με "κριτήρια πασαρέλας" την αναγνωρισιμότητα δηλ. κάποιων λόγω της προβολής τους στα ΜΜΕ, αλλά με κριτήρια στην αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων στους αγώνες και τη γνώση των προβλημάτων. Εξάλλου , είπε η κ. Παπαρήγα αναγνωρισιμότητα έχει το ίδιο το ΚΚΕ.

    Απαντώντας τέλος σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς η κ. Παπαρήγα είπε ότι δημιουργήθηκε κατ΄εντολήν της ΕΕ. Το ΚΚΕ, πρόσθεσε είναι ριζικά αντίθετα με τη δημιιουργία ευρωπαικών κομμάτων και για ιδεολογικούς λόγους και γιατί αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί καταλήγουν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, ενώ προέβλεψε ότι το εγχείρημα αυτό, στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΝ θα αποτύχει.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή με προέδρους Βουλγαρίας και Ρουμανίας

    Συνάντηση και γεύμα εργασίας θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους Προέδρους της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ και της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου. Νωρίτερα,θα πραγματοποιηθεί η κύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, από τη Βουλή των Ελλήνων.Οι πρόεδροι των δύο χωρών θα συναντηθούν, επίσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Καραμανλής το απόγευμα θα έχει συνεργασία με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά.

    [07] Διάβημα Ελλάδας προς Αλβανία

    Εντονότατο διπλωματικό διάβημα διαμαρτυρίας της χώρας μας προς την Αλβανία για τις προκλήσεις ακραίων στοιχείων κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια στους Αγίους Σαράντα, που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον αλβανό ομόλογό του. Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι " τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλλουν στην αμοιβαία προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των διμερών σχέσεων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας".

    Από την πλευρά της η αλβανική προεδρία, σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο πρόσχημα την απόφαση της ελληνικής διπλωματίας να ματαιώσει τη συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι στηρίχθηκε σε παραπληροφόρηση.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, επέκρινε τις αλβανικές αρχές ότι «δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποθαρρύνουν γνωστά ακραία στοιχεία τα οποία, στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, εμμένουν στην προβολή απαράδεκτων μη υπαρχόντων ζητημάτων, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προσπαθεί να κάνει βήματα εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών της προσδοκιών»

    Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την Αλβανία να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη δράση ακραίων στοιχείων,τα οποία κάθε φορά δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο λαών.Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα χθεσινά γεγονότα εντάσσονται στο γενικότερο αρνητικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην περιοχή, ως αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και ανταγωνισμών. Ο ΣΥΝ τονίζει ότι " δεν πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών όσο και των δύο λαών οι οποίοι δικαιούνται να συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης και φιλίας" .

    [08] Συντάξεις για ομογενείς της Αυστραλίας

    Μνημόνιο Συνεργασίας με το οποίο - μετά από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων - ανοίγει ο δρόμος για την σύναψη Διμερούς Συμφωνίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, μεταξύ Ελλάδος και Αυστραλίας υπέγραψαν στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Αυστραλή ομόλογός του κα. Kay Patterson.

    Το Μνημόνιο αυτό περιλαμβάνει τις βασικές αρχές που θα διέπουν την Διμερή Συμφωνία, η οποία συνομολογήθηκε ότι θα καταρτισθεί το ταχύτερο δυνατόν, μεταξύ των δύο Υπουργείων και θα διευθετήσει εκκρεμότητες ζωής, όσον αφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα, πολλών χιλιάδων ομογενών μας της Αυστραλίας.

    Με βάση το συμφωνηθέν Πλαίσιο Αρχών, η υπό διαμόρφωση Συμφωνία δεν μεταβάλλει τις ρυθμίσεις που ισχύουν για άτομα που ήδη λαμβάνουν την Αυστραλιανή σύνταξη γήρατος, αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση των ατόμων στην Ελλάδα και στην Αυστραλία που επί του παρόντος δεν δικαιούνται σύνταξης από την άλλη χώρα.

    Σχετικά με τον υπολογισμό της Αυστραλιανής σύνταξης γήρατος για τους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Προτεινόμενη Συμφωνία θα προβλέπει τα εξής :

    Β· Οι πρώην διαμένοντες στην Αυστραλία, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελληνική Δημοκρατία μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Προτεινόμενης Συμφωνίας, θα λαμβάνουν την Αυστραλιανή τους σύνταξη υπολογιζόμενη κατά τη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης της Αυστραλίας και το ύψος της σύνταξης στο οποίο θα είχαν δικαίωμα εφόσον διέμεναν στην Αυστραλία θα αναλογικοποιείται σύμφωνα με τη διάρκεια της περιόδου διαμονής τους κατά τον εργασιακό βίο στην Αυστραλία επί ενός παρονομαστή 300 μηνών (25 ετών).

    Β· Οι πρώην διαμένοντες στην Αυστραλία οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελληνική Δημοκρατία πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Προτεινόμενης Συμφωνίας, θα λαμβάνουν την Αυστραλιανή τους σύνταξη υπολογιζόμενη κατά τη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης της Αυστραλίας και το ύψος της σύνταξης στο οποίο θα είχαν δικαίωμα εφόσον διέμεναν στην Αυστραλία θα αναλογικοποιείται σύμφωνα με τη διάρκεια της περιόδου διαμονής τους κατά τον εργασιακό βίο στην Αυστραλία επί ενός παρονομαστή 528 μηνών (44 ετών).

    Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την παραμονή του στην Αυστραλία είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους της ομογένειας όσο και με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου της χώρας.

    [09] Χωρίς ΠΑΣΟΚ η συζήτηση για «βασικό μέτοχο»

    Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ και από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο. Την επιλογή αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, επικαλούμενος «τραγέλαφο και ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου με κατεπείγουσες -και άρα χρονικά περιορισμένες- διαδικασίες.

    Μιλώντας επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε το πόνημα του υπουργείου Εσωτερικών, «απόλυτο μηδέν» και έκανε λόγο για «ενταφιασμό του προηγούμενου νόμου». Από την άλλη ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η συνταγματική διάταξη για το βασικό μέτοχο, «ψηφίστηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με καλές προθέσεις, που πρέπει όμως να ξαναδούμε κάτω από τα νέα δεδομένα».

    [10] Σύσκεψη Αλογοσκούφη-Λιάπη

    Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και η Ολυμπιακή είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που θα έχουν το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπης.

    Χθες, εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή και κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώνεται το κανονιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Οπως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός κ.Μιχάλης Λιάπης, υπήρξε συμφωνία για το νομοσχέδιο, και η χώρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο των επικοινωνιών.

    Κατ΄ αρχή θετικό χαρακτηρίζουν οι τρεις μεγάλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, διατυπώνοντας παράλληλα επιφυλάξεις σε επιμέρους ρυθμίσεις που περιέχονται στο Σχέδιο Νόμου.

    Οι εταιρίες Cosmote, Vodafone και TIM, εκτιμούν μεν ότι με τις διατάξεις το νομοσχέδιο συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιαίτερα δυναμικού κλάδου των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας. Όμως διατυπώνονται και ορισμένες παρατηρήσεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με την τοποθέτηση των κεραιών βάσης, αλλά και τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

    Τα όρια ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν θα πρέπει να τίθενται κατά τρόπο αυθαίρετο με στόχο τον καθησυχασμό της κοινής γνώμης, τονίζει σε ανακοίνωσή της Cosmote, προσθέτοντας ότι τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν συνηγορούν στη μεταβολή των ορίων ασφαλούς έκθεσης προς αυστηρότερους δείκτες σαν αυτούς που προβλέπει το Σ/Ν. Η οποιαδήποτε μείωση των ορίων καταργεί την επιστημονική αλήθεια και εξυπηρετεί μόνο πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες, εκτιμά η Vodafone, ενώ η ΤΙΜ υποστηρίζει πως η μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης δε στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα με συνέπεια η κινητή τηλεφωνία που αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης δαιμονοποιείται στη συνείδηση της κοινής γνώμης .

    Σε ότι αφορά τους σταθμούς βάσης και οι τρεις εταιρίες εκτιμούν ότι η υποχρέωση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια, δε βοηθά στην απλοποίηση της ήδη περίπλοκης διαδικασίας αδειοδότησης των Σταθμών Βάσης, αλλά την καθιστά ακόμη πιο γραφειοκρατική και χρονοβόρα.

    Αναφορικά με τη θέσπιση ετήσιου τέλους για κάθε κατασκευή κεραίας, η Cosmote επισημαίνει την ανάγκη τα έσοδα αυτά να αξιοποιηθούν για την εντατικοποίηση των μετρήσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αλλά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων προς τους πολίτες.

    [11] Συνομιλίες Κ. Καραμανλή με προέδρους Βουλγαρίας και Ρουμανίας

    Συνομιλίες με τους προέδρους της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας, μετά την πανηγυρική κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συνθήκης προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς τις δύο χώρες για να ενταχθούν στην ΕΕ από την 1/1/2007, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού και περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, καθώς υπάρχουν, όπως είπε, κοινά συμφέροντα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία, ενώ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να συμβάλει στην επίλυση όλων των εκκρεμών προβλημάτων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

    Στις συνομιλίες συζητήθηκαν και οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κόσοβο, για το οποίο ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν χωρίς βιασύνη και με μεγάλη προσοχή για να υπάρξει σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και εφαρμογή των κριτηρίων που έχουν τεθεί.

    Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι το μοναδικό συλλογικό φόρουμ που υπάρχει.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την κύρωση της Συνθήκης, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας. Συμφώνησε για την ανάγκη ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί την καλύτερη λύση. Δεσμεύτηκε ότι η Βουλγαρία θα ανταποκριθεί θετικά και θα εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

    Ο κ. Παρβάνοφ υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να ακουστούν περισσότερο οι απόψεις των λαών της περιοχής, τόσο για το Κόσοβο όσο και για τα εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν. Σημείωσε ότι η λύση που θα δοθεί για το Κόσοβο θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ και να ενισχύει την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων στους τομείς της ενέργειας και του οργανωμένου εγκλήματος και μίλησε για συντονισμό των τριών χωρών στο ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών, με βάση πρόταση που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Η Βουλγαρία, είπε ο κ. Παρβάνοφ, θα δώσει τη βοήθειά της και σε αυτό τον τομέα.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει την υποστήριξη της Ελλάδας τόσο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα από τις 25 της ΕΕ που κυρώνει τη Συνθήκη προσχώρησης.

    Ελπίζουμε, είπε, ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα κράτη από το "σκληρό πυρήνα της ΕΕ ", είπε ο κ. Μπασέσκου. Ο Ρουμάνος πρόεδρος ανέφερε ότι θα υπάρξει ενιαία φωνή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για το θέμα του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ.

    Σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση όπλων και ανθρώπων και η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία και για τη στενή συνεργασία των χωρών σε θέματα θεομηνιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαβεβαίωσε και εκείνος με τη σειρά του ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Για "μεγάλη μέρα" για τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια, έκανε λόγο ο κ.Παπούλιας υποδεχόμενος τον πρόεδροτης Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο Διαβαλκανικό Πολιτιστικό Φόρουμ που είχε διοργανώσει πριν από μερικούς μήνες στην Βάρνα η Βουλγαρία.

    Απευθυνόμενος αργότερα στον κ. Μπασέσκου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα μοιράζεται τη χαρά της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας καθώς έχει εργαστεί σκληρά και συστηματικά για την ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τόσο ο Βούλγαρος όσο και ο Ρουμάνος πρόεδρος εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την αρωγή της Ελλάδας στις προσπάθειες των χωρών τους να προσεγγίσουν τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Συναντήσεις με πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχουν σημειώσει η Βουλγαρία και η Ρουμανία εξέφρασε ο κ.Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις του με τους προέδρους των δύο χωρών, και υπενθύμισε τη Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2003 και η οποία "έθεσε τις βάσεις για την ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών".

    Η ενταξιακή διαδικασία "θα δημιουργήσει καλούς γείτονες, οι οποίοι θα σέβονται τη φιλία μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα μειώσει τους φανατισμούς και τις εντάσεις", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και διευκρίνισε ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής και σε αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. "Η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες, ώστε η χώρα να μη χάσει το ρόλο του πρωταγωνιστή στην περιοχή", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [12] «Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πραγματικότητα»

    "Κάποιοι ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν την πραγματικότητα και τη διαστρεβλώνουν προκλητικά", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου περί απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά την προφορική συνέντευξη του ν.3320/2005.

    "Είναι γνωστό, πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά για Πρακτικό Επεξεργασίας Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρακτικό, μάλιστα, το οποίο δεν αφορά τη συνέντευξη, την οποία έχουμε νομοθετικά καθιερώσει και η οποία γίνεται όταν θέλει το ΑΣΕΠ και από το ΑΣΕΠ".

    Πρόκειται για παρατηρήσεις που έκανε το οικείο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επί ενός διατάγματος, είπε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι "κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε τη συνέντευξη, την οποία καθιερώσαμε μέσω του ΑΣΕΠ, αφορά αυτό το Πρακτικό Εξεργασίας".

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κατηγόρησε για το θέμα των συμβασιούχων όσους "ξέχασαν τι συνέβαινε στο παρελθόν όταν οι συμβασιούχοι έμπαιναν από τις πόρτες και τα παράθυρα - χωρίς ΑΣΕΠ - και οδηγούνταν όμηροι στις εκλογές αλλά φροντίζουν σήμερα, όταν το θέμα αυτό λύνεται, να δημιουργούν προβλήματα. Η παραπληροφόρηση έχει και τα όριά της".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 November 2005 - 18:14:34 UTC